99tomcat Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) Takie tam oc mojego gigusia :Kosztowało mnie to masę zabawy z edycją biosu, bo na standardowych biosach karty strasznie trotlują pod mocnym obciązeniem (u mnie wyłapuje to 3dmark 2011 właśnie w pierwszym i drugim teście).Wszelke poradniki edycji biosu i modyfikacji power limitu czy gotowe modowane biosy jakieś nolimit v7 itp tak napradę nie rozwiązują problemu trotlingu niestety.Jak ktoś lubi dłubać w biosie to sugeruję ponieść sporo ponad specyfikację limity wtyczek pci-e i ew trochęslotu cpi-e.U mnie definitywnei rozwiązało to problem trotlingu jesli tylko power limit i/lub tdp table w biosie jest odpowiednio wysoko podniesione.edit :Dla śmiałków z kartami Gigabyte g1 ik wf3 :1560/2030mhz 1.231v no boost, no trotling ;)http://przeklej.org/file/mzIBGC/nt1.1.rom flashowanie na własne ryzyko ! Edytowane 20 Listopada 2014 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) W końcu Nvidia poprawiła skalowanie SLI w sterach. http://www.3dmark.com/fs/3276089 http://www.3dmark.com/3dm/4783876 Na wcześniejszych maks co mi się udało wycisnąć z SLI 980ek to było jakieś 18.9/19.1k GPU score o około 2400 mniejszy był w Perf i z 800 w Extreme , przy podobnych zegarach. Tylko nadal jest problem z zaniżaniem napięcia w SLI, karta co na def ma 1.226v (ASIC 69%) w SLI leci na 1.206v a druga która na def ma 1.206 (ASIC 75%) leci na 1.175v. 3dm 11 i FS tak czy owak bez zwiech i artów przy taktach 1502/7510 a zbijanie taktów jest do poziomu 1489 ale większość czasu (jakieś 95%) trzymają 1502. Chyba że to jakaś lipa ze wskazaniami napięcia w GPU-Z i ASUS GPU Tweaka? Ktoś kto ma SLI z 970/980 zauważył niepokojące problemy z OC w SLI względem jednej karty ? Tutaj o tym problemie. http://forums.evga.com/GTX-980970-SLI-voltage-mismatching-issue-m2244800.aspx Edytowane 21 Listopada 2014 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juhas12 Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) Witam. Po przeczytaniu postów widzę że tu fani OC i znawcy są tak więc: po nowym roku przymierzam się do 970'tki. Jakiego producenta byście polecili waham się nad asusem albo Gigabyte. Poza tym znalazłem dzisiaj kartę od Zotac GeForce GTX 970 AMP! Extreme Edition. Czy warta uwagi czy lepszy inny model. I czy Taka 970 pociągnie na moim PC'ie: CPU: i5 3350P | GPU: Gigabyte 7870 OC | RAM: Kingston HyperX 8GB 1600 CL9 | MOBO: AsRock B75 Pro3 |SSD: Kingston SSD 60GB | HDD: Barakuda 500GB | PSU: Ocz ModXStream Pro 600W modular | CASE: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black A może jakaś inna karta limit 1600zł (nie biorąc pod uwagi tego ZOTAC'a), 780ti używany np? Poza tym dla fanów Gigabyte: przeczytałem że ponoć ma wyjść nowy BIOS(poprawiony) do 970 umożliwiający zbicie wentylatorów z 34% na 15-20. Czy to prawda nie wiem ;p Edytowane 22 Listopada 2014 przez Juhas12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2014 Wynalazek. Weź MSI, GB albo ASUS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Do tego Cena zaporowa... Juhas12: GB ma głośniejsze chłodzenie, ale nie tak bardzo chyba. ASUS ma za to cichutkie chłodzenie, więc z tych dwóch wolałbym ASUSA. Co do procka to spokojnie wystarczy do 970'tki. Edytowane 22 Listopada 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2014 Tylko nadal jest problem z zaniżaniem napięcia w SLI, karta co na def ma 1.226v (ASIC 69%) w SLI leci na 1.206v a druga która na def ma 1.206 (ASIC 75%) leci na 1.175v. To nie wygląda na problem tylko na celowe działanie - karty w SLI są gorzej chłodzone, więc obniżają napięcie by zmniejszyć temperaturę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2014 To nie wygląda na problem tylko na celowe działanie - karty w SLI są gorzej chłodzone, więc obniżają napięcie by zmniejszyć temperaturę. Nie jest to celowe działanie a bug. Jakoś na SLI z 780Ti tego problemu nie miałem. A Maxwelle są chłodniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Nie jest to celowe działanie a bug. Jakoś na SLI z 780Ti tego problemu nie miałem. A Maxwelle są chłodniejsze. Wejdź sobie w ostatni release notes i dla nich jest to normalne zachowanie :lol2: Wiem tyle jak zaczynają tak pisać tzn, że nie potrafią tego poprawić. To samo pewnie napiszą o świrowaniu napięcia w 2d , vid sobie lata od 0.837v do 0.868v. Nie ma możliwości kontroli nad kartą przez bios, wszystko kontroluje zabugowany ster, to taka porada jakby ktoś próbował biosem rozwiązać problem, próbowałem i wielka lipa. Pewnie jak dojdą po czasie jak to poprawić to przestaną pisać głupoty. Edytowane 22 Listopada 2014 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2014 Wejdź sobie w ostatni release notes i dla nich jest to normalne zachowanie :lol2: Wiem tyle jak zaczynają tak pisać tzn, że nie potrafią tego poprawić. To samo pewnie napiszą o świrowaniu napięcia w 2d , vid sobie lata od 0.837v do 0.868v. Nie ma możliwości kontroli nad kartą przez bios, wszystko kontroluje zabugowany ster, to taka porada jakby ktoś próbował biosem rozwiązać problem, próbowałem i wielka lipa. Pewnie jak dojdą po czasie jak to poprawić to przestaną pisać głupoty. Zatem bug który jest oficjalny ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2014 Do tego Cena zaporowa... Juhas12: GB ma głośniejsze chłodzenie, ale nie tak bardzo chyba. ASUS ma za to cichutkie chłodzenie, więc z tych dwóch wolałbym ASUSA. Co do procka to spokojnie wystarczy do 970'tki. Gigabyte ma durne nastawy wentyla w idle(wielu osobom to nie przeszkadza dla innych jest to jakiśproblem), można to skorygować edycją biosu bardzo łatwo. Asus jest niby ok, ale ma najsłabsze o/c (1 wtyczka, nisko power limit) a chłodzenie głośniejsze od msi. Jak dla mnie Gigabyte, a jak ktoś moniecznie musi mieć kartę półpasywną i na maxa cichą to Msi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2014 Widzisz opinie są różne. Jedni chwałą MSI, a inni ASUSA. Osobiście mam MSI GTX 770 i nie narzekam na głośność. Miałem GB GTX 670 i też nie był tak bardzo głośny, ale głośniejszy od 770 obecnego. Nie wiem może to przez 3 wentyle i któryś coś tam zaczął nawalać i wyć. Cięzko mi teraz to sobie przypomnieć, ale podczas grania w FC3 było słychać wycie. Teraz gram w FC 4 i błoga cisza. Do tego akcje GB z 780Ti i artefaktami jakoś nie przekonują mnie by jeszcze zaufać tej firmie. Zobaczymy jak wypadnie ta seria. Jak wypadnie dobrze to odzyska moje zaufanie. Obecnie Tylko ASUS i MSI i z tych dwóch raczej wezmę ASUSA. Ale to dopiero w styczniu. Bałem się że FC4 będzie zwalniał na 770, ale nie jest najgorzej. Jakoś sie przemęcze do stycznia .Sprzedam obecną kartę i wezmę 970'tkę. No chyba że AMD czymś zaskoczy. Sam jestem ciekaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2014 ja zakupiłem małego zotaca gtx970 asic 74,8%, oc bez podnoszenia napięcia 1520mhz (max traktowanie), także generalnie jestem zadowolony, teraz tylko trzeba jakiś blok wodny upolować na to cudo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juhas12 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2014 AMD ma wypuścić R 300x i moim zdaniem pójdzie razem z nową generacją procesorów, czekam bo z nową generacją idą ramy płyty główne więc podejrzewam starsze generacje podzespołów pójdą w dół. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2014 czekać to można do osranej śmierci, jak amd nie zrobi tego co zapowiada w wymiarze 20nm lub mniej to dostaniesz kartę graficzną i farelkę w jednym, na procki od nich już w ogóle nie liczę bo ich najlepsze konstrukcje ledwie równają się z najsłabszymi i5 od intela Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2014 Czasem nawet i3 ich goni lekko w tyle ;). Faktycznie te Geforce'y wypadają lepiej na tle serii 290. Lepsze tempy i mniejsze zużycie prądu. Jak tego nie poprawią w serii 300 to znów dostaniemy to samo z nieco większą wydajnością. Wątpie by wtedy mocno przegoniły nowe Geforce'y. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2014 (edytowane) W niektórych grach 980gtx jest słabsza od 780 non ti , w wyższych rozdziałkach gm204 leży i kwiczy. Nawet jak fps nie jest zły to płynność jest tragiczna i sporo gorsza niż na 780gtx. Więc nie jest tak różowo. Zmiana 780 na 970 to delikatnie mówiąc nieporozumienie, lepiej dołożyć drugą 780. Edytowane 23 Listopada 2014 przez sideband 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZUY_BEZCZELNY_CHAM Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2014 Cóż, czuję w kościach że AMD wypuszczając na rynek nową serię R300 dokopie nVidii w tyłek . . . i wiecie co (?) wielu z Was podejmie (jakże słuszne w tej sytuacji) decyzje o sprzedaniu klocków spod znaku nV i przejdzie (z uśmiechem na buziach, i z radością podpartą solidną dawką FPSów) na AMD seria R300. Czego Wam życzę z całego serca, ma się rozumieć :) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2014 W niektórych grach 980gtx jest słabsza od 780 non ti , w wyższych rozdziałkach gm204 leży i kwiczy. Nawet jak fps nie jest zły to płynność jest tragiczna i sporo gorsza niż na 780gtx. Więc nie jest tak różowo. Zmiana 780 na 970 to delikatnie mówiąc nieporozumienie, lepiej dołożyć drugą 780. Zyskuje się tylko 1GB. Ale czy warto ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2014 To wobec tego do okazjonalnego grania lepsza będzie 780tka z allegro za 1300-1500zł niż GTX970? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2014 780 ale za 1000zł nie za 1300-1500. za tyle to lepiej kupić nową kartę 970. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2014 Zyskuje się tylko 1GB. Ale czy warto ? Te 1gb akurat to mało istotny argument za. To wobec tego do okazjonalnego grania lepsza będzie 780tka z allegro za 1300-1500zł niż GTX970? 780 1000-1100zł , 780ti 1400-1500zł Do okazjonalnego grania można też wybrać ref-a 290, którego da się wyrwać nawet za ~700zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juhas12 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2014 czekać to można do osranej śmierci, jak amd nie zrobi tego co zapowiada w wymiarze 20nm lub mniej to dostaniesz kartę graficzną i farelkę w jednym, na procki od nich już w ogóle nie liczę bo ich najlepsze konstrukcje ledwie równają się z najsłabszymi i5 od intela Nie procesory AMD tylko nowy od intela :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2014 Nie procesory AMD tylko nowy od intela :) Według plotek 3% szybszy zegar w zegar ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Mam pytanie do posiadaczy refa /refów 980. Ponieważ po mojej przygodzie z refem ASUSA co mu pamiątki padły, boję się zwiększać napięcia kart ;-) A w SLI jest tak iż karty mają niższe napięcia niż pojedynczo co przekłada się na gorsze OC, o czym już z Sidebandem wcześniej pisaliśmy. I tak górna karta (ASIC 69% ale chłodniejsza ) w SLI wbija na 1.206v a dolna (ASIC 75% za to mocniej się grzeje względem karty z mniejszym ASICiem, chociaż będąc na dole ma temperatury o 3-4C niższe od górnej, gdzie będąc na górze ma o około 10C wyższe niż ta druga kiedy siedzi na dole) trzyma 1.175v. I teraz tak przy taktach 1482/7510 po około 4 godzinach gry w "DA inkwizycja" następuje zwiecha (Jedna karta ta z wyższym ASICiem wbijała napięcie 1.225v i latała stabilnie cały czas , ponad 5ć godzin przy taktach 1507/7610). Kiedy zwiększyłem w SLI takty do 1510/7510 i odpaliłem 3dm11 to od razu zwiecha, podniosłem napięcie tak by górna karta trzymała 1.231v a dolna 1.200v i nawet przy 1520/7510 przechodzi 3dm11 i Havena 4.0 bez zwiech i artów. Co za tym idzie kartom (albo jednej z nich) brakuje po prostu papu. Czy można ufać wskazaniom GPU-Z w wypadku tych kart i czy realnie te napięcia nie są tak na prawdę większe ? Obawiam się by kart nie zatłuc a te stery NV to same nie wiedzą czego chcą ;) Edytowane 25 Listopada 2014 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) Gosu tak bez urazy zapytam bo śledzę ten temat już od dłuższego czasu. Czy Ty na swoim komputerze wgl grasz czy tylko ciągle bawisz się w benchamarki i pogoń za 10mhz? Bo ja gdybym kombinował tyle co Ty do chyba bym do pracy nie mógł chodzić jakbym chciał sobie jeszcze w coś zagrać :) Edytowane 26 Listopada 2014 przez GeMtin1 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 Gosu tak bez urazy zapytam bo śledzę ten temat już od dłuższego czasu. Czy Ty na swoim komputerze wgl grasz czy tylko ciągle bawisz się w benchamarki i pogoń za 10mhz? Bo ja gdybym kombinował tyle co Ty do chyba bym do pracy nie mógł chodzić jakbym chciał sobie jeszcze w coś zagrać :) Urazy w tym nie ma ;-) No pewnie że gram i to sporo, karty graficzne to akurat jedna z moich zajawek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 Ale to i tak jest strata pieniędzy. Bo każda wymiana karty graficznej i odsprzedaż to jakaś tam strata pieniędzy. Ja sobie nie wyobrażam bym miał zajawkę z ciągłego żaglowania kartami. I jeszcze takie katowanie aż któraś padnie. Gosu kiedyś się natniesz na jakiś sklep. Odmówią Ci gwarancji i będziesz sporo w plecy. Ale to nie moja sprawa więc rób jak uważasz. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) Ale to i tak jest strata pieniędzy. Bo każda wymiana karty graficznej i odsprzedaż to jakaś tam strata pieniędzy. Ja sobie nie wyobrażam bym miał zajawkę z ciągłego żaglowania kartami. I jeszcze takie katowanie aż któraś padnie. Gosu kiedyś się natniesz na jakiś sklep. Odmówią Ci gwarancji i będziesz sporo w plecy. Ale to nie moja sprawa więc rób jak uważasz. Nie pisz czegoś bezsensownie jak nie wiesz jak sprawa wygląda i tyle :) Natomiast każdy ma swoje zajawki i nie ma sensu na ten temat dyskutować. Z tym że teraz aż do premiery GTX 980Ti już spokój, polubiłem nowe referenty ;-) Edytowane 26 Listopada 2014 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2014 Jaj mi ten GTX 970 nie urwal. Po przesiadce z 7970 jest jakis tam boost, ale nie kolosalny. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) Jaj mi ten GTX 970 nie urwal. Po przesiadce z 7970 jest jakis tam boost, ale nie kolosalny. Jak liczyłeś na 300% wydajności stare j karty to fakt wiele to nie daje ;) Jak na obecne czasy, kotletowanie itp toj ak dla mnie skok wydajności jest spory. Edytowane 28 Listopada 2014 przez 99tomcat 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...