zaodrze244 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2015 Witam wszystkich. Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem MSI GTX 970. Mam tylko jeden problem - tnie mi na pulpicie jak okienka przemieszczam. Na poprzedniej karcie (GTX 260) tego nie było. Dlatego mam prośbę o podpowiedź gdzie i co mam ustawić, żeby tego nie było, bo oczy mnie od tego bolą i strasznie irytujące to jest ja na 2015 rok. Dodam , że gry chodzą ok i żadnych innych zonków nie mam. Z góry thx za wszelkie porady. Przeinstaluj stery jako nie standardowe i wybierz zrób czysta instalacje, a jak to nie pomoże to usuń stery jakimś tam cleanerm i je zainstaluj ponownie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2015 Jak ktoś chce Strixa 980 to w x-komie z kodem EXPLOZJA są po 2299 http://www.x-kom.pl/p/210485-karta-graficzna-pci-e-asus-geforce-gtx980-4096mb-256bit-directcu-ii-strix-oc.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cypher Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Ktoś się przesiadał z 970 na 980? Sporo wyczuwalna różnica w płynności? Dopłata duża, ale w SLI nie chcę iść, dźwiękówka sporo zajmuje i ciasno by potem było. Gram w 1440p i trochę brakuje mocy. Edytowane 11 Stycznia 2015 przez Cypher Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4VeN_pl Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2015 Jak ktoś chce Strixa 980 to w x-komie z kodem EXPLOZJA są po 2299 http://www.x-kom.pl/p/210485-karta-graficzna-pci-e-asus-geforce-gtx980-4096mb-256bit-directcu-ii-strix-oc.html 2419 w tej chwili się wyświetla cena na tym linku co zapodałeś. Deko bez sensu zakup jak za 1500 można mieć 970 i po podkręceniu prawie taką wydajność jak 980. Czyli by było jakieś 900 zł wyrzucone w błoto. Ktoś się przesiadał z 970 na 980? Sporo wyczuwalna różnica w płynności? Dopłata duża, ale w SLI nie chcę iść, dźwiękówka sporo zajmuje i ciasno by potem było. Gram w 1440p i trochę brakuje mocy. za +50% ceny otrzymujesz +10 do 20% mocy. Matematyka jest bezlitosna w tym wypadku - dla ludzi liczących pieniądze kiepski deal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2015 Trzeba kod wpisać , żeby był rabat... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4VeN_pl Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2015 Trzeba kod wpisać , żeby był rabat... Ok, sorry. Ale tak czy siak za 2300 bez sensu zakup. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) To są karty dla entuzjastów co nie licza kasy. Także może i przesady w tym nie ma. Jak kogoś stać to czemu nie. Ja się raczej kieruję logiką i rozsądkiem, więc jakbym nie płacił za mieszkanie tyle ile płace i zarabiał z 2 razy tyle to i tak bym nie kupił. Po prostu by mi było szkoda. Edytowane 11 Stycznia 2015 przez Devil 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4VeN_pl Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2015 To są karty dla entuzjastów co nie licza kasy. Także może i przesady w tym nie ma. Jak kogoś stać to czemu nie. Ja się raczej kieruję logiką i rozsądkiem, więc jakbym nie płacił za mieszkanie tyle ile płace i zarabiał z 2 razy tyle to i tak bym nie kupił. Po prostu by mi było szkoda. Na nie liczenie kasy stać milionerów - nie sądzę, aby tacy wchodzili na takie forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scratix Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2015 Ktoś się przesiadał z 970 na 980? Sporo wyczuwalna różnica w płynności? Dopłata duża, ale w SLI nie chcę iść, dźwiękówka sporo zajmuje i ciasno by potem było. Gram w 1440p i trochę brakuje mocy. Między moją dźwiękówką a 970 mam całe 3mm wolnej przestrzeni :> Jak opadnie może być nieciekawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) http://pclab.pl/news61374.html eh... Moja karta jest dotknięta tym problemem, test w MSI Kombustor zgłasza błąd przy ok 2,7 GB RAM. Bios zaktualizowałem, ale bez zmian. https://drive.google.com/file/d/0B6iEHBJdGBREUjExVm5mTE5xZ0E/view?usp=sharing http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=396064 Edytowane 11 Stycznia 2015 przez KaszaWspraju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2015 Na nie liczenie kasy stać milionerów - nie sądzę, aby tacy wchodzili na takie forum. Nie przesadzaj :) Dziwne ludzie podejście mają, milionerzy to akurat liczą kasę, inaczej by nimi nie byli ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xardas228 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) @KaszaWspraju U mnie tak samo tylko po przekroczeniu 3.7 GB Edytowane 11 Stycznia 2015 przez xardas228 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Przeglądając fora, test wywala się ludziom na rożnych wartościach vram (z reguły do 3GB i po 3,5GB). W grach przeważnie mają 3,5GB zajęte maksymalnie. Np w Middle-earth: Shadow of Mordor użytkownicy GTX970 ustawiają textury na ultra i gra im tylko przycina, u mnie gra się wywalała do pulpitu z komunikatem o braku pamięci, podobnie w "Wolfie" i COD AW. Edytowane 12 Stycznia 2015 przez KaszaWspraju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2015 Jak tylko zacząłem się zastanawiać nad zakupem karty to takie kwiatki występują. No nic, poczekam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scratix Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2015 Mnie wywala przy prawie 3GB, niezłe jaja. Może w sterach coś poprawią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2015 Cholera, mam problem z Dragon Age Inkwizycją. Gram teraz w 4k i długi czas miałem te 60-55 fps, ze spadkami poniżej 50 ale było ok. Teraz jestem w lokacji gdzie mam jakieś 33-40 ale użycie GPU na każdej z kart nie przekracza 70% :/ Wyłączałem Vsync, bawiłem się ustawieniami w sterach, nic to nie daje. Stery najnowsze. Czy ktoś z SLI z 970/980 zna może rozwiązanie problemu tak niskiej utylizacji GPU? To sie nzaywa brak optymalizacji. W co drugiej grze na dowolnej konfiguracji da sie zauważyć miejsca gdzie ani cpu ani gpu nie jest wykorzystywane w 100% a ilość fps spada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) @KaszaWspraju U mnie tak samo tylko po przekroczeniu 3.7 GB Mnie wywala przy prawie 3GB, niezłe jaja. Może w sterach coś poprawią. Wszystko chyba rozbija się o pagefile.sys. Przy wyłączonym pliku stronicowania test wywala się na 2,7GB z komunikatem o braku pamięci na moim sprzęcie. https://drive.google.com/file/d/0B6iEHBJdGBREUjExVm5mTE5xZ0E/view Po ustawieniu go na 6GB, test alokuje 3,9GB pamięci karty. :mellow: Dziwna zależność czy ja czegoś nierozumieniem? Edytowane 12 Stycznia 2015 przez KaszaWspraju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Nie siejcie paniki (już czytałem że szyna nie jest 256 bit tylko 22X bit) Poczytałem trochę i widać że po dopierniczeniu ustawień dochodzi do 4GB Tyle miałem w nowym LOTR. Wrócę i zobacze ile mi kombustor alokuje, jak wywali 3,7 to mam to w tyłku Edyta: W FHD na fullscreenie alokuje 3926mb ale nie ma komunikatu o zamknięciu programu. Się jeszcze okaże że tu kombustor coś świruje Edytowane 12 Stycznia 2015 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xardas228 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2015 @KaszawSpraju U mnie przy pagefile 9139 wywala nadal na 3.7 GB Póki wywala tylko memory stress test to trudno, gorzej jak mi gry zacznie wywalać bo do tej pory najwięcej wykorzystywanej pamięci widziałem w AC:Unity 3.3 GB i Skyrim 3.5 GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2015 http://techreport.com/blog/27143/here-another-reason-the-geforce-gtx-970-is-slower-than-the-gtx-980 Here's another reason the GeForce GTX 970 is slower than the GTX 980 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2015 ta syntetyki.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2015 http://hexus.net/tech/news/graphics/79389-first-pictures-nvidia-gtx-960-cards-gm206-gpus-appear/ embargo zejdzie 15 stycznia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tasslehoff Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2015 mi pokazuje 3955MB test przechodzi, więc problem mnie raczej nie dotknął [: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2015 Jak szyna 128-bit okaże się prawdą to nie wróżę sukcesu tej karcie . Albo to karta która ma zastąpić GTX660Ti / GTX760 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2015 mi pokazuje 3955MB test przechodzi, więc problem mnie raczej nie dotknął [: masz WF3 czy G1? jaka rev 1.0 czy 1.1? jakiego masz biosa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) masz WF3 czy G1? jaka rev 1.0 czy 1.1? jakiego masz biosa? U mnie jest od 3888 do 3957. Wynik pływa - za każdym uruchomieniem troche inny. GB 970 WF3 rev. 1.1 pod WIN 8.1, swap nie ruszany. Swap ustawiony w/g systemu na 8,5gb. Ramu mam 8gb Edytowane 13 Stycznia 2015 przez piet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) http://techreport.com/blog/27143/here-another-reason-the-geforce-gtx-970-is-slower-than-the-gtx-980 Here's another reason the GeForce GTX 970 is slower than the GTX 980 Szkoda że w grach ta różnica nie jest już taka widowiskowa Edytowane 12 Stycznia 2015 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2015 Szkoda że w grach ta różnica nie jest już taka widowiskowa To zależy, niedawno pisałem z posiadaczem SLI z GTX 970. Nie mógł grać komfortowo w "DA Inkwizycję" w 1440p + wszystko na maks + MSAAx4 (maks) bo mu bardzo cięło, musiał MSAAx2 dawać. Ja na swoich 980 mogę grać komfortowo z MSAAx4 i nawet w 4k bez MSAA, chociaż i MSAAx2 daje radę co mnie zdziwiło - Nie licząc tego że w cutscenkach jest jakieś dziwne cięcie ale to akurat błąd optymalizacji, bo GPU usage jest w nich jakiś w ogóle mega śmieszny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2015 U mnie jest od 3888 do 3957. Wynik pływa - za każdym uruchomieniem troche inny. GB 970 WF3 rev. 1.1 pod WIN 8.1, swap nie ruszany.Zobacz przy włączonym pliku, jestem ciekaw wyniku. Wysłane z mojego XT1032 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooralesko Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2015 Cholera, mam problem z Dragon Age Inkwizycją. Gram teraz w 4k i długi czas miałem te 60-55 fps, ze spadkami poniżej 50 ale było ok. Teraz jestem w lokacji gdzie mam jakieś 33-40 ale użycie GPU na każdej z kart nie przekracza 70% :/ Wyłączałem Vsync, bawiłem się ustawieniami w sterach, nic to nie daje. Stery najnowsze. Czy ktoś z SLI z 970/980 zna może rozwiązanie problemu tak niskiej utylizacji GPU? A zmniejsz "ustawienia siatki 3D". U mnie pomogło. Sprawdzałem skąd takie dziwne spadki patrząc w jednym miejscu w azylu (Na karczmę od strony schodów). I po zmniejszeniu ustawienia siatki 3D na "średnie". Problem się rozwiązał. Obecnie z Zaziemiu sprawdzałem jak ta opcja wpływa na ilość klatek i każde zwiększenie tej opcji obcinało mi o 8-10 FPSów. Opcja ta praktycznie nie ma wpływu na jakość widzianej grafiki a klatki tnie, że szkoda słow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...