Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 900 / Titan X (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Jednak szybsze pamięci w 3dmarku nic nie dają mam takie samo OC na CPU jak ty a wynik tylko o 70 punktów lepszy.

Pewnie 100 mogłaby pęknąć przy czystym systemie napiętym jak struna pod benche [; Grunt że działa - niech teraz wygrzeje się tani glut na karcie i zobaczymy co z czym się je. 

I na razie nic mi, odpukać, nie piszczy. To albo fakt że stary człowiek nie słyszy wyższych częstotliwości :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.3dmark.com/compare/fs/3886424/fs/3789100

Fajnie jest. Aha - dla samobójców - STRIX @100%RPM to jak odkurzacz w drugim pokoju.

http://www.3dmark.com/fs/3889080

Zainspirowałeś mnie, sprawdziłem ile mój MSI wyciągnie (po oc oczywiście)

Ale wentyle max 65% (coś ala suszarka:D ale do odkurzacza daleko:)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzymo, zauważyłeś, że Twoja GTX960 ma kontroler pamięci zajęty na poziomie 76%, a mój GTX750ti na 48% ?

Ten sam test i te same ustawienia.

Ten sam kontroler i pojemność pamięci, ale w GTX960 wyższe taktowanie pamięci i szybszy GPU.

To daje popalić magistrali :)

Za mało tej pamięci w 960, ale coraz przychylniej patrzę na Twoją kartę i to właśnie taką malutką :P

Poczekam do wiosny i zobaczę, czy faktycznie wyjdzie karta z 3 lub 4 GB pamięciami i jak będą wyglądały ceny.

Z drugiej strony, jak pykasz w 1920/1080, to 2GB pamięci wystarczy, bo karta w tej rozdzielczości jest bliska wydajności GTX770.

Nie wiem jak po OC... może pomęczysz kartę  ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że pomęczyłem kartę. Wychodzi tak:

2OmRU6o.jpg

W ostatniej próbie TDP max 105.7%, Firestrike wypluł ~7000 punktów ogólnie i ~8600 graphics (http://www.3dmark.com/3dm/5650547).

Taktowanie rdzenia wahało się między 1485 a 1493MHz. Na pierwszy rzut oka 1500/2000MHz wydają się stabilnymi ustawieniami, aczkolwiek robi

się głośno. Wentylator rozpędzał się do blisko 1600rpm, temperatura za to ładnie, momentami dobijała do 72*.

--

Tekstowo, jakby gdzieś kiedyś się obrazek zapodział (core/mem - valley fps, points - 3dmark firestrike):

1316/1725 MHz - 53.8 fps, 2251 pkt - 7531 pkt

1316/2000 MHz - 57.0 fps, 2383 pkt - 7852 pkt

1493/1752 MHz - 57.1 fps, 2390 pkt - 8157 pkt

1493/2000 MHz - 61.2 fps, 2560 pkt - 8591 pkt

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ładnie wygląda :)

Poziom bardzo mocno kręconych GTX 670/AMD 7950 w FireStrike :)

Teraz jeszcze tylko uruchomić należaloby  wymagającą grę w 1920/1080 z wysokimi ustawieniami i podać wyniki z fotkami.

Ciekawy jestem, czy ta nieszczęsna szyna pamięci zaniża wydajność w rozdzielczościach FHD, czy zabraknie pojemności pamięci, a może będzie ładnie pracować ?

Aha... wyszła nowa kompilacja systemu WIN10 TP 10.0.9926, która jest pod DX12.

Próbowałeś może instalować na próbę ten system i sprawdzałeś wydajność Maxwella ?

Wiem, że nie uzyskasz DX12, bo nie ma sterowników, ale może na tym oesie będzie lepsza wydajność Maxwella ?

Sorry za oftop.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rzymo

Zarzuć wyniki w Valey w profilu ExtremeHD. U mnie Score 1587, min 21,6, avg 37,9, max 70,3 [FPS]

Mój wynik w Fire Strike na 1230/1500 MHz. http://www.3dmark.com/fs/3843117

@leven

Zanim DX12 zadomowi się na rynku będzie już GTX 1160.

Nie ma się czym jarać na ten moment.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

820zł http://www.kurtmedia.pl/product-pol-595930-VGA-Gigabyte-GTX960-OC-2GB-GDDR5-128bit-2xDVI-HDMI-DP-PCIe3.html

Cena coraz niższa i być może w końcu osiągnie granice 800zł, ja czekam na cichutką wersje od MSI lub na zotaca z 5-letnią gwarą. Ceny idą w dół zobaczymy jak bardzo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Denerwuje mnie ten niski power target w Palicie :D

Mam jeszcze zapas na pamiątkach które powinny spokojnie dobić do 7800-7900 i na rdzeniu też by coś przybyło, ale wynik w 3dmarku mi przy takich ustawieniach spada bo zaczyna się throtling z powodu przekroczenia budżetu mocy.

Z drugiej strony nie chce mi się modyfikować biosu bo minimalne ryzyko jest i 2-3% więcej mało opłacalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze tylko krótka informacja, ile może karta bez ruszania napięć i Power Targetu:

~1540MHz rdzeń / 2053MHz pamięć => score: 7145, graphics: 8801

(http://www.3dmark.com/3dm/5664229)

(Valley 1920/2xAA => 63.1fps / 2640pkt)

Myślałem że ten maluch podkręci się gorzej niż większe, bardziej rozbudowane wersje, a tu niespodzianka.

--

Edit:

Zszedłem niżej. Dokładnie 1405MHz @ 1.06V i 2000MHz pamięć:

3aN6TB9.jpgvpT1y6H.jpg

Po modyfikacji BIOSu wentylator spowolnił, było 1250-1300rpm przy tym taktowaniu rdzenia, jest niecałe 950rpm i nie więcej niż 62*.

* Valley 2xAA -> 58.6fps / 2452pkt

* Firestrike -> score: 6773 / graphics: 8230

* Sky Diver -> score: 18545 / graphics: 27182

* pobór mocy - wahania 135-157W, przez większość czasu 145-152W.

I to by było na tyle ;)

Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezłe jaja z tą dziewięćset siedemdziesiątką - czy można w związku z tym reklamować to jako wada ukryta?

Raczej niezgodność towaru z opisem i wprowadzanie w błąd kupującego IMHO. Rzeźnik konsumenta ma jutro czynne w całym kraju. Aha - nici przy fakturach na firmę [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbować możecie, ale czy cokolwiek z tego wyjdzie? Być są te 4GB więc wątpię, że przy naszym łapówkarskim czerwonym systemie sądowniczym będzie cokolwiek do zdziałania. W stanach różne już rzeczy się działy i tam prędzej, ale u nas to możecie zapomnieć jeśli sklepy same nie będą chciały uznawać reklamacji, bo na to, że nvidia zgodzi się na zwroty to bym zapomniał :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam te Wasze wypociny cały czas i tak się zastanawiam, czy aż taka różnica jest pomiędzy r9 290 (bez X) a taką 970? Bo zważywszy na te problemy z ram i w zasadzie dużo wyższą cenę (patrząc na używki) to nie wygląda mi to na opłacalną kartę. Chyba że czegoś nie wyłapałem z testów. Ale w większości to ilość FPSów jest bardzo zbliżona.

Jakiś czas temu stałem przed wyborem tej karty i w końcu wpakowałem ją do kompa kumpeli, chyba czas zobaczyć jak to śmiga bo nie było wcześniej okazji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi