Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 900 / Titan X (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie ta afera jakoś nie rusza, nawet nie wiedziałem ile ta karta ma ROPów czy cache L2 jak ją kupowałem na początku grudnia :D  zdecydowała dobra wydajność, rozsądne zużycie energii i ZNACZNIE lepsze niż u konkurencji sterowniki pod Linuksa (wcześniejsza karta to R9 270).

Edit: zaznaczam że nie grywam w wielce wymagające wydmuszki AAA i zapewne nigdy nie wykorzystam nawet 3,5GB VRAM na tej karcie :wink2:

Edytowane przez earthmover
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzymo... jak karta się sprawuje w grach ?

1920/1080 ogarnia bez problemów ?

A jakie ustawienia byś chciał w tych 1920x1080? Bo jak maksymalne to nie, nie radzi sobie (no chyba że w 30fps).

Edit: robiłem ostatnio przenosiny między dyskami, mam całą jedną grę zainstalowaną :) (Wiedźmin 2 EE).

Prawie sam początek, gdy otwierają się wrota machiny oblężniczej i jest atak na żołnierzy na murach. I teraz tak:

* żeby utrzymać 60+ fps na 750Ti to miałem ustawienie medium, dodatkowo z wyłączonym AA i SSAO,

* jak wyżej, czyli 60+ na GTX960 - pomiędzy wysokimi a ultra, oczywiście bez próbkowania, prawie bez różnic w wydajności - w obu trybach trzyma 60+, w obu najczęściej koło 70fps, z podskokami do 80-85fps,

* 1440p, GTX960, wysokie - jak ktoś nie potrzebuje 60fps to da się grać, w tej scenie 40-50fps,

* 1080p, GTX960, ustawienia jak na 750Ti - tu już często > 100 klatek.

Mini Maxwell działa bardzo ładnie i to wiesz :) a czy GTX960 też jest taki "fajny" ?

Szyna 128bit nie powoduje spadków FPS ?

Dla mnie 960 jest tak samo fajny jak 750Ti, a nawet ciekawszy ;) Po modyfikacjach żre niewiele więcej od kręconego 750Ti (lepsza wydajność z wata), tak samo go nie słychać, a jest o połowę wydajniejszy.

Lepsza byłaby oczywiście karta 3GB/192b, ale cóż, jest co jest.

(cały czas zastanawia mnie to wolne miejsce pod kostki pamięci - czy miała wyjść wersja 3GB/128b - ale po historii 970/3.5GB to już na pewno się taka nie pojawi ;), czy jednak będzie 3GB/192b)

Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Następna nowinka :D tym razem z Niemiec MSI.de dokładnie z 26.01.2015

'MSI GTX 970 Gaming 4G: aktualizacja systemu BIOS jest wyeliminowanie błędów odczytu pamięci VRAM' po krótce,nie chce mi się tłumaczyc  :smoke:  Msi DE,napisało,że wypuszczą Bios który ma wyeliminowac błędy z  pamiecią Vram,narazie zobowiązali się do seri GTX970 4G gaming.

Ocipieć idzie,bo ktoś tu kreci,jeżeli MSI rozwiąze ten problem po przez aktualizacje Biosu to Nvidia całkowicie sie skompromituje,druga strona medalu to taka czy Nvidia pozwoli na to  :damage_wall: jeżeli jest to wogóle możliwe 

Edytowane przez Drizz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 lata i reklamacja na podstawie niezgodności towaru z umową brzmi dobrze. Na PCL mignął mi link do petycji - ciekawe co z tego wyjdzie. 

Pamiętaj o jednym:

Konsument ma obowiązek zawiadomienia sprzedawcy o stwierdzonej niezgodności towaru z umową przed upływem 2 miesięcy od jej stwierdzenia (art. 9 ust. 1).

Tu za datę stwierdzenia niezgodności trzeba przyjąć  datę oficjalnego zajęcia przez Nv stanowiska.

Dlatego realnie jeśli ktoś chce z tego korzystać to przez 2 miesiące, taka opcja powinna być bezproblemowa.

http://niezgodnosc.pl/I/czas_na_zawiadomienie.html

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie odblokują bo się nie da, czy to nvidia nie pozwala? 

Jak są pocięte chipy to się nie da , jeżeli maxwelle nie są ciete to jak nvidia udostępni odpowiedniego nvflasha to sobie sam odblokujesz 970 do pełnej 980. Dlatego nici z jakiekolwiek unlocka.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam sobie zaprzeczasz.

Jak są pocięte to się nie da co jest  logicznie.

Jeśli jednak nie są, to może  by się dało (oczywiście to pobożne życzenie)

@down

No oczywiście MSI bez NV nic nie wskóra:) 

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba trza szybko kupic GTX970... szykuje sie dobra inwestycja na 2 lata do niezgodnosci TzU. Nvidia stawia, everyone invited ;D

Fanboje nie rozumia co to sarkazm, albo zbyt kochaja swoje karty albo zamiast grac mecza benchmarki ;) To tak apropo minusikow ;D

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież MSI wyda bios w którym będzie 3,5GB i odpowiednia szyna i takie info poda gpuz i sprawa załatwiona hehe ;)

Tak myślałem kilka miesięcy temu aby pozbyć się ATI i lyknac 970 hmmm... W sumie wydajności to nie zmienia, ale trochę niedosyt jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak są pocięte chipy to się nie da , jeżeli maxwelle nie są ciete to jak nvidia udostępni odpowiedniego nvflasha to sobie sam odblokujesz 970 do pełnej 980. Dlatego nici z jakiekolwiek unlocka.

Jak nie są pocięte to po wgraniu Biosa od 980 powinno się odblokowywac ?

Na overclock.net już ktoś kombinował i nic się nie zmieniło poza jakimś problemem z kartą.

Przecież MSI wyda bios w którym będzie 3,5GB i odpowiednia szyna i takie info poda gpuz i sprawa załatwiona hehe ;)

Tak myślałem kilka miesięcy temu aby pozbyć się ATI i lyknac 970 hmmm... W sumie wydajności to nie zmienia, ale trochę niedosyt jest.

Po co ? Dla 10% to zupełnie bez sensu finansowo

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie są pocięte to po wgraniu Biosa od 980 powinno się odblokowywac ?

Póki nie wyczyścisz całej kości biosu to nic nie odblokujesz programowo, owa opcja już dawno została wycięta z nvflash-a. Po akcji 465@470 nvidia się odpowiednio zabezpieczyła od strony softu na ewentualne próby odblokowywania gpu. Wgrywając bios na bios niektóre bloki nadal zostają niezmienione i stąd brak odblokowania nieaktywnych jednostek wykonawczych.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to pod programator, całkowity clear i wgranie innego biosu, dobrze rozumuje? Oczywiście to w granicach fantazji, bo śmieszny jest w ogóle chyba taki pomysł. Ciekawe czy w ogóle karta miałaby szanse wstać po takiej akcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konsument ma obowiązek zawiadomienia sprzedawcy o stwierdzonej niezgodności towaru z umową przed upływem 2 miesięcy od jej stwierdzenia (art. 9 ust. 1).

Tu za datę stwierdzenia niezgodności trzeba przyjąć  datę oficjalnego zajęcia przez Nv stanowiska.

Dlatego realnie jeśli ktoś chce z tego korzystać to przez 2 miesiące, taka opcja powinna być bezproblemowa.

http://niezgodnosc.pl/I/czas_na_zawiadomienie.html

Ale tu chodzi o stwierdzenie wady przez Ciebie, a nie o jakieś oficjalne stanowisko producenta. Zapis ten powstał w celu olania ludzi, którzy napisaliby reklamację w stylu "pół roku temu pojawiły się problemy, ale jakoś sobie radziłem. Jednak obecnie mam już tego dość więc reklamuję.". Żeby w tej sytuacji wykorzystać ten przepis, sklep/producent musiałby Ci udowodnić, że wiedziałeś o całej sytuacji wcześniej. A przecież mógłbyś jako laik kupić sobie fajną, szybką grafikę, a po 2-2,5 latach, gdy już podłapałeś trochę wiedzy, nagle natknąć się na tą informację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafiam na komentsy w stylu

Koleś chciał dziś oddać w sklepie GTX970 powołując się na niezdgodność towaru z umową.
Sprzedawca odesłał go z kwitkiem, bo podobno klient nie ma prawnej podstawy do takiego oddania karty. Sprzedawca twierdził, że w momencie sprzedaży i do teraz specyfikacja do jakiej mieli dostęp klienci i sprzedawcy była dokładnie ta sama, więc sklep nie wprowadził w błąd klienta. To Nvidia wprowadziła w błąd.
Sprzedawca powiedział kolesiowi że może z takimi pretensjami zgłosić sie bezpośrednio do Nvidi. A sklep jest ponoć czysty i umywa ręce bo jak stwierdził sprzedawca, każdy sąd przyzna mu racje, że kiedy sprzedawał produkt, miał dostęp do specyfikacji karty i powszechną wiedzę taką jak klient, więc niczym nie zawinił.

Prawnikiem nie jestem, ale z mojej wiedzy wynika że tu sprzedawca ma sporo racji! (pamiętajcie ich Nv też oszukała)

Problem z 970 wydaje się oczywisty, a pewnie bez Rzecznika się nie obejdzie. Ty dodatkowo trywializujesz przepisy. W samym linku napisałem że jest słowo przeciwko słowu. Jak za 1,5 roku ktoś powie że tydzień wcześniej dowiedział się że go Nv oszukała odnośnie specyfikacji, to bez sądu się nie obędzie! Bo sprzedawca zrobi wszystko by to zanegować (kto mu zabroni?) by uniknąć odpowiedzialności I o to mi chodzi. 

Moja rada, jak ktoś sie w NTZU chce bawić to teraz, bo jak dobrze pójdzie to może pójdzie od ręki (ja czekam jeszcze na stanowisko Nvidi w stosunku do dystrybutorów, bo to od niej musi wyjść propozycja) inaczej będzie pewnie jak w cytowanym tekście powyżej.

Niestety ale to Polska, i bym sie tak nie rozpędzał z tymi bezproblemowymi zwrotami w przeciągu 2 lat. Chyba że tak ja pisałem Nv sprawę ułatwi (program zwrotów etc)

Dodatkowo przepisy mówią wyraźnie:

Zgodnie z art. 7 ustawy o sprzedaży konsumenckiej, sprzedawca nie odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową w następujących sytuacjach:
gdy kupujący w chwili zawarcia umowy o tej niezgodności wiedział lub,
gdy kupujący w chwili zawarcia umowy o tej niezgodności, oceniając rozsądnie, powinien był wiedzieć lub,
niezgodności wynikła z przyczyny tkwiącej w materiale dostarczonym przez kupującego.

Więc wszyscy którzy kupili po całej aferze już mogą mieć większe schody, bo o kijowej specyfikacji wiedzieć mogli. Idę o zakład że nikt tego od ręki TERAZ nie zwróci, jeśli Nv nie wyda jakiegoś oświadczenia, czego dowodem niech będzie oświadczenie Komputronika. Poprostu dystrybytor zrzuci odpowiedzialność na producenta.

Edytowane przez HeatheN
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropos zgłaszania się bezpośrednio do NVidi (z konkurencyjnego forum)

wiec sytuacja jest nastepujaca.pierwsze dzieki koledze agent_x007 ze nie udostepnial wszystkiego co pisal peter z nvidii

peter z nv okazal sie naszym rodakiem , Piotrem.

wiem ze nie zostaniemy ze sprawa sami

Dzień dobry!

Sorry, my written Polish is pretty poor but I'm still a proud Pole.

Are you having a specific issue with the 970 that I can help you with? We are really proud of the 970, we think it's the best card on the market for the money. It's won a ton of awards and it has the same excellent performance it had a few weeks ago.

If you still want to return or exchange it and the store can't help you, wait a couple of days and contact the board manufacturer directly and give them a chance to help you. Let me know if I can help.

By the way, in case you need it someday we provide basic Polish technical support here: http://support.nvidi...tions/200312332

z powazaniem,

--Piotr

ja srenio gadam po ang on srednio po polsku ale sie dogadalismy.

wiec najpierw piszemy o zwrot do sklepu
jesli sie nie uda do producenta grafiki.

jesli dalej nic piszemy do piotra (po angielsku)

jak widac postara sie pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklepy na tę chwilę mogą umyć ręce, ponieważ same nie wiedzą, jak będzie dalej ze zwrotem towaru. Jeżeli nV zobowiąże się do przyjęcia kart, to i one (przynajmniej te przyzwoite) również przestaną robić problemy. Tak samo było z płytami intela na P67 - intel powiedział, że wymieni każdą płytę na nową rewizję, to i sprzedawcy chętnie współpracowali (no może w wyjątkiem ecs.pl :P).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi