radiergummi Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2015 Zmienić 280x na 960.......... 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2015 E co tam, niektórzy wymieniali 780ti na gtx970. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2015 Zmienić 280x na 960.......... Mi pasuje. cały zestaw z monitorem w idle schodzi do 80w z gniazdka, podczas gry w WoT wszystko bierze blisko 100w mniej niż na radku. ja gram od paru lat tylko w 2 gry, które chodzą tak samo szybko. U mnie ten radek się marnował. dodatkowo lubię się bawić w kodowanie filmów - a 960 to jedyny gpu który ma koder/enkoder H265. Kartę wyrwałem za 870 zł więc nie najgorzej. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2015 ciekawe czy jest 2GB czy też 1.5GB i 0.5GB :D 820zł jest za małego. Z takim chłodzeniem od MSI za 820zł już bym kupił. No właśnie też chciałem to wiedzieć, czy ten problem występuje w gtx960, ale zamiast odpowiedzi dostałem tylko minusy. Jak cena spadnie, to może też dołączę do posiadaczy tego CUDA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) dołączyłem do grona zadowolonych posiadaczy GTX 960. Mam wersję G1 Gaming więc jedną z lepszych. Jakby co, mój szafir tri-x 280x jest w dziale sprzedam. Ale do rzeczy - znajdę gdzieś w sieci poradnik edycji biosów do gtx 960? Wgrałem zupdatowany od gigabyte i jest trochę szybciej, ale nie wkręca się na 1500 w booście. Jest gdzieś jakiś zbiór rad czym się bawić przy edycji biosu lub gotowe zmodowane biosy ? Sama edycja jest "prosta", za to OC już nie. OC musisz sobie sam przeprowadzić w programie np. Afterburner lub, jeżeli potrafi - Nvidia Inspektor. Jak sobie ustalisz odpowiednie taktowania, wtedy edytuj bios MBT i wpisz w odpowiednie pola wartości dla GPU, PT, VGPU i MEM. MBT: http://megawrzuta.pl/download/e5b41e6d6336cc0e0ef9d76d90544e9d.html EDIT: a jak nie będziesz wiedział jak i gdzie to wpisać, a będziesz mieć ustalone OC, podaj te wartości, to je wprowadzę do biosu. bios dam tutaj do tematu, a Ty go sobie wgrasz do karty :) Jak chcesz, mogę nieco "podrasować" obecny bios, to OC będzie odpowiednio wyższe, niż w oryginalnym biosie. Tylko daj plik z biosem. Edytowane 6 Lutego 2015 przez leven 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2015 specyfikacja jest odpowiedzią bo to połówka 980tki No dzięki, ale... Czy to większa, czy mniejsza połówka? Czy cieli prosto, czy asymetrycznie? Hmm... :> 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2015 W sumie to Janusze biznesu z nich - wzięli kartę za 2500 zł, przedzieli na pół i sprzedają po dziewięćset. :wink2: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2015 Tylko daj plik z biosem. Ta karta ma chyba 4 biosy. Bez zmiany przełącznika bios zaktualizowałem z F10 na F13 bios DD i bios DP, Po zmianie przełącznika pewnie będą jeszcze dwa inne biosy. Nie mogę załączyć tu na forum plików (brak uprawnień?) więc wrzucam na hosting. tu org bios: http://www.filedropper.com/f10 prosiłbym o modyfikację opartą na F13 (tym nowszym) Jak się da lekki undervolt :) i OC (a max wartości zbadam w OC guru przed ostateczną modyfikacją kiedyś tam). http://www.filedropper.com/f13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2015 pewnie odcinaja to co nie działało w 980 i czip były na śmieci a tak sprzedają go za niezła cenę Twoja teoria niestety się nie sprawdza ;) GTX980 a GTX960 to dwa fizycznie różne chipy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2015 http://anandtech.com/show/8962/the-directx-12-performance-preview-amd-nvidia-star-swarm Test 980 vs 290X w DX12 i Mantle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2015 No właśnie dlatego myślę o 2011 między innymi. ;) DDR4 nie za bardzo mi pasują cenowo, ale cóż zrobić, skoro i tak muszę wymienić Ram (potrzebuję więcej niż 8GB). Zresztą chciałbym aby komputer (poza grafiką) znów przetrzymał przynajmniej 5 lat. Ja myślę że w procka nie ma co za bardzo inwestować. Wykorzystanie GPU w programach ma się coraz lepiej i myśle że to jest przyszłośc. 2011 jest prądożerne i przesadnie drogie to swoich możliwości. Taki i7 4790K nawet bez OC na 4.0 ghz stock to niezły proc. Co do grafy to ja jednak poczekam do 380x. Sam jestem ciekaw czy Nvidia odpowie obniżką cen. Taki GTX 970 za 1300 zł nawet po tej aferze z pamięcią i ROP'ami to byłaby niezła oferta. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2015 ('rz' w trzecim słowie) Oczywiście że mają księgowych i dlatego nowy chip - bo to się opłaca (i czysto ekonomicznie, i marketingowo). Jak nie wiesz dlaczego to kombinuj... ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lycone Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2015 Wczoraj byłem w Proline a tam kartka A4 z informacją, że Asus dbając o klientów przyjmuje zwroty 970 :) Wysłane z mojego Galaxy Tab S 8.4 LTE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2015 :) Cokolwiek Cię przekona, czy cały czas będziesz twierdził że fizycznie na PCB w 980 i 960 siedzi dokładnie ten sam chip? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2015 Ta karta ma chyba 4 biosy. Bez zmiany przełącznika bios zaktualizowałem z F10 na F13 bios DD i bios DP, Po zmianie przełącznika pewnie będą jeszcze dwa inne biosy. Nie mogę załączyć tu na forum plików (brak uprawnień?) więc wrzucam na hosting. tu org bios: http://www.filedropper.com/f10 prosiłbym o modyfikację opartą na F13 (tym nowszym) Jak się da lekki undervolt :) i OC (a max wartości zbadam w OC guru przed ostateczną modyfikacją kiedyś tam). http://www.filedropper.com/f13 Zrobiłem dwa biosy: 1. bios : 960_f13_DEF z podniesionym napięciem do 1.2000 Volt - reszta zostaje bez zmian. 2. bios: 960_f13_OC z mocnym OC. Pierwszy bios da Ci możliwość OC we własnym zakresie przy podniesionym napięciu. Drugi bios wgrywasz i karta powinna pracować z ustawieniami 1500mhz GPU i 10 000 mhz pamięci (oryginalnie pamięci pracują na 7000mhz). Jak drugi bios będzie za wysoko taktowany, zmień go na pierwszy i "baw" się w OC. Przeglądałem OC tych kart i pamieci tam pracują poprawnie z taktowaniem 10 000mhz, a GPU nawet z 1550mhz. Ważne: jak będziesz wgrywać drugi bios 960_f13_OC, usuń wcześniejsze profile OC, bo karta poleci w kosmos - nie uszkodzi się, tylko zawiesi się sterownik. Szkoda, że karty nie mam, bo miałbyś już ustawione maxymalne, stabilne OC, a tak muszę czekać na odpowiedź i ewentualne poprawki :) Mile widziane fotki z monitoringów karty po wgraniu biosu nr. 2. Interesują mnie temperatury, obroty wentylatora, stabilność i porównanie do oryginalnego biosu. http://megawrzuta.pl/download/a7d9034c436e2bbac914b3cd4c316b89.html ale masz cos co temu przeczy? Pozwole sobie na pare zdań: GTX 960 - malutki rdzeń: GTX980 - duży rdzeń: źródło: http://www.techpowerup.com/reviews/MSI/GTX_960_Gaming/ http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_980/1.html 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis799 Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2015 Ten news już od paru dni jest znany :) EVGA też przyjmuje zwroty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2015 ale masz cos co temu przeczy? Fizyczna różnica w wielkości rdzeni, przebudowany silnik wideo (dekoder i koder hevc - tego drugiego GTXy 970/980 nie posiadają). Identycznie jak w przypadku procesorów - Celeron to nie odpad po Core i5 (wyłączone dwa z czterech rdzeni i część cache), tylko inny układ. Jest mniejszy = prostszy i tańszy w produkcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 Zrobiłem dwa biosy: Mistrzu, dzięki wielkie, ale czy jesteś pewien tych 10000 mhz na pamiątkach? Żaden gtx 960 nie leci chyba ponad 8010 mhz.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) Mistrzu, dzięki wielkie, ale czy jesteś pewien tych 10000 mhz na pamiątkach? Żaden gtx 960 nie leci chyba ponad 8010 mhz.. Dajmy 8000mhz, zamiast 10 000mhz - za wysoko i nie wiem, dla czego sobie ubzdurałem, że pamięci tak wysoko się kręcą :> Też mnie to męczyło i tutaj masz bios F13 z pamięciami 8000mhz. http://megawrzuta.pl/download/ac9ffaa6e7242e268808dc25bf12c427.html Tamten bios OC usuń. Edytowane 7 Lutego 2015 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 Oczywiście że tak - pełny GM206 to dokładnie połowa GTX980. Co byś chciał tu jeszcze mieć zablokowane? :) Niewykluczone, że pojawi się karta w stylu 950, która to właśnie by miała obcięte co nieco. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xBum Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 Właśnie, bardzo możliwe, że nvidia zrobi to samo co z kartą mobilną na laptopy tj. GTX850m, która różni się od GTX860m jedynie taktowaniem(chodzi mi o wersje z pamięcią GDDR5). To też jest powód, aby poczekać jeszcze z zakupem. Przypominam, że owe karty również były maxwellami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lycone Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 Nie mam 970, więc nie śledzę tematu na bieżąco :) Wysłane z mojego Galaxy Tab S 8.4 LTE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 Rzymo istnieje możliwość, żebyś wykonał ogólno dostępny test gry na swojej GTX960 ? Chciałbym porównać do Mini Maxwella :) Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 Przyznam, że gram mało i niewiele gier mam (a w piraty bawić się nie będę :)). Jaki konkretnie tytuł Cię interesuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 Mile widziane fotki z monitoringów karty po wgraniu biosu nr. 2. Interesują mnie temperatury, obroty wentylatora, stabilność i porównanie do oryginalnego biosu. W załączeniu testy OC na oryginalnym biosie F13 od GB przy ustawieniach j/w. Przed updatem (bios F10 fabryczny) karta robiła 77 fps w furmarku, po updacie na def robiła 74, choć 3dmark o dziwo kapkę podskoczył. Nie mogę w OC Guru ustawić power limit pow. 135% i karta nie wchodzi w boost więcej niż 1467mhz (to chyba max na tym biosie). TDP 107 nie przekracza, nie wiem czemu. Temp i cisza bez problemu. Napięcia nie podnosiłem a raczej podniesienie nic nie zmienia w górę. Mój zestaw z monitorem bierze w szczycie 302w z gniazdka w furmarku. Jutro wrzucę na ruszt Twoj bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) 1450MHz przy tak wysokim napięciu (1.18V)? U mnie obecnie 1425MHz @ 1.075V (1425MHz i więcej nie będzie, boost nieaktywny). Przy tym napięciu nie mam problemu z TDP, nie dobija nawet do 75% fabrycznie ustawionych wartości... Tak dla porównania - mój sprzęt ciągnie połowę tego co Twój (i5 Haswell @ 3.3GHz + GTX960 @ 1425/2000MHz). Edytowane 7 Lutego 2015 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 muszę się nauczyć tego oc guru. Ati się prościej kręciło ;) . Lecę w drugą stronę, zmniejszyłem power target do 68% i leci stabilnie na 1342mhz przy 1.087v. Pobór spadł do 254w. Mógłbyś zapodać swoje ustawienia? Chciałbym jakoś wyżyłować boost w zakresie 1.050 - 1.087. Offsetu ujemnego w oc guru nie mogę albo nie umiem dać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
allonder Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 Witam.Planuję wymianę swojego gts 450 na nowa karte graficzną. Nie ukrywam że czekałem na premierę gtx 960 i miałem nadzieję na karte przewyższająca wydajnością gtx 770 i trochę się przeliczyłem... No ale mniejsza.Sprawa wyglada tak że przeznaczyłem na ten cel ~800 zl. W tej cenie na polu walki zostają dwie karty. Używana r9 280x i właśnie gtx 960. Posiadam monitor o przekatnej 19 cali i o rozdzielczosci natywnej 1680x1050. Która karta będzie lepsza w tych warunkach ? Nie ukrywam że bardziej ciągnie mnie do zielonych (fanbojem nie jestem ale tak się złożyło że jeszcze karty od AMD nie miałem). Na dodatek karta nowa to nowa. Te r9 280x z allegro to pewnie w 99% koparki co trochę odstrasza. Jakie są wasze opinie na ten temat ?I5 44404 GB RAMMSI B85-G43SSD Kingston + WD GREENSilentium deus G1 500w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 co do kart z koparek - moja odpowiedź z innego forum: Sam w okolicach marca wygasiłem swoje koparki, bo przestało się to opłacać, zresztą ja kopałem na radkach 7850 bo miały najlepszy stosunek pobieranej mocy do wydajności (kręciły się jak szalone na obniżonym napięciu - color3d rulez). Jeszcze w grudniu 2013 koparka z 4 x 7850 była w stanie zarobić 1200zł na czysto za dobrą noc kopania na starcie jakiegoś altcoina. Dawniej ludzie kupowali radka, po miesiącu z wykopanych BTC/LTC karta się spłacała i mogli kupić kolejnego. Wiele osób dorobiło się sporych kopalni przez takie "pączkowanie". Jak coś to bałbym się tylko kart które ponad 2 lata pracowały w kopalniach, oraz oczywiście kart MSI z serii gaming, którym padały wentylatory i pryskały olejem na kompa (nigdy nie kupię karty MSI, praca w ciężkich warunkach 24/h dobę pokazuje które konstrukcje były dobre a które dziadowskie. Świętym Graalem w erze amatorskiego kopania LTC był właśnie sapphire toxic. GB też nie klękał przy robocie, ale głośny był. Jednym słowem karta pokoparkowa to z reguły dobra okazja, bo sprzęt sprawdzony i często na długiej gwarancji (ludzie montujący koparki na pocz.2014 nie zdążyli już pokopać, bo było za późno). W dodatku jak napisano w wątku - w koparkach liczy się sprawność na watt, a nie ekstremalne podkręcanie i podnoszenie napięcia. Ja kupowałem pokoparkowe zupełnie świadomie. Aktualnie nie ma nic lepszego niż dobry r9 280x w relacji fps do wydanych złotówek. Za gtx 960 przemawia kultura pracy i nowsze technologie, ale to karta od początku projektowana jako mid-end, zaś radek był kiedyś hi-endem. Zależy czy chcesz power czy ciszę i mniejszy pobór prądu. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
allonder Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 Cisza nie jest aż tak ważna, oczywiście bardzo dobrze aby nie było piszczących cewek. Bo ten odgłos już jest nieprzyjemny , natomiast głośniejsza praca chlodzenia nie jest mi groźna i tak zwykle gram w słuchawkach które trochę tłumia dźwięki + mój palit gts 450 jak się rozpędzi nie jest taki cichy więc człowiek juz przyzwyczajony :grin: . Bardziej rozchodzi się o rozdziałkę w której będe grać. Trochę mało testów w sieci odnośnie mniejszych rozdziałek. Na głównej, w teście karty jest 1600x900 i widać że w niej gtx 960 jest szybszy od r9 280 o kilka klatek. Ciekaw jestem czy dogania r9 280x czy też to już za wysoki progi dla niego. Jeśli chodzi o koparki to ciekawy wpis i mam jakieś spojrzenie na ten temat. Natomiast mam pytanie odnośnie gwarancji. Czy po zakupie takiej karty używanej w razie serwisu faktura(wiadomo że jest na innego właściciela) to jedyny dokument jaki potrzebuje aby gwarancja była uznana czy też potrzebuję jeszcze czegoś innego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...