Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 900 / Titan X (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz spróbować samemu np wg tych porad:

http://gpuhell.blogspot.com/2014/11/jak-zmniejszyc-rpm-wentylatora-w-idle.html

http://strefa-moddingu.pl/forum/viewtopic.php?t=45

Na mojej niestety nie schodzą poniżej 1000 obr ale i tak jest zdecydowanie ciszej a w zasadzie w idle nie słychać jej na tle innych wentyli w kompie, a budę mam dosyć wyciszoną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem nawet skłonny przypuszczać, że procesor ogranicza tego Tytanka.

Macie jakieś odniesienie do silniejszych procesorów ?

Core i7 4790K @ 4500 MHz spokojnie daje radę, każde miejsce skalowało się razem z taktami. W końcu to miejsca graficzne :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki i dziewczyny a może ktoś wie dlaczego pierwszy wiedźmin (chciałem sobie odświeżyć serię przed premierą III) nie lubi się z moim GTX 970?

Przy dialogach strzela mi w zasilaczu i wygląda tak jakby aplikacja wyłączała kartę graficzną. Na monitorze mam napis "Odłączono kabel HDMI", za chwilę wskakuje obraz ponownie albo resetuje kompa albo łapie BSODa. (W chwili wyłączenia obrazu słychać pstryknięcie w zasilaczu tak jakby odcinał zasilanie, jednak nie każdy "strzał" to powoduje. Bywa, że jest kilka pstryknięć pod rząd zanim obraz padnie)

Myślałem, że mam uwalony zasilacz ale na gtx 480 i gtx 550 Ti nic podobnego się nie dzieje, testowałem. (No dobra 480 ma 2x 6pin 550 Ti 1x 6 pin, myślałem, że może to) Ale dzieje się tak tylko w wieśku 1 na dialogach. WTF? Ma ktoś jakiś pomysł?

Firestrike, Unity, Wiesiek II z ub, FC4 wszystko poustawiane na maksa i nic się nawet nie zająknie.

Z rzeczy banalnych wykluczyłem już kabel HDMI, kabel zasilający PC, sterowniki (próbowałem na najnowszych i dwie rewizje wstecz), zasilacz rozebrany do gołego wyczyszczony z kurzu, pomierzone napięcia. Nie mam skąd wytrzasnąć innego zasilacza.

Sprzęt:

CPU: 2500K 4,2@

RAM: 2x 4GB Kingston HyperX 1600 Mhz

GPU: GTX 970 GIGABYTE

PSU: Aerocool Templarius 650W

MOBO: MSI P67 GD 65

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, na innym forum wyczytałem, że zależy od wersji BIOS jest ich 5 czy 6

zależy od tego jaką masz wersję biosu fabrycznie http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5209#bios .do moich kart pasuje F3 gdy wgrałem F42 w 3dmarku miałem przeszło 2000pkt mniej. 

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście poszło. ;)

Super sprawa. Aczkolwiek kolega tak sobie namieszal biosami że nie wiem jaki ma mieć oryginalny bo nie zrobił backupu. Można to w jakiś sposób sprawdzić jaka wersja z strony producenta dla jego karty ;) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po wymianie karty na Gigabyte i śmiga bez problemu bez dokonania żadnych zmian (sterów nawet nie musiałem  przeinstalowywać). Wychodzi na to że może dana sztuka była uszkodzona.

Tak więc teoria z zasilaczem okazała się na szczęście chybiona.

Odnosząc się do jednego z powyższych komentarzy.... Karta może i udana, ale jednak sporo mankamentów od jej premiery się pojawiło (znikające pół giga pamięci czy słynne cewki) więc nadto bym jej nie gloryfikował.

Niemniej póki co śmiga i sprawuje się poprawnie. 

Edytowane przez mervel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam rev 1.0 obie były z biosem F2 to wgralem F3 i działa dobrze. Mam wgrane oba biosy - DD i DP. Do DP monitor podłączyłem przez displaport i wtedy wgrałem go do obu kart. Zeby wygrać DD musiałem podpisać karty pojedynczo przez DVI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tyle pytań a mało czasu, nie złaście się za to na mnie:)

mam karty podpięte na HDMI, wystarczy że wgram jeden bios na obie karty, czy to ma jakieś znaczenie, że są dd i dp.
Możesz mi to tak w skrócie opisać jaki ma wpływ na pracę to który wgram?

Też mam rev 1.0 już testuje na którym lepiej śmiga :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka dni temu kupiłem kartę Asus GeForce GTX970 DC2 OC Black 4GB.

Ponieważ w sieci są szczątkowe informacje na jej temat chciałem podzielić się pierwszymi spostrzeżeniami.
Karta nie pracuje w trybie półpasywnym ale jest b.cicha. Do osiągnięcia 60 stopni wentylatory pracują na 30% tj. ok. 950 obr..
Ponieważ konstrukcja chłodzenia jest taka, że część gorącego powietrza jest wyrzuca na zewnątrz nie mamy w obudowie piekarnika podgrzewającego inne podzespoły.
Temperatura procesora w stresie po zmianie z gtx 770 spadła mi o ok. 4-5 stopni.
Karta zaczyna być słyszalna-ale nie głośna-w okolicach 70 stopni.
Rewelacyjnie się podkręca.
W GPUTweak mam ustawienia

GPU Boost Clock 1475Mhz
Memory clock        8000Mhz
Voltage – bez zmian
Power target     120%

Co daje w grach (wraz z boostem oczywiście)   1564Mhz
Unigine Valley i Heaven pokazują bzdury – 1677Mhz???
3DMark2011 – 16200
3Dmark-Fire strike – 11700

Procesor nie kręcony.
Karta stabilna w furmarkach, kombustorach, benchmarkach, Far Cry 4
Max temp. jaką odnotowałem po OC to 73 stopnie. Wentyle 45%, 1337obr/min.-delikatnie słychać ale nadal cicho.

Teraz minusy

Karta ma mocno zmienioną sekcję zasilania w porównaniu ze Strixem. Podobno jest na PCB od 980GTX. Generalnie jest nowszą konstrukcją  ale cewki i tak słychać.
Problem znany od pól roku i chyba nic z tym  nie zrobili.
Chyba- bo nie mam porównania z innymi kartami tego typu.
Sekcja zasilania skwierczy i czasem popiskuje. Nie jest to jakiś dramat akustyczny ale jakiś dyskomfort jest. Bardziej psychiczny niż akustyczny ale jest.

Przeważnie jest słyszalna z głową pod blatem ale zdarzają się (na szczęście) rzadkie momenty, że słychać z pozycji siedzącej.

No i mam dylemat wymieniać czy nie

Generalni: karta byłaby świetna ale.....te cholerne cewki

Edytowane przez Kysiol
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalni: karta byłaby świetna ale.....te cholerne cewki

To mnie zasmuciłeś, czytając wszelkie recenzje i opinie miałem nadzieję, że przynajmniej ten Asus nie będzie obarczony skwierczeniem. Czy to piszczenie pojawia się tylko w 3D przy ponad 60fps? Czy może niezależnie od ilości fps i w 2D także?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W benchmarkach jest mało słyszalne.  Można powiedzieć, że nie przeszkadza. Natomiast np. jak leci intro do Far Cry 4 to jest jazgot, że słychać w przedpokoju.. ale w trakcie gry jest cisza.

Jak włączyć V-sync to i w intro jest spokój.

Gdzieś w sieci znalazłem info, że Fifa 2015 w ustawieniach max bez ograniczenia liczby klatek daje ciekawe efekty.

Specjalnie ściągnąłem demo i faktycznie cały czas delikatnie ale słyszalnie skwierczy.

Oczywiście głośniki nawet dość cicho włączone zagłuszają te efekty no  poza intro do Far cry- tam jest dramat, ale przez 30 sekund....

Testowałem na COH2, CIV5, Metro 2033 i tam jest skwierczenie słyszalne jak się przystawi głowę blisko obudowy czyli nie uciążliwe.

Może trochę przesadzam bo komputer mam tak wyciszony, że go praktycznie nie słychać i każdy obcy dźwięk drażni.

Nie wiem co robić bo wymiana to też loteria....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi