Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 900 / Titan X (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj pojawiły się nowe sterowniki specjalnie pod BF Hardline wersja 347.88 WHQL. Nie bawię się w 3DMarki ale porównałem wyniki w Valley Benchmark (ustawienie Extreme HD) z poprzednimi sterownikami 347.71

VGA 1575/8034

347.71

FPS

śr 40,0

max 62,1

min 23,8

347.88

FPS

śr 40,0

max 63,9

min 24,5

Widać poprawę w maksymalnej i minimalnej ilości generowanych FPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GM200 niesamowity, ale mam wrażenie , że coś w karcie nie pozwala mu rozwinąć pełni możliwości - chyba kwestia chłodzenia i słabego power limitu.

Ciekawe co maniacy osiągną na wodzie z odblokowanymi biosami (jak już jakieś wyjdą)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz Devil, jak ktoś wyda na kartę 5k, płytę 2k . LC kolejny kawałek itd... hehe i zamierza ją katować, to raczej ma budżet na taką zabawę... a my malutczcy to wiesz :P

Niech ciachną ją na pół i zrobią z niej GTX 960Ti.  :smoke:  za 1250zł to kupię.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieoficjalny sterownik Forceware 349.90 dla Windows10 kompilacja 10041 X64: http://www.station-drivers.com/index.php/forum/news/979-nvidia-349-90-wddm-2-0-for-win-10-march-11

Pobierz plik z sterownikiem, wypakuj 7Zip lub RaR i uruchom nvsetup.exe:

2101687100_1426860960_thumb.jpg

5267672400_1426860517_thumb.jpg 3978375700_1426860518_thumb.jpg

Kompilacji 10036 oficjalnie nie było, dla tego podaje link do kompilacji 10041 PL, gdyby ktoś chciał przetestować sterownik u siebie z kartą Maxwell.

WIN10 PRO TP X64 PL ISO kompilacja 10041: https://mega.co.nz/#!3IIGzaIJ!B5lztnymNfLfssy1xcgzWo1AHZP7jKqNkooZPSXMvb4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz spróbować samemu np wg tych porad:

http://gpuhell.blogspot.com/2014/11/jak-zmniejszyc-rpm-wentylatora-w-idle.html

http://strefa-moddingu.pl/forum/viewtopic.php?t=45

Na mojej niestety nie schodzą poniżej 1000 obr ale i tak jest zdecydowanie ciszej a w zasadzie w idle nie słychać jej na tle innych wentyli w kompie, a budę mam dosyć wyciszoną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem nawet skłonny przypuszczać, że procesor ogranicza tego Tytanka.

Macie jakieś odniesienie do silniejszych procesorów ?

Core i7 4790K @ 4500 MHz spokojnie daje radę, każde miejsce skalowało się razem z taktami. W końcu to miejsca graficzne :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, na innym forum wyczytałem, że zależy od wersji BIOS jest ich 5 czy 6

zależy od tego jaką masz wersję biosu fabrycznie http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5209#bios .do moich kart pasuje F3 gdy wgrałem F42 w 3dmarku miałem przeszło 2000pkt mniej. 

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście poszło. ;)

Super sprawa. Aczkolwiek kolega tak sobie namieszal biosami że nie wiem jaki ma mieć oryginalny bo nie zrobił backupu. Można to w jakiś sposób sprawdzić jaka wersja z strony producenta dla jego karty ;) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam rev 1.0 obie były z biosem F2 to wgralem F3 i działa dobrze. Mam wgrane oba biosy - DD i DP. Do DP monitor podłączyłem przez displaport i wtedy wgrałem go do obu kart. Zeby wygrać DD musiałem podpisać karty pojedynczo przez DVI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tyle pytań a mało czasu, nie złaście się za to na mnie:)

mam karty podpięte na HDMI, wystarczy że wgram jeden bios na obie karty, czy to ma jakieś znaczenie, że są dd i dp.
Możesz mi to tak w skrócie opisać jaki ma wpływ na pracę to który wgram?

Też mam rev 1.0 już testuje na którym lepiej śmiga :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka dni temu kupiłem kartę Asus GeForce GTX970 DC2 OC Black 4GB.

Ponieważ w sieci są szczątkowe informacje na jej temat chciałem podzielić się pierwszymi spostrzeżeniami.
Karta nie pracuje w trybie półpasywnym ale jest b.cicha. Do osiągnięcia 60 stopni wentylatory pracują na 30% tj. ok. 950 obr..
Ponieważ konstrukcja chłodzenia jest taka, że część gorącego powietrza jest wyrzuca na zewnątrz nie mamy w obudowie piekarnika podgrzewającego inne podzespoły.
Temperatura procesora w stresie po zmianie z gtx 770 spadła mi o ok. 4-5 stopni.
Karta zaczyna być słyszalna-ale nie głośna-w okolicach 70 stopni.
Rewelacyjnie się podkręca.
W GPUTweak mam ustawienia

GPU Boost Clock 1475Mhz
Memory clock        8000Mhz
Voltage – bez zmian
Power target     120%

Co daje w grach (wraz z boostem oczywiście)   1564Mhz
Unigine Valley i Heaven pokazują bzdury – 1677Mhz???
3DMark2011 – 16200
3Dmark-Fire strike – 11700

Procesor nie kręcony.
Karta stabilna w furmarkach, kombustorach, benchmarkach, Far Cry 4
Max temp. jaką odnotowałem po OC to 73 stopnie. Wentyle 45%, 1337obr/min.-delikatnie słychać ale nadal cicho.

Teraz minusy

Karta ma mocno zmienioną sekcję zasilania w porównaniu ze Strixem. Podobno jest na PCB od 980GTX. Generalnie jest nowszą konstrukcją  ale cewki i tak słychać.
Problem znany od pól roku i chyba nic z tym  nie zrobili.
Chyba- bo nie mam porównania z innymi kartami tego typu.
Sekcja zasilania skwierczy i czasem popiskuje. Nie jest to jakiś dramat akustyczny ale jakiś dyskomfort jest. Bardziej psychiczny niż akustyczny ale jest.

Przeważnie jest słyszalna z głową pod blatem ale zdarzają się (na szczęście) rzadkie momenty, że słychać z pozycji siedzącej.

No i mam dylemat wymieniać czy nie

Generalni: karta byłaby świetna ale.....te cholerne cewki

Edytowane przez Kysiol
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalni: karta byłaby świetna ale.....te cholerne cewki

To mnie zasmuciłeś, czytając wszelkie recenzje i opinie miałem nadzieję, że przynajmniej ten Asus nie będzie obarczony skwierczeniem. Czy to piszczenie pojawia się tylko w 3D przy ponad 60fps? Czy może niezależnie od ilości fps i w 2D także?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi