grzech1991 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Skoro w EVGA precision mam +540MHz do ramu i działa stabilnie, to znaczy, że z 3600MHz powinienem zmienić na 4140MHz. Dobrze rozumiem, czy to totalne przetaktowanie? Aplikacji żadnych nie mam urchamianych razem z systemem (z tego powodu chce w biosie podkręcić). Ale jak na razie, to coś czuje w kościach, że pc na nowym biosie w ogóle się nie uruchomi. Czy mniej więcej wiecie jakie jest bezpieczne PT? Chciałbym unikąć sytuacji, gdzie za rok zapomnę o PT odpalę furmarka i zniszcze sobie kartę. A jest możliwość zwiększenia o 15%? Bo z tego co widziałem, to w valley ładnie trzymała takty z takim PT. Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez grzech1991 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Skoro Valley/gry trzymają takty przy obecnym targecie, to jaki jest sens zwiększania? :) Żeby tylko w Furmarku karta brała więcej? Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez rzymo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Rzymo napisał, że masz zaniżone taktowanie pamięci, a Ty piszesz, że masz 4100MHZ (8200MHZ). To by oznaczało, że bios karty zrzucił taktowania pamięci z powodu błędów spowodowanych przetaktowaniem. Trzeba wpisać do biosu w KBT taktowanie 4000MHZ (8000MHZ) i wgrać bios do karty i wykonać test z podglądem w GPU-Z "sensors". Tam będziesz widzieć rzeczywiste taktowania GPU i pamięci oraz TDP i napięcie. Przykład z Stone Giant 750Ti (innej karty nie mam): Tu masz Kombustroa: http://www.geeks3d.com/20140917/msi-kombustor-3-5-0-gpu-burn-in-stress-test-opengl-opencl-benchmark/ Spójrz na TDP przy Stone Giant i użycie GPU i spójrz na to samo przy Kombustorze. Oba monitoringi pokazują użycie GPU na poziomie 99%, ale TDP już nie :P A widzisz ? tak właśnie potrafi syntetyk obciążyć sztucznie GPU i sekcję zasilania. Uruchom ten zaznaczony na pierwszej fotce test. Jak widać, TDP w tym sysntetyku przekracza 80% a to sporo. Przy Furmanie (osobny program, nie ten furman z Kombustora) będzie więcej, ale ja tego mordercy kart nie uruchamiam. Ty sobie ustaw tak TDP, żeby Kombustor w tym konkretnym teście dochodził do 95%. To będzie granica mocy oddawanej przez sekcję zasilania. Wyższe obciążenie spowoduje spadek napięcia i taktowania GPU w celu zabezpieczenia układu przez przeciążeniem. Pamiętaj, że karta będzie po OC, to też uwzględnij. Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez leven 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Właśnie chodzi mi o to, że w biosie podesłanym przez levena tyle chciałbym mieć. Tylko nie wiem gdzie i na co zmienić te wartości aby tyle było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zrób tak: 1. oryginalny bios i uruchamiasz Kombustor jak na fotce powyżej i dajesz tutaj zrzut ekranu z monitoringu. 2. wgrywasz mój bios i robisz to samo. Zobaczymy, jak to wygląda w rzeczywistości. Tylko ustaw pamięci na 4000MHZ i GPU na 1450MHZ. Napięcie w moim biosie jest już podniesione, więc takie taktowanie karta powinna przyjąć bez problemów. Testy wykonaj w czasie 30 sekund, więcej nie trzeba. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) W Media Markt jest GAINWARD GeForce GTX 970 Phantom 4GB za 1350 zł. Czy do tej karty też dostanę Wiedźmina 3? Czy ten model jest wart tej kasy? Edit: zamówiłem Teraz pytanie czy sprzęt w podpisie a dokładniej to zasilacz da radę z tą kartą :D? Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez Kilokush Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2015 W Media Markt jest GAINWARD GeForce GTX 970 Phantom 4GB za 1350 zł. Czy do tej karty też dostanę Wiedźmina 3? Czy ten model jest wart tej kasy? Edit: zamówiłem Teraz pytanie czy sprzęt w podpisie a dokładniej to zasilacz da radę z tą kartą :D? Gainward to mniej więcej to samo co Palit, firma należy do tego producenta. Sklepy mające w promocji W3 do GTX 900 znajdziesz tutaj: http://www.nvidia.pl/object/the-witcher-wild-hunt-pc-game-pl.html#gameContent=3 Zasilacz jak ma realnie 400W albo więcej na 12V da radę. Chyba że to jakiś staruszek. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Z tego co wyczytałem do TDP tej karty jest nawet o około 60W niższe niż obecnego GTX 770 więc powinno być ok. Wiesiek 3 jak dostanę do poleci na sprzedaż. Nie dostane to trudno. Zagraniczne recenzje są przychylne o tej karcie. Podobno chłodzenie bardzo ciche z tym, że na pewno nie najwydajniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2015 OK, odezwę się jak proc wróci bo na razie nie ma jak: Benchmark już pobrałem, i jeszcze raz - dzięki wam bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) GeForce GTX 970 oraz Radeon R9 290X to karty graficzne oferujące podobną wydajność w zbliżonej cenie, uchodzące za rozsądny wybór dla wymagającego gracza, jednak czasami nawet im brakuje zasobów żeby utrzymać płynność w najbardziej wymagających tytułach. Szczególnie przy maksymalnych ustawieniach. Jeśli zamiana na szybszy model nie przyniosłaby zdecydowanej poprawy, wówczas warto rozważyć kupienie drugiej sztuki do kompletu i stworzenie konfiguracji NVIDIA SLI albo AMD CrossFire. Pomimo iż wykorzystanie mocy obliczeniowej wielu procesorów graficznych to ryzykowna inwestycja, entuzjastów gotowych podjąć to wyzwanie nie brakuje, zwłaszcza iż technologie multi-GPU są najprostszym sposobem zwiększenia wydajności zestawu. Przynajmniej teoretycznie jeśli wszystkie czynniki pozwolą rozwinąć jej skrzydła. Dzisiaj sprawdzimy który system wypadnie lepiej w ogólnym rozrachunku - GeForce GTX 970 SLI czy Radeon R9 290X CrossFire. Test GeForce GTX 970 SLI vs Radeon R9 290X CrossFire - PurePC.pl Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez Caleb 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Dziś pojawiły się nowe sterowniki 350.12 WHQL specjalnie pod GTA 5. http://www.guru3d.com/files-details/geforce-350-12-whql-driver-download.html Tradycyjnie zestawiłem je z poprzednimi w Valley. VGA 1575/8034 347.71 FPS śr 40,0 max 62,1 min 23,8 347.88 FPS śr 40,0 max 63,9 min 24,5 350.05 FPS śr 40,3 max 61,2 min 24,7 350.12 FPS śr 40,2 max 61,3 min 24,9 Różnice może niewielkie ale stale wzrasta minimalny FPS. Minimalny FPS jest mocną stroną GTX 960 gdy porównujemy go do GTX 770, 760 i 660. Dla porównania zestawiłem kilka gier i minimalny FPS (testy wykonane przez portal GameGPU) 960 vs 770 vs 760 vs 660 Dark Soul II 32 vs 32 vs 25 vs 21 Unreal Tournament BETA 64 vs 64 vs 51 vs 42 BF Hardline 42 vs 46 vs 36 vs 30 Evolve 42 vs 44 v 35 vs 29 GTX 770 przeważnie ma wyższy średni FPS od 960 ale najczęściej podobny mają minimalny FPS. Po ostatnich testach 960 4GB wiadomo, że w Watch Dogs znacznie lepiej z maksymalnymi ustawieniami radzi sobie wersja 4GB vs 2GB. Niestety wersja 4GB mimo to nie zapewnia pełnej płynności przy takich ustawieniach. Dochodzi jeszcze czynnik ograniczający jakim jest procesor. Wszystko jest OK do momentu gdy zacznie się szybka jazda w mieście, mój i5 3570K@4.3 GHz zostaje obciążony w 100% na 2 jajkach i w 90% na pozostałych dwóch. W tym momencie spada obciążenie podkręconej do 1575/8034 960tki z 99% na okolice 80% a FPS leci z ponad 50 do okolic 40 i pomimo, że obraz nie szarpie to sterownie jest utrudnione. Zachowanie podobne jak w poprzednim GTA. Bez bardzo mocnego procka w niektórych sytuacjach FPS mocno nurkował. Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez epoxer 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Twoje wyniki są z karty 4GB ? Z resztą i tak nie źle się sprawuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Dobry artykuł. Po pierwszych bojach z SLI z 970 teraz jestem z nich zadowolony. Oczywiście bardziej będę zmieniając je na jednego Pascala ale na to przyjdzie jeszcze czas. Zobaczymy jak to będzie działać z GTA5, juz do SLI stery są, w końcu NVIDIA nie dała [gluteus maximus] na premierę, mam nadzieje... Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Wyniki z Valley i Watch Dogs są z wersji 2GB przy czym w Watch Dogs mam textury i cienie na high, reszta max, brak AA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FredPL Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 A ja teraz czekam na testy GTX960 w GTA5 :D Włącznie z jakimś pomiarem stabilności FPS czy jak to nazwać (chodzi mi o to, czy występują odczuwalne spadki animacji np. przy gwałtownym rozglądaniu się). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) GTA V test http://gamegpu.ru/action-/-fps-/-tps/grand-theft-auto-v-test-gpu.html FHD 960 2GB wyciąga z ustawieniami jak poniżej średnio 58FPS, minimum 48FPS. Brak AA Textury: standard Shadows: High Soft shadows: Soft reszta MAX. Textury na High są dla kart z minimum 3GB RAMu. Cienie obniżono o jeden poziom. Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez epoxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2015 GTX 960 powinien mieć 4GB pamięci. Wtedy wyniki byłyby sporo wyższe w FHD na najwyższych texturach. Nawet zaryzykuje stwierdzenie, że GTX 960 4GB dogoni R9 280X w tej grze :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2015 leven,według pclol w FHD Very High (czyli MAX bez AA) 960 2GB ma średnio 42,4FPS a min 30, podczas gdy 280X ma średnio 39,4FPS a min 35FPS. Trzeba poczekać na wyniki wersji 4GB. Widać jednak po średnim FPS, że nawet 4GB nie da tej grze możliwości płynnego grania z AA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Dziękuję za chęci, ale jestem zmuszony odmówić. Powód jest taki, że chciałbym sam się nauczyć to robić. A jeszcze drugi powód jest taki, że możliwe, że będę miał drugą karę do zabawy biosem :) Inna kwestia, że padł procek i biosu na razie z dysku nie wyciągnę. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz na zagranicznych forach temat o edycji biosów gm204/206. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Porównanie m.in GTX 960 2GB vs 4GB w GTA5. FHD, ustawienie MAX bez AA i High bez AA. Przepaści nie ma, ponadto wersja 4GB ma trochę wyższe taktowanie. http://www.gamersnexus.net/game-bench/1905-gta-v-pc-fps-benchmark-graphics-cards#!/ccomment Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Faktycznie, nawet na Ultra różnicy brak (biorąc pod uwagę taktowanie). Nie spodziewałem się... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Ultra ? Trochę wysoko dla średniaka... Ale i tak ma przewagę 5 FPS nad 2GB wersją i 4 FPS nad szybszym GTX770. Jak dla mnie, GTX 960 4GB jest wart ten 1000zł :P Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Ja dałem 810zł :D Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Ale i tak ma przewagę 5 FPS nad 2GB wersją i 4 FPS nad szybszym GTX770. Dla ścisłości 5FPS przewagi dotyczy tzw. severe spikes - czyli sytuacji gdy FPS mocno nurkuje. Średni FPS jest tylko o 2 wyższy co bardziej wynika z wyższego taktowania wersji 4GB a nie ilości pamięci na karcie. Tak zwane "worst case scenerio" czyli wszystko na MAX w ustawieniach gry (poza motion blur) + test w warunkach mocno obciążających GPU http://www.pcgameshardware.de/GTA-5-Grand-Theft-Auto-5-PC-219948/Tests/GTA-5-PC-Test-Benchmark-1156215/ GTX 960 4GB średni FPS 34,8. Mimimalny FPS 26. Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez epoxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Ja dałem 810zł :D Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Gdzie się za tyle kupuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Kod rabatowy -100zł za to, że nie było na iem i drugie 90zł za wiedźmina. Wyszło 810zł za asusa. Sklep x-kom. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Dziś wsadziłem Gainwarda Phantoma 970. Nie występuje coil whining. Karta bardzo cicha. Wcześniej miałem GTX 770 Gigabyte Windforce 3X i występowałcoil whining i była głośniejsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Dziś wsadziłem Gainwarda Phantoma 970. Nie występuje coil whining. Karta bardzo cicha. Wcześniej miałem GTX 770 Gigabyte Windforce 3X i występowałcoil whining i była głośniejsza. a jak kształtują się temperatury? ta karta posiada półpasywny tryb pracy wentylatorów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2015 a jak kształtują się temperatury? ta karta posiada półpasywny tryb pracy wentylatorów? Nie wiem co to półpasywny tryb pracy wentylatorów. Temperatury w Idle vs GTX 770. Po zainstalowaniu 970 spadły znacząco. Po 20 minutach gry w GTA V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) Czy taka krótka gtx970 np od gigabyte'a (18cm) różni się jakoś znacznie od dłuższych modeli (24 cm), czy to tylko różnica w długości chłodzenia? I jeszcze pytanko czy mój zasilacz bequiet purepower 530W wystarczy dla gtx 970 w zestawie z i5-2500k na asrocku P67 Pro3? Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez pawelekmal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...