Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 900 / Titan X (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro w EVGA precision mam +540MHz do ramu i działa stabilnie, to znaczy, że z 3600MHz powinienem zmienić na 4140MHz. Dobrze rozumiem, czy to totalne przetaktowanie?

Aplikacji żadnych nie mam urchamianych razem z systemem (z tego powodu chce w biosie podkręcić). Ale jak na razie, to coś czuje w kościach, że pc na nowym biosie w ogóle się nie uruchomi. Czy mniej więcej wiecie jakie jest bezpieczne PT? Chciałbym unikąć sytuacji, gdzie za rok zapomnę o PT odpalę furmarka i zniszcze sobie kartę. A jest możliwość zwiększenia o 15%? Bo z tego co widziałem, to w valley ładnie trzymała takty z takim PT.

Edytowane przez grzech1991

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzymo napisał, że masz zaniżone taktowanie pamięci, a Ty piszesz, że masz 4100MHZ (8200MHZ).

To by oznaczało, że bios karty zrzucił taktowania pamięci z powodu błędów spowodowanych przetaktowaniem.

Trzeba wpisać do biosu w KBT  taktowanie 4000MHZ (8000MHZ) i wgrać bios do karty i wykonać test z podglądem w GPU-Z "sensors".

Tam będziesz widzieć rzeczywiste taktowania GPU i pamięci oraz TDP i napięcie.

Przykład z Stone Giant 750Ti (innej karty nie mam):

5966949900_1428846612_thumb.jpg

Tu masz Kombustroa: http://www.geeks3d.com/20140917/msi-kombustor-3-5-0-gpu-burn-in-stress-test-opengl-opencl-benchmark/

Spójrz na TDP przy Stone Giant i użycie GPU i spójrz na to samo przy Kombustorze.

Oba monitoringi pokazują użycie GPU na poziomie 99%, ale TDP już nie :P

A widzisz ? tak właśnie potrafi syntetyk obciążyć sztucznie GPU i sekcję zasilania.

1958664400_1428847498_thumb.jpg 4989122500_1428847498_thumb.jpg

Uruchom ten zaznaczony na pierwszej fotce test.

Jak widać, TDP w tym sysntetyku przekracza 80% a to sporo.

Przy Furmanie (osobny program, nie ten furman z Kombustora) będzie więcej, ale ja tego mordercy kart nie uruchamiam.

Ty sobie ustaw tak TDP, żeby Kombustor w tym konkretnym teście dochodził do 95%.

To będzie granica mocy oddawanej przez sekcję zasilania.

Wyższe obciążenie spowoduje spadek napięcia i taktowania GPU w celu zabezpieczenia układu przez przeciążeniem.

Pamiętaj, że karta będzie po OC, to też uwzględnij.

Edytowane przez leven
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób tak:

1. oryginalny bios i uruchamiasz Kombustor jak na fotce powyżej i dajesz tutaj zrzut ekranu z monitoringu.

2. wgrywasz mój bios i robisz to samo.

Zobaczymy, jak to wygląda w rzeczywistości.

Tylko ustaw pamięci na 4000MHZ i GPU na 1450MHZ.

Napięcie w moim biosie jest już podniesione, więc takie taktowanie karta powinna przyjąć bez problemów.

Testy wykonaj w czasie 30 sekund, więcej nie trzeba.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Media Markt jest GAINWARD GeForce GTX 970 Phantom 4GB za 1350 zł. Czy do tej karty też dostanę Wiedźmina 3? Czy ten model jest wart tej kasy? 

Edit: zamówiłem

Teraz pytanie czy sprzęt w podpisie a dokładniej to zasilacz da radę z tą kartą :D?

Edytowane przez Kilokush

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Media Markt jest GAINWARD GeForce GTX 970 Phantom 4GB za 1350 zł. Czy do tej karty też dostanę Wiedźmina 3? Czy ten model jest wart tej kasy? 

Edit: zamówiłem

Teraz pytanie czy sprzęt w podpisie a dokładniej to zasilacz da radę z tą kartą :D?

Gainward to mniej więcej to samo co Palit, firma należy do tego producenta. Sklepy mające w promocji W3 do GTX 900 znajdziesz tutaj: 

http://www.nvidia.pl/object/the-witcher-wild-hunt-pc-game-pl.html#gameContent=3

Zasilacz jak ma realnie 400W albo więcej na 12V da radę. Chyba że to jakiś staruszek.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wyczytałem do TDP tej karty jest nawet o około 60W niższe niż obecnego GTX 770 więc powinno być ok.

Wiesiek 3 jak dostanę do poleci na sprzedaż. Nie dostane to trudno.

Zagraniczne recenzje są przychylne o tej karcie. Podobno chłodzenie bardzo ciche z tym, że na pewno nie najwydajniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14816.jpg

GeForce GTX 970 oraz Radeon R9 290X to karty graficzne oferujące podobną wydajność w zbliżonej cenie, uchodzące za rozsądny wybór dla wymagającego gracza, jednak czasami nawet im brakuje zasobów żeby utrzymać płynność w najbardziej wymagających tytułach. Szczególnie przy maksymalnych ustawieniach. Jeśli zamiana na szybszy model nie przyniosłaby zdecydowanej poprawy, wówczas warto rozważyć kupienie drugiej sztuki do kompletu i stworzenie konfiguracji NVIDIA SLI albo AMD CrossFire. Pomimo iż wykorzystanie mocy obliczeniowej wielu procesorów graficznych to ryzykowna inwestycja, entuzjastów gotowych podjąć to wyzwanie nie brakuje, zwłaszcza iż technologie multi-GPU są najprostszym sposobem zwiększenia wydajności zestawu. Przynajmniej teoretycznie jeśli wszystkie czynniki pozwolą rozwinąć jej skrzydła. Dzisiaj sprawdzimy który system wypadnie lepiej w ogólnym rozrachunku - GeForce GTX 970 SLI czy Radeon R9 290X CrossFire.

Edytowane przez Caleb
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś pojawiły się nowe sterowniki 350.12 WHQL specjalnie pod GTA 5.  http://www.guru3d.com/files-details/geforce-350-12-whql-driver-download.html

Tradycyjnie zestawiłem je z poprzednimi w Valley.

VGA 1575/8034

347.71

FPS

śr 40,0

max 62,1

min 23,8

347.88

FPS

śr 40,0

max 63,9

min 24,5

350.05

FPS

śr 40,3

max 61,2

min 24,7

350.12

FPS

śr 40,2

max 61,3

min 24,9

Różnice może niewielkie ale stale wzrasta minimalny FPS.

Minimalny FPS jest mocną stroną GTX 960 gdy porównujemy go do GTX 770, 760 i 660.

Dla porównania zestawiłem kilka gier i minimalny FPS (testy wykonane przez portal GameGPU)

960 vs 770 vs 760 vs 660

Dark Soul II

32 vs 32 vs 25 vs 21

Unreal Tournament BETA

64 vs 64 vs 51 vs 42

BF Hardline

42 vs 46 vs 36 vs 30

Evolve

42 vs 44 v 35 vs 29

GTX 770 przeważnie ma wyższy średni FPS od 960 ale najczęściej podobny mają minimalny FPS.

Po ostatnich testach 960 4GB wiadomo, że w Watch Dogs znacznie lepiej z maksymalnymi ustawieniami radzi sobie wersja 4GB vs 2GB. Niestety wersja 4GB mimo to nie zapewnia pełnej płynności przy takich ustawieniach. Dochodzi jeszcze czynnik ograniczający jakim jest procesor. Wszystko jest OK do momentu gdy zacznie się szybka jazda w mieście, mój i5 3570K@4.3 GHz zostaje obciążony w 100% na 2 jajkach i w 90% na pozostałych dwóch. W tym momencie spada obciążenie podkręconej do 1575/8034 960tki z 99% na  okolice 80% a FPS leci z ponad 50 do okolic 40 i pomimo, że obraz nie szarpie to sterownie jest utrudnione. Zachowanie podobne jak w poprzednim GTA. Bez bardzo mocnego procka w niektórych sytuacjach FPS mocno nurkował.

Edytowane przez epoxer
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry artykuł. Po pierwszych bojach z SLI z 970 teraz jestem z nich zadowolony. Oczywiście bardziej będę zmieniając je na jednego Pascala ale na to przyjdzie jeszcze czas. Zobaczymy jak to będzie działać z GTA5, juz do SLI stery są, w końcu NVIDIA nie dała [gluteus maximus] na premierę, mam nadzieje...

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTA V test http://gamegpu.ru/action-/-fps-/-tps/grand-theft-auto-v-test-gpu.html

FHD 960 2GB wyciąga z ustawieniami jak poniżej średnio 58FPS, minimum 48FPS.

Brak AA

Textury: standard

Shadows: High

Soft shadows: Soft

reszta MAX.

Textury na High są dla kart z minimum 3GB RAMu. Cienie obniżono o jeden poziom.

Edytowane przez epoxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

leven,według pclol w FHD Very High (czyli MAX bez AA) 960 2GB ma średnio 42,4FPS a min 30, podczas gdy 280X ma średnio 39,4FPS a min 35FPS. Trzeba poczekać na wyniki wersji 4GB. Widać jednak po średnim FPS, że nawet 4GB nie da tej grze możliwości płynnego grania z AA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za chęci, ale jestem zmuszony odmówić. Powód jest taki, że chciałbym sam się nauczyć to robić. A jeszcze drugi powód jest taki, że możliwe, że będę miał drugą karę do zabawy biosem :) Inna kwestia, że padł procek i biosu na razie z dysku nie wyciągnę.

Jak dobrze poszukasz to znajdziesz na zagranicznych forach temat o edycji biosów gm204/206.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównanie m.in GTX 960 2GB vs 4GB w GTA5. FHD, ustawienie MAX bez AA i High bez AA. Przepaści nie ma, ponadto wersja 4GB ma trochę wyższe taktowanie. http://www.gamersnexus.net/game-bench/1905-gta-v-pc-fps-benchmark-graphics-cards#!/ccomment

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale i tak ma przewagę 5 FPS nad 2GB wersją i 4 FPS nad szybszym GTX770.

Dla ścisłości 5FPS przewagi dotyczy tzw. severe spikes - czyli sytuacji gdy FPS mocno nurkuje. Średni FPS jest tylko o 2 wyższy co bardziej wynika z wyższego taktowania wersji 4GB a nie ilości pamięci na karcie.

Tak zwane "worst case scenerio" czyli wszystko na MAX w ustawieniach gry (poza motion blur) + test w warunkach mocno obciążających GPU http://www.pcgameshardware.de/GTA-5-Grand-Theft-Auto-5-PC-219948/Tests/GTA-5-PC-Test-Benchmark-1156215/

GTX 960 4GB średni FPS 34,8. Mimimalny FPS 26.

Edytowane przez epoxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś wsadziłem Gainwarda Phantoma 970. Nie występuje coil whining. Karta bardzo cicha. Wcześniej miałem GTX 770 Gigabyte Windforce 3X i występowałcoil whining i była głośniejsza.

a jak kształtują się temperatury?

ta karta posiada półpasywny tryb pracy wentylatorów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak kształtują się temperatury?

ta karta posiada półpasywny tryb pracy wentylatorów?

Nie wiem co to półpasywny tryb pracy wentylatorów.

Temperatury w Idle vs GTX 770. Po zainstalowaniu 970 spadły znacząco.

ibZkbuv.jpg

Po 20 minutach gry w GTA V

9ZTx3jX.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy taka krótka gtx970 np od gigabyte'a (18cm) różni się jakoś znacznie od dłuższych modeli (24 cm), czy to tylko różnica w długości chłodzenia?

I jeszcze pytanko czy mój zasilacz bequiet purepower 530W wystarczy dla gtx 970 w zestawie z i5-2500k na asrocku P67 Pro3?

tm0qlx.jpg

Edytowane przez pawelekmal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi