grzech1991 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) leven - dzięki :) sideband - w jaki monitoring, gdzie :) ? przy PT 115% i +50mV (czyli max programowy) nie schodzi poniżej 1506MHz, bez tego jest tyle ile na screenie powyżej - czyli poprawa minimalna. Może dać se siana i ustawić biosa po prostu na te 1493MHz? Chwilę później: Wgrałem bios od leven(a?), zmniejszyłem tylko zegary do 1506MHz - przy 1519MHz o ile aplikacje działają stabilnie to czasem sypnie się sterownik. A to przy zakończeniu benchmarka albo przy flashu biosu. W takich nietypowych sytuacjach, czyli 1506MHz to max. Zrobiłem takiego biosa https://www.dropbox.com/s/kft1feof69vyaar/GM206.rom?dl=0- ogólnie ramy i rdzen na 1506MHz podniesiony. Niestety, karta ma max 1418MHz. Czyli wychodzi na to, że za niskie napięcie. Ale jak wgram ze zwiększonym napięciem to co prawda jest wyżej, ale skacze w dół. Co ciekawe, po podkręceniu programem (bez zmiany napięcia rdzenia) jest w porządku... W miarę (bo i tak skacze). Zasadniczo to na tym biosie co dalem wyżej ustawienia już serio są ostateczne, nie wiem tylko co zrobić aby karta je wbijała i chciała utrzymać. Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez grzech1991 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Stoję przed złożeniem zamówienia na grafikę. Wybrałem ASUS GeForce GTX 980 4GB STRIX + kupon na grę Wiedźmin 3 za taką przyjemność 2749zł. Jednak ciągle niemogę zatwierdzić zamówienia bo zobaczyłem ASUS GeForce GTX 980 4GB 20th Anniversary Gold Edition bez Wiedźmina i aż 3449zł. Wersja przekracza budżet ale jako że z ASUSem związany jestem ok czasów Intel Pentium 3 mam na nią cholerną ochotę. Szukałem recenzji ale znaleźć nie mogę same zapowiedzi i specyfikacje testów nie ma. Wiem że kupowanie 980 gold nie jest opłacalne ale nie w opłacalność idę, ołacalny jest 970... A ja grafiki szukam pod Wiedźmina 3 w ULTRA i 1920x1200. Czy 980 gold jest faktycznie 15% szybszy od konstrukcji referencyjnej? Biorę pod uwagę tylko konstrukcje jednoprocesorowe. Budżet no miał być 3000zł ale te 3500 jakoś doskrobię. Najchętniej bym zaczekał na 980Ti pewnie będzie do kupienia w okolicach 3600zł ale niestety Wiedźmin zaraz a 980Ti pewnie za pare miesięcy. Co robić, co robić... Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez Tal-Rash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Stoję przed złożeniem zamówienia na grafikę. Wybrałem ASUS GeForce GTX 980 4GB STRIX + kupon na grę Wiedźmin 3 za taką przyjemność 2749zł. Jednak ciągle niemogę zatwierdzić zamówienia bo zobaczyłem ASUS GeForce GTX 980 4GB 20th Anniversary Gold Edition bez Wiedźmina i aż 3449zł. blebleble Co robić, co robić... nie bądź frajer i nie przepłacaj. wybieraj pomiędzy najtańszymi 980 http://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne-12/0,0,,,,,,p,0,,8143O982050/1/#product_list ja bym postawił na gigabyte, msi lub evga. przy odsprzedaży ten golden edyszyn będzie tyle samo wart co zwykłe 980 bo musiałbyś frajera znaleźć który za podkręcone zegary zapłaci drugie tyle. lepiej kupić teraz tańszą 980 a potem dołożyć i zmienić na 980ti lub posiedzieć na niej z rok i przeskoczyć na pascala. ultra w FHD i 980 nie ma takiej opcji, chcesz mieć ultra i FHD od razu ciułaj na TITAN X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Skoro tak piszesz to tanjtaniej wychodzi Gainward GeForce GTX 980 Phantom 2318zł Czyli taniej od Asusa Strix OC o 431zł i 1131zł od wersji gold. I wieśka jeszcze dostane :) Gainward kiedyś miałem był znakomity ale jak dziś ta firma się prezentuje? Posiedzenie na niej rok i zmiana na pascala brzmi zacnie. Ale do pascala to już procek i ramy za słąbe będą :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) wybieraj pomiędzy gigabyte, evga, msi ewentualnie asus. wybierz kartę w rozsądnej cenie do 2500. inne firmy omijaj. do pascala przy tym tempie rozwoju procków to ten twój spokojnie wystarczy. Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejong_ Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Witam, Mam takie pytanie czy GTX 970 dokładnie model http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gtx-970-gaming-4096-mb-ddr5-gtx-970-gaming-4g-649152/ pociągnie na zasilaczu CHIEFTEC CFT-500-A12S? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Bez obaw. Zasilacz wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Witam, Mam takie pytanie czy GTX 970 dokładnie model http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gtx-970-gaming-4096-mb-ddr5-gtx-970-gaming-4g-649152/ pociągnie na zasilaczu CHIEFTEC CFT-500-A12S? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc Pociągnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Grzech 1991... zrobiłem "specjalny" bios :P Wgraj go do karty i uruchom benchmark. Obserwuj taktowania, TDP, napięcie i temperaturę. W tle uruchom GPU-Z "sensors" i pokaż tę tabelkę w raz z benchmarkiem. My Twojej karty nie mamy i nie wiemy jak ona reaguje na obciążenie. Bios: https://1fichier.com/?qwiazg8qqp GPU: 1506 MHZ MEM: 4140MHZ VGPU: 2D - nie ruszane / 3D - 1.250 Volt TDP: 2D - 30 Wat / 3D - 300 Wat Gdybym miał tę kartę u siebie, bios miałbyś zrobiony w jedną dobę :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Na Twoim biosie jest jeszcze ciekawiej :D zamiast w górę to w dół. Przed flashem na Twój bios (czyli na moim), sprawdziłem jak karta zachowa się po samym dodaniu PT i woltów. PT 115% - nic, +50mV jeszcze bardziej zrzucała zegary... Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez grzech1991 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Został źle wyedytowany power target i dlatego, wpisanie na pałe wszędzie 300wat nic nie da, w maxwellu inaczej się to robi. W gm206 jest jeszcze inaczej niż w gm204 troszkę to pomieszane. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Ok, ale na czym polega mój problem? Wgrałem innego biosa, od gościa z konkurencyjnego forum i mam ~800Mhz. Co ciekawe, przestestowałem dwa swoje biosy. Ruszane częstotliwości rdzenia i pamięci, PT i napięcia bez zmian W biosie: W 3dmarku: 1506MHz | 1418MHz 1519MHz | 1443MHz Jak by było coś nie tak edytowane... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Tak właśnie myślałem. Specjalnie dałem takie same PT dla wszystkich opcji, żeby zobaczyć co się będzie działo. Widać trzeba wrócić do oryginalnego PT i tylko troszkę podnieść PT dla 3D w odpowiednim polu. Side powinien to wiedzieć, ponieważ ma dużego Maxwella. Napięcie podnieść od wcześniejszych ustawień do 1.281 Volt i testować. Szkoda, że nie mam tej karty :( Spróbuję jeszcze coś wykombinować :P Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez leven 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Teoretycznie powinno być ok na tym biosie - Link 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Wymłodziłem jeszcze taki biosik: https://1fichier.com/?1qicsqo96t Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez leven 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Tylko i tak będą na nim problemy p0 dałeś 0.825v 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Wiem Side, ale w mojej karcie właśnie tak mam ustawione P0 i pięknie się skaluje :P Chciałbym zobaczyć wyniki u kolegi Grzech1991 :) Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez leven 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Sęk w tym przy nieco niższym obciążeniu karta będzie włazić na niski takt i będzkie klops, jak masz wolniejszą kartę to generalnie karta siedzi znacznie częściej na wyższym takcie nawet przy mniej wymagających grach. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Teoretycznie powinno być ok na tym biosie - Link Nie pomyliłeś się, zmieniłem tylko na 1519MHz - karta trzyma mega stabilnie. Niestety, nie wiem jak się zmienia PT - na ile ustawiłeś? Jest jakaś bezpieczna wartość? Myślę, że 115% by mi spokojnie wystarczyło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Z paskiem na maxa miałeś 150wat ,teraz masz 200wat na def. Włącz monitoring i zobacz ile masz teraz procent power targetu max. Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 wgrywał ktoś zmodyfikowany bios zwiększający napięcia na karcie? mam blok zamontowany i myślałem trochę bardziej podkręcić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 możesz próbować śmiało, karta i tak ma blokadę sprzętową także nie powinieneś jej przevoltować. sideband najlepiej niech się wypowie, który już kilkukrotnie na ten temat coś wspominał w tym wątku również. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) Na warsztacie MSI Armor 2x (trafił się ASIC 82.4%) i na początek zdziwienie - wentylatory miały nie stawać (w przeciwieństwie do wersji Gaming i ME), a teraz gdy piszę te słowa nie obracają się... Karta rozpędza się do 1380MHz przy fabrycznych 1.21V. Tryb 2D - 0.825V. Pamięć też ładnie, artefakty zaczynają się od 2070-2075, ale i tak pewnie zostanę przy równych 2000. Ile pójdzie na max nie będę sprawdzał, bardziej interesuje mnie obniżenie napięcia połączone z jednoczesnym podbiciem taktowania rdzenia ;) Miałem drobne obawy, czy zmieści się w niedużej obudowie, ale jest ok. Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Taka ? Wersja 4GB ? Ładna z dużym radiatorem i dużymi wentylatorami. Tylko dla czego tak szybko kręcą wentylatory ? Ustawiałeś agresywność RPM do temperatury w biosie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) Gdzie Ty widzisz coś o obrotach wentylatorów? :) Te trzymają okolice 900rpm (będę obniżał) pod obciążeniem. Wersja 2GB - ta najtańsza za ~850zł z grą. Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Ahhaa... pomyliłem z obrotami, bo napisałeś: "rozpędza się" Ta tez jest ładna. Szkoda, że tylko 2GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) Hmmm... wstępny test po zmniejszeniu napięcia i boost > 1450MHz przy 1.1V (memki równe 2k), nie jest źle. Za to wentylatory się buntują - nie mniej niż 900rpm pod obciążeniem (nawet jak ustawię 600 czy 700, tak jak miałem w innych kartach). Będę walczył, ale to już nie dzisiaj ;) Dla spokoju ustawiłem jeszcze 0.85V w idle. Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Na warsztacie MSI Armor 2x (trafił się ASIC 82.4%) i na początek zdziwienie - wentylatory miały nie stawać (w przeciwieństwie do wersji Gaming i ME), a teraz gdy piszę te słowa nie obracają się... Karta rozpędza się do 1380MHz przy fabrycznych 1.21V. Tryb 2D - 0.825V. Pamięć też ładnie, artefakty zaczynają się od 2070-2075. Sztuka podobna do mojego Gaming ASIC 81%, fabrycznie startuje na 1380MHz z 1.206V. Memki zaczynają artefakty również przy 2070. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Ustaw 1.312 w biosie karty w profilu P0 i krec :-) to jest max, powyżej juz jest zabezpieczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 I co mu da wymuszenie w p0 1.312v? Skoro to w boost musi mieć podwyższone napięcie, poza tym max napięcie to 1.275v wyższe vid-y są już nieaktywne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...