zaodrze244 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Możesz iść jeszcze dalej i obniżyć napięcie w karcie z wyższym asic, przykładowo możesz przełożyć ją na górę jeżeli górna karta bardziej się grzeje to gorsza sztuka będzie łapać niższe tempy. Takie kombinacje alpejskie. po modyfikacji biosu to teraz będzie miało to sens. na 1,24v karta z wyższym asic sypała się powyżej 1506. robić kroczek dalej na 1,256v czy olać to i od razu ładować w nią 1,27v? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Wyższy asic to nie potrzebuje tyle napięcia, pewnie wystarczy 1.25 lub 1.256v. Tylko będziesz musiał zmodyfikować tabele napięć, od clk 59 do 74 musisz górną granicę napięcia ograniczyć do 1.25v lub 1.256v w zależności jakie napięcie chcesz, jeżeli tego nie zrobisz to karta będzie wbijać tylko do 1316mhz :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) zamieniłem karty, AF podkręciłem je na 1518/7800 górna (lepszy asic) leci na 1,243v dolna na 1,275v. - valley temperatury takie same jak przed zamianą :P AF na wykresie pokazuje że karta górna osiągnęła GPU voltage limit 1. biosa do górnej wgrałem fabrycznego. musiałem karty przełożyć z powrotem gdyż obraz w gta zaczął migotać na niebiesko - chgw? na 1518/7800 przebiły 10k w firestrike extreme http://www.3dmark.com/3dm/6811092? Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Od góry masz napięcia, które odpowiadają za boosta. Wymuszenie stałego napięcia powoduje, że karta nie trotluje po przekroczeniu 60stopni i trzyma to samo napięcie i nadane taktowanie. P0 dajesz wyższe napięcie, ale nie musisz jak potrzebujesz wysoki fps w mało wymagających grach, poza tym w biosie jest ustalone niskie taktowanie dla p0. To jest bios do referenta 980gtx, który zbija taktowania nawet bez kręcenia, ponieważ ma tylko 180wat power target. 980 podkręcona potrafi pobierać 275wat na 1.275v, 970gtx trochę mniej ~230wat. 0.6v do 1.6v to masz zakres napięć jeżeli zostawisz tak jak w biosie to od asic będzie zależne wbite napięcie, to samo jest przy boost. Im wyższy asic tym karta z automatu wyżej boostuje i przy okazji gpu jest zasilane niższym napięciem. To ostatnie napięcie nie wiem za co odpowiada np. może to być napięcie przy bootowaniu karty.Karta zwodowana max temp po oc 45 stopni wiec u mnie lepiej sprawdza się opcja z odblokowany napięciem w 3D. Musze pokombinować z obniżeniem jeszcze power targetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 ja bym mógł z usa ściągnąć około 1100usd... nie wiem jak sprzedam 980gtx to może wezmę zobaczę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 ja bym mógł z usa ściągnąć około 1100usd... nie wiem jak sprzedam 980gtx to może wezmę zobaczę... Szczerze polecam, będziesz zadowolony :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 hehe za taka kase to musi być dobre....jeszcze się waham bo nie wiem czy jest mi aż taka mocna karta potrzebna:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alekde Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2015 hehe za taka kase to musi być dobre....jeszcze się waham bo nie wiem czy jest mi aż taka mocna karta potrzebna:) To zależy czy grasz w gry w 1600p TX jeden to zdecydowanie więcej niż 980GTX, zresztą do tej rozdzielczości tak naprawdę potrzebne są już dwie 980 jeśli lubisz mieć wszystko w najlepszych ustawieniach, więc jeden TX to świetny wybór. AC:Unity z TXAA w 1600p na jednej 980 ma jakieś 25-30fpsów. Watch Dogs, Inkwizycja, Mordor, a nawet Crysis 3 niewiele więcej. Więc odpowiedź wydaje się prosta jeśli chodzi o granie. U mnie cały settings wygląda tak, a że robiłem wczoraj zdjęcia do innego tematu na pcl to i tutaj mogę zamieścić. 39.56" 4K + SLi Titan X z disco mostkiem SLi eVGA - Claw Nvidii w drodze (niestety dostępny tylko w US z ebay więc czekam cierpliwe na przesyłkę). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2015 (edytowane) @update Założyłem blok wodny na moją nową 970 (ekwb GTX 980 full cover acetal + nikiel). PCB wygląda tak: ASIC to 67.7% czyli chyba nie jest źle. Temp. maksymalne jakie zaobserwowałem po OC to 48*C. OC: - pamięci bez ruszania rdzenia: 8200 MHz - sam rdzeń bez ruszania pamięci: ok 1600MHz (boost) powyżej 1640MHz wykrzaczył się sterownik. Kompromis gdzie wydajność nie spada to (ten pik to moment włączenie narzędzia wycinania przez to zmieniła się wartość maksymalna Vgpu i power limit, przez cały czas wartości utrzymywały się na 1.17xV i power limit 107.7 ) Chociaż np. Haven, przechodzi bez problemu bez straty wydajności (jednak zauważyłem że Haven nie obciążał tak pamięci przez co większe takty na gpu) na takich ustawieniach: Więcej na pamięciach niż 8000MHz nie ma sensu, bo przez power limit obcinało rdzeń do 1480MHz i Vgpu do 1,15xV. Natomiast sam rdzeń na 1550-1600MHz z pamięciami na 7850-7900MHz wychodziło gorzej niż 8000MHz pamięci i 1480-1520 MHz na rdzeniu. Edytowane 1 Maja 2015 przez mak888 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2015 Edytuj bios a pójdzie dalej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2015 Edytuj bios a pójdzie dalej ;) Myślałem o tym jeszcze wczoraj po zainstalowaniu bloku i pierwszych wrażeń z osiąganej temperatury ok 41*C w Dirt Rally. Ale dzisiaj po pierwszych zabawach z OC jestem zadowolony. Zwłaszcza że bez modyfikacji rdzeń przebija 1500MHz a pamięci 8000MHz. Poprzednia 970 Inno3D na referencyjnym PCB. Miała maksymalne OC na poziomie 1360 boost GPU i pamięci 7850MHz. Szkoda że nie sprawdziłem wtedy jaki jest ASIC, miałbym teraz porównanie. Bynajmniej Vgpu nigdy nie było większe niż 1,209V. Także 28 dniowa rozłąka z 970 została zrekompensowana :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2015 Ja bym zrobił moda ala sideband uwolnij napięcie na GPU i szukał Maxa karty zwłaszcza ze masz ja zwodowana. Nie wykorzystanie tego potencjału to marnotrawstwo i nie przystoi użytkownikom tego forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2015 Ja bym zrobił moda ala sideband uwolnij napięcie na GPU i szukał Maxa karty zwłaszcza ze masz ja zwodowana. Nie wykorzystanie tego potencjału to marnotrawstwo i nie przystoi użytkownikom tego forum Może kiedyś, jak ulepszę resztę kompa. Bo narazie i tak kartę ogranicza wiekowe CPU i słaby RAM :(. Poza tym już jedną kartę na gwarancje wysłałem, nie chce się pozbywać kolejnej. Zwłaszcza że widocznie trafiłem na dobrą sztukę. Dziwny fakt, z tego co czytałem wcześniej karty dla Overclokers UK produkowało Manli. Ja natomiast dostałem produkcji ZOTAC. I moja ma trochę wyższe def. zegary a reszta jest taka sama. Bynajmniej polecam, warta swojej ceny. Po 1h gry w GTA 5. Ale w Star Citizen te takty były już niestabilne, bo sterownik graficzny się wykrzaczył. Musiałem zejść do 1550MHz. Ale pamięci to mnie zaskakują. W Inno3D miałem Samsunga, i na wodzie ich maks to było 7950 MHz powyżej już artefakty się pojawiały. Natomiast tutaj po 3Dmarku FireStrike 8164MHz a chodzą nawet powyżej 8200MHz. Tylko że przy takich wartościach ograniczają już rdzeń i nie ma to sensu bo wynik był gorszy. A i pamięci to Hynix. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszplex Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2015 Witam, jak w temacie zrobiłem Benchmarka Fire Strike i oto wyniki http://www.3dmark.com/3dm/6822813 i wydaje mi się ze to słaby wynik mam racje ? i jesli tak to dlaczego ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2015 (edytowane) Witam, jak w temacie zrobiłem Benchmarka Fire Strike i oto wyniki http://www.3dmark.com/3dm/6822813 i wydaje mi się ze to słaby wynik mam racje ? i jesli tak to dlaczego ? wynik cząstkowy - graphic score masz jak ppc http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_gtx_970_sli_vs_radeon_r9_290x_crossfire?page=0,5także za pozostałą część wyniku odpowiada twój procek. jednym słowem można to olać. Edytowane 2 Maja 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2015 Witam, jak w temacie zrobiłem Benchmarka Fire Strike i oto wyniki http://www.3dmark.com/3dm/6822813 i wydaje mi się ze to słaby wynik mam racje ? i jesli tak to dlaczego ? A to mój wynik na def ustawieniach. http://www.3dmark.com/3dm/6821932. Wynik zbieżne więc jest ok. PS. O dziwo wiekowe Q9550 @3.5GHz aż tak mocno nie odstaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2015 (edytowane) Tu dwa ode mnie wyniczki ;-) http://www.3dmark.com/fs/4681358- Perf 3x GPU http://www.3dmark.com/3dm/6806576- Extreme z CPU na LN2 ;-) 4x GPU air Edytowane 2 Maja 2015 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2015 A to mój wynik na def ustawieniach. http://www.3dmark.com/3dm/6821932. Wynik zbieżne więc jest ok. PS. O dziwo wiekowe Q9550 @3.5GHz aż tak mocno nie odstaje. Widocznie marek nie skupia się jakoś zbytnio na cpu skoro ma testować domyślnie k. graficzną. :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2015 Gosu, zauważ łaskawie, że masz Titan ixka a nie GTX 980 / 970. Już kolejny raz przenoszę posty. 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FredPL Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2015 Panowie, ważne pytanie, ten GTX 970 faktycznie jest taki świetny? Dałem się namówić i zamówiłem dziś sobie MSI 970 Gaming 4G. Czy jakiś wróż jest w stanie mi wywróżyć czy karta da sobie radę przez najbliższe 3-4 lata w połączeniu z wykręconym do ~4.5GHz i5 2500K ?(nie mówię o full detalach ale wysokie byłby miłe). Nie była taka droga (po odliczeniu vat, kodu promocyjnego x-kom, sprzedaży myszy o ile dostanę i sprzedaży obecnej grafy wyszło/wyjdzie jakieś 800pln). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2015 Skoro zamówiłes to czego teraz oczekujesz? Moim zdaniem dopóki intel nie wypuści sensownego następcy proca, taki zestaw parę lat pociagnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FredPL Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2015 HeatheN mógłbyś np. opisać swoje wrażenia z użytkowania takiego połączenia :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2015 https://www.youtube.com/watch?v=FDXxhh8T_Jg&feature=youtu.be Zajawka mała z materiału który obecnie kumpel składa. Sejsa OC na LN2 I7 5960X + 4x TX :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) Masz liczne testy również na 2500K. Proc nie odstaje zbytnio od najnowszych Haswell'i więc spokojnie wystarczy na 2-3 lata. Zwłaszcza że przyszłe karty i gry mogą mieć mniejszy narzut na procka co będzie skutkowało tym że rola procka w grach będzie troszkę mniejsza co wydłuży jeszcze jego żywotność. Ale to się okaże jak nowe gry pod nadchodzące DX12 będą pisane i jak wykorzystają nowe biblioteki. Czas pokaże. Edytowane 4 Maja 2015 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) Tak patrzę na te Twoje wyniki Gosu i się zastanawiam jaki jest tego sens. Bo szczerze jak patrzę na wyniki GTX 980 w 3DMarku, a wyniki tych 3 titanów to widzę że jednak SLI, a tym bardziej 3-Way SLI mija się z celem. Nie wspominając że sama jedna karta TitanX to koszt 2 kart GTX 980. Wynik jednej 980 w Firestrike to ok 12-13K, Ty masz 24K na 3 kartach o wartości 15000 zł czyli 6 kart 980. Patrząc oczywiście toeretycznie i pod kątem opłacalności. Nie zmienia to faktu że sam wynik robi wrażenie, a karty są typowo dla entuzjastów. W końcu to też jakieś tam hobby i zajawka jak kogoś stać. Dla mnie bezsens, ale ok. Edytowane 4 Maja 2015 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) Patrz na GPU score a nie na wynik całościowy :) Sam fakt trzye cztery Titany X na powietrzu, dały nam lepszy wynik niż cztery 980 na azocie z mega OC, jest konkretny. http://www.3dmark.com/fs/4643452 Łap tu na jednym TX http://www.3dmark.com/fs/3013504 Oraz na jednym 980. Kolejne na dwóch 980 http://www.3dmark.com/fs/4494504 I na dwóch TX http://www.3dmark.com/fs/4658104 Popatrz na FPSy oraz na GPU score :) Do tego TX bez OC czy to sam czy w SLI ma lepsze wyniki niż 980 z mocnym OC czy dwa 980 z mocnym OC vs dwa TX stock. Dla mnie różnica (szczególnie w grach) między tymi kartami jest ogromna. Edytowane 4 Maja 2015 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 Zajawka nr 3 z naszego kręcenia :D https://www.youtube.com/watch?v=9lXbjoaziP8&feature=youtu.be Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 Patrz na GPU score a nie na wynik całościowy :) No i po co patrzeć na wynik GPU ? :mellow: To może patrzmy ile kondensatorów ma na sobie karta, albo ile tranzystorów ? GPU score jest totalnie nieużyteczną wartością, bo co Ci po tym, jak nie masz procesora (albo w ogóle nie ma), który zrobi z tego użytek ? ;) Devil ma absolutnie rację, że dla racjonalnego człowieka ta karta nie ma najmniejszego sensu, bo jest po prostu nieopłacalna, ale rozumiem, że Gosu robisz to z jednej z dwóch przyczyn - albo pasja, tak jak nie kwestionuje się zakupu ferrari, pomimo, że są tragicznymi samochodami pod względem cena/możliwości, albo, trochę Ciebie znając i czytając posty, chcesz zabłysnąć i się pochwalić. ;) No albo jedno i drugie - nikomu nic do tego, ale miej świadomość, że jak polecasz ludziom zakup TX to bierzesz na siebie pewną odpowiedzialność... Ja na przykład nie mogę siedzieć na monitorach innych niż profesjonalna seria EIZO (~ 6k ) i na pytanie jaki monitor polecę, mam świadomość, że jest to moja fanaberia, ja mam zboczenie a większość ludzi będzie zadowolona z jakiegoś marnego (w mojej ocenie) Della za 2000zł , nie mówiąc o monitorach za 600zł czy 400zł , jednak staram się zachować racjonalne myślenie i tak w grafikach jednak 970tka jest nie do przebicia póki co. ;] Oczywiście, jak ktoś chce kupić 2x980 to dyskutuj, bo masz doświadczenie i rozeznanie, ale uważaj na teksty typu "Hmm zamiast tej 960 weź dopłać do TX, mam i warto!" :D Pzdr i miłego grania. ;] 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) @MaciekCi Rozumiem Cię, nie ma problemu. Każdy ma swoje zdanie i fajnie że je wyraziłeś w ten sposób :) Natomiast nie chodzi o żadne zabłyśnięcie itd. Po prostu się cieszę zajawką, robię coś fajnego w tej kwestii i gdzie jak nie na forum dla entuzjastów się tym dzielić ? Z tym "Zamiast 960 kup TX" to mnie rozwaliłeś :D Jednak trzymam się tego, że lepiej kupić jednego Titana X niż dwie 980ki. Po prostu, sam to przerabiałem. Miałem przecież SLI z 980 i jak kupiłem TXy to najpierw na jednym sobie grałem, testowałem itd. Odczucia są po prostu lepsze, większa przyjemność z grania. Jasne ze SLi z 980 więcej fpsów nabija, jednak max fps to nie wszystko. Min fps to co jak co ale TX ma albo podobny albo lepszy nawet, a to jest cholernie ważne. Do tego SLI jest jakie jest i kiedy nie ma z nim problemów to super, kiedy owe się pojawiają to lepiej mieć jedno mocne GPU zamiast dwóch słabszych. GTX 980 to nadal fajne karty i wiadomo że znacznie bardziej opłacalne niż Titan X. Jednak jak ktoś chce z nich SLI robić to nie ma za bardzo nad czym się zastanawiać tylko brać TX :) Pozdro i również najlepszego! :) Edytowane 4 Maja 2015 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 Gosu to nie chodzi o to, czy TX jest kartą super.. za dwa lata pewnie będzie starociem, jak zawsze z tego typu sprzętem, tylko o opłacalność kupna, co na dziś nie ma sensu dla normalnego zjadacza chleba i tyle. Imponować też nie ma czym jak popatrzysz choćby na Quadro K6000 czy FirePro W9000. http://www.purepc.pl/karty_graficzne/geforce_gtx_980_sli_vs_gtx_titan_x_porownanie_kart_graficznych?page=0,4 Z tego jest prosta sprawa... TX tylko dla koneserów :P Fajnie, że możesz sobie na nią pozwolić, po testować itd, ale coś kręcisz z tą wydajnością vs 2x GTX 980, bo o Twoje subiektywne odczucia tu nie chodzi, tylko o kogoś kto to kupi miast tych 980-tek i później zbluzga Cię, że nie ma tak różowo jak to opisujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...