Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 900 / Titan X (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jeszcze chwilę poczekam i biere właśnie tą msi, nie miałem od nich nic jeszcze. To chce się przekonać jak będzie.

Może wznowią dodawanie do gtxów myszki msi, jak robili to ponoć wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem parę kart od MSI i wszystkie były ciche odnośnie cewek - cewki potrafią wkurzać :P

Od dobrych 15 miesięcy, MSI w końcu "wyrzuciła" konstruktorów chłodzeń i wprowadzono cieńsze finy + większe wentylatory.

To jest duży plus.

Ładnie i porządnie wyglądają PCB i cała reszta wykonania MSI.

Co prawda, nie mam GTX 960 MSI, ale mam Mini Tytana 750 Gaming i jest po prostu piękny.

Zaczynam się przekonywać do MSI GPU.

Co do Gigabyt GTX 960 4GB WF2, to mam kolegę, który ma tę kartę i faktycznie jest warta polecenia - za całokształt.

WF3 nie znam.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noo, to Gigabyte GTX970 WF3 OC klepnięty w pewnym sklepie z x w nazwie ;) Jak dobrze pójdzie, we wtorek odbieram osobiście... ciekaw jestem czy nie trafi mi się egzemplarz z wygiętym pcb. Podobno ludziom trafiają się takie - sprawne ale lekko wygięte.

Nawiasem mówiąc to... mam takie dziwne wrażenie, że jak już będę miał kartę... to zaraz po zakupie albo miesiąc później cena poleci w dół i będę sobie pluł w brodę :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam lekko wygięte pcb. Tak jakby chłodzenie było zbyt mocno przykręcone i laminat się odkształcił. Jednak nie spędza mi to snu z powiek :)

Co do cen, to ja sobie pluje w brodę. Jak kupowałem przed miesiącem to ta karta kosztowała 1529 zł, a teraz jest tańsza i aż 2 gry w zestawie. Żałuję, że nie poczekałem dłużej, bo kartę kupowałem pod Wiedźmina 3, a nadal czekamy na jego premierę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miłe zaskoczenie - karta była do odbioru dzień wcześniej :) W obudowę weszła, zostało jeszcze jakieś 8-10mm do koszyka HDD. Pamięci hynix

Karta jest lekko wygięta na końcu ale wygląda to tak, jakby pcb było "prostowane" przez radiator.

Edytowane przez Maxikas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miłe zaskoczenie - karta była do odbioru dzień wcześniej :) W obudowę weszła, zostało jeszcze jakieś 8-10mm do koszyka HDD. Pamięci hynix

Karta jest lekko wygięta na końcu ale wygląda to tak, jakby pcb było "prostowane" przez radiator.

to kiedy kupujesz drugą do sli?   :>

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż taki bogaty nie jestem :P W ogóle... wydaje mi się że karta weszła, ale tak jakby nie do końca siadła dobrze w złączu... a jeśli siadła, to ktoś z Gigabyte'a miał fantazję projektując Z97X-UD5H - karta praktycznie opiera się o złącze sata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż taki bogaty nie jestem :P W ogóle... wydaje mi się że karta weszła, ale tak jakby nie do końca siadła dobrze w złączu... a jeśli siadła, to ktoś z Gigabyte'a miał fantazję projektując Z97X-UD5H - karta praktycznie opiera się o złącze sata.

widziałem już jak karta opierała się o porty sata także to raczej norma - może płyta główna się ugina w obudowie :P ale jeżeli zaskoczyła zapinka od slotu to karta siedzi, jeżeli nie zaskoczyła to musisz pokombinować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapinka niby się zatrzasnęła, patrząc od góry wydaje się jakby karta od strony zapinki wymagała minimalnego wepchnięcia w slot. Pokombinuję z tym jeszcze ale to już w obudowie bo "na stole" mam tylko tackę mobo, a w nią  wkręcone dystanse 7mm i płyta się za bardzo ugina.

ASIC

sbj339.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapinka niby się zatrzasnęła, patrząc od góry wydaje się jakby karta od strony zapinki wymagała minimalnego wepchnięcia w slot. Pokombinuję z tym jeszcze ale to już w obudowie bo "na stole" mam tylko tackę mobo, a w nią  wkręcone dystanse 7mm i płyta się za bardzo ugina.

ASIC

czyli jest ok, asic przyzwoity ładnie karciocha się zakręci, zmoduj biosa na modłę którą podałem wcześniej to wyciśniesz z niej ile się tylko da. 

co do siedzenia karty w slocie, jeżeli siedzi to siedzi i nie ma co szukać 3 dziury w d*pie :lol:

wow ile biosów do tej twojej karciochy do wyboru do koloru: http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5352#bios

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zaodrze244 

Możesz wrzucić swój przerobiony bios? Zrobiłbym coś na wzór.

Moja sztuka ASIC 75.1% ładnie się kręci, jeśli chodzi o rdzeń (1550 MHz do testów bez podnoszenia napięć). Za to  pamięci lecą kijowo. 7500-7600 MHz i już potrafi się sterownik wysypać i obniża do standardowych taktów. Może tutaj trzeba ruszyć z napięciem w górę.

Programy testujące przy taktowaniu 1499 MHz pokazują napięcie lekko poniżej 1.20 V, więc może przez to pamięci tak słabo się kręcą. Podnoszenie napięcia gpu w ogóle coś pomaga w oc pamięci, czy tylko rdzenia?

Nasze karty to WF3 OC a nie WF3, więc baza biosów jest taka:

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5212#bios

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zaodrze244 

Możesz wrzucić swój przerobiony bios? Zrobiłbym coś na wzór.

Moja sztuka ASIC 75.1% ładnie się kręci, jeśli chodzi o rdzeń (1550 MHz do testów bez podnoszenia napięć). Za to  pamięci lecą kijowo. 7500-7600 MHz i już potrafi się sterownik wysypać i obniża do standardowych taktów. Może tutaj trzeba ruszyć z napięciem w górę.

Programy testujące przy taktowaniu 1499 MHz pokazują napięcie lekko poniżej 1.20 V, więc może przez to pamięci tak słabo się kręcą. Podnoszenie napięcia gpu w ogóle coś pomaga w oc pamięci, czy tylko rdzenia?

Nasze karty to WF3 OC a nie WF3, więc baza biosów jest taka:

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5212#bios

litości przecież kilka postów wyżej wrzuciłem screena jak go ustawić http://forum.purepc.pl/topic/360942-geforce-gtx-980-gtx-970-temat-zbiorczy/page-46?do=findComment&comment=3951413

nie wiem jak się ma podnoszenie napięcia na gpu do napięcia na pamięciach. a to że pamięci lecą kijowo to raczej wina samych pamięci. po biosach do mojej karty wnioskuję że zaczynali z samsungami na ciasnych timingach a potem już było tylko gorzej :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest zakładka samego napięcia, a przecież w biosie jest więcej do przestawienia. Jak pisałem z większością bym sobie poradził, ale power table nie wiem jak ruszyć.

Ja mam pamięci hynixa. W sumie jak patrzę na recenzje i wyniki oc gtx 970 to często pamięci latają jak u mnie ok. 7500 MHz, a nie blisko 8000 MHz. Może te lepsze wyniki to samsungi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co chcesz jeszcze zmieniać w biosie? przecież to jest wystarczająca zmiana - pod obciążeniem w 3d masz 1,27v i finito. taktowanie pamięci i gpu sobie ustawiasz np w AF. jak już dojdziesz do tego jakie ustawienie jest w 100% stabilne to sobie możesz je wbić w pierwszą zakładkę. ale ja tego nie robię bo zawsze się okazuje że jest jakaś ta jedna gra która z jakiegoś powodu lubi się wysypać a to z powodu pamięci a to z powodu gpu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie racja. MSI AF mam i tak zawsze odpalony, więc taktowanie mogę sobie w nim poustawiać.

Rozumiem, że gdy podbijamy napięcie przez AF to i tak jest ono płynne, w zależności od zegara gpu, a jak zmienimy je w biosie to jest to wartość stała w 3D?

A jak po tych zmianach w biosie zachowuje się zegar i napięcie w mniej wymagających, starych gierkach, taktowanie i napięcie jest zbijane czy nie? Bo takie stany pośrednie też mogą powodować niestabilności. 

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie racja. MSI AF mam i tak zawsze odpalony, więc taktowanie mogę sobie w nim poustawiać.

Rozumiem, że gdy podbijamy napięcie przez AF to i tak jest ono płynne, w zależności od zegara gpu, a jak zmienimy je w biosie to jest to wartość stała w 3D?

A jak po tych zmianach w biosie zachowuje się zegar i napięcie w mniej wymagających, starych gierkach, taktowanie i napięcie jest zbijane czy nie? Bo takie stany pośrednie też mogą powodować niestabilności.

Po takiej modyfikacji jest stabilnie ale napięcie jest stale i nie spada tak samo takty. Trzeba inaczej to ustawić żeby w starych gierka 3d zmniejszyć pobór mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuję poustawiać sobie bios z pomocą tego poradnika:

http://www.overclock.net/t/1522651/disable-boost-and-bake-in-max-game-stable-clocks-for-maxwell

Chcę żeby karta trzymała w 3D i w starszych stabilne taktowanie i napięcie i pozbyć się tego głupiego boosta.

Bo teraz inne taktowanie jest w menu gry, inne w rozgrywce, inne w przerywnikach filmowych, czy jakichś rozmowach.

Nie zależy mi na dużym oc, chcę tylko żeby karta trzymała stabilnie ok. 1520 na rdzeniu i 7400 na pamięciach, chyba że dzięki tej modyfikacji i lekkim dovoltowaniu gpu, pamięci u mnie trochę ruszą.

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to czekam na wyniki waszych wynalazków. 

ja próbowałem różnych poradników, trików i innego shitu ale dopiero to co side wrzucił dowala napięcie tam gdzie jest potrzebne i karty mi ruszyły z 1430 na 1519 w sumie to ta jedna z niskim ASIC 59,9%, druga 75,2% nie potrzebuje tyle napięcia do 1519 tylko trochę mniej. ale jestem leniwy niechce mi się tego szukać, dowaliłem maksa i działa, temperatury ogarnięte to gram. po to w końcu mam te karty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby mieć stały boost to albo musisz zjechać z temp. poniżej 60 stopni albo ustawić sztywno napięcie. A jeśli chcesz podkręcić pamięci bardziej to musisz je schłodzić mocniej, w tedy powinny latać 7900-8000

Moje wynalazki zaowocowały 1560/8000.

Edytowane przez Ns5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Praktycznie mam stały boost pod obciazeniem w grach, trzyma stale takty a jeżeli juz spada to w jakiś tam cut scenkach i z tego powodu się nie wysypuje. Górna karta bardzo rzadko dobija do 71c zasadniczo leci na 65-68c dolna max to 65c.

Latem jak się zrobi za ciepło i gdy zobacze throttling to wrzuce fabryczne biosy, skrece karty na 1430 i dalej będę grał

I dlaczego miałoby mnie obchodzić oszczędzanie energii w starych grach? Jedyne gry które mniej obciazaja to te w które gram razem z dzieckiem a przecież to nie trwa cały dzień albo pol nocy jak gram sam hihihi 100w w tą czy w tamtą nie robi różnicy i tak miesięcznie płacę przeszło 120zl za prąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do posiadaczy Gtx 980 ewentualnie Gtx 970, od wczoraj jestem posiadaczem 980 tki od Asusa ale nie wiem czy nie będę musiał jej zwrócić/zareklamować bo karta po 1-2 minutach grania w GTA5 osiąga temperatury rzędu 80-85 stopni a wentylatory kręcą się jak szalone, hałas bez mała jak od suszarki od włosów. Miał ktoś podobny przypadek? Temperatury są chyba tak 1 15 stopni za duże. Co zrobić z tym fantem?  Kartę kupiłem na morele.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi