Alekde Opublikowano 11 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2015 --->irokez85 - napięcie też musisz, inaczej nie przejdzie benchmarka, tzn. przejdzie zwykły ale na ultra już się zawiesi, akurat obecnie nie mam monitora drugiego, a nie lubię OSD na ekranie więc nie monitoruje, ale myślę że blisko 1500, moim zdaniem trzyma równo. Do WC karty jak znalazł jedyne co cię ograniczy to chyba temperatura/napięcie jeśli będzie bał się iść mocno w górę. Biosy prędzej czy później pojawią się tak jak w przypadku TX na overclock. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 11 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Kuferek z niereferencyjnymi modelami GeForce GTX 980 Ti właśnie się otworzył, więc najbliższe tygodnie będą obfitowały w porównania najwydajniejszych kart graficznych, zaczynając od Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming. Testowany sprzęt wyróżnia się bardzo wysokimi taktowaniami oraz autorskim systemem chłodzenia WindForce 3X, którymi zamierza powalczyć o czołowe miejsca na wykresach i portfele entuzjastów. Chociaż trudno dokładnie określić jaką wydajność przyniesie AMD Radeon Fury X, można już dzisiaj bez cienia wątpliwości stwierdzić, że podkręcone GeForce GTX 980 Ti staną się najgroźniejszymi rywalami nowego flagowca Czerwonych. Pierwszą fazę pojedynku gigantów uznaję za oficjalnie rozpoczętą - przed Wami turbodoładowany Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming. Test Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming. Żegnaj GeForce GTX Titan X - PurePC Edytowane 11 Czerwca 2015 przez Caleb 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irokez85 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2015 (edytowane) http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_gigabyte_gtx_980_ti_g1_gaming_zegnaj_geforce_gtx_titan_x?page=0,16 Korci mnie żeby po zwodowaniu wgrać zmodyfikowany bios, ale patrzę na te wykresy i poważnie zastanawiam się czy jest sens żyłować kartę powyżej 1,4ghz - zyskujemy 3 lub maks 4 fpsy więcej pytanie czy w ogóle w grze czuć różnicę tym bardziej jeżeli gram na gsync 144hz w 1080p.... --->irokez85 - napięcie też musisz, inaczej nie przejdzie benchmarka, tzn. przejdzie zwykły ale na ultra już się zawiesi, akurat obecnie nie mam monitora drugiego, a nie lubię OSD na ekranie więc nie monitoruje, ale myślę że blisko 1500, moim zdaniem trzyma równo. Do WC karty jak znalazł jedyne co cię ograniczy to chyba temperatura/napięcie jeśli będzie bał się iść mocno w górę. Biosy prędzej czy później pojawią się tak jak w przypadku TX na overclock. Pozdrawiam Ok wielkie dzięki za odpowiedź. Edytowane 12 Czerwca 2015 przez irokez85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2015 Korci mnie żeby po zwodowaniu wgrać zmodyfikowany bios, ale patrzę na te wykresy i poważnie zastanawiam się czy jest sens żyłować kartę powyżej 1,4ghz - zyskujemy 3 lub maks 4 fpsy więcej pytanie czy w ogóle w grze czuć różnicę tym bardziej jeżeli gram na gsync 144hz w 1080p.... no pewnie że warto, sam rdzeń to nie wszystko jeszcze podkręć pamięci. i czas zacząć używać DSR skoro masz tylko 1080p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruone Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2015 (edytowane) To może użyj programu Afterburner zamiast OCguru. http://www.guru3d.com/files-details/msi-afterburner-beta-download.html właśnie tak miałem zrobić - koleżka, który kręcił swojego gtx960 używał Afterburnera. Ciekawe czy rodzaj programu będzie miał wpływ na stabilność karty i osiągi ? ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- przy podobnych wartościach jak OC Guru się wykrzacza - kurde czyżby nie dało się rdzenia ustawić na 1500 bez ruszania napięcia ? Jakbym wiedział , że tak to kijowo będzie reagować na zmianę taktów, to mogłem kupić kilka dych tańszy model - choć tu mam pasywne chłodzenie i jest to duży plus. Edytowane 12 Czerwca 2015 przez jaruone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2015 OC kart to loteria, firma ani model niczego nie gwarantują. 960 na rdzeniu w boost idą od 1450-1600 MHz. Jest takie ryzyko, że bez podbicia napięcia nie osiągniesz 1500. Podbija napięcie i zobacz czy wzrost MHz i wydajności jest "opłacalny". Moja sztuka MSI Gaming bez zmiany napięcia idzie 1550MHz z wentylatorem na 50%, z max napięciem 1600MHz ale gram przeważnie na 1550 bez podbicia. 50Mhz daje przeważnie 0,5 do 1 FPS w zależności od gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2015 (edytowane) Morele i kod na Batmana - oczywiście musiałem się upomnieć i dzisiaj mi przesłali. Także jak ktoś jeszcze czeka to niech napisze do nich wiadomość na dział handlowy. Edytowane 15 Czerwca 2015 przez zaodrze244 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2015 Czy Gigabyte daje plomby na srubkach ? Bo zastanawiam się nad zakupem referenta skoro jest te 400 pln tańszy, ale fajnie byłoby mieć opcje zmiany chłodzenia jakby co. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2015 (edytowane) Czy Gigabyte daje plomby na srubkach ? Bo zastanawiam się nad zakupem referenta skoro jest te 400 pln tańszy, ale fajnie byłoby mieć opcje zmiany chłodzenia jakby co. GBT nie daje plomb na śrubkach, nawet te ASUSY 980Ti refy, co mam u siebie. Nie mają plomb :) Nówki sztuki , w komputroniku kupowałem. Edytowane 15 Czerwca 2015 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artymienek Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2015 (edytowane) Jak zrobić wtopę roku... wysłać kartę na gwarancję z powodu piszczących cewek, a zapomnieć wgrać oryginalny bios (tdp zwiększone o 30W tylko). Za szybko wszystko robię ostatnio... i pewnie po gwarancji i wymianie :( Mam tylko nadzieję, że jak nie uznają to odeślą w całości ;D Wysłałem na wymianę bo cewki w Wieśku tak szalały mimo wszystkich kombinacji, że się poddałem. Edytowane 15 Czerwca 2015 przez artymienek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2015 Nie stresuj się tak - najpierw ktoś musi to sprawdzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irokez85 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2015 (edytowane) U mnie jest naklejka z tyłu na śrubie ale to naprawdę można bez problemu odkleić... Chciałem rzec słowo odnośnie sterowników 353.06, które wołają o pomstę do nieba!!! Jest w cholerę ludzi u których te stery powodują zawieszanie się gier (szczególnie gta 5 i witcher 3) oraz wywalanie się przeglądarek typu chrome lub firefox. Mi pomogło po długim dłubaniu w sieci deinstalacja sterowników za pomocą DDU, następnie wgranie samego drivera+physx i wyłączenie OSD w afterburnerze. Edytowane 15 Czerwca 2015 przez irokez85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruone Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2015 Pytanie czy te wartości są na boost czy po uruchomieniu w grze ? Bo odkryłem że jak ustawię zegary na base jako 1362 to na boost podbija do ponad 1400, ale w grach już pod 1530 :) I wydaje mi się, że koledzy którzy pisali o kręceniu właśnie tą wartość podają. A teraz trochę temat poboczny, ale oczywiście związany z GTX960 Przy okazji zabaw z karta zauważyłem jedną rzecz, która nie daje mi spokoju - screen tearing na TV podpiętym przez HDMI (a monitor przez DVI). A w zasadzie nie sam efekt, tylko chyba moje przewrażliwienie na tym punkcie ... :) Ogólnie mam wyczulony wzrok i np. na swoim TV zauważam od razu tzw. vertical banding w trakcie meczu, a pozostali widzowie dopiero jak im pokazałem o co chodzi wyłapali to i potwierdzili z podziwem patrząc na bystrość oka :) choć w tym przypadku to akurat wada - kumpel kupi sprzęt za 1500 zł i zadowolony, ja wydam 2 razy tyle żeby uniknąć problemu z obrazem i mam lipę. Wracając do tematu. Zainstalowałem sobie Tomb Raidera i w pierwszym filmiku z rozbiciem statku są bardzo dynamicznie kręcone sceny - złapałem fazę , że jakoś tak w widoczny sposób nakładają się na siebie klatki. Zacząłem szukać w necie informacji i trafiłem na temat screen tearing. Włączyłem w sterownikach synchronizację pionową na adaptacyjną - mimo iż rzeczone nakładanie klatek odbywa się (? - znak zapytania, bo nie wiem czy to nie mój wymysł ) horyzontalnie. O temacie zapomniałem do wieczora - odpaliłem odcinek Ripper Street (co prawda w nie najlepszej jakości - 480p mający z 400 mb) i jedna z pierwszych scen to dynamiczna walka pięściarska - poziome przejścia między klatkami były widoczne. Usunąłem Afterburnera, w panice walnąłem nawet szybki format (świeży system miałem postawiony, więc w 30 minut w trakcie Wiadomości to ogarnąłem :P) - wciąż to samo. Na szczęście wpadłem na pomysł podpięcia kompa przez integrę do TV i wyłączenie na ten czas GTX960 - też rwanie klatek. Trochę się uspokoiłem, że to nie skopana nieumiejętnym kręceniem karta (inna sprawa, ze w czasie gry w TR wszystko jest cycuś - tylko w tym dynamicznym renderze i na filmie coś mi nie spasowało) , jednak teraz dość podejrzliwie się przyglądam każdej animacji ;) Mam do Was pytanie, macie jakieś patenty na polepszenie płynności obrazu, zarówno w grach jak i filmach (zainstalowałem po resecie KMPlayer) i coś podpowiecie ?? W necie znalazłem rady odnośnie włączenia AERO i ustawieniu trybu adaptacyjnego w synchronizacji pionowej, pytanie czy coś jeszcze można "poprawić" by oszukać oko? Monitor z lepszą częstotliwością nie wchodzi w grę (w sumie i tak gram na TV z padem w ręku - oczywiście w to co jest grywalne na padzie, czyli w zasadzie wszystkie TPP - a w nie lubię grać). Z ponad miesiąc temu miałem w kompie Radka 4850 i tv podpięty przez przejściówkę DVI ->HDMI (nie miałem na karcie wyjścia HDMI) i wydaje mi się, że ustawienia były lepsze a filmy jakoś "lepiej chodziły" - nie dam sobie ręki uciąć, ale chyba korzystałem z jakiś poradników ustawień lata temu - komp śmigał bez formatu ze 2 lata jak nie lepiej (dbałem o system :P) to już nie pamiętam. A może podpięty przez HDMI TV coś nie trybi ? Lub to tylko przewrażliwienie i po prostu na starym kompie nie zwracałem na takie rzeczy uwagi ? Ogólnie będę wdzięczny za wszystkie rady / opinie - nie korzystałem z kart "zielonych" więc nie wiem co można sobie poprawić, na co zwrócić uwagę, co zaznaczyć a co odznaczyć w sterownikach.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2015 (edytowane) U mnie jest naklejka z tyłu na śrubie ale to naprawdę można bez problemu odkleić... Chciałem rzec słowo odnośnie sterowników 353.06, które wołają o pomstę do nieba!!! Jest w cholerę ludzi u których te stery powodują zawieszanie się gier (szczególnie gta 5 i witcher 3) oraz wywalanie się przeglądarek typu chrome lub firefox. Mi pomogło po długim dłubaniu w sieci deinstalacja sterowników za pomocą DDU, następnie wgranie samego drivera+physx i wyłączenie OSD w afterburnerze. Zgadza się, te stery to masakra. Mi póki co po reinstalce ani razu nie wywaliło. Instalowałem Driver + PhysX oraz GF Experience, potrzebny mi Shadow Play, bo od dwóch dni nagrywam gamepleye na 2x TX i 2x 980Ti ;-) Nvidia Audio jak by co, warto wyłączyć. Edytowane 15 Czerwca 2015 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2015 Jak zrobić wtopę roku... wysłać kartę na gwarancję z powodu piszczących cewek, a zapomnieć wgrać oryginalny bios (tdp zwiększone o 30W tylko). Za szybko wszystko robię ostatnio... i pewnie po gwarancji i wymianie :( Mam tylko nadzieję, że jak nie uznają to odeślą w całości ;D Wysłałem na wymianę bo cewki w Wieśku tak szalały mimo wszystkich kombinacji, że się poddałem. Mnie ten problem ominął. Czasem coś tam bzyczy sobie. Te typy tak podobno mają. Możliwe, że dostałeś jakiś wadliwy, albo masz cholernie drażliwe uszyska, hahaha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2015 Kurcze odbierać czy nie odbierać ze sklepu . Szkoda, że nie będzie jutro testów furii bo głupio byłoby odebrać kartę i dostać obniżkę cen tydzień później Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2015 Kurcze odbierać czy nie odbierać ze sklepu . Szkoda, że nie będzie jutro testów furii bo głupio byłoby odebrać kartę i dostać obniżkę cen tydzień później No na co Ty liczysz? Że Radeon Fury X będzie takim wypasem, że 980Ti i Titany X pozjada? Bez przesady , nawet jeżeli będzie szybszy od 980TI (w co wątpie ) to na obniżki cen nie licz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) No na co Ty liczysz? Że Radeon Fury X będzie takim wypasem, że 980Ti i Titany X pozjada? Bez przesady , nawet jeżeli będzie szybszy od 980TI (w co wątpie ) to na obniżki cen nie licz. i na nowe stery co miesiąc tym bardziej ceny kart amd wpiszą się pomiędzy ceny nvidii. Edytowane 16 Czerwca 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Master Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Mam pytanie, a mianowicie do jakiej karty ze stacjonarek można porównać 980M (wydajność) ? Edytowane 16 Czerwca 2015 przez PC_Master Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2015 980 będzie nieco wolniejsze niż desktopowe 970 http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GTX-980M.126692.0.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irokez85 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2015 Kurcze odbierać czy nie odbierać ze sklepu . Szkoda, że nie będzie jutro testów furii bo głupio byłoby odebrać kartę i dostać obniżkę cen tydzień później Na moje nie będzie szybszy, dlatego AMD opóźniło premierę Fury i tylko 4gb ramu :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) 980 będzie nieco wolniejsze niż desktopowe 970 http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GTX-980M.126692.0.html 980m to jest gtx680 w przebraniu. :P Edytowane 16 Czerwca 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2015 Pomerdało ci się i to mocno , 980m to gm204. Dokładnie jeden blok więcej ścięty niż w 970gtx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2015 (edytowane) chodziło mi oto że wydajnosciowo 980m jest jak 680. Nie mow ze 980m jest mocniejsze. Edytowane 17 Czerwca 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Master Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2015 Aha, ok, czyli nie warto kupować, bo dostanie zadyszki w najnowszych grach. Dzięki za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2015 (edytowane) http://gpuboss.com/gpus/GeForce-GTX-980M-vs-GeForce-GTX-680 http://gpuboss.com/gpus/GeForce-GTX-980M-vs-GeForce-GTX-970 http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GTX-980M.126692.0.html Wnioski można wyciągnąć samemu. Dla GTA 5 NVIDIA GeForce GTX 970 167.9 159 97.8 39.8 51.4NVIDIA GeForce GTX 980M 135 115.4 80.8 35.6 41.4NVIDIA GeForce GTX 680 134 128 72 32 Edytowane 17 Czerwca 2015 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2015 chodziło mi oto że wydajnosciowo 980m jest jak 680. Nie mow ze 980m jest mocniejsze. Nie bardzo , ponieważ zawsze jest szybsza od 680gtx w niektórych grach dochodzi do 780ti. 980m ma pełne 64ropy i 2mb L2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2015 (edytowane) Del Edytowane 17 Czerwca 2015 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2015 Nie bardzo , ponieważ zawsze jest szybsza od 680gtx w niektórych grach dochodzi do 780ti. 980m ma pełne 64ropy i 2mb L2. Dokładnie tak 32 ropy vs 64 i 195W vs 100W przy ok 20% lepszej wydajności "m-ki" o reszcie typu DX12, więcej ramu nie wspominam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2015 No i jest ;) Jak ktoś ma konto na labie to napiszcie im proszę, że jeszcze jedna karta z moreli była w promocyjnej cenie. Sam nie mogę bo mam bana od czasu kłótni o test mobasów do core 2 duo :D Asis 65,8% i pamięci Hynixa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...