Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 900 / Titan X (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

spróbuj zaktualizować biosa karty. zgodnie z opisem biosów poprawili kompatybilność z monitorami. mi aktualizacja pomogła gdyż też często miałem czarny ekran przy uruchomieniu kompa i tylko RESET pomagał. 

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5209#bios

Wydaje mi się że mam najnowszy, OC GURU wskazuje że jest to wersja F80 ? i nie znajduje żadnego nowszego, GPU-Z pokazuje 84.04.31.00.B7

Ale coraz bardziej wydaje mi się że karta jest uwalona DVI-I nie świeci przy monitorze ani TV LCD, mam czas na wyminę 3 dniową i chyba z niej skorzystam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta jak padnie to padnie. OC większego nie bedzie. A może nawet w ogóle. Zależy czy karta będzie trzymać taktowanie w boost czyli 1279 mhz (wg producenta). Ew wymuszę stałe 1300. To raczej nie ubije karty, a więcej nie potrzebuje. Zyskam może 2-4 klatki, a karta będzie katowana niepotrzebnie. Za drogi sprzęt IMO.

Edytowane przez Devil
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta jak padnie to padnie. OC większego nie bedzie. A może nawet w ogóle. Zależy czy karta będzie trzymać taktowanie w boost czyli 1279 mhz (wg producenta). Ew wymuszę stałe 1300. To raczej nie ubije karty, a więcej nie potrzebuje. Zyskam może 2-4 klatki, a karta będzie katowana niepotrzebnie. Za drogi sprzęt IMO.

Praktycznie każda robi 1400mhz bez jęknięcia na powietrzu i ok 350 na pamięciach, zyskujesz +20% do wydajności.

Edytowane przez irokez85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EVGA GTX 980 Ti SC Referent

Na powietrzu dalej nie idzie:

CORE 1408

MEM 1903

ASIC 68.1%

W piątek powinien pojawić się bloczek.

Wtedy zobaczymy jak na wodzie będzie i z podbitym napięciem.

U trochę słabo, podbijałeś napięcie?

Edytowane przez irokez85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U trochę słabo, podbijałeś napięcie?

Nie.

Czekam na bloczek. Nie chcę męczyć układu na powietrzu.

Wrzuciłem GPU na testy przez kilkanaście minut. Głównie skakałem o 100, 50 i 25.

Chciałem sprawdzić czy karta jest sprawna i patrząc na pechowy wyczyn zaodrze244 aby nie fiknęła podczas kręcenia z nałożonym bloczkiem wodnym.

Niestety ale muszę poczekać do piątku na na kuriera. I prawdopodobnie zaraz po zwodowaniu leci do karty modyfikowany BIOS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie.

Czekam na bloczek. Nie chcę męczyć układu na powietrzu.

Wrzuciłem GPU na testy przez kilkanaście minut. Głównie skakałem o 100, 50 i 25.

Chciałem sprawdzić czy karta jest sprawna i patrząc na pechowy wyczyn zaodrze244 aby nie fiknęła podczas kręcenia z nałożonym bloczkiem wodnym.

Niestety ale muszę poczekać do piątku na na kuriera. I prawdopodobnie zaraz po zwodowaniu leci do karty modyfikowany BIOS.

Zaodrze miał po prostu pecha i trafiła mu się wadliwa sztuka, karta spokojnie wytrzyma Ci maks +87mv który ma afterburnerze i lepiej sprawdź zanim założysz blok i zmodyfikujesz bios. 

Bo jak zjara Ci się na modbiosie to wtedy dopiero będzie kibel, gwarancja nie działa.

Sprawdź gpu-z czy na 1400mhz bez podnoszenia napięcia wali już maks TDP (110%).

@radiergummi i Bemx2k - usunąłem zdjęcie, pisałem z firewalla w pracy który blokuję pliki graficzne i nie widziałem screena. Polecam melisę lub inne ziółka na rozluźnienie...

Edytowane przez irokez85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem że bez podbijania napięcia uzyskałem coś takiego (screen), pewnie kilka naście MHz dałoby się podbić więcej.

Obecnie jeszcze większość czasu spędzam pod OSX. A mój Win jest kompletnie obcięty to tylko platforma do grania. W pewnym stopniu i przez to nie chem znowu tam włazić po raz kolejny i kolejny... i jeszcze będzie kolejny.

Czuje że problemem może być temperatura i bariera 80 st. C. A nie chcę teraz włączać wentyle na 100% już przy 80% lecą jak szalone - to jest uraz po tym jak swego czasu dzięki sprężonemu powietrzu rozkręcaliśmy wiatraczki z zestawów DELL do takich obrotów że rozsadzało śmigła - bardzo niebezpieczne to było ale jakie zabawne :D Czuje że to mi też zaraz wybuchnie :)

Ogólnie napisze tak. Nie celuję w abstrakcyjne zegary. Tak samo jak ty. Ma mi to przyzwoicie działać. A już zegar 1450 zapewnia fajny "gratis" do fps.

PS Nie wiem co za ludzie twierdzą że referencyjne chłodzenie jest ciche!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem że bez podbijania napięcia uzyskałem coś takiego (screen), pewnie kilka naście MHz dałoby się podbić więcej.

Obecnie jeszcze większość czasu spędzam pod OSX. A mój Win jest kompletnie obcięty to tylko platforma do grania. W pewnym stopniu i przez to nie chem znowu tam włazić po raz kolejny i kolejny... i jeszcze będzie kolejny.

Czuje że problemem może być temperatura i bariera 80 st. C. A nie chcę teraz włączać wentyle na 100% już przy 80% lecą jak szalone - to jest uraz po tym jak swego czasu dzięki sprężonemu powietrzu rozkręcaliśmy wiatraczki z zestawów DELL do takich obrotów że rozsadzało śmigła - bardzo niebezpieczne to było ale jakie zabawne :D Czuje że to mi też zaraz wybuchnie :)

Ogólnie napisze tak. Nie celuję w abstrakcyjne zegary. Tak samo jak ty. Ma mi to przyzwoicie działać. A już zegar 1450 zapewnia fajny "gratis" do fps.

PS Nie wiem co za ludzie twierdzą że referencyjne chłodzenie jest ciche!?

Ok wklej później foty z modowanego biosu na ile grafa poleciała, który będziesz wgrywał? Sheystera czy motivmana? 

No wentyl na ok 60% jest już słyszalny, a u mnie na tyle mniej więcej chodził podczas grania na +87mv, +250core, +350mem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15370.jpg

Ostatnie dni zdominowały premiery kart graficznych Radeon R9 300/Fury X, jednak pomimo ofensywy AMD absolutnie nie zapominamy o konkurencyjnych rozwiązaniach, zwłaszcza iż przybywa niereferencyjnych modeli GeForce GTX 980 Ti. Flagowy okręt NVIDII przybrany w autorskie systemy chłodzenia, będzie prawdopodobnie głównym obiektem zainteresowania amatorów bezkompromisowej wydajności, których oczekiwania są wprost proporcjonalne do zasobności portfela. Pytanie o najlepszy możliwy wybór pozostaje jeszcze nierozstrzygnięte, ale bardzo ciekawie zapowiada się chociażby ASUS STRIX GeForce GTX 980 Ti DirectCU III. Urządzenie otrzymało potężny system chłodzenia z trzema wentylatorami, odświeżone wzornictwo i solidnie podniesione zegary, mające pomóc ASUS-owi w zdobyciu tytułu najlepszej karty graficznej z górnej półki.

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli na chwilę obecną mamy w/w ASUS STRIXa, oraz:

1. http://www.guru3d.com/articles-pages/msi-geforce-gtx-980-ti-gaming-oc-review,1.html

2. http://www.guru3d.com/articles_pages/zotac_geforce_gtx_980_ti_amp_extreme_review,1.html

3. http://www.guru3d.com/news-story/exclusive-review-gigabyte-geforce-gtx-980-ti-g1-gaming-soc-edition.html

Jest jeszcze Clasified od EVGA ale nie dojrzałem nigdzie testów.

Zastanawiam się nad modelem. Jakieś ciekawe uwagi userów danych marek ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjdź lub po prostu  nie oglądaj mojej zajebiaszczej kołdry. 

Cóż przyrost niezły. Bo na GTX 770 miałem ok 66 klatek. Karta na razie poszła na 1415/7420. Wyżej póki co nie potrzebue. Aha boost bez OC to 1341mhz. Także całkiem ładnie. Karta po OC nie jest specjalnie głośna. IMO cichsza niż GTX 770 również MSI Gaming. Temperatura maksymalna to ok 78'C, ale na zewnątrz gorąco. W pokoju pewnie ok 24'C.

post-15334-0-28628700-1435845135_thumb.jpg

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiem. Nie miałem czasu pościelić. Dopiero co z roboty wróćiłem. Tu jest test 3Dmark. IMO troche mało. Ale przypuszczam że to procka wina. Na razie platformy nie zmieniam, bo jako to mi starczy i5 2500K. Kartę zmieniłem z myślą o wymianie monitora na 1440p i oby starczyła na długo, bo więcej takiego zakupu nie dokonam.  Ew proc na jakiś 8 rdzeniowiec w przyszłości jak zajdzie taka potrzeba, a ówczesne gry to wykorzystają.

http://www.3dmark.com/3dm/7592337

Wiedźmin 3 na szybko w miejscach gdzie miałem największa spadki do 24 mam ok 50 teraz. Wszystko na Uber z Hairworks. Jest moc ;)

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie ustawiłem na 1425/7608 i tak już zostawię. Nie ma co katować karty za bardzo. Popchnąłem nieco pamięci, bo w teście ASUSA widze że wysoko poszły. Ale nie będe tak mocno ich katował.   

aha ASIC 72,3 %. Karta jest dość chłodna i nie hałasuje przy tym. Na chwilę obecną jestem zadowolony. W grach brak przycinek i ciągle powyżej 60 FPS z wyjątkiem Wiedźmina 3. Czuć różnice w działaniu gier. Zwłaszcza takich jak Crysis 3, gdzie mam po 80-90 klatek w miejsach gdzie było ich 50.   Także zapas wydajności jest spory i myśle żeby spokojnie zamawiać monitor 27'  1440p., IPS ,144 hz. Ale to za jakieś parę miesięcy. Może do tego czasu pojawi się więcej modeli, bo póki co znalazłem tylko tego Acera z 3200 zł w Mediamarkt. IMO drugie tyle nie wydam i licze na spadek do  min. 2700 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchajcie, mam problem.

Zakupilem dzis Gigabyte 980ti g1, po pojawieniu sie w domu grafika ruszyla.

Zachecony testem na pure pc, korzystajac z afterburnera podnioslem odrobine taktowanie rdzenia - ot, 100mhz. Nie ruszalem napiec. W 3dmarku bylo swietnie, karta pracowala stabilnie.

Po restarcie okazalo sie, ze zaczely pojawiac sie drobne artefakty - wrocilem wiec do ustawien afterburnera, przywrocilem domyslne. Wszystko bylo ok, do czasu kiedy zechcialem odpalic Crysisa 3 (na stockowych taktowaniach), gra sie wywalila, komputer sie zawiesil, restart. Przy kolejnym zaladowaniu systemu na pulpicie pojawily sie artefakty. Kolejny restart - artefakty pojawiaja sie juz na ekranie ladowania Win 8 i w ogole nie moge uruchomic systemu. Raz jest to czarny ekran, a raz klasyczne artefakty. Nie ma sposobu, zeby uruchomic system przez normalne logowanie. Co ciekawe i istotne - na wczesniejszej karcie graficznej sie uruchamia,

nowa grafika nie ma tez problemu ( 980ti) z dzialaniem kiedy windows laduje sie w trybie awaryjnym, wszystko wyswietlane jest normalnie, bez problemu.

Wyglada tak, jakby windows zafiksowal sie na zbyt wysokich taktowaniach ? Nie znam rozwiazania, wiec musze prosic was o pomoc.

Podsumowujac :

-po podnieieniu samego taktowania rdzenia pojawily sie artefakty

-przywrocilem ustawienia domyslne

-na ustawieniach domyslnych wywalil sie (blad kernel, sterownik ekranu utracil sprawnosc) Crysis

-pojawily sie artefakty na ekranie

-po restarcie windows nie wstaje w normalnym trybie logowania

-wszystko dziala w trybie awaryjnym

Rozwiazanie ? Help :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więcej prądu?

konfig?

Konfig :

i5 2500k --> 4.4ghz

8gb ram ripjaws 2133 (2x4)

SSD OCZ  Vertex 450 120 gb

Zasilacz cooler master 900 w http://www.coolermaster.com/service/support/model/RS-900-AAAA-A3/

Co masz na mysli mowiac "wiecej pradu" ?

Odinstalowanie sterownikow w trybie awaryjnym i zainstalowanie ponownie nie pomoglo - windows nie wstaje z 980ti.

Zalozylem 780 super jet stream -> dziala bez problemow, system wstaje i hula.

Edytowane przez deamian_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co masz na mysli mowiac "wiecej pradu" ?

To że nie podałeś konfiguracji w tym zasilacza.

Zasilacz potężny, powinien dawać radę bez problemu. 

Zanim odeślesz kartę, warto sprawdzić ją na nowszej płycie, czy nie robi jakichś fochów ze względu na mobo. Różne rzeczy się zdarzają. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że nie podałeś konfiguracji w tym zasilacza.

Zasilacz potężny, powinien dawać radę bez problemu. 

Zanim odeślesz kartę, warto sprawdzić ją na nowszej płycie, czy nie robi jakichś fochów ze względu na mobo. Różne rzeczy się zdarzają. 

skoro dziala w trybie awaryjnym, a w windowsie nie, to zalozylem ze jest to jakis problem ze sterownikami - robie format, korzystajac z 780. Po zainstalowaniu systemu moze ruszy.

Niestety nie mam dostepu do innej plyty ;/ Plyta Asrock p67 pro 3.

EDYCJA: po zainstalowaniu systemu jeszcze raz komputer ruszyl na tym gigabyte, ale zastanawiam sie, czy wszystko jest ok. Printscreen z GPU-Z wyglada tak:

GPU Clock 1152 ? (zgodnie z deklaracja producenta miało być 1190 ? WTH ? )

Memory 1753 ?! 

Chyba czegoś nie łąpię. Wszystko jest w porządku ? 

post-205395-0-49534800-1435884664_thumb.jpg

Edytowane przez deamian_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi