Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 900 / Titan X (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

doczytałem że po formacie działa. nie pozostaje nic innego jak jeszcze raz kartę podkręcić i odpalić gry. jeżeli będzie działać dobrze to ok jeżeli nie to wiadomo... 

u mnie sypało artefaktami nawet przy uruchamianiu kompa na logu płyty głównej asus'a 

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne cyrki się dzieje :)

Uprzedzenie do GIGAfaila nie bierze się bezpodstawnie.

Powodzenia z ta kartą. Szybko sprawdzaj co i jak i oddawaj na wymianę. Szkoda twojego czasu i pieniędzy.

Do takiego doszedlem wniosku - zakupiony i oplacony przez allegro w dniu wczorajszym, wiec mam 14 dni na rezygnacje.Odbieralem osobiscie, wiec  dzis sie do nich przejde i zapytam, czy wymienia od reki na inna sztuke.

Jesli wymienia na inna sztuke, to wezme, jesli beda chcieli kazac mi czekac i beda cos krecic, ze to moja wina, to odstapie od umowy, oddam grafike i poczekam na zwrot pieniedzy na konto.

Trzeba przyznac, ze konsument w naszym kraju ma jak paczek w masle ;-)

Jak myslicie, brac druga taka sama, czy machnac reka na gigabyte ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie ustawiłem na 1425/7608 i tak już zostawię. Nie ma co katować karty za bardzo. Popchnąłem nieco pamięci, bo w teście ASUSA widze że wysoko poszły. Ale nie będe tak mocno ich katował.   

aha ASIC 72,3 %. Karta jest dość chłodna i nie hałasuje przy tym. Na chwilę obecną jestem zadowolony. W grach brak przycinek i ciągle powyżej 60 FPS z wyjątkiem Wiedźmina 3. Czuć różnice w działaniu gier. Zwłaszcza takich jak Crysis 3, gdzie mam po 80-90 klatek w miejsach gdzie było ich 50.   Także zapas wydajności jest spory i myśle żeby spokojnie zamawiać monitor 27'  1440p., IPS ,144 hz. Ale to za jakieś parę miesięcy. Może do tego czasu pojawi się więcej modeli, bo póki co znalazłem tylko tego Acera z 3200 zł w Mediamarkt. IMO drugie tyle nie wydam i licze na spadek do  min. 2700 zł.

Piszesz, że nie hałasuje, a jakie ma max. temperatury w stresie. Ciekawe czy jeśli idzie o chłodzenie to bliżej jej do niereferencyjnego Asusa czy Gigabyte, bo te dwie firmy chyba się rozjechały w strategii chłodzenia GPU.

Edytowane przez Passt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Odbieralem osobiscie, wiec  dzis sie do nich przejde i zapytam, czy wymienia od reki na inna sztuke.

Jesli wymienia na inna sztuke, to wezme, jesli beda chcieli kazac mi czekac i beda cos krecic, ze to moja wina, to odstapie od umowy, oddam grafike i poczekam na zwrot pieniedzy na konto.

Trzeba przyznac, ze konsument w naszym kraju ma jak paczek w masle ;-)

Jak myslicie, brac druga taka sama, czy machnac reka na gigabyte ?

Uważaj, żeby Cię nie wykiwali z tym zwrotem w ciągu 14 dni.

http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/613575-zakupy-przez-internet-odbior-osobisty-zwrot-towaru.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ciekawa sprawa... mój chodzi bez problemów. Mam nadzieję, że ten rok do Pascala wytrzyma :)

Ustabilizowałem OC na 1467/8000 (+100/+500) na standardowym napięciu.

Jest to zgodnie ze sztuką ;) -30 na rdzeniu od ustawień, na których sporadycznie wywalała.

Temperatury w normalnej grze ok 67-68C. Planuję wymianę mojej przedpotopowej obudowy na coś z wentylacją, także wtedy pewnie zejdę jeszcze niżej i będzie ciszej.

Obecnie pod obciążeniem głośniejszy od karty Gigabyte'a jest mój zasilacz, który też planuję wymienić.

Edytowane przez Dziobak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super wysoko podkręcone karty przez producenta , które nie wyrabiają na fabrycznych ustawieniach to niestety normalka - nikt tego specjalnie nie selekcjonuje tylko wgrywają w biosie ustawienia jakie ich zdaniem każde gpu wytrzyma i jak przesadzą to potem efekty widać na forach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz, że nie hałasuje, a jakie ma max. temperatury w stresie. Ciekawe czy jeśli idzie o chłodzenie to bliżej jej do niereferencyjnego Asusa czy Gigabyte, bo te dwie firmy chyba się rozjechały w strategii chłodzenia GPU.

Temperatury jak to w MSI bywa są  dość wysokie bo ok 72'C w grze Crysis 3. Wentylatory rozkrecają sie do 71-73%. Co daje slyszalny szum ale przy otwartej budzie. Przy zamknietej juz go ledwie  slychać. Gorzej jest w benchmarkach. Temperatura rosnie do 78 i tyle samo w procentach rozkręca sie chłodzenie. Ogolnie wentylatory zaczynają byc slyszalne tak od 75% przy zamknietej budzie. Jednak jest to szum niz wycie. Nie jest specjalnie glosny, ale słyszalny. IMO cichszy niż to co miałem w GTX 770 również  MSI Gaming.

A ze w benchmarki nie gram a za oknem goraco to mogę uznać że jest cichutko w trakcie grania. Piszczenia cewek nie usłyszałem . W idle 45'C. Wentylatory oczywiście nie pracują.

Co do Wiedźmina 3 to udało mi się włączyć DSR i uzyskać rozdzielczość 2520x1575.  FPS średnio to ok 40-45 klatek na sekundę. Wszystko na Uber bez AA z włączony HairWorks. Spadków poniżej 30 nie zauważyłem nawet przy wększej rozróbie.  Ale tym bym się nie przejmował bo IMO gra jest średnio zoptymalizowana w stosunku do oferowanej grafiki, która szału IMO nie robi.

Mały teścik z TR'a. Wszystko na max z TressFX + AA.  Dodam że rozdzielczość tego drugiego screena z mniejszą ilością klatek  2520x1575  (DSR) bez AA. Pierwszy obrazek to 1650x1080 z AA:

post-15334-0-65822200-1435931987_thumb.jpg

post-15334-0-63004700-1435933047_thumb.jpg

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj gigabyte zostal od reki wymieniony na drugiego. Sypal artefaktami po nagrzaniu nawet na standardowym taktowaniu. Wlasnie wlozylem drugiego - furmark dziala, niech sie troche spracuje. zobaczymy, czy cos wyrzuci ;)

1.25h pracy pod obciążeniem - przy podstawowym taktowaniu wszystko idealnie. 

Powiedzcie mi prosze, (zdaje sobie sprawe, ze przy ilosci dostepnych materialow pytanie jest absurdalne i zalatuje trollem, ale szczerze mowiac nie mam zaufania do filmikow na Youtube), jak w bezpieczny sposob podkrecic grafike. Tak w kilku prostych zdaniach. 

W tej chwili mam zainstalowanego MSI Afterburner

Jak rozumiem zakladka Power Limit jest niegroźna ? zwiększenie limitu energii nie powinno zaszkodzić karcie, prawda ? 

Krótko mowiąc, mając na celu OC karty powinienem... powoli zwiekszac Taktowanie rdzenia i pamieci, pamietajac przy tym o przestawieniu Power Limit ? 

Rozumiem, że dotykanie suwaka "Core Voltage" jest co najmniej niewskazane ? 

Może to irracjonalne, ale mam do was większe zaufanie niż do filmików w internecie, a to moje pierwsze OC ;-) 

Wybaczcie nowicjuszowi. 

Edytowane przez deamian_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki że tak mało fotek ale zabawy było co niemiara (śrubkologia):

DSC0245.jpg DSC0248.jpg DSC0250.jpg

Bloczek i backplate już siedzą na miejscu.

DSC0251.jpg DSC0259.jpg DSC0284.jpg

//edytowano

Sprawdziłem na co stać kartę przed modyfikacją BIOSU oraz bez podnoszenia napięcia.

Zegar 170MHz powodował jazdę.

Pamięci puściłem na 460MHz na 480 karta nie wyrabiała.

Przechwytywanie.png

Edytowane przez Marucins
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj gigabyte zostal od reki wymieniony na drugiego. Sypal artefaktami po nagrzaniu nawet na standardowym taktowaniu. Wlasnie wlozylem drugiego - furmark dziala, niech sie troche spracuje. zobaczymy, czy cos wyrzuci ;)

1.25h pracy pod obciążeniem - przy podstawowym taktowaniu wszystko idealnie. 

Powiedzcie mi prosze, (zdaje sobie sprawe, ze przy ilosci dostepnych materialow pytanie jest absurdalne i zalatuje trollem, ale szczerze mowiac nie mam zaufania do filmikow na Youtube), jak w bezpieczny sposob podkrecic grafike. Tak w kilku prostych zdaniach. 

W tej chwili mam zainstalowanego MSI Afterburner

Jak rozumiem zakladka Power Limit jest niegroźna ? zwiększenie limitu energii nie powinno zaszkodzić karcie, prawda ? 

Krótko mowiąc, mając na celu OC karty powinienem... powoli zwiekszac Taktowanie rdzenia i pamieci, pamietajac przy tym o przestawieniu Power Limit ? 

Rozumiem, że dotykanie suwaka "Core Voltage" jest co najmniej niewskazane ? 

Może to irracjonalne, ale mam do was większe zaufanie niż do filmików w internecie, a to moje pierwsze OC ;-)

Wybaczcie nowicjuszowi. 

Nie jest powiedziane, ze jest niewskazane. Ale im mniejsze napięcie tym lepiej. Karta po podbiciu napięcia mocniej się grzeje.  Osobiście bym dał sobie spokój z OC tej karty.  Ba jak masz możliwość to spróbuj ją sprzedać za 100 zł mniej. Może ktoś kupi. I weź MSI Gaming lub ASUS Strix.  A jak się nie da to cóż zostaw kartę tak jak jest. Boost powinien być dość wysoki i karta będzie ładnie śmigać. Szczerze po zwiększeniu tatkowania rdzenia nie zauważyłem jakieś wyraźnej różnicy w ilości FPS. Benchmarki to kwestia 2 klatek dosłownie. Ale jest to spowodowane tym, że karta bez OC boostuje do ponad 1300 mhz. Tak więc te kilkadziesiąt mhz więcej (obecnie 1425) nie robi dużej różnicy.  Więcej nie daje, bo nie mam zamiaru odsyłać karty do serwisu czy bawić się w wymiane. Moze mi się trafić gorsza sztuka co ledwie 1300 zrobi, a boost bedzie do 1279 jak podaje producent. Lub trafi się z piszczącymi cewkami.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Devil

Jak to jest z serwisem Twojego MSI kupionego w Komputroniku. Na stronie pisze, że gwarancja wynosi 3 lata w serwisie zewnętrznym. Rozumiem, że gdyby Ci coś siadło w karcie, to wysyłasz przez te 3 lata do Komputronika i oni sie dalej bawią z naprawą ,ewentualnie wymianą. Nie musisz samemu wysyłać do MSI Polska.

W X-komie jest tylko 2-letnia gwarancja tej karty (!?)

Edytowane przez Passt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Osobiście bym dał sobie spokój z OC tej karty."

Tez nie bede cudowal - wrzuciłem taktowania takie jak ma ZOTAC ! EXTREME AMP!, Sprawdzilem na Heaven Benchmarku, teraz od jakiegos czasu pracuje Furmark, zadnych artefaktow, wszystko wyglada na calkiem ok. Chyba tak zostawie 

post-205395-0-66593000-1436001048_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Furmark to straszna grzałka, więc jak on nie wywali artów i w takim Cryis 3 będzie stabilnie to można uznać że z kartą wszystko ok.

@Passt to mój pierwszy zakup w komputroniku (nie licząc słuchawek niegdyś kupionych w Karen bo to ta sama firma). Tak więc nic nie odsyłałem do nich .Ale myśle że możn odesłać bezpośrednio do producenta. Tyle że ja w razie czego będę wysysłał jako niezgodność z umową ,więc powinno to przyspieszyć ew wymianę/naprawę.  

Ale póki co karta działa stabilnie. Nie miałem dosłownie ani razu wywalenie sterownika czy jakiejś zwiechy nawet przy 79'C w czasie grania w Crysis 3. Wspomniam o nim bo to jedna z niewielu gier, która dobrze sprawdza stabilność kompa. Zarówno procesor i karty graficznej. Oba podzespoły są mocno katowane w tej grze. Dochodzi też kwestia samego zasilacza czy sobie poradzi pod takim obciążeniem. Mam co prawda BQ 700W, ale z przed kilku lat. Bez wtyczek PIN 8. Tylko 2x 6 pin.  Także miałem wątpliwości czy będzie stabilnie. Ale i tak mam zamiar go wymienić na coś nowszego. Jeszcze tylko nie wiem na co.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Devil

w sumie dawno nie było testu zasilaczy.

Ja mam już drugiego Corsaira i póki co jestem zadowolony, więc mogę tę marke polecić. Pierwszego sprzedałem bratu i chodzi ten egzemplarz w sumie już jakieś 8-9 lat.

Edytowane przez Passt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BQ to też dobra marka i nie zdziwie się jak wezmę kolejny od nich. Tyle że z pełni odpinanymi kablami, bo obecny ma tylko częściowo odpinane.   I raczej wezmę z myślą o SLI, bo kto wie co mi do głowy przyjdzie ;) Także min 750W i taki raczej wezmę.

Obecnie:

http://www.3dmark.com/3dm/7618079

1440/7700. Przy 7800 wywala sterownik.  Rdzenia dalej nie daje bo temperatura już ok 81'C.

EDIT. No i przy 7700 też wywaliło sterownik w Heaven. Także wracam do 1425/7600. 2 testy 3DMark/Heaven i znów jest stabilnie.   Temperatura w pokoju 25'C na zewnątrz 32'C. Temperatura GPU 80'C, gdzie wczoraj przy tych samych ustawieniach było 77-78. Także za gorąco troszke na testy.  W nocy miałem nawet 75'C  max. Także coś w tym jest.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno w jakiś sposób ogranicza. Są miejsca gdzie Crysis 3 mocno obciąża CPU i tam są spadki do 60FPS.  Głównie z wysoką trawą.  Wymiana platformy przydałby się. Widać to po wyniku 3DMarka nawet że jest niżej. O ile Graphic Score jest na poiomie 20K to Score jest na poziomie 14.5K. Podejrzewam że na takim i5 4690K @ 4.4 ghz byłoby dużo lepiej.   Jednak na razie daje sobie spokój z wymianą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jedynie zbija power limit w 3dmarku fire strike. Tak cały czas stabilne 1465mhz w wieśku 3, gta 5 itd. 

@Marucins jak śrubeczki? ;) Bo widzę że blok od EK masz, rozumiem że lekko dokręcałeś?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Męczę kartę Haven Engine i przy 4690K na 4.6 ~1.38, karcie GPU 1516 bez dodatkowych voltów  i MEM 4001 mam restarty w Haven Engine.

Na 99% zasilacz nie wyrabia. Mam BQ 530W z 408W na 12V.

Temp w granicach przyzwiotości.Na CPU 65-70, na GPU 73 przy 1900RPM.

Dziś będę miał nowego BQ Power Zone 750W więc zobaczymy.

3Dmarki, kilku godzinne sesje w FarCry4, Crysis 3, GTA V nie powodowały tych restartów, tak więc Haven Engine ładnie obciąża kartę i warto sprawdzić na nim swoje ustawienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpię by to była wina zasilacza. Twój zestaw nie pobiera więcej niż 330W całość i to po OC nawet. GTX 970 pobierają mało pradu. Mi Heaven też czasem wywala sterownik, gdzie np 3DMark tego nie robi. Podobnie jak gry.  Heaven jest bardzo wyczulony na OC GPU. Także zjedź z zegarami. IMO te 30-50 mhz nie da Ci za wiele, a będzie stabilnie.      Zasilacz 750 do jednej karty to zdecydowanie przesada. Ludzie mają mocniejsze zestawy na 550W zasilaczu. Ja sam mam 980Ti i bez namniejszego problemu moge kupić 550W dobrej marki i wiem że bedzie stabilnie. Popatrz na testy zestawów na naszym portalu i testu GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bench chodzi spokojnie na CPU@def i GPU@OC

To samo przy CPU@OC i GPU@def.

Tak więc widać, że to dopiero wspólny mianownik powoduje restarty.

EDIT:

Po wymianie zasilacza brak restartów we wskazanym benchmarku.

Szkoda, że karta w ogóle nie reaguje na dodatkowe volty. Granice 1516-1520Mhz na rdzeniu są nie przekraczalne niezależnie czy dodam +20mV czy +50mV.

Szkoda.

Edytowane przez kardas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz, chyba trafila mi sie rowniez felerna sztuka 980ti od MSI. Karta pochodzi kilka minut i dochodzi do temperatury krytycznej wylaczajac komputer. Wiatraki sie kreca, a w uefi i nawet w windowsie w poczatkowej fazie karta sie wylacza. Sprawdzalem w obu slotach.. Karta z proline i dzisiaj sie tam przespaceruje zapytac co i jak. Dodatkowo pojawiaja sie artefakty po dluzszej chwili. Najwidoczniej problem nie dotyczy samych G1 Gaming od Gigusia.

Dodatkowo plyta glowna sypie bledami (MSI GAMING5) razem z Tridentami 2400/cl10, w dual channel nie odpala sie w ogole, z jedna chodzi kilka minut po pierwszym resecie i wywala blad 26. Niestety, tu tez nie jest ciekawie, bo na zintegrowanej rowniez wywalalo mi pod koniec dnia artefakty, ale plyta tak czy siak idzie na gwarancje bo od poczatku robila psikusy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co to za model ? Referencyjny czy niereferncyjny.  U mnie wszystko w najlepszym porządku. Aczkolwiek wczoraj przy załadowaniu mapy w BF4 wywaliło mi od razu błąd DX11. Taki którego wcześniej nie widziałem. W nazwie błędu była podana nazwa karty 980Ti. Także nie wiem. Tyle że to było zaraz po załadowaniu obrazu z gry. Minęła sekunda i bach.  Odpaliłem ponownie i było ok, ale zegary pracowały na def ustawieniach czyli 1341 boost i 7000 pamięci. Mimo że w MSI Afterburner było ustawione inaczej. Dopiero ustawienie profiliu ponownie spowodowało że zegary wskoczyły wyżej. Tak więc nie wiem czy do końca jest stabilnie z tymi zegarami. Póki co sytuacja się nie powtórzyła.  Obecnie Benche, Crysis 3 , Wiedźmin 3, BF4 (poza tym jednym błędem) cały czas stabilnie. Zegary 1425/7600. Tak to obecnie wygląda z ustawieniami Heaven na Extreme  z AAx8:

post-15334-0-35021100-1436263795_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi