Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 900 / Titan X (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie jedynie zbija power limit w 3dmarku fire strike. Tak cały czas stabilne 1465mhz w wieśku 3, gta 5 itd. 

@Marucins jak śrubeczki? ;) Bo widzę że blok od EK masz, rozumiem że lekko dokręcałeś?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Męczę kartę Haven Engine i przy 4690K na 4.6 ~1.38, karcie GPU 1516 bez dodatkowych voltów  i MEM 4001 mam restarty w Haven Engine.

Na 99% zasilacz nie wyrabia. Mam BQ 530W z 408W na 12V.

Temp w granicach przyzwiotości.Na CPU 65-70, na GPU 73 przy 1900RPM.

Dziś będę miał nowego BQ Power Zone 750W więc zobaczymy.

3Dmarki, kilku godzinne sesje w FarCry4, Crysis 3, GTA V nie powodowały tych restartów, tak więc Haven Engine ładnie obciąża kartę i warto sprawdzić na nim swoje ustawienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpię by to była wina zasilacza. Twój zestaw nie pobiera więcej niż 330W całość i to po OC nawet. GTX 970 pobierają mało pradu. Mi Heaven też czasem wywala sterownik, gdzie np 3DMark tego nie robi. Podobnie jak gry.  Heaven jest bardzo wyczulony na OC GPU. Także zjedź z zegarami. IMO te 30-50 mhz nie da Ci za wiele, a będzie stabilnie.      Zasilacz 750 do jednej karty to zdecydowanie przesada. Ludzie mają mocniejsze zestawy na 550W zasilaczu. Ja sam mam 980Ti i bez namniejszego problemu moge kupić 550W dobrej marki i wiem że bedzie stabilnie. Popatrz na testy zestawów na naszym portalu i testu GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bench chodzi spokojnie na CPU@def i GPU@OC

To samo przy CPU@OC i GPU@def.

Tak więc widać, że to dopiero wspólny mianownik powoduje restarty.

EDIT:

Po wymianie zasilacza brak restartów we wskazanym benchmarku.

Szkoda, że karta w ogóle nie reaguje na dodatkowe volty. Granice 1516-1520Mhz na rdzeniu są nie przekraczalne niezależnie czy dodam +20mV czy +50mV.

Szkoda.

Edytowane przez kardas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz, chyba trafila mi sie rowniez felerna sztuka 980ti od MSI. Karta pochodzi kilka minut i dochodzi do temperatury krytycznej wylaczajac komputer. Wiatraki sie kreca, a w uefi i nawet w windowsie w poczatkowej fazie karta sie wylacza. Sprawdzalem w obu slotach.. Karta z proline i dzisiaj sie tam przespaceruje zapytac co i jak. Dodatkowo pojawiaja sie artefakty po dluzszej chwili. Najwidoczniej problem nie dotyczy samych G1 Gaming od Gigusia.

Dodatkowo plyta glowna sypie bledami (MSI GAMING5) razem z Tridentami 2400/cl10, w dual channel nie odpala sie w ogole, z jedna chodzi kilka minut po pierwszym resecie i wywala blad 26. Niestety, tu tez nie jest ciekawie, bo na zintegrowanej rowniez wywalalo mi pod koniec dnia artefakty, ale plyta tak czy siak idzie na gwarancje bo od poczatku robila psikusy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co to za model ? Referencyjny czy niereferncyjny.  U mnie wszystko w najlepszym porządku. Aczkolwiek wczoraj przy załadowaniu mapy w BF4 wywaliło mi od razu błąd DX11. Taki którego wcześniej nie widziałem. W nazwie błędu była podana nazwa karty 980Ti. Także nie wiem. Tyle że to było zaraz po załadowaniu obrazu z gry. Minęła sekunda i bach.  Odpaliłem ponownie i było ok, ale zegary pracowały na def ustawieniach czyli 1341 boost i 7000 pamięci. Mimo że w MSI Afterburner było ustawione inaczej. Dopiero ustawienie profiliu ponownie spowodowało że zegary wskoczyły wyżej. Tak więc nie wiem czy do końca jest stabilnie z tymi zegarami. Póki co sytuacja się nie powtórzyła.  Obecnie Benche, Crysis 3 , Wiedźmin 3, BF4 (poza tym jednym błędem) cały czas stabilnie. Zegary 1425/7600. Tak to obecnie wygląda z ustawieniami Heaven na Extreme  z AAx8:

post-15334-0-35021100-1436263795_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz, chyba trafila mi sie rowniez felerna sztuka 980ti od MSI. Karta pochodzi kilka minut i dochodzi do temperatury krytycznej wylaczajac komputer. Wiatraki sie kreca, a w uefi i nawet w windowsie w poczatkowej fazie karta sie wylacza. Sprawdzalem w obu slotach.. Karta z proline i dzisiaj sie tam przespaceruje zapytac co i jak. Dodatkowo pojawiaja sie artefakty po dluzszej chwili. Najwidoczniej problem nie dotyczy samych G1 Gaming od Gigusia.

Dodatkowo plyta glowna sypie bledami (MSI GAMING5) razem z Tridentami 2400/cl10, w dual channel nie odpala sie w ogole, z jedna chodzi kilka minut po pierwszym resecie i wywala blad 26. Niestety, tu tez nie jest ciekawie, bo na zintegrowanej rowniez wywalalo mi pod koniec dnia artefakty, ale plyta tak czy siak idzie na gwarancje bo od poczatku robila psikusy. 

Nie koniecznie karta, sprawdź ją w innym PC jak możesz, u znajomego chociażby. Wszystko wskazuje na mobasa tak naprawdę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Devil, model niereferencyjny - Gaming 6. 

Gosu, dla spokoju ducha jeszcze sprawdze na innej plycie GPU i RAM - myslisz ze mobo dawaloby tak czadu na GPU? Myslalem, ze mobo sobie, ale karty przez PCI jakos mi nie przegrzeje samo z siebie. No nic, sprawdze rzeczywiscie, bo oddam im na gwarancje do proline, oni odsylaja prosto do msi a pozniej sobie czekaj w nieskonczonosc.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Devil, model niereferencyjny - Gaming 6. 

Gosu, dla spokoju ducha jeszcze sprawdze na innej plycie GPU i RAM - myslisz ze mobo dawaloby tak czadu na GPU? Myslalem, ze mobo sobie, ale karty przez PCI jakos mi nie przegrzeje samo z siebie. No nic, sprawdze rzeczywiscie, bo oddam im na gwarancje do proline, oni odsylaja prosto do msi a pozniej sobie czekaj w nieskonczonosc.. 

Jak najbardziej to może być wina mobasa, nie takie rzeczy widziałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pierwsza i nie ostatnia płyta ze spartaczonym biosem od msi, pewnie jak zwykle źle ustawia timingi na konkretnym dzielniku i stąd problemy ze stabilnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, albo i stety - sprawdzilem karte na gaming3 od msi i 4460 i karta chodzila na trybie polpasywnym, czego na gaming5 nie zastalem.. od poczatku chodzily wiatraki i z czasem sie przegrzewal - jest szansa, ze to zasilacz? Czy tylko mobo? 

RAM na tej samej plycie nie odpalal w ogole na kazdym ze slotow, cos mi sie zdaje, ze tez odesle. Co myslicie? Bez XMP powinien sie odpalic na tych 1.5v i 1600 mhz, a tu glucho. Kingstony ruszyly bez zajakniecia, a na tridentach po chwili sie wylaczyl (glosniczek odlaczony, ale pewnie pipkal sobie o ramie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma takiej karty jak gamming. Do tego sens pakowania w drugiego 970 wiąże się ze świadomością że ta grzałka będzie potrzebować masę nawiewu z boku i wyciągu nagrzanego powietrza z budy. Więcej IMHO dałoby Ci przerzucenie się na nowszego Haswella + 2x8GB 2133 niż pakowanie w drugiego Geforce'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wentylacji budy to jest dobrze wentylowana od przodu 2x120, z boku i z tyłu po jednej 120 i na topie 140 wszystko Noctua w systemie push-pull, a co do wymiany procka póki nie padnie mobo nie widzę sensu przesiadania się Haswella no chyba że Skylake pokaże pazur. A SLI z GTX970 starczy na jakiś czas.

Edytowane przez falcoon84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta wróciła, dla nich cewki nie ćwierkają, mówi się trudno i żyje dalej. O dziwo cewki przestały być dokuczliwe jak zastosowałem się do ciekawej rady, aby 60 fps ustawić przez RivaTuner Server - a wszędzie dać bez limitu. Wiedźmin na uber z hairworks, tylko rysowanie wysokie i cienie średnie 50-60 klatek, ale nie ma takiego rwania.

Dzisiaj testowałem 1400/7800 bez podnoszenia napięcia i na te ciepłe dni uznaje to za optymalny wynik na dłużej. Może jeszcze praę MHz w górę da radę, ale już 1450/7900 (dało radę jeszcze trochę podbić, jednak obecne warunki ostro dają się chłodzeniu we znaki) wymaga dodatkowych mV +32. Mój ASIC cudem nie jest więc myślę, aby nie kombinować więcej. Temp skakała w testach w okolicach 70-73 stopnie, a po podbiciu napięcia to spokojnie 75. Mała uwaga taka, że mam nie małe piekło w pokoju, temp. otoczenia to ponad +28 stopni :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wygląda sprawa z ferelną pamięcią w GTX970 przy SLI ?

Są jakieś błędy czy nie - bo swego czasu czytałem ( chyba nawet na forum ) że GTX970 sypie błędami przy alokowaniu 3,5+ GB pamięci .

W kwestii 2xGTX970 vs. inna karta , to polecam sprzedać obecną kartę i dołożyć do GTX980Ti - wydajnośc jak SLI z 2xGTX970 a do tego więcej VRAM , mniejszy pobór prądu i niższe temperatury całości .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładając że na dwóch zbiorę 2500zł to dopłacić do 980ti muszę jeszcze ok 800zł (zakładając cenę wersji MSI ok 3300zł ) wychodzi 800zł na plus które mogę później przeznaczyć na mobo i ram i pozostaje kwestia procesora. A mając SLI z 970 mogę spokojnie czekać jeszcze aż Skylake się zadomowi lub nawet czekać na mityczne ZEN od AMD o ile obecne mobo nie padnie.

A jak wygląda sprawa z ferelną pamięcią w GTX970 przy SLI ?

Są jakieś błędy czy nie - bo swego czasu czytałem ( chyba nawet na forum ) że GTX970 sypie błędami przy alokowaniu 3,5+ GB pamięci .

W kwestii 2xGTX970 vs. inna karta , to polecam sprzedać obecną kartę i dołożyć do GTX980Ti - wydajnośc jak SLI z 2xGTX970 a do tego więcej VRAM , mniejszy pobór prądu i niższe temperatury całości .

No tu liczę na współdzielenie VRam w dx12.

Wysłane z Xperia Z3 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wentylacji budy to jest dobrze wentylowana od przodu 2x120, z boku i z tyłu po jednej 120 i na topie 140 wszystko Noctua w systemie push-pull,(...)

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_gtx_970_sli_vs_radeon_r9_290x_crossfire?page=0,19

I chyba coś wydajniejszego jest zamontowane niż Noctua.

(...)

No tu liczę na współdzielenie VRam w dx12.

(...)

Póki nie będzie premiery i pierwszych poważniejszych łatek możesz się dobrze przejechać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli?

Na CPU siedzi Noctua NH-D14 z wentylami ustawionymi na 800rpm przez ULN a na budzie wszystkie wentylatory 1200rpm PWM i temp w stresie to ok 65'C na CPU i a na GTXie 67'C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi