reyden Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Karta posiada tryb półpasywny . Jak temperatura GPU wynosi poniżej 62 stopni to wentylatory się wyłączają i włączają dopiero jak temperatura przekroczy 62 stopnie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Super dzieki za pomoc, już się bałam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esc120 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Cześć, w OC jestem świeży i nie mam w nim w ogóle doświadczenia. GTX 970 od MSI jest pierwszą kartą którą podkręcam, więc chciałbym zapytać o swój wynik oraz rady. Moje podzespoły to: CPU: i5 - 3470 GPU: MSI GTX 970 MOBO: MSI H61M-P20 G3 RAM: GOODRAM 8GB 1333MHz HDD: WD Green 1TB PSU: Thermaltake 530W Dodam że testowałem kartę po każdym podniesieniu zegarów w Valley, bez OC osiągałem średnio 55-57 FPS na Extreme HD, a po OC osiągam 62-63 i mój wynik aktualnie po OC to 2635. Wyniki kręcenia: Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez esc120 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Patrz na temperatury - 95C na rdzeniu to wcale nie mało, zbadaj też tempy VRM. A co do samego wyniku, to rdzeń może być, ale pamięci słabo. Czym sprawdzałeś stabilność? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esc120 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2015 ale to nie temperatura tylko power%, temperatury maksymalna to 70 stopni. Stabilność na Valleyu i Heavenie i nigdzie nie wyskakiwały artefakty ani nic, sterów nie wywalało do tego odpalałem Assasyna i przez 10 minut było ok, potem wyłączyłem. Pamięci jeszcze solidnie nie kręciłem bo nie wiedziałem czy wszystko jest ok :) mam słabo przewiewną obudowę więc 70C chyba powinny być ok. Przy takim upale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Stabilność przetestuj w furmarku - włącz na godzinę i wtedy sprawdź, jakie są tempy. Dobrze jest też włączyć go z GPU-z w tle - wyświetli Ci więcej danych w trakcie testu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esc120 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Jakbym odpalił GTA V na godzinę, to też bym mógł jako tako sprawdzić stabilność? Poza tym, w GTA mam stabilne 60 klatek i nagle dropy do 20-30 i tak już zostaje. Bez OC na standardowych takowaniach. Potem troche podskakuje do 40-50 i znów czasem spada do 20-30. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Stabilność najlepiej sprawdzić w Wiedźminie 3. Przyjemne z pożytecznym, a lepiej sprawdza stabilność oc niż wszystkie benchmarki. Co do GTA5, to jest to błąd tej gry. Nie powinno być takich dropów. Trzeba wcisnąć alt+enter, wejść w tryb okienkowy gry, później znów na pełen ekran i można grać bez dropów. Takie dropy w GTA5 wychodzą też, gdy jest zbyt mało pamięci wirtualnej. Trzeba zwiększyć plik stronicowania do 10-12 GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esc120 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Nie mam W3. W battlefieldzie mam to samo, ogólnie na benchmarkach karta nie robi żadnych drastycznych spadków jest stabilna choćbym ją katował godzinami a w czym ją jeszcze mogę przetestować. W AC:BF lub Crysisie, btw co to te pliki stronicowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) Po prostu testuj w grach, w które grasz na co dzień. Żaden benchmark nie zastąpi wielu godzin rozgrywki w grach. Jak podkręcasz, to zwiększ na maxa power limit. Możesz to zrobić w MSI Afterburner, tylko najpierw odblokuj sobie tę opcję. Bez zwiększenia power limitu karta będzie obniżać taktowanie po przekroczeniu określonego poboru energii. Już teraz widać, że max power wyniósł ponad 95% TPD, czyli do 100% bardzo blisko i jak jeszcze lekko podkręcisz, to złapiesz limit. A można go programowo podnieść do 110% i jest wtedy zapas. Co do plików stronicowania, to wpisz sobie w szukajce windowsa "pamięć wirtualna". Będzie napisane co zrobić żeby ją zwiększyć. Moim zdaniem nie potrzebnie podniosłeś obroty wentyli, zostaw na auto nawet podczas oc. MSI słynie z cichej pracy, a tu widzę ponad 2000 obrotów. Lepiej mieć 5*C więcej, za to ciszej. Ale co kto lubi. Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez Stanko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) A co mi tam- pochwalę się zwodowaniem 970ki - od listopada nie chcaiło mi się jej wodować.Okazja sie znalazła rpzy okazji wjazdu platformy na lga2011-3Uniwersalny blok + jakis wygrzebany z szafy radiator na sekcji. Starczył by sam termopad 3m, ale dla pewnosci przypięty na opaski.Razem z nadmuchem wentyla 92mm@5v spokojnie daje radę. Za radą znajomego pamięci nie oklejałem, bo nie grzeją sie.Z minusów orginalne termopady Gigabyte sa jednorazowe- totalnie się rozłażą nawet ściągane ostrzem nożyka . Tak wię przed ponownym zamontowaniem referencyjnego chłodzenai trzeba kupic nowe pady. Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez 99tomcat 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) 99tomcat wzrosło Ci OC karty? Tak przy okazji fajnie wygląda Bioshock 1 w 5K - DSR :D Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Jeszcze nie wiem - na razie Wiesiek na stokowym biosie od g1 leci 1550/2000 bez zająknięcia.Jakos nie chce mi się znowu walczyć 2 tyg z modowaniem biosów dla kilkudziesięciu mhz ;)Tempy fajne bo max 43 stopnie po o/c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irokez85 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2015 @Gosu - a po co mu się tłumaczysz? Gość ewidentnie potrzebuję maść na ból [gluteus maximus]... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2015 @Gosu - a po co mu się tłumaczysz? Gość ewidentnie potrzebuję maść na ból [gluteus maximus]... Dałem mu szansę, na przemyślenie jego sposobu myślenia ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2015 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Ja dziś pobawiłem się troche swoim MSI GX970 ME100 i 1528/8200 furmark i 3dmark stabilnie.Jutro potestuje w grach bo te pamięci to trochę zbyt optymistycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) JejoX Porownywales wyniki w 3dmarku z niższymi taktami np 1500/7500 a ten twój wyniki i np kolejne kroki 1530/7800. Gdy pamięci są zbyt podkręcone włącza się korekcja i spada wynik w 3Dmarku a działa niby stabilnie bo testy przechodzi. Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Sprawdze dzisiaj ale wyniki raczej rosły-aczkolwiek niewiele.Pobawie sie troche biosem bo karta ma potencjał na bycie znacznie chłodniejszą przy niewielkim wzroscie dB a napiecia tez mozna delikatnie podbic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) cześć czy zbyt słaby zasilacz może być powodem artefaktów widocznych na materiale wideo? (od 24 sekundy) https://www.dropbox.com/s/3f6lj7qnyrqbydd/2015-08-10%2014.22.36.mp4?dl=0 zasilacz niby posiada dwie linie 12V wg tabliczki znamionowej: http://www.esc.pl/images/zasilacze/Fortron/fsp460-60ghntabl-big.jpg ale ten żółto-czarny kabel jest tylko na wtyczne 4-pin do płyty głównej... 6-pin do PCI-E ma żółte kable, wszystkie molexy (aże 4szt. na 2 kablach) mają żółte, zasilanie sata też żółte, zasilacz ma swoje lata stąd taka konfiguracja okablowania karta taktuje się w trakcie benchmarku: GPU: 1455 MEM: 3505 temp. GPU dochodzi do 66*C (przy 60 startuje dopiero chłodzenie) po czym po chwili temp utrzymuje się w granicach 62-63*C sprzęt: Windows 7 Home Premium x64 aktualny CPU: i5 4590 3,3GHz + chłodzenie SilentiumPC Fortis 1225 Mobo: Gigabyte GA-B85M-D3H Karta: MSI GeForce GTX 970 Gaming 100ME RAM: DDR3: 2x2GB GoodRAM, 1x GoodRAM 4GB prąd: Fortron FSP460-60GHN + DVD-RW Asus + 1x SSD 160GB + 1x HDD 7200 640GB + 1x HDD 5400 1,5TB + 2 wiatraki 120mm i teraz nie wiem co robić, nie mam za bardzo skąd wziąć do testów mocniejszego zasilacza, jeżeli faktycznie ta 1 linia zasilania 12V jest tylko na 4-pin to mam wrażenie, że 17A to za mało na tego GTXa? dostałem info, że 28A potrzebuje ta kobyła, prawda to? (jeszcze nie dokopałem się do jakiegoś konkretnego info) Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez Zeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
egefege Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) ja w swojej palit jeatstream gtx 970 zdjalem chłodzenie przesmarowalem gelid extreme i teraz karta mi skwierczy :-( wcześniej nic nie było słychać Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez egefege Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2015 @Zeniu skręć takty karty w MSI afterburner i zobacz czy dalej będą artefakty. jakby był winny zasilacz to by się komputer wyłączał, restartował a nie walił artefaktami. Raczej karta jest walnięta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROPRO Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Sprawdź w grach, ewentualnie zaktualizuj bios przez oc guru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2015 no i artefakty zniknęły... dzięki, 22 lipca kupiłem kartę... ciekawe czy uda się wymienić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Na stockowym biosie ta karta nie powinna selektywnie wyłączać jednego wentylatora. Sprawdziłem u siebie i faktycznie nie wyłącza, ani wersja OC, ani wersja G1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Moim zdaniem uszkodzone chłodzenie.Jeden wentyl ma niestandardowe opory i wstaje przy niskim napięciu.To się niestety kwalifikuje na rma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2015 no i artefakty zniknęły... dzięki, 22 lipca kupiłem kartę... ciekawe czy uda się wymienić Chwila, chwila. 1455 mhz na rdzeniu , masz bez ręcznego OC karty ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2015 @Gosu, przepisałem bzdurę z Unigine Valley Benchmark, swoja drogą ciekawe... rzeczywiste taktowania 1290/3505 wg MSI Afterburner... ale MSI podaje na stronie: 1140MHz Core (Boost Clock:1279MHz) (OC Mode) 1114MHz Core (Boost Clock:1253MHz) (Gaming Mode) 1051MHz Core (Boost Clock:1178MHz) (Silent Mode) https://www.dropbox.com/s/0hy0tfutzhpa3kz/Zrzut%20ekranu%202015-08-11%2006.07.29.png Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Takty rdzenia, zależne są od ASIC. Im masz wyższy, tym wyższe takty. O ile zmniejszyłeś taktowanie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) wczoraj do ~1000/3200 (suwakiem, trochę na pałe...) tylko, że np teraz, od 40 minut chodzi benchmark i niema żadnych artefaktów... o co chodzi? jakoś specjalnie jej nie obciążałem odkąd ją mam, PAYDAY 2 chwilami wieczorami, ostatnie parę dni pograłem w Wieśka 3 dopiero nie wiem jak się zachować z reklamacją ewentualną, jak mi to wróci za miesiąc to mi zostanie tylko gwarancja a teraz jeszcze może bym coś ugrał na wymianę, bywa, że karta na początku się może dziwnie zachowywać? EDIT: uruchomiłem ponownie w "panelu sterowania nvidia" 2 ekran (TV full hd), artefakty powróciły, wyłączyłem go ponownie, nadal występowały, uruchomiłem ponownie kompa, przez chwilę były po czym przestały się pojawiać... Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez Zeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...