Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 900 / Titan X (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Zapodałem bios ze strony nvflashem i karta nie działa (ten 1 bios)

Nvflash ten co podałeś 5.227. Wyłączyłem grafike. Zflashowałem. I jak włączałem grafike to pojawił się żółty trójkącik. Po restarcie komp na tym biosie nie wstaje. Dobrze ze karta ma 2 biosy.

Co teraz zrobic?

Edytowane przez Lysyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wgrałeś odpowiedniego bios? 

sprawdziłeś wielkość plików?  

sprawdziłeś w maxwell bios tweaker którego masz obecnie w użyciu? 

możesz zawsze odpalić kartę jako drugą do pierwszego slotu PCI-E wrzucić jakąś inną vga lub skorzystać z integry i spróbować zaktualizować biosa przez to narzędzie gigaszrota. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nvflash'em wgrywałem biosa dziesiątki razy do różnych kart zawsze wszystko kończyło się sukcesem. 

nie pokaże ci 2 kart gtx980 ale wtedy może trafisz na tego wadliwego biosa i uda ci się zflashować kartę. 

domyślnie umnie ładowany jest bios DP. wiem bo tak jest z drugą kartą w sli. 

którego biosa uwaliłeś DD czy DP?

jeżeli tego nie ogarniasz to żeby już całkiem karty nie uśmiercić to może daj sobie spokój z tymi biosami. 

jeszcze raz którą ty masz kartę dokładnie gtx980 w jakiej rev i z jakimi pamięciami i którego biosa wybrałeś ze strony gigaszrota do wgrania? przy moich gtx970 ważne jeszcze było w jakiej wersji bios był fabrycznie wgrany w kartę. 

gtx970_bios.jpg

w ramce masz zaznaczone bios w wersji DD F3

dla twojej karty http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5215#bios  jeżeli dobrze patrzę tych biosów też masz od groma. trzeba dobrać właściwego. 

cyt: 

Please note:
You can only update to a VBIOS version of the same series.
if your VBIOS version is: 
F1, it can only be updated with VBIOS versions F2-F9.
F10, it can only be updated with VBIOS versions F11-F19.
F20, it can only be updated with VBIOS versions F21-F29.

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szczęscie miałem DP :)

PS. Odratowałem karte. Uruchomiłem kompa z integry, pokazała sie uszkodzona GTX980 zapodałem mój zgrany bios i poszło ok.

Niestety mój bios z karty jest nieznacznie większy niż ten ze strony? Stad pewnie ten ze strony nie działał.

Ze strony ma wielkość 179 712 a mój zgrany 180 224.

Biosy z Techpowerup tez maja 180 224?

PS2: Program Gigabyte OC Guru ściagnął mi jako update ten sam bios co instalowałem 51. I pliki maja wielkość niestety 179 712.

Edytowane przez Lysyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbował ktoś puszczać 980ti na zasilaczu ok 450W ?

Myślę czy by sobie takie nie kupić do kompa

http://www.x-kom.pl/p/213117-seasonic-460w-x-460fl2-box.html

Teoretycznie powinno działać przy referencyjnej karcie.

A nie lepiej półpasywny, przy przeglądaniu się nawet nie załączy a pod obciążeniem karta go zagłuszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam problem z kartą Gigabyte 980 Ti G1 Gaming, co jakiś czas gdy uruchomię komputer dostaję komunikat "sterownik ekranu przestał działać, ale odzyskał sprawność" na dodatek cały pulpit jest w czarnych prostokątach (załączam zdjęcie), restart komputera pomaga rozwiązać problem i przez parę dni jest normalnie. Aktualnie zainstalowany sterownik to 355.82, próbowałem starszych jak 353.62, ale problem nadal występuje. Karta nie jest podkręcona, ani nie chodzi na fabrycznym OC, temperatura w normie 33 stopnie, zegary Core 1152/1241 Mhz pamięć 7010 Mhz.

Pełna specyfikacja komputera to:

procesor i7-3770 3.4 GHz

płyta główna Asus P8Z77V-LE

zasilacz Corsair HX750i 750W

pamięć ram G.Skill RipjawsX DDR3 8 GB 2133MHz CL9

Dysk SSD Crucial MX100 250 GB

Windows 7

Dodam, że problem nie występuje podczas gry czy innych czynności na komputerze tylko od razu po uruchomieniu. Co może być problemem, komputer przez miesiąc działał perfekcyjnie.

post-218032-0-69747800-1441727492_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuj nieco obnizyc taktowania rdzenia i pamieci ponizej fabrycznych. Jak problem sie bedzie powtarzal to bym wyslal do serwisu. W zasadzie juz masz podstawe by wyslac bo w trakcie  uruchomienia karta nie pracuje ma max takowaniu. Ew sprawdz na innym kompie karte.. Ale raczej karta sie sypie. Jest to dosc powszechne w przypadku Gigabyte;a i kart z serii 980 Ti

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym modelu karty fabryczne OC trzeba włączyć w profilu OC Guru II więc to nie jest problem, chciałem tylko zaznaczyć, że nie jest ani trochę podkręcona. Przeinstaluje sterownik jeszcze raz, tym razem może użyję DDU, jak nie pomoże to spróbuję obniżyć taktowanie i zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak rozumiem. Mi chodzilo o obnizenie taktowan ponizej fabrycznych. Czyli ustawieniu ponizej takich jakie sie ma po wlozeniu karty do kompa i  zainstalowaniu sterownikow ze strony NV. Czyli bez dodatkowego softu od Gigabyte i profili OC. I to domyslne taktowanie obnizyc nawet o 100 mhz. Ale raczej to nic nie da skoro w Idle wali artami, gdy taktowanie nie przekacza pewnie 600 mhz zaraz po urucchomieniu. Moga to byc walniete pamieci. Czasem tak jest ze wywala w windzie a w grach nie.Sprobuj tez wyjac calkowicie karte i wlaczyc zintegrowana.. Ew podepnij dodatkowe zasilanie do plyty glownej. Znajduje sie ono blisko slotu PCI'ex tego w ktorym montujesz karte. Wejscie to zwykly molex. Moze pomoze.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć

czy zbyt słaby zasilacz może być powodem artefaktów widocznych na materiale wideo? (od 24 sekundy)

https://www.dropbox.com/s/3f6lj7qnyrqbydd/2015-08-10%2014.22.36.mp4?dl=0

zasilacz niby posiada dwie linie 12V wg tabliczki znamionowej:

http://www.esc.pl/images/zasilacze/Fortron/fsp460-60ghntabl-big.jpg

ale ten żółto-czarny kabel jest tylko na wtyczne 4-pin do płyty głównej... 6-pin do PCI-E ma żółte kable, wszystkie molexy (aże 4szt. na 2 kablach) mają żółte, zasilanie sata też żółte, zasilacz ma swoje lata stąd taka konfiguracja okablowania

karta taktuje się w trakcie benchmarku: GPU: 1455 MEM: 3505

temp. GPU dochodzi do 66*C (przy 60 startuje dopiero chłodzenie) po czym po chwili temp utrzymuje się w granicach 62-63*C

sprzęt:

Windows 7 Home Premium x64 aktualny

CPU: i5 4590 3,3GHz + chłodzenie SilentiumPC Fortis 1225

Mobo: Gigabyte GA-B85M-D3H

Karta: MSI GeForce GTX 970 Gaming 100ME

RAM: DDR3: 2x2GB GoodRAM, 1x GoodRAM 4GB

prąd: Fortron FSP460-60GHN

+ DVD-RW Asus

+ 1x SSD 160GB

+ 1x HDD 7200 640GB

+ 1x HDD 5400 1,5TB

+ 2 wiatraki 120mm

i teraz nie wiem co robić, nie mam za bardzo skąd wziąć do testów mocniejszego zasilacza, jeżeli faktycznie ta 1 linia zasilania 12V jest tylko na 4-pin to mam wrażenie, że 17A to za mało na tego GTXa? dostałem info, że 28A potrzebuje ta kobyła, prawda to? (jeszcze nie dokopałem się do jakiegoś konkretnego info)

@Gosu, przepisałem bzdurę z Unigine Valley Benchmark, swoja drogą ciekawe...

rzeczywiste taktowania 1290/3505 wg MSI Afterburner... ale MSI podaje na stronie:

1140MHz Core (Boost Clock:1279MHz) (OC Mode)
1114MHz Core (Boost Clock:1253MHz) (Gaming Mode)
1051MHz Core (Boost Clock:1178MHz) (Silent Mode)

skończyło się na tym, że karta poszła do sklepu "na rękojmie", serwis MSI po oględzinach stwierdził kartę do wymiany, kosztowało mnie to ponad 2 tygodnie bez karty a w zamian dostałem ASIC 68, stockowe taktowanie stress 1315/3505 więc jest lepiej niż było, przy 1415/3655 bez grzebania w napięciach furmark mielił bez problemów, jakoś specjalnie długo tego nie testowałem ani nie szukałem górnej granicy bo na razie i tak w OC się bawić nie mam zamiaru, w końcu od 2 dni cieszę się nowym kompem w pełni...

to tak dla potomnych jakby ktoś miał wątpliwości jak zachowa się serwis producenta przy takiej dolegliwości

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z 960 gigabyte 2 gb ram windforce. Wczoraj podłączona do kompa, zainstalowany windows 7 na nowym ssd. Dzisiaj przyszedł czas na pierwsze testy. Na pierwszy ogień poszedł wolfenstein new order. Nie było wielkiej różnicy względem starego gtx 480. Po ok 30 min grania, dalsza rozgrywka stała sie niemożliwa. Nie można tego nazwać spadkiem fps , gra prawie stała w miejscu. Zaraz potem uruchomiłem "dirty bomb" i też nie da się ugrać, a wczoraj podczas 5 minutowej próby było super. Macie jakieś pomysły?

komputer intel i5 760, 8 gb ramu 1333. Zasilacz jest mocny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Mam problem z wydajnością GTX 970 od MSI. Na żadnym forum nikt mi nie jest w stanie pomóc, sam nie mogę ogarnąć co jest przyczyną tego. 

Otóż we wszystkich benchmarkach valley/heaven itd. karta działa sprawnie, osiąga normalne wyniki nie wywala artefaktów itd. Czasem mam wrażenie, jakby czasem pojawiał się przeźroczysty pasek na sekundę, ale też przypuszczam że to złudzenie optyczne. Poza tym, nie wiem czy to normalne zjawisko ale podczas free walku np. w benchmarku valley tekstury tak jakby ruszały się ze mną. 

Ogólnie kupiłem ją na początku sierpnia, wtedy miałem taki problem że karta działała idealnie ale miałem straszne dropy w grach np. z 70 klatek do 15 i chyba wyłączyłem wtedy całkowicie shadowplay i problem ustąpił. 

Gdy osiągnąłem już stabilne klatki tekstury w oddali cały czas się ruszały w grach, nie jakoś przesadnie ale jednak. 

Przesiadłem się potem z windowsa 7 na 10 i wszystko działało dalej tak samo, FPSy w grach się nie zmieniły aż do września gdy podłączyłem pod kartę drugi monitor. Po prostu nie wyrabia, w GTA mam 25-40 klatek na ustawieniach na których osiągałem 70-80 klatek, w każdej grze tak mam. W dodatku tekstury migają często, w GTA już miałem tak że tekstury znikły, wywalało mi sterownik itd. Czym to może być spowodowane? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisal w pierwszym poscie ze komp dzialal dobrze wiec raczej minelo 14 dni. Mozna sprobowac niezgodnosci towaru z umowa. Poczytaj na necie cos na ten temat. Osobiscie nigdy nie oddawalem w ten sposob sprzetu. Ba ostatnio na gwarancje to ja wyslalem cos ladne pare lat temu, I oby jak najdluzej.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi