Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 900 / Titan X (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, obecnie mam Evga 780ti referenta, jestem zadowolony z wydajności, ale gram w 1080p co niestety na 27 calach nie wygląda najlepiej, zamierzam przejść na uhd lub 3440x1440. Praktycznie wszyscy wymieniliście swoje 780/ti na 980ti, nie będę pytał czy się opłaca mając na uwadze infantylność tego pytania. Interesują mnie wrażenia po przesiadce. Martwi mnie jednak czy to nie jest za późno? Kiedy realnie wyjdzie nowa seria? Jak taka 980ti poradzi sobie w 2160p na średnich detalach? Interesuje mnie wyłącznie granie w stałych 60fps z włączonym v sync - nie gram w MP CSy itd. Warto w ogóle bawić się w uhd na jednej 980ti czy to nie zagra?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będe za bardzo kręcił, bo mam 40 lat. Trzyma takty referent na 980ti? Na 780ti karta dochodzi do 83c i potrafi zejść do 1071-1084-1097 mhz. Właśnie też wziąłbym evge, żeby zmienić pastę czy tam usunąć limity tdp z bios bez strachu. Miałem kiedyś autorskiego msi 480 to wentyl terkotał, czekałem miesiąc na rma i jak odesłali to dalej terkotał, potem 680 Asusa to pasta wyschła. Wydaje mi się, że referent pewniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma 40 lat do kręcenia :)

Ja też mam tyle i kręcę ile tylkoo można...

Jak masz miejsce to można założyć Raijinteka morpheusa i mieć o połowę niższe temperatury 40 vs 80 :)

Generalnie referent trzyma takty do 82-83 stopni czyli jakieś ~1400 na rdzeniu...

Edytowane przez m@rcinpl
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Nie będe za bardzo kręcił, bo mam 40 lat." - Nie mam pytań... :D

Tak absurdalnego argumentu w życiu nie słyszałem, ok zatem skoro masz 40 lat. To już jesteś za stary na dodatkową darmową wydajność?

Cholera, żebym ja za te 10 lat nie zdziadział tak, bo przecież w OC bawią się tylko młokosy... oO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będe za bardzo kręcił, bo mam 40 lat. Trzyma takty referent na 980ti? Na 780ti karta dochodzi do 83c i potrafi zejść do 1071-1084-1097 mhz. Właśnie też wziąłbym evge, żeby zmienić pastę czy tam usunąć limity tdp z bios bez strachu. Miałem kiedyś autorskiego msi 480 to wentyl terkotał, czekałem miesiąc na rma i jak odesłali to dalej terkotał, potem 680 Asusa to pasta wyschła. Wydaje mi się, że referent pewniejszy.

Jesteś za stary by kręcić a kupujesz kartę do grania WTF ja się pytam ?! to może jej jednak nie kupuj, w końcu masz już 40 lat... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety z dnia na dzień jest coraz gorzej, tym razem sypie już bsodami. Pozostaje mi wysłanie do serwisu do morele. Myślicie, że nie będą mieli problemu z rozpoznaniem problemu? Tak żeby nie powiedzieli, że wina leży po mojej stronie, a nie karty?

http://www.prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/

moja sytuacja była nieco inna ale też chodziło o uszkodzoną kartę:

http://forum.purepc.pl/topic/360942-geforce-gtx-970-gtx-980-temat-zbiorczy/page-59?do=findComment&comment=3968562

koniec końców serwis wymienił kartę na nową

http://forum.purepc.pl/topic/360942-geforce-gtx-970-gtx-980-temat-zbiorczy/page-61?do=findComment&comment=3973814

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam kilka pytań odnośnie OC.

1) Jakiego programu używacie do testów? Ja obecnie mam Valley i nie wiem czy to dobry program czy nie.

2) Jak długo testować kartę w benchmarku żeby mieć pewność stabilności?

3) Jaką kolejność zachować podczas podkręcania? Chodzi dokładnie o to że gdzieś wyczytałem że najpierw podkręca się rdzeń i jak jest już stabilny to schodzimy z tatkami do fabrycznych i kręcimy pamięci. Napisane było żeby nie podkręcać pamięci na podkręconym rdzeniu. Czy to ma jakieś znaczenie?

Do podkręcania używam MSI Afterburner w wersji 4.1.1

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie ma żadnego znaczenia. Prawdopodobnie dlatego ktoś tak napisał, żeby w prosty sposób dostać górne ograniczenia każdego elementu z osobna, a jeżeli nie da się jednocześnie podkręcić obu elementów do tych maksymalnych parametrów, móc wybrać co się bardziej opłaca: rdzeń_max + ram_ile_się_da albo ram_max + rdzeń_ile_się_da lub nic_na_max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos z was uzywa polaczenia  HDMI do  amplitunera (audio-video) ?

Ano mam problem z  szumami , strasznie szumi po kazdym odtworzeniu strumienia  audio

i tylko wtedy  nie ma znaczenia jakim  programem odtwarzam , jak uruchomie kompa szumu nie slychac do czasu  pierwszego uruchomienia audio/video

sprawdzane na  kilku ostatnich sterownikach  355.60      355.82 i najnowszych 355.98

strasznei to  wkurzajace jak sprzet szumi jak za czasow tanich analogow :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inno x3 na refie pcb nie ma plomb ale jak jest z gwarancją i czy oglądają śrubki nie jestem ci w stanie powiedzieć.Z odrobiną uporu można na martwej karcie bios obejrzeć(a zacieki bez problemu) a wtedy nawet sama evega się wypnie, ale jeśli nie masz zamiaru w to się bawić to bierz pierwszą lepszą bez pomb albo idź na ryzyko.

Edytowane przez areczek1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, sprawdzałem stabilność karty.

Doszedłem do około 1480MHz + 4140MHz na pamięciach. Czemu wynik jest tak niski? Widziałem jak redakcje testują to wychodzi im średnio ponad 1540MHz + 4100MHz. Pamięci poszły super, ale rdzeń tragedia.

Czy możecie spojrzeć w mój bios? Przy nim mam 100% stabilne ustawienia.

https://www.dropbox.com/s/uzbjt9zl3imtixt/mod.rom?dl=0

Z góry dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1500MHz rdzeń i 8000MHz pamięci wystarczy.

Powyżej już możesz zauważyć spadek wydajności.

Każda karta różnie ci pozwoli, indywidualna sprawa. ASIC tu dosyć ważny, ale reguły nie ma.

1480MHz to nie jest tragiczne.

Edytowane przez NostradamuSek
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak jestem z tych co mają problem z P2, karta nie podkręca się gdyż nie przechodzi do P0 :( ale to i tak mały pryszcz. W P2 jest niższe taktowanie pamięci i mam 6000 zamiast 7000 efektywnie. Postanowiłem pograć w parę gier, ale takiego zaniżenia wydajności nie zniosę. Winę patrząc po forach ponoszą sterowniki pod Win10 i pewnie sam system w wersji pre-beta. Chyba trza będzie wrócić do Win8.1 i przeczekać program testowy, dawno nie miałem tylu problemów z systemem :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, sprawdzałem w kilku benchmarkach i 1506/4100Mhz trzymała jak skała.

Nie gram dużo na PC, praktycznie wcale. Zacząłem teraz w Dying Lighta grać, w logach widzę błąd {00:12:40.897} ERRR: [Renderer]   > [sRendererAPI::RCreateTexture2D] Failed to create 2D texture (DXGI_ERROR_DEVICE_REMOVED / Hardware device removed.)

Czyli domyślam się, że karta straciła sprawność. Zjechałem do 1455MHz na rdzeniu i to samo, tylko rzadziej.

Zastanawiam się czy to wina

a) pamięci

b) rdzeń nadal za wysoko

c) a może wszystko OK a skopana jest np. tabela napięć

Macie/masz może jakieś sugestie? Ogólnie to wiem testy, testy i jeszcze raz testy. Teraz wszedłem z rdzeniem na 1480MHz ale zjechałem z pamięcią w dół do 4100MHz (było 4140MHz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8xIjElx.jpg

Ktoś ma pojęcie jak to wyłączyć (brak zmiany napięcia vcore karty w zależności od obciążenia)? BIOS mam fabryczny, sprzęt jak w sygnaturce. Denerwuje mnie to, ze względu na temperaturę...

Nie wiem, czy to jakaś funkcja oszczędzania związana z PCI-Express w UEFI, czy co... Ostatnio zrobiłem update UEFI do 1.90 i taki kwiatek mi powstał ;-(

Edytowane przez forthal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ustawiłeś sobie w opcjach AB stałego napięcia czasem? (Ustawienia->Ogólne->Wymuś stałe napięcie)

Ciągle walczę z działaniem karty w P2, reset Win pomógł na chwilę i później znowu P2 cały czas. Kilka wersji sterowników - nowe, stare, beta itp. Dzisiaj chyba wrócę na spokojnie do Win 8.1 i zobaczę jak działa pod nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Profil oszczędzania energii w systemie - maksymalna wydajność może?

Wróciłem do Win 8.1 i ręką odjął problem z kartą graficzną i znowu mogę ją normalnie podkręcać. Pod Win10 bałem się zabawy z bios, bo nie ufam mu jeszcze na tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi