Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 900 / Titan X (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, obecnie mam Evga 780ti referenta, jestem zadowolony z wydajności, ale gram w 1080p co niestety na 27 calach nie wygląda najlepiej, zamierzam przejść na uhd lub 3440x1440. Praktycznie wszyscy wymieniliście swoje 780/ti na 980ti, nie będę pytał czy się opłaca mając na uwadze infantylność tego pytania. Interesują mnie wrażenia po przesiadce. Martwi mnie jednak czy to nie jest za późno? Kiedy realnie wyjdzie nowa seria? Jak taka 980ti poradzi sobie w 2160p na średnich detalach? Interesuje mnie wyłącznie granie w stałych 60fps z włączonym v sync - nie gram w MP CSy itd. Warto w ogóle bawić się w uhd na jednej 980ti czy to nie zagra?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będe za bardzo kręcił, bo mam 40 lat. Trzyma takty referent na 980ti? Na 780ti karta dochodzi do 83c i potrafi zejść do 1071-1084-1097 mhz. Właśnie też wziąłbym evge, żeby zmienić pastę czy tam usunąć limity tdp z bios bez strachu. Miałem kiedyś autorskiego msi 480 to wentyl terkotał, czekałem miesiąc na rma i jak odesłali to dalej terkotał, potem 680 Asusa to pasta wyschła. Wydaje mi się, że referent pewniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma 40 lat do kręcenia :)

Ja też mam tyle i kręcę ile tylkoo można...

Jak masz miejsce to można założyć Raijinteka morpheusa i mieć o połowę niższe temperatury 40 vs 80 :)

Generalnie referent trzyma takty do 82-83 stopni czyli jakieś ~1400 na rdzeniu...

Edytowane przez m@rcinpl
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to może zacznę :)

Asus Strix, z dwóch powodów:

- w momencie zakupu 50zł tańszy od MSI Gaming (nowa karta ze sklepu, 695zł),

- zamknięta obudowa pod biurkiem, z filtrami (różnica między MSI Gaming nie do uchwycenia, za to na biurku blisko głowy Strix słyszalny, Gaming nie).

Długość całkowita, czyli od śledzia do najbardziej wystającej częsci plastikowej osłony, to jakieś ~215mm.

Bez żadnych modyfikacji karta rozpędza się do 1430MHz, przy 1.21V na rdzeniu, pamięć 1650MHz - zrzut ekranu nr 1, na drugim ASIC - 81%.

Karta działa w małej obudowie, więc priorytet to oszczędność energii, a nie max oc. Pierwsza próba na ślepo i udana ;)

(na pewno będę się jeszcze bawił - uzyskam albo nieco wyższy zegar, albo nieco niższe napięcie).

1425MHz @ 1.1V / 1900MHz (taktowanie rdzenia bez zmian, napięcie -0.1V, pamięć +250MHz) - zrzut ekranu nr 3. Temperatury w zasadzie takie same,

obroty wentylatorów też, wydajność nieco w górę, a to, na czym mi najbardziej zależało, czyli pobór mocy jakieś 17-18W w dół.

uYP5yb7h.jpg

R12YEXjh.jpg

fTklc8Jh.jpg

Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Nie będe za bardzo kręcił, bo mam 40 lat." - Nie mam pytań... :D

Tak absurdalnego argumentu w życiu nie słyszałem, ok zatem skoro masz 40 lat. To już jesteś za stary na dodatkową darmową wydajność?

Cholera, żebym ja za te 10 lat nie zdziadział tak, bo przecież w OC bawią się tylko młokosy... oO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będe za bardzo kręcił, bo mam 40 lat. Trzyma takty referent na 980ti? Na 780ti karta dochodzi do 83c i potrafi zejść do 1071-1084-1097 mhz. Właśnie też wziąłbym evge, żeby zmienić pastę czy tam usunąć limity tdp z bios bez strachu. Miałem kiedyś autorskiego msi 480 to wentyl terkotał, czekałem miesiąc na rma i jak odesłali to dalej terkotał, potem 680 Asusa to pasta wyschła. Wydaje mi się, że referent pewniejszy.

Jesteś za stary by kręcić a kupujesz kartę do grania WTF ja się pytam ?! to może jej jednak nie kupuj, w końcu masz już 40 lat... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety z dnia na dzień jest coraz gorzej, tym razem sypie już bsodami. Pozostaje mi wysłanie do serwisu do morele. Myślicie, że nie będą mieli problemu z rozpoznaniem problemu? Tak żeby nie powiedzieli, że wina leży po mojej stronie, a nie karty?

http://www.prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/

moja sytuacja była nieco inna ale też chodziło o uszkodzoną kartę:

http://forum.purepc.pl/topic/360942-geforce-gtx-970-gtx-980-temat-zbiorczy/page-59?do=findComment&comment=3968562

koniec końców serwis wymienił kartę na nową

http://forum.purepc.pl/topic/360942-geforce-gtx-970-gtx-980-temat-zbiorczy/page-61?do=findComment&comment=3973814

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam kilka pytań odnośnie OC.

1) Jakiego programu używacie do testów? Ja obecnie mam Valley i nie wiem czy to dobry program czy nie.

2) Jak długo testować kartę w benchmarku żeby mieć pewność stabilności?

3) Jaką kolejność zachować podczas podkręcania? Chodzi dokładnie o to że gdzieś wyczytałem że najpierw podkręca się rdzeń i jak jest już stabilny to schodzimy z tatkami do fabrycznych i kręcimy pamięci. Napisane było żeby nie podkręcać pamięci na podkręconym rdzeniu. Czy to ma jakieś znaczenie?

Do podkręcania używam MSI Afterburner w wersji 4.1.1

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie ma żadnego znaczenia. Prawdopodobnie dlatego ktoś tak napisał, żeby w prosty sposób dostać górne ograniczenia każdego elementu z osobna, a jeżeli nie da się jednocześnie podkręcić obu elementów do tych maksymalnych parametrów, móc wybrać co się bardziej opłaca: rdzeń_max + ram_ile_się_da albo ram_max + rdzeń_ile_się_da lub nic_na_max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos z was uzywa polaczenia  HDMI do  amplitunera (audio-video) ?

Ano mam problem z  szumami , strasznie szumi po kazdym odtworzeniu strumienia  audio

i tylko wtedy  nie ma znaczenia jakim  programem odtwarzam , jak uruchomie kompa szumu nie slychac do czasu  pierwszego uruchomienia audio/video

sprawdzane na  kilku ostatnich sterownikach  355.60      355.82 i najnowszych 355.98

strasznei to  wkurzajace jak sprzet szumi jak za czasow tanich analogow :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Od pewnego czasu zacząłem słyszeć pisk z głośników (obecnie używam głośników monitora Eizo FS2434). Zauważyłem, że ten sam pisk wydobywa się również ze środka komputera. Według SpeedFana po około 30 minutach od startu systemu, GPU nagrzewa się do około 65 stopni Celsjusza. Dokładne wyczyszczenie wnętrza komputera nie pomogło, pisk nadal jest słyszalny. Co ciekawe, to mogę go regulować zmieniając głośność głośników.

Niżej podaję specyfikacje mojego komputera:

System: Windows 7 Ultimate 64 bit

GPU: Gigabyte GeForce 970 OC, 4GB GDDR5 (256 Bit)

Płyta główna: Asrock H87 fatal1ty performance

Zasilacz: XFX Pro Series TS550W

RAM: Crucial Ballistix 2x4GB

CPU: Intel CORE i5-4460 3.20GHz

SSD: Crucial MX100 128GB

HDD: Western Digital Caviar Blue

Czy jest możliwe, żeby to karta była zepsuta? Co jeszcze mogę zrobić, aby pisk ustał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszczeć ze środka komputera mogą najczęściej cewki karty graficznej, ale zdaje się że te xfxy też piszczały, ewentualnie może to być płyta główna.

Możesz wyjąć grafikę i zobaczyć na integrze czy to coś da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby przetestować, jak działa wszystko na zintegrowanej, używając menedżera urządzeń wyłączyłem kartę graficzną. Po ponownym włączeniu temperatura GPU ustaliła się na poziomie ~32 stopni Celsjusza. Pisk ustał, mimo że karta jest włączona. Po zresetowaniu komputera po chwili pisk znów się pojawił. Wyłączyłem i włączyłem jeszcze raz grafikę i przestało piszczeć. Nie mam pojęcia dlaczego tak się stało, ale mój problem wydaje się być rozwiązany. Teraz tylko AUX jest nagrzane na 42 stopnie, ale nic się nie zmienia. 

Muszę jeszcze sprawdzić, jak działa pod obciążeniem

Edytowane przez Señor Marmotti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi