Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 900 / Titan X (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

okey, nie napisałem, że mi przeszkadza, ale ciche to to nie jest,

to, że "Maluch" BIS jest najszybszym Maluchem nie znaczy, że jest szybkim samochodem, tak samo w tym przypadku, nawet jeżeli karty które wymieniłeś są najcichsze to nie znaczy, że są ciche

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś zna "stockowy" cooling curve(po prostu ustawienie wentylatorów obroty/temperatura) Gigabyte GTX 970 OC (nie G1 gaming)? AUTO od msi afterburnera jest dość głośne, natomiast krzywa z OC Guru od Gigabyte jest dziwaczna,nawet ją zaimportowałem do afterburnera jednakże po wejściu na 60 st(80% speed) jak łatwo sie domyślic karta jest nie do zniesienia:

KBhCI5x.png

Karta jest podkręcona w MSI Afterburnerze (+130 clock, +230 memory, powerlimit 112%), stąd pytam czy ktoś zna jakiś w miare dobry profil/sposób na stworzenie takowego.

Edytowane przez Storfugl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zagadka: 

Korzystam z GF 980 T1 Gaming od Gigabyte'a 

podkrecilem go przez Afterburnera (+128 clock / pamiec +245, power limit 130%)

Wszystko ladnie, pieknie, ale po wskaznikach widze, ze pojawiaja sie wyjatkowo zaskakuje spadki taktowania/wykorzystania pamieci. Kiedy Karta pracuje na stockowych taktach, problem nie wystepuje. 

post-205395-0-84489900-1451222785_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podaj więcej danych nt konfiguracji. masz strasznie "tajemniczą" sygnaturę a chciałbym wiedzieć czy to co podaje Twój wynik pokrywa się z rzeczywistością tzn że masz nie @ CPU. jakie masz ramy?

mój wynik do porównania: http://www.3dmark.com/3dm/9967131?

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm 3DMark coś u mnie źle podaje taktowania. Oczywiście wszystko jest podkręcane.  I7 6700K do 4.5 ghz.  GTX 980Ti obecnie do 1418/7600. Pamięci to G.Skill 3000 CL15 16 GB w 2 kościach po 8GB. Płyta ASUS Z170A. W  zasadzie więcej mi nie trzeba.  Gry działąją płynnie dość. Aczkolwiek w TR 2013 nawet na 720p w 3D mam spadki do 40 na jednej mapie. Po wyłaczeniu 3D wraca do 60. I o dziwo nawet jak jest włączone 3D i mam te 40 FPS to użycie GPU sięga 60%. Widać chyba tu coś  ze sterami nie tak. Liczyłem na więcej. Procek wtedy nawet nie poci się. W 1080p nawet nie sprawdzałem bo mam ograniczenie do 24hz i żaden kabel (testowałem pare) nic tu nie pomoże, bo winny jest TV 3D, który ma tylko wejścia HDMI i to raczej nie najnowsze.

Co do siga to niech zostanie tak jak jest ;)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4,5 to chyba bez podnoszenia napięcia osiągnąłeś.

Różnica pkt między naszymi CPU jest bardzo mała.

Zresztą narazie nic w kompie nie zmieniam, samochód muszę kupić

Czekam też na spadek cen ssd, chciałbym sobie kupić 1tb. Podobno w 2016 ceny ssd mają się zrownac z HDD

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że będę w niedalekiej przyszłości przymierzał się do podkręcania karty, zależy mi na tym by pamięci były od Samsunga.

Według tego artykułu tak właśnie jest i ten model od msi właśnie takowe pamięci posiada :

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/msi_gtx_980_gaming_4g_wydajna_i_cicha_karta_graficzna

No ale co z tego jak u mnie gpu-z pokazuje że zamontowane są pamięci od nieszczęsnego hynixa :(

Może​ mi ktoś wyjaśnić o co tu chodzi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A o co miałoby chodzić?

Do konkretnego modelu karty nie są na stałe przypisane jakieś pamięci. Różne serie mogą wychodzić z różnymi pamięciami, producenci kart kupują pamięci zależnie od bieżących warunków opłacalności, reszta to dorabianie ideologii.

Samsungi też są sprzedawane w różnych binach (czyli różnych nominalnych szybkościach) i w żadnym razie sam brand pamięci nie przesądza o tym, które są lepsze. Reszta to marketing albo wnioski, które ludzie wyciągają na podstawie pojedynczych testowanych sztuk.

Hynixy kiedyś miały bardzo dobre serie, a potem był raczej marsz w dół przeciętnie rzecz biorąc. Elpidy odwrotnie. Ogólnie rzecz biorąc, jak zazwyczaj - loteriada.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Gdy mój sprzęt jest pod obciążeniem to, będąc blisko obudowy, można usłyszeć cichy, bzyczący dźwięk, wydobywający się najwyraźniej z karty graficznej. Według mnie nie brzmi to jak piszczące cewki. Zaraz postaram się przesłać nagranie.

Co o tym sądzicie? Czy jest to normalne dla tej karty graficznej?

Edytowane przez wikturrr_145

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi