Augustus Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) Dziękuję bardzo za odpowiedź. Podkreślam, że wcześniej te gry działały bardzo płynnie. Nie wiem, może coś ze sterownikami jest nie tak. Większość: wiesiek 3(scina nawet z dźwiękiem), Heroes of Newerth (tam spadki są niezależne od detali ). Men of war 2 w miarę płynnie działało. Wrzucam screeny. Pozdrawiam. Edit Chyba procesor - bo po zaledwie kilku minutach gry i wysokie temp. Edytowane 10 Maja 2017 przez Augustus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2017 Gotuje Ci sie procesor i zbija takty. Sprawdz chlodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2017 Jak wyżej . Temperatura CPU jest bardzo wysoka , stąd spadki CPU . Kup sprężone powietrze i przedmuchaj radiator i wentylator , w skrajnym przypadku wymień wentylator na nowy jak stary już nie domaga . Możesz też sprawdzić i ew. poprawić wentylację obudowy . Dobrze aby miała 2x 120 mm ( przód i tył ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Augustus Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2017 Obudowę mam Zalmana, mam wentylatory przód/tył. Podejrzewam, że też może pasta itp. Dziękuję bardzo za rady - ogarnę temp CPU i mam nadzieję, że bedzie git. Jaki wentylator na cpu polecicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irozoki Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 Witam,Mam problem z podpięciem dwóch identycznych(nie wiem czy to problem) monitorów do tej karty graficznej za pomocą złącz DVI. Górny port działa bez zarzutów, niestety problem jest z dolnym. Włącza się go jakoś? Czy jest on zupełnie nie obsługiwany?Nie wiem o co chodzi, proszę o pomoc. Nie sprawdzałem jeszcze Displayportu, ponieważ nie mam takiego kabla. Fajnie by było żeby oba pracowały na DVI.HDMI odpada bo nie mam takiego portu w monitorach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 A monitory mają wejście dvi i używasz kabli dvi-dvi? Z jednym monitorem obydwa gniazda działają prawidłowo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eNeSik Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 Rozumiem, ze podlaczyles 2 monitory do 2 roznicyh gniazd DVI a dziala tylko jeden ? Czy nie musisz przypadkiem w panelu NVIDIA ustawic drugiego monitora i wybrac mu tryb ? Klon czy rozszerzony pulpit ? I w panelu NVIDIA powinienes miec rowniez informacje o tym, czy ten drugi monitor zostal w ogole wykryty A zeby wykluczyc uszkodzenie gniazda - ten monitor ktory Ci wyswietla obraz - podlacz na probe pod drugie, te "dolne" DVI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irozoki Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 Oba monitory działają, podpinałem je do górnego portu i nie było żadnych problemów. HDMI też działa, podłączałem TV i także nie było problemów. Kable DVI - DVI, też oba działają - podłączałem pod pierwszy port. Komputer w ogóle nie wykrywa monitora, który jest podłączony pod drugi(dolny) port. W panelu wykrywa tylko monitor z pierwszego portu. W ustawieniach systemowych też nic. Mam trzeci(inny) monitor który też podpinałem i również zero reakcji. Szukałem na zagranicznych forach i według nich rozwiązaniem problemu jest użycie innego złącza - chociażby displayport - ale to nie jest rozwiązanie mojego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eNeSik Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 Ale czy podpinales jeden monitor tylko pod to dolne wejscie ? I gorne zostawiales puste ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irozoki Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) Taaaak... Próbowałem wszystkich możliwych kombinacji. Bardziej jestem skłonny przy opcji gdzie w jakiś sposób "włącza" się ten dolny port. Edytowane 11 Maja 2017 przez Irozoki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 On jest zawsze aktywny, nie wymaga żadnego włączania. Jeżeli nie działa, znaczy albo jest uszkodzony, albo może ten model karty ma tylko jedno dvi, a akurat dali takiego śledzia z dwoma, ale to drugie w ogóle nie jest podłączone. Nie jets to calkiem niemozliwe, miałem na przykład HD 7850 Gigabyte 1 GB VRAM na pcb od 2 GB VRAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 To są dwa różne złącza DVI-I oraz DVI-D. By działało potrzeba odpowiedniego przewodu http://support.nvidia.eu/hc/pl/articles/201073551-Jaka-jest-r%C3%B3%C5%BCnica-mi%C4%99dzy-DVI-I-a-DVI-D- 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irozoki Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) Akurat przewody mam dobre, ale dzięki Twojemu linkowi wiem już o co chodzi... "Jeśli Twoja karta graficzna oparta na NVIDIA ma dwa złącza wyjścia wideo (np. VGA + DVI), niekoniecznie oznacza to, że będzie współpracować z dwoma monitorami w tym samym czasie. Niektóre karty graficzne oparte na NVIDIA będą wyglądały podobnie do Zdjęcia 2, które pokazuje złącza DVI-D oraz złącze VGA. Te karty zwykle będą współpracować z jednym monitorem naraz, nie z dwoma monitorami." Także tyle w temacie... Dzięki za pomoc. :) @EDIT: Albo i nie... To bez sensu bo dolny port nawet samemu nie działa... Ehhh... Będę szperał dalej, jeśli znajdę rozwiązanie dam znać. Edytowane 13 Maja 2017 przez Irozoki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Desh30 Opublikowano 22 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2017 Witam Specyfikacja PC: System Operacyjny: Windows 10 Education Płyta Główna: MSI Z97-G45 GAMING Procesor: Intel Core i5-4690K 4,4GHz OC Chłodzenie: Dark Rock Advanced C1 Karta Graficzna: Asus GTX 970 4GB 256bit OC STRIX Karta Dźwiękowa: Asus Xonar DX/XD Pamięć Ram: G.Skill RipjawsX DDR3 2x8GB 2133MHz CL9 Dysk Twardy: Crucial SSD MX200 250GB Dysk Drugi Dysk Twardy: Hitachi HDD 750GB Zasilacz: Corsair VS550 550W 80Plus Główny Monitor: Asus VG248QE 144 Hz Monitor Dodatkowy: LG 24MB35 Miesiąc temu zaopatrzyłem się w dodatkowy monitor LG 24MB35 i podłączyłem go pod kartę graficzną za pomocą DVI (pierwszy monitor Asus VG248QE jest połączony display portem). Od tego czasu pojawił się taki problem, że podczas grania w gry typu H1Z1, Overwatch, Heroes of the Storm (w CS:GO nie ma tego problemu) ekrany nagle robią się całe czarne - monitory pokazują że nie ma sygnału i przez słuchawki jest dźwięk jakby jakieś urządzenie zostało odłączone. W tle nadal mogę rozmawiać przez komunikatory głosowe i słychać dźwięki z gier ale ekrany pozostają czarne (brak sygnału). Jedyne co mogę zrobić to zresetować komputer wtedy wszystko wraca do normy. Problem ten występuje tylko wtedy gdy są podłączone dwa monitory z jednym nie ma problemu. Przy różnych testach typu OCCT lub 3Dmark problem się nie występuje. Próbowałem przeinstalować system ale nic to nie pomogło, oczywiście wszystko zaktualizowane do najnowszej wersji (sterowniki nvidia i windows). W załączniku screenshot z HWMonitora z temperaturami podczas gry w Overwatch (około 20minut gry). Odnośnie problemu to pojawia się on losowo czasami od razu po włączeniu gry 2-3min a czasami mogę grać 1,5h i dopiero wystąpi. Próbowałem googlować ten problem ale szczerze mówiąc nie wiedziałem co wpisywać, jak dawałem np. black screen gtx970 dual monitor itp nic nie mogłem znaleźć. Z góry dzięki za pomoc, jeżeli coś źle napisałem to przepraszam mój pierwszy post Desh30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HWKZMC Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2017 Witam wszystkich. Posiadam kartę graficzną http://pl.gigabyte.com/Graphics-Card/GV-N970IXOC-4GD#ov. Chciałbym ją podkręcić bez "usmażenia" :). Prosił bym Was o pomoc, a mianowicie jakie wartości mogę podać w zakładkach Core Clock i Memory Clock aby karta bezpiecznie "chodziła". Pozostałe komponenty zestawu to:- procesor i5-4590; - chłodzenie SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024; - płyta główna GA-Z97-HD3 - zasilacz Corsair VS Series 550W 80 PLUS; - pamieć RAM 2*4 GB GoodRam DDR3 PLAY 1866; - obudowa Zalman Z3+.Czy najlepszym programem do tego typu operacji jest MSI Afterburner czy może polecacie coś innego. Będę zobowiązany za każdą merytoryczną odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slazer Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2017 Dzień dobry, zakładając że 980 kosztuje dwa razy tyle co 960, którą byście wybrali? 960 wystarczy na rok grania w wysokich/średnich w fhd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2017 (edytowane) 960 z 4gb? Inaczej nie ma sensu brać Chociaż jak na tylko rok to ja bym przeżył tą 960 Edytowane 26 Czerwca 2017 przez Crescendo1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slazer Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Tak, 4GB. Jeżeli wydajność będzie zbyt niska, to zawsze można sprzedać i kupić coś lepszego. A jak wygląda gwarancja w przypadku nieposiadania dowodu zakupu? (karta gigabyte) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zależy jak karta była kupiona - za gotowkę czy elektronicznie , kartą lub przelewem , w takim przypadku sklep powinien mieć kopię rachunku . A co do tytułowego porównania - tutaj nawet nie ma czego porównywać , GTX980 jest sporo wydajniejszą kartą ale też droższą choć do 1k zł używkę idzie wyrwać . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rvn101 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam niedawno zakupiłem kartę GTX 950 MSI gaming używkę i mam z nią duży problem..Otóż gdy jest pod jakimkolwiek obciążeniem wywala mi czarny ekran i tylko wyłączenie komputera z zasilania coś pomaga. Sprawdzałem temp w MSI afterburner i HWmonitor są ok (30-45 stopni), czyli raczej nie ma przegrzania GPU. Zasilacz markowy SilentiumPC L2 Bronze 500W, u kolegi na Be quiecie 530 to samo się dzieje. Sterowniki stare i nowe to samo. Mam starą GTX 650tke i tu nie mam żadnych problemów.. Mój komp: Płyta Gigabyte z 2010r:), Proc. Phenom x4, 6GB Ram, GTX 950 i zasilacz SilentiumPC 500W (nowy) Edytowane 16 Sierpnia 2017 przez Rvn101 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Kupiłeś złom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2017 (edytowane) Jak na dwóch PC problem jest ten sam to niestety karta jest uszkodzona. Edytowane 16 Sierpnia 2017 przez Novice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rvn101 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Heh koleś mówił mi że niedawno grał na ultra w GTA V na niej..Chyba ją zareklamuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2017 (edytowane) Mam kartę 980 ti Gigabyte G1, można ja wykręcić np. jak tutaj, ale u mnie jednak nie daje rady https://www.hardocp.com/image/MTQzOTIwMjQwN2xzWXhUekIwczdfNF81X2wuZ2lm . Max to dla niej 1247 MHz dla gpu i to co najwyżej, może się nie zwiesi. Robię tak samo i jemu idzie, a mnie nie. Jakieś pomysły, dlaczego? (Każda karta kręci się inaczej..?) Edytowane 5 Października 2017 przez simmons Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość janek20 Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2017 1247 top zegar 3d bo w max est jest dużo wyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siemien16 Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2017 Witam. Mam zamiar sparować i5 2500k z gtx 970, aczkolwiek cały system działa na zasilaczu Thermaltake https://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-tr2-450w-ps-tr2-0450npcbeu-b-712961/ Obawiam się wystąpienia problemu niedoboru mocy przez brak Wattów do rekomendowanego przez Nvidia 500W. Część ludzi twierdzi, że nie ma problemu, a część, że wystąpią. Obawiam się też bottlenecku. Czy powinienem przy okazji zakupić mocniejszy zasilacz typu 500-550 lub 600-650? A może zejść ździebko niżej i wziąć gtx 960? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2017 NV sie w ten sposób tylko zabezpieczenia i nie tylko NV , podana wartość nijak ma się do realnego poboru karty czy całego zestawu . I7 3960X@4,5 Ghz + GTX970 zasilaczny przez BQ Dark {Power 1200W ( sprawność ~90% ) pobiera od 380 do 395W bez OC i od 410 do 425W po OC karty w zależności od wersji . Realny pobór mocy po uwzględnieniu strat na PSU to 340W do 385 W . I7 3960X ma większy pobór niż 2500K , szczególnie po OC . Zasilacz da radę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bor@s Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2017 Witam. Mam zamiar sparować i5 2500k z gtx 970, aczkolwiek cały system działa na zasilaczu Thermaltake https://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-tr2-450w-ps-tr2-0450npcbeu-b-712961/ Obawiam się wystąpienia problemu niedoboru mocy przez brak Wattów do rekomendowanego przez Nvidia 500W. Część ludzi twierdzi, że nie ma problemu, a część, że wystąpią. Obawiam się też bottlenecku. Czy powinienem przy okazji zakupić mocniejszy zasilacz typu 500-550 lub 600-650? A może zejść ździebko niżej i wziąć gtx 960? Maksymalny pobór mocy GTX 970 to 220W, ale po OC i hardcore testach typu furmark, ale takie testy z kolei nie obciążają CPU. A 2500K po OC też nie powinien przekroczyć 150W. Musiałbyś naprawdę się postarać, żeby dobić do limitu. Moim zdaniem po solidnym OC raczej (bo gwarancji nikt ci nie da) będzie stabilnie, ale zasilacz będzie się przegrzewał. Bez OC będzie mu komfortowo. Ważne też ile zasilacz ma lat. Miałem Corsaira, który po 6 latach zaczął wylewać kondensatory. Na takim to bym się bał. Jak nowy, to spoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość janek20 Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2017 Mysle ze furmark to i 300wat ale aby to zobaczyć trzeba gtx 970 bez power limitu jak 220 to chyba testował na jakims msi gaming Normalnie w grch to taka msi gaming dotykała 220 wat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siemien16 Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2017 Nowiutki zasilacz raptem dwa trzy miesiące ma. Nie planuje żadnego OC także myślę, że mogę być spokojny w takim wypadku:) sprzedam mojego 1050 i zwróci sie połowa:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...