Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 900 / Titan X (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem prze edytować bios wyżej wymienionej karty. 

Bios "wyciągnąłem" za pomocą GPU-z

Edycje przeprowadziłem za pomocą Maxwel II Bios 

A wgrać próbowałem programem nvflash 

Niby ekran gaśnie niby się wgrało po resecie komputera jednak parametry są niezmienione

Co robię nie tak ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu miałem tryb półpasywny.

Tak to wyglądało:

769357gtx.png

A tak w praktyce:

45713012.jpg

Ale jeżeli nvidia coś poblokowała to, jak kolega wyżej wspomniał, skorzystaj z msi afterburner - można ustawić krzywą dla wentylatorów + autostart z systemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dziś rozmontowałem komputer żeby sobie go "odkurzyć" po zmontowaniu wszystko niby ok ale w straciłem sporo na wydajności na karcie graficznej . 

Np. w overwatch fps spadł ze 150 do 31. po wejściu w GPUz program pokazuje mi że karta działa na PciE x16 v1.1 zamiast 3.0 

Gdzie szukać problemu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas bezczynności jest pokazywana wersja 1.1 PCI-E na Z97 ... chyba , że wymusiłeś ją w bios na stałe.

Podaj np. wynik np w Heaven benchmark w Full HD na ustawieniach DX11 / Ultra detale i Teselacja Extreme AAx8 ... na GTX970 będzie ok. 5x klatek 

Podczas bezczynności pokazuje 1.1 :

https://imgur.com/a/8zeO8 , po włączeniu obciążenia od razu jest wersja 3.0 ;)

Edytowane przez Phill76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Gdzieś było na forum ale nie mogę znaleźć jak wyświetlić w cxasie gry(Pubg) procentowo ram grafikę i procesor bo nie jestem pewien no mi w niektórych grach się kończy ram procesor czy grafa.

Ps na Google też szukałem wiem że sterów imię nvidia miały taka funkcje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Chciałbym podkęcić mojego Gtx970 od Gigabyte jednak nie mogę zmienić wartości Memory Clock. W msi afterburner po kliknięciu "apply" wartość zegara wraca do 0+. Próbowałem Gigabyte OC guru II i też program GPUz pokazuje, że zegar nie zmienił się. Co może byc tego przyczyną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, wczoraj jak zawsze odpalam kompa... i nagle mam problem z 960GTX pod Windows 10 (najnowsza wersja). Ekran zaczął wyświetlać wszystko w low-res (nie wiem czy nie mniej niż 640x480), w menadżerze urządzeń pojawia się błąd przy grafice Kod 43 i wykrzyknik.

Co ciekawe nie ma żadnego problemu z grafiką pod Ubuntu, działają nawet gry i furmark. 

Co już próbowałem:

• podmiana mobo z AsRock na MSI
  • czysty format Windows (zawsze najnowszy) x 3, czasem podpięte dwa ekrany, czasem jeden
  • wersja sterownika nie ma znaczenia, problem zawsze występuje
  • po czystej instalacji DO PIERWSZEGO restartu wszystko działa, tj. dwa ekrany @ 120Hz, furmark, gry, po restarcie problem wraca
  • kartę i sprzęt oczywiście przeczyściłem, patrzyłem kilka razy czy "dobrze siedzi"
  • wyłączałem kartę kompletnie z prądu na dłużej niż 8 godzin

Pozostaje ASUS i gwarancja czy ma ktoś jakiś pomysł?

Znalazłem podobne tematy na forum nvidia, jednak część osób twierdzi, że wbicie na kilka minut na linuxa naprawia problem (wtf).

Grafika STRIX-GTX960-DC2OC-4GD5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czysty format nic nie daje :( różne wersje sterownika testowane

Właśnie ściągam Windows 7 i zobaczymy co będzie tam.

Ubuntu WSZYSTKO działa: FILM

Windows 10 wyświetla to: Błąd

Na Windows 7 to samo, tylko tam czasem jest restarcie jest OK a czasem nie. Także karta pewnie leci do ASUSa w tygodniu.

Edytowane przez stranded

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dzisiejszego dnia zrestartował mi się komputer wyskoczył niebieski ekran, próbowałem zrestartować ale to nic nie dało nie chciał się uruchomić. Po odłączeniu wszystkich kabli i odczekania chwili komputer się odpalił ale jeden z wiatraków w karcie graficznej zaczął piszczeć i nie wiem o co chodzi załączam filmik na youtube  https://www.youtube.com/watch?v=tNM0JRzCzJE
Zaznaczę że odkręciłem ten wiatrak i jak zaczynam nim kreci ręcznie czy też poprzez dmuchanie to nie ma żadnego dźwięku ale jak go przykrece to się zaczyna. Patrzyłem niby nic nie ociera ale już sam nie wiem ;( 

Edytowane przez tosa0000
Zły link YouTube

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdza że link nie działa.Więc strzelę z biodra na moim przykładzie  kilka dni temu.No nie do końca taka sama sytuacja.W moim przypadku chodziło o zasilacz i dziwny dźwięk z jego udziałem jak mi się zdawało.W moim przypadku chodziło o kable upchane pod piwnicą i nastąpiło zjawisko wibracji.Pogmerałem w kablach bo wiadomo że potrafią się odkształcić z czasem  i dźwięk ustał.Nie wiem.Może u ciebie chodzi o to samo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzałem wszystkie wiatraczki itp. i tylko ten 1 na karcie piszczy. Jaj przy włączonym komputerze dotknę do wiatraka i go zatrzymam do dźwięk ustępuje tak że to jest ten
Dla sprawdzenie odpaliłem wymagającą grę i karta miała 65 stopni i jest ciepła jak .. :(

Edytowane przez tosa0000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w sumie to aż tak źle nie jest skoro to tylko wiatrak padł.Nie wiem czy można coś zamiennego dostać.

65 stopni na rdzeniu to dużo na GTX 970?Jak szybko złapała tę temp?Nie miałem tej karty więc nie bardzo mam wiedzę.Jeśli nie dasz rady kupić zamiennika wentylatora do tej karty może jest opcja 2x140 mm wentylatorów w obudowie na przodzie?Potrafią mocno dmuchnąć w tandemie.Choć zależy to od obudowy niestety by była możliwość taka

Edit:A może wystarczy kropelka oleju na łożysko od maszynki elektrycznej :-)?

Edytowane przez Kronan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiałem się nad tym ale temperatura podskoczyła jakoś w 3-4 minuty i karta była na prawdę bardzo goraca, mam jeszcze rok gwarancji ponad to wyślę ja do morele niech popatrzą ;) na wszelki wypadek poronienia zdjęcia karty jak by mi wysłali coś innego ;D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich chciałbym przedstawić mój problem z instalacją JAKICHKOLWIEK sterowników do mojego GTX'a.

Niedawno zmieniałem kompa, jest złożony z używek. Dodam że wszystkie podzespoły przetestowałem benchmarkami przed użytkowaniem takim normalnym więc zdecydowanie są ok.

System pobrałem za pomocą WindowsCreationTool'a, także jest też legitny, lecz mimo to od początku sprawia przeróżne problemy i czasami się zastanawiam czy są jakoś powiązane.

W szeroko pojętym skrócie :

1. Próbowałem też pirackich kopii dla pewności, ponieważ na początku ten z WCT przedstawiał błąd instalacji że sprzęt nie może być odpowiednio skonfigurowany (po zakończeniu instalacji z bootowanego pendrive) przy boot loadingu do systemu. Niektóre piraty się uruchamiały ale generowały poważniejsze problemy już w systemie. Po czym jakimś cudem (nie pamiętam dokładnie) bez tworzenia pendrive'a jako bootowalnego wrzuciłem po prostu pliki instalacji z obrazu ISO (oryginalnego z WCT) na pendrive. Zaskoczyło.

2. Pojawiają się mi problemy z bibliotekami dll, przykładowo gra For Honor uważa jeden z nich za "untrusted". 

3. Aplikacja Uplay co chwila uważa się za zainfekowaną (tpowy error dla Uplaya file corrupted) nie pomagają żadne fixy.

4. Total War Attila wpierw w ogóle się nie uruchamiała ale po zabawie z Visual C++ i DirectX oraz fixem (nie wiem co zadziałało) ze zmianą języka uruchamia się tyle że podczas kampanii czy własnej bitwy crashuje się do pupitu bez informacji o błędzie, *co skłoniło mnie do instalacji najnowszych sterowników bo to jeden z preferowanych rozwiązań.

5. !!! Sterowniki do grafiki pojawiły się od początku po połączeniu z internetem, jakby sprzęt zainstalował się automatycznie przy zwykłej akcji Windows Update. Tyle że jedynie do wersji 388.cośtam, wcześniej nie potrzebowałem nowszych, bo wszystko "jakoś" działało. Nie dało się ich zaktualizować aplikacją Nvidii, próbowałem z dwoma wersjami 390.77 i 398.36, początkowo przy nieudanej aktualizacji stery wracały do stanu początkowego 388, po czym spróbowałem sposobu z czystą instalacją w instalatorze i wtedy zniknął podpis cyfrowy sterownika 388 który mogłem wybrać. Sposobem przez Menedżer Urządzeń>>>Inne urządzenia>>>>Nieznane urządzenie>>>aktualizacja poprzez wybór istniejących sterowników na komputerze w postaci cyfrowych podpisów. Z tym że do wyboru mam teraz tylko "Podstawowa karta graficzna Microsoft". Nie działa żaden sposób aktualizacji, kiedy próbuję zrobić przez menedżer drogą online to wyskakuje mi błąd przy instalacji z dopiskiem "Odmowa dostępu". 

6. Po którymś tam restarcie kompa (po instalacji wszystkich sterów) miałem "zablokowany dostęp przez Administratora" do wszelkich opcji gdzie są wymagane uprawnienia wyższe. Przykładowo do menadżera zadań, rozwiązałem to w services.msc.

7. Każda przeglądarka prócz Microsoft Edge wyświetlają artefakty tylko i wyłącznie na Youtube i w zakresie tylko okienka z filmikiem.

8. Przeglądarki stale crashują strony, jakiekolwiek, słynny błąd z "kurza twarz" w Chrome, "strona uległa awarii" w Operze itd. Nawet podczas pisania tego tematu na forum wywaliło mnie parę razy, bogu dzięki  jest obsługiwany schowek <3

9. Od czasu do czasu komputer mocno zwalnia i muli że nie da się korzystać zaraz po restarcie przy ważnych aktualizacjach czy wymuszonych restartach po instalacjach Visualów C++ itp. Mimo mocnej konfiguracji i dysku SSD.

10.Nawet VirtualBoxa nie mogę sobie strzelić bo jakiś błąd krytyczny i mam podejrzenia że to może być związane z odmową dostępu której pełno w logach niżej zarzuconych.

Mniej więcej to wszystko mnie trapi, jakoś z tym żyję ale nie mam już sił na to bo nie mogę grać akurat w to co chcę, dodam że taki Dying Light śmigał normalnie na sterach 388. Dlatego pls pomóżcie przynajmniej ze sterownikami. Teraz i tak w nic nie mogę grać meh. Nieważne ile razy formatowałem i stawiałem na nowo kompa zawsze się pojawiały powyższe problemy. Bawię się z tym już ponad tydzień, deal with it :v

Dodam że mam aktywowany legalnie system i gry wyżej wymienione także są oryginalne. 

Z góry przepraszam że rozpisałem się tak szeroko na rzeczy które mogą być niezwiązane z tym działem ale jestem tu świeżakiem i mogą pomóc. 

Niżej załączam przebieg instalatora w logach, próbowałem tego sposobu na niepowodzenie instalacji sterowników od Nvidii : https://nvidia.zendesk.com/hc/pl/articles/211969709-Niepowodzenie-instalacji-sterowników-

Pierwsze 2 są gdy włączyłem instalatora i po prostu aktualizowałem, następne z opcją "instalacja na czysto".

MÓJ PC:

i7-6700

8GB goodram paly ram

msi gtx 970

ssd+hdd

MSI B150 PRO VDH

Chieftec Eco Series GPE 600W

Windows 10 pro 64-bit

logi : https://drive.google.com/open?id=1gWCZ2D4sl-89oXdX7eQAJFeOGiLxyGxT

Edytowane przez MAciej256

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi