Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 900 / Titan X (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro ma 100% cpu  to przecież widac ze go podgryza wirus anie plan zasilania gash

Z tego co napisał nie wynika że procesor ma ciągle użycie 100% skoro temperatura to 30 stopni

Skoro było to dla Ciebie takie oczywiste to trzeba było napisać i zasugerować skanowanie albo pokazanie zużycia gash

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość damian696

To czytaj ze zrozumieniem odsyłam do postu autora .A jesli napisał i jest tak jak pisze to wirus i tyle . Wiedza z poziomu  4 latka

Edytowane przez damian696

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spadek użycia GPU może być powiązany raczej z planem zasilania, ale tu raczej objawiało by się to spadkiem taktowania i to też warto przejrzeć. Czyli wszystkie wykresy w MSI Afterburner.  Można też spróbować wgrac oryginalny bios do karty na nowszy. Spróbować przełączyć karte do drugiego slota PCI-ex jeśli masz lub przetestować ją  u kogos tak by mieć pewnosć że to sama karta jest problemem, a nie soft/system/sterownik.  Wątpię by to był jakiś wirus czy co innego. To raczej by miało wpływ na prace procesora. By się upewnić załatw sobie Crysis 3. Ustaw wszystko na max i odpal mapę Welcome to The Jungle. Pograj 5 minut i zobacz jak tam będzie użycie CPU i GPU. Po wyjściu jak użycie CPU z 80-90 (zależy jaki to procek) spadnie do prawie że 0 to znaczy że tylko i wyłącznie problem jest z GPU, a nie CPU.

No i najważniejsza sprawa.  Podaj pelną konfigurację komputera. Dokładny model płyty , procesora i zasilacza.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź z cpu-z czy karta graficzna pracuje w trybie pci-e x16 @ x16 czy może x1.

Kuknij też w cpu-z czy są widoczne 4 rdzenie, 4 wątki.

Kuknij też w cpu-z czy są widoczne 4 rdzenie, 4 wątki.

a niby czemu 4 rdzenie, podaj może konfigurację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można spróbować więc pełne usunięcie sterowników i użycie DDU:

http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html

I świeżą instalację na nowo z zaznaczonym czysta instalacja. Wgraj sterowniki  358,87. Ja na tych obecnie działam. Tak tylko w celu sprawdzenia czy może nie masz coś w sterach namieszane.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok wiem że jest tam ta informacja. Byłem zawsze pewien, że GPU-Z podaje aktualne ustawienie PCI-Ex.  Post został odrazu edytowany bo połapałem się o którą opcje chodzi. Tylko dopisałem co nieco do poprzedniego. My mistake ;)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Screen z CPU-Z http://scr.hu/3rcq/07nsk

Kompletnie nie robisz tego co Ci piszemy, pokaż to zużycie procesora w menadżerze zadań.

Sterowników pewnie też dalej nie zainstalowałeś innych z opcja czystej instalacji.

skoro robią to 3 osoby, to za co mam się złapać?

menadżer; http://scr.hu/3rcq/scfcr

Edytowane przez eaglegb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcemy jakoś zlokalizowac problem. Może to być kwestia programowa (coś wymusza spadek użycia GPU i może też CPU bo dalej nie mam pewności) lub z samą kartą coś jest nie tak.

Zaczynasz od  włączenia MSI AfterBurner i menadżera zadań( zakładka wydajność). Masz tam wykresy w menadżerze zdań pracy procesora i użycia poszczególnych rdzeni. W MSI Afterburner masz prace użycia GPU. Ale to już pewnie wiesz. Po prostu otwórz te okna w tle. Odpal tego Crysis 3 i pograj z 5-10 minut. Jak będą spadki to możliwe że będzie się to objawiać spadkami albo CPU i GPU, albo samego GPU. Jak samego GPU to szedł bym dalej i odinstalował całkowicie sterowniki Nvidii po przez ten program DDU co Ci dałem linka. Potem instalujesz sterowniki tą wersje co Ci podalem w poprzednim posice. Przed ich instalacja ( w instalatorze Nvidii) zaznaczasz opcje czysta instalacja .Spowoduje to że sterownik usunie wszelkie zapisane (i ew. nie usunięte przez DDU) profile. Czyli wszelkie ustwienia sterownika, bo moze coś przypadkowo przełączyłeś. Wgra wtedy domyślne takie jakie masz na świeżo zainstalowanym systemie i gdy pierwszy raz instalujesz sterownik do karty graficznej.   Jak to nie pomoże to skan jakimś antywirusem. Reset (Clear CMOS) biosu płyty głównej. Jak dalej nie to ew instalacja na nowo systemu i sterowników na innej partycji lub najlepiej dysku by nie usuwać obecnego.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie masz punktu przywracana systemu sprzed kilku dni?

stety, niestety nie, też rozważałem tą opcje. 

Chcemy jakoś zlokalizowac problem. Może to być kwestia programowa (coś wymusza spadek użycia GPU i może też CPU bo dalej nie mam pewności) lub z samą kartą coś jest nie tak.

Zaczynasz od  włączenia MSI AfterBurner i menadżera zadań( zakładka wydajność). Masz tam wykresy w menadżerze zdań pracy procesora i użycia poszczególnych rdzeni. W MSI Afterburner masz prace użycia GPU. Ale to już pewnie wiesz. Po prostu otwórz te okna w tle. Odpal tego Crysis 3 i pograj z 5-10 minut. Jak będą spadki to możliwe że będzie się to objawiać spadkami albo CPU i GPU, albo samego GPU. Jak samego GPU to szedł bym dalej i odinstalował całkowicie sterowniki Nvidii po przez ten program DDU co Ci dałem linka. Potem instalujesz sterowniki tą wersje co Ci podalem w poprzednim posice. Przed ich instalacja ( w instalatorze Nvidii) zaznaczasz opcje czysta instalacja .Spowoduje to że sterownik usunie wszelkie zapisane (i ew. nie usunięte przez DDU) profile. Czyli wszelkie ustwienia sterownika, bo moze coś przypadkowo przełączyłeś. Wgra wtedy domyślne takie jakie masz na świeżo zainstalowanym systemie i gdy pierwszy raz instalujesz sterownik do karty graficznej.   Jak to nie pomoże to skan jakimś antywirusem. Reset (Clear CMOS) biosu płyty głównej. Jak dalej nie to ew instalacja na nowo systemu i sterowników na innej partycji lub najlepiej dysku by nie usuwać obecnego.

nie mam jak zdobyć tego crysisa, zrobiłem tak jak mówiłeś, gpu usage dalej jest na 50-60%. Chyba jedynym słusznym rozwiązaniem będzie reinstall systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podaj więcej danych nt konfiguracji. masz strasznie "tajemniczą" sygnaturę a chciałbym wiedzieć czy to co podaje Twój wynik pokrywa się z rzeczywistością tzn że masz nie @ CPU. jakie masz ramy?

mój wynik do porównania: http://www.3dmark.com/3dm/9967131?

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm 3DMark coś u mnie źle podaje taktowania. Oczywiście wszystko jest podkręcane.  I7 6700K do 4.5 ghz.  GTX 980Ti obecnie do 1418/7600. Pamięci to G.Skill 3000 CL15 16 GB w 2 kościach po 8GB. Płyta ASUS Z170A. W  zasadzie więcej mi nie trzeba.  Gry działąją płynnie dość. Aczkolwiek w TR 2013 nawet na 720p w 3D mam spadki do 40 na jednej mapie. Po wyłaczeniu 3D wraca do 60. I o dziwo nawet jak jest włączone 3D i mam te 40 FPS to użycie GPU sięga 60%. Widać chyba tu coś  ze sterami nie tak. Liczyłem na więcej. Procek wtedy nawet nie poci się. W 1080p nawet nie sprawdzałem bo mam ograniczenie do 24hz i żaden kabel (testowałem pare) nic tu nie pomoże, bo winny jest TV 3D, który ma tylko wejścia HDMI i to raczej nie najnowsze.

Co do siga to niech zostanie tak jak jest ;)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4,5 to chyba bez podnoszenia napięcia osiągnąłeś.

Różnica pkt między naszymi CPU jest bardzo mała.

Zresztą narazie nic w kompie nie zmieniam, samochód muszę kupić

Czekam też na spadek cen ssd, chciałbym sobie kupić 1tb. Podobno w 2016 ceny ssd mają się zrownac z HDD

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi