Małpożer Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 To mnie zmartwiłeś kolego.Ja mam Accelero Xtreme III , które na stronie producenta jest wpisane jako kompatybilne ale nie wiem czy to nie dotyczy tylko nowych wersji Xtreme III.Moze masz inna blache do montowania i wtedy jest kompatybilne. Po malych modyfikacjach da sie to zalozyc, ale musisz:- wyciac nowa blaszke montazowa w ksztalcie X aby nie przyslaniala kosci - nie zamontujesz tam bez tego radiatorkow - zakupic nowy radiator na sekcje zasilania, albo spilowac ten oryginalny Kolejna sprawa to to ze wzgledem gtx470 przeniesli sekcje zasilania i cale chlodzenie jest przesuniete 3-4cm wglab obudowy - nawet nie wiem czy wtedy by mi weszlo do budy. Ptys, karta bez ruszania turbiny dziala w furmarku z taktowaniem rdzenia ~1020mhz (poczatkowo wbija na 1280mhz, dopoki sie nie podgrzeje), zwiekszanie power limit czy taktowanie rdzenia nic nie daje bo po osiagnieciu 79*C stoi. Jedynie pamieci ida wyzej. Szkoda katowac karte z tym 'chlodzeniem'. Po zmianie pasty w idlu mam 1*C mniej i turbina sie wolniej kreci o 2% - szal :) Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 Pytanko do redakcji: kiedy jakieś testy niereferentów 980? Macie coś na warsztacie? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 Moze masz inna blache do montowania i wtedy jest kompatybilne. Po malych modyfikacjach da sie to zalozyc, ale musisz: - wyciac nowa blaszke montazowa w ksztalcie X aby nie przyslaniala kosci - nie zamontujesz tam bez tego radiatorkow - zakupic nowy radiator na sekcje zasilania, albo spilowac ten oryginalny Kolejna sprawa to to ze wzgledem gtx470 przeniesli sekcje zasilania i cale chlodzenie jest przesuniete 3-4cm wglab obudowy - nawet nie wiem czy wtedy by mi weszlo do budy. Ptys, karta bez ruszania turbiny dziala w furmarku z taktowaniem rdzenia ~1020mhz (poczatkowo wbija na 1280mhz, dopoki sie nie podgrzeje), zwiekszanie power limit czy taktowanie rdzenia nic nie daje bo po osiagnieciu 79*C stoi. Jedynie pamieci ida wyzej. Szkoda katowac karte z tym 'chlodzeniem'. Po zmianie pasty w idlu mam 1*C mniej i turbina sie wolniej kreci o 2% - szal :) Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka ale po co meczysz furmarkiem odpal bf3 bf4 jakaś mapa 1000ticketów i zobacz czy stabilnie, farcry3 też daje rade jeśli chodzi o sprawdzenie stabilności karty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barteksm Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 ,,Ale wreszcie nv poprawila stery do crysis 3 tylko po jakim czasie, gra plywa'' Kiedy nastąpiła poprawka? O ile lepiej się sprawuje? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 Most Wanted 2012 zdecydowany progress w 4k , 780 nawet po całkowitym wyłaczeniu ambient occlusion nie było idealnie a z włączonym nie było mowy o graniu. W przypadku 980 AO na medium i pełna płynność 60fps, obciążenie gpu ~80%. Mam sentyment do tej gry, dźwięki silnika to poezja. Testowałes ssaa z gry? Jak to się ma do 4k z drivera? Ile realnie przypuszczasz można mieć na jednym gtx 970 z boost 1500 z max detail z gry lub max bez ssaa i 4k z drivera-cpu 4690k@4.8? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) ,,Ale wreszcie nv poprawila stery do crysis 3 tylko po jakim czasie, gra plywa'' Kiedy nastąpiła poprawka? O ile lepiej się sprawuje? A pisałem o wydajności czy płynności? Poprawiono płynność , spadek narzutu na na cpu w c3 to był stopniowy od 337.50 i na tym sterze płynność była ok, kolejne stery kolejne spadki narzutu, ale płynność pięknie poleciała w dół i cudne zatrzymania animacji w tych samych miejscach. Obecnie na 343.xx jest ok płynność w c3. Mam sentyment do tej gry, dźwięki silnika to poezja. Testowałes ssaa z gry? Jak to się ma do 4k z drivera? Ile realnie przypuszczasz można mieć na jednym gtx 970 z boost 1500 z max detail z gry lub max bez ssaa i 4k z drivera-cpu 4690k@4.8? To było sprawdzane na dsr-e , czyli jeden pies co downsampling+programowy filtr, wydajność marginalnie niższa od konwencjonalnego downsamplingu. Obecnie stery są zabugowane jak już nie raż było w nv, nie da rady wypluć więcej w downsamplingu niż 1600p. Poza tym bardzo łatwo zwiesić control panel bawiąć w ustawieniach customowej rozdzielczości. To są świeże stery, więc nie będę ciągnął za ucho nv :> Jest więcej błędów, ale pewnie poprawią niedługo. Most Wanted 2012 nie masz SSAA , nie ma żadnego AA a nawet AF i trzeba wymuszać ze stera. Edytowane 8 Października 2014 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) Af 16 mam z drivera. Miałem na mysli super sampling: Edytowane 8 Października 2014 przez piet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 Zainstalowałem ponownie, rzeczywiście SSAA pojawiło się. Względem downsamplingu to SSAA zapewnia taką sam płynność/wydajność z AO medium tylko obciażenie gpu skoczyło o ~5% , przy AO high o dziwo jest nieco lepiej z płynnością pomimo podobnej ilości fps.DSR lepiej wygładza ze względu na dodaktowy filtr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xthomasz Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Witam. Dzisiaj do mnie przyleciała karta MSI GTX 980. No i niestety jest problem. Przy wysokich fps piszczy (nawet czasami wydaje mi się że coś przebąkuje na idlu). Jak myślicie co robić? Bawić się w wymianę czy coś w tym stylu? Nie jest to jakieś uciążliwe mocno, ale jestem ciekaw co współlokatorzy na to :D. Co do reszty sprzętu, jest nowy prosto ze sklepu.Karta działa na:Mobo: ASUS Maximus VII HEROZasilacz: XFX XTR 750WProszę o pomoc.Thank you from the mountain! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malleus Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Proszę o pomoc.Thank you from the mountain! Po pierwsze pisze sie w angielskim "thanks in advance" (odpowiednik 'z gory dziekuje'). Nie siej wiochy czlowieku... Wracajac do tematu - jesli piszczy nawet podczas standardowego obciazenia ja bym wymienial. Jesli tylko przy bzdurach typu +300 fps nie zawracalbym sobie tym glowy. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xthomasz Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Doskonale wiem jak to się pisze po angielsku. Podpis miał charakter humorystyczny. W każdym razie zaprzestanę tego, bo widać, że można to odebrać na poważnie ;)Co do rady, dzięki! Edytowane 9 Października 2014 przez xthomasz 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drizz Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Promocja jednego z Niemieckich sklepów "€ 705,99 jetzt € 619,99" no panowie, nawet Niemcom sie udzieliła głupota Oczywiście mowa o MSI GTX 980 970 € 465,99 (Sie sparen € 66,00 bzw. 14%) jetzt € 399,99 Już pal licho z z ceną po "promocji" ale cena rzeczywista to już chyba przesada.I teraz uwaga karta pojawiła się w czoraj a od dzisiaj rana jest leider ausverkauft-wysprzedana,czyli jaka by nie była cena i tak pójdzie Edytowane 9 Października 2014 przez Drizz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malino0 Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2014 Witam chciałem zapytać czy Karta Graficzna Gigabyte Gtx 970 G1 Gaming będzie dobrze chodzić na płycie głównej ASrock H97 PRO4 LGA 1150 i z procesorem i5- 4690 3,5 GHz ? Z góry Wielkie Dzięki za odpowiedź :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2014 http://forum.purepc.pl/topic/362825-pc-do-gier-za-ok-3300/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 Gdy nie ma parcia na nowosci to w morele jest za 1289 gtx 780 lightning. Msi 970 dotarł do mnie martwy jak umarlak, nie mieli na wymianę wiec zwrot kasy albo własnie... zobaczymy co ten lightning potrafi - może trafi się przyzwoita sztuka i po oc nie będzie znacząco odstawał od 970. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 Sprawdzałeś z innym zasilaczem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Z gtx 760 Komp bootował bez problemu. Zasilacz be quiet l8 630W. Odłączyłem wszystkie dyski i wentylatory nawet. Clear cmos, odkręcony cpu na default. Wszystkie biosy ze strony asrocka nawet ten beta 1.02. Karta zwrócona, zobaczymy jak się potoczy sprawa z lightningiem ( wiem, ze memki są na elpidach, ale moze sie uda z gpu). No i 270zł mam z powrotem:). Edytowane 12 Października 2014 przez piet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 ale to będzie kepler... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 ale to będzie kepler... Zdaję sobie z tego sprawę ( brak optymalizacji w przyszłosci i tylko 3gb vram), nie gram hardcorowo, ma banglac project cars i tyle. Do reszty starczała mi gtx 760. Karta ma bajerancki wygląd, na wersje z hynixami nawet nie liczę. Się zobaczy latem co będzie i na co zmieniać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) o zasilacz pytałem dlatego że jednemu kolesiowi na OCN gigabyte 970 niechciał się podnosić ze względu na zasilacz. we wtorek będę mieć zasilacz z moreli na 10 dni :D superflower 1000w platinum, bo mi się wyłącza komp podczas testu 3dmark ice storm - kiedy leci absurdalna ilość fps cewki na kartach piszczą i następuje bam komp się wyłącza i zaraz włącza z powrotem. takie jaja kiedyś miałem z podkręconymi 2x480... niby te 2x970 ciągną o przeszło 100W mniej niż 2x680 ale chyba "kompatybilności" brak. jeżeli się okaże że z superflowerem jest ok to go zostawię jeżeli nie to oddam. Edytowane 12 Października 2014 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 Mam pytanie z innej beczki. przy konfiguracji multi GPU taki układ - Referent + niereferent, ma rację bytu? Przykładowo referent jako górna karta (wywalanie gorącego powietrza po za obudowę) i niereferent dolna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fisher85 Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 Witam mam taki zestaw: - CPU - i5 4570 3.20 GHz- RAM - 8 GB 1600 MHz- Płyta główna - ASRock B85M-ITX- Zasilacz Be Quiet! Pure Power L8 500W 80PLUS Bronze- Dysk Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB + dysk 2.5 cala- Napęd optyczny Czy zasilacz da radę z gtx 970 od msi ?Pozdrawiam 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario19x9 Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 Witam mam taki zestaw: - CPU - i5 4570 3.20 GHz - RAM - 8 GB 1600 MHz - Płyta główna - ASRock B85M-ITX - Zasilacz Be Quiet! Pure Power L8 500W 80PLUS Bronze - Dysk Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB + dysk 2.5 cala - Napęd optyczny Czy zasilacz da radę z gtx 970 od msi ? Pozdrawiam Da rade. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) Da rade. albo i nie da. ja musiałem zmienić zasilacz na inny miałem be quiet! Dark Power P7-PRO-850W, wybrałem super flower 1000w platinum. dzięki tej zmianie przestał mi się komp wyłączać i restartować w 3dmark ice storm. Edytowane 13 Października 2014 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 lol 1000w do zestawu pobierającego max 550w, ale z drugiej strony zasiłka naprawdę topowa, kwiatek robi teraz lepsze od seasonic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) wiem że przesadziłem :D ale co innego miałem wybrać? 850W kolejne? w cenie tego super kwiatka kupie jakiegoś platinuma 850w od corsaira albo inny shit :P to wolałem to co kupiłem :D w trybie pół pasywnym ani razu mi się jeszcze wentyl nie załączył. w trybie auto pod obciążeniem wentylator jest wyraźnie słyszalny przekrzykuje gigabajty ale nie jest uciążliwy. teraz czekam na nowe stery i doczekać się nie mogę i zaczynam kręcić to SLI. no i oczywiście jakieś mody biosów też by się przydały, które chociaż skręcą obroty w idle tych gigashitów... :P Edytowane 13 Października 2014 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 No ale to nie zasługa większej mocy przecież....absurdalne by to było. Nie masz tam 3x 970 żebyś potrzebował tysiaka watów ;) ani zresztą 850. Imho zasilacz jakiś trefny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 Dlaczego trefny? Przy 1000w mam przynajmniej zapas zasilacz nie lata na max swoich możliwości. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2014 Ja mialem podobna sytuacje z zasilaczem. Kupilem Seasonica co teraz mam i nie chciala z nim wspolpracowac hd3850. Ale wtedy nawet bios jej nie wykrywal. Z gtx470 wszystko bylo juz ok. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2014 mam inny problem z 970. otóż przy uruchamianiu kompa nie za każdym razem zaskakuje obraz. jest tak że monitor pozostaje dalej w stanie uśpienia a komputer startuje dalej. dopiero jak wcisnę reset albo wyłączę i włączę kompa ponownie to jest obraz. o podobnych problemach pisali na forum geforca w różnych konfiguracjach sprzętowych ale rozwiązania problemu brak. czytałem dzisiaj manula i trafiłem na opcję CSM w biosie może ona coś pomoże. drugi problem całkowity OT to taki że po zmianie zasilacza po wyłączeniu komputera jeden z wentylatorów 200mm podłączony do płyty głównej próbuje się kręcić. wygląda to tak jak kiedy wentylator próbuje się uruchomić a ma za mało napięcia i tak tylko porusza lekko bez obrotu łopatkami. inne wentyle stoją (a mam ich 7 łącznie w tym 2 na cpu). wpinałem wentyla w różne wyjścia na płycie głównej i za każdym razem to samo. z poprzednim zasilaczem tego nie było. czary panie czary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...