MesJasZ Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 Natomiast mam pytanie odnośnie gwarancji. Czy po zakupie takiej karty używanej w razie serwisu faktura(wiadomo że jest na innego właściciela) to jedyny dokument jaki potrzebuje aby gwarancja była uznana czy też potrzebuję jeszcze czegoś innego ? Uprawnienia konsumenckie są na pierwszego nabywcę, gwarancja z kolei myślę, że na kolejnego też. Jeśli to takie ważne, celuj w Gigabyte, u nich jest bezproblemowa 36mc procedura RMA za pośrednictwem komputronika i nieważne kto ją zgłasza. Aha - r9 280 odpuść sobie, albo 280X albo gtx 960. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2015 muszę się nauczyć tego oc guru. Ati się prościej kręciło ;) NVIDIA Inspector i wszystko jest proste 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2015 Lecę w drugą stronę, zmniejszyłem power target do 68% i leci stabilnie na 1342mhz przy 1.087v. Pobór spadł do 254w. Mógłbyś zapodać swoje ustawienia? Bawię się tylko w BIOSie (w zakładce PowerTable niczego nie zmieniałem - nie było takiej potrzeby): 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2015 (edytowane) Ja mam takie pytanie do Was, odnośnie wymuszania AA w panelu sterowania Nvidii przy GTXach 9xx . Daje to jakieś lepsze korzyści niż przy ustawieniach AA w grach? Mowa o "AC Unity" bo kombinuje z ustawieniami, udało mi się już pozbyć mrygających tekstur ---> http://www.dsogaming.com/news/assassins-creed-unity-sli-flickering-fix-found-by-users-game-still-plagued-by-stuttering-issues/ Oraz stutteringu ----> https://steamcommunity.com/app/289650/discussions/0/624075036526408118/ I mam grywalne praktycznie cały czas w 60 fps 1440p + ultra co się da + MSAAx2, przy MSAAx4 jest lipa bo się pamięć na kartach zapycha i są przycinki, co jakiś czas ale jednak irytujące. I teraz tak, czy ktoś testował jak to jest z tym AA z poziomu sterownika? - Zastąpienie ustawień w grze - Poprawienie ustawień w grze - AA SLI x8 - AA SLI x16 - Te tryby są ciekawe. Ma ktoś doświadczenie jak to wszystko realnie działa i czy lepiej używać czegoś z tego od ustawień w grach? E: Jednak da się grać płynnie z MSAAx4 w 1440p i wszystkim na maksa, musi być w panelu sterowania "pamięć podręczna jednostki cieniowania" włączona. Mimo tego że cała pamięć się zapycha to nie ma ścinek. Inna sprawa to to że w menu karty są bardziej obciążone niż w samej grze, do tego stopnia że aż throttling się odpalał bo power limit i 80C (przy wentylach na 90%) zostało przekroczone w menu... :D Ubisoft to serio psychopaci jacyś, co oni robią. Aż strach grać w tą grę żeby karty z dymem nie poszły w menu :D Edytowane 10 Lutego 2015 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshi89 Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2015 Poprawionych sterowników nie będzie. Co by miały zmienić biosy też nie wiem. Użytkownicy MSI powinni śledzić to forum: https://forum-en.msi.com/index.php?board=123.0 Są tam jakieś "nowe" problemy z 970? Bo nie wiem czego dokładnie szukać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) mało czasu na zabawę, za to dużo na odśnieżanie ;) przed wgraniem biosu zmodyfikuję go wg. tych ustawień. na razie wynik 3dmarka na biosie org F13 i power targecie 70%: (nowe sterowniki) http://www.3dmark.com/3dm11/9421867 Edytowane 11 Lutego 2015 przez MesJasZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek666 Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2015 Czy opłaca kupić się za 1999zł Geforca Asus 980 4 GB Strix z 3 letnia gwarancją i swojego Geforca 670 sprzedać za 700 zł, czy nie warto zachodu taki interes? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wayne Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2015 IMO warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pml Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2015 Panowie, wybieram kartę do nowego zestawu do grania i mam dylemat 960 od gigabyte czy 760 od Asusa? Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xBum Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 najlepiej to się wstrzymaj... Ja chciałem coś na szybko kupić, bo mam już dosyć grania na integrze, ale kurs dolara jest na tyle wysoki, że zakup w tym momencie jest nie opłacalny, dodatkowo za niedługo mają być radki 370 i gtx960ti może też wyjdzie. Teraz jest chyba najgorszy czas na kupno.(nikt nie przewidzi co będzie dalej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 albo weź używkę 280x teraz, a za parę miesięcy jak się rozwinie sytuacja sprzedasz i wskoczysz na 960ti. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 I będzie miał potem dopłacić 500zł za 10% więcej wydajności? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Schellenberg Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 WitamKrótkie pytanie. Czy 700W zasilacz uciągnie zestaw SLI 2x 970 + HDD + 4790K ?Np. Taki: AEROCOOL KCAS-700 (700W) 80+ BRONZE ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) Może i tak ale masz tam 2x 6+2 pin, a do sli potrzebne są 4, chyba że lubisz przejściówki molex :banana: Kupując karty za ponad 3000zł i procesor za 1400zł możesz wydać te 400zł na porządny zasilacz. Edytowane 12 Lutego 2015 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 Witam Krótkie pytanie. Czy 700W zasilacz uciągnie zestaw SLI 2x 970 + HDD + 4790K ? Np. Taki: AEROCOOL KCAS-700 (700W) 80+ BRONZE ? nie da rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 280x kupi za 600-700, za jakiś czas 960gti (o ile się w ogóle pojawi) spadnie do ok 1000-1100. Więc dopłaci ok 500zł , masz rację, za może 10% może trochę więcej wydajności. Ale nie tylko chodzi o wydajność - sam zmieniłem świadomie 280x tri-x na 960 i jestem zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 No tak, chodzi o wydawanie bezsensownie kasy i wmawianie sobie że tak jest lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) @up - a bo widzisz, są dwie koncepcje: maksymalna ilość fps'ów za daną kwotę, reszta się nie liczy (pobór mocy, hałas, obsługiwane/wspierane technologie). Koncepcja nr 2 - dopłacam za cichszą pracę, lepszy stosunek fps'ów z wata, itp. Ja zdecydowanie jestem za opcją nr 2, ale rozumiem tych pierwszych i nie krytykuję ;) Każdy ma inne priorytety. Analogiczne z samochodami - nie kupię najtańszego czy najbszybszego w danej klasie (który wychodzi najlepiej w przeliczeniu złotówek na przejechany kilometr), bez zwracania uwagi na resztę, tylko dopłacę za dodatkowe opcje, np. ciekawsze wyposażenie, czy nowocześniejszy silnik. Edytowane 12 Lutego 2015 przez rzymo 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 Rozumiem co napisałeś ale on zmienił 280x na gtx960 i dopłacił do tego. Analogicznie z samochodami- miał subaru wrx, sprzedał i kupił audi s1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 Też bym zrobił taką zamianę, gdybym posiadał 280/280X. Nie samymi klatkami na sekundę człowiek żyje... :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 najlepiej to się wstrzymaj... Ja chciałem coś na szybko kupić, bo mam już dosyć grania na integrze, ale kurs dolara jest na tyle wysoki, że zakup w tym momencie jest nie opłacalny, dodatkowo za niedługo mają być radki 370 i gtx960ti może też wyjdzie. Teraz jest chyba najgorszy czas na kupno.(nikt nie przewidzi co będzie dalej) I co będzie jechał na integrze przez 3 miesiące by oszczędzić 10% przy optymistycznym założeniu, że dolar zejdzie do 3,40 ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 Ja mam takie pytanie do Was, odnośnie wymuszania AA w panelu sterowania Nvidii przy GTXach 9xx . Daje to jakieś lepsze korzyści niż przy ustawieniach AA w grach? Mowa o "AC Unity" bo kombinuje z ustawieniami, udało mi się już pozbyć mrygających tekstur ---> http://www.dsogaming.com/news/assassins-creed-unity-sli-flickering-fix-found-by-users-game-still-plagued-by-stuttering-issues/ Oraz stutteringu ----> https://steamcommunity.com/app/289650/discussions/0/624075036526408118/ I mam grywalne praktycznie cały czas w 60 fps 1440p + ultra co się da + MSAAx2, przy MSAAx4 jest lipa bo się pamięć na kartach zapycha i są przycinki, co jakiś czas ale jednak irytujące. I teraz tak, czy ktoś testował jak to jest z tym AA z poziomu sterownika? - Zastąpienie ustawień w grze - Poprawienie ustawień w grze - AA SLI x8 - AA SLI x16 - Te tryby są ciekawe. Ma ktoś doświadczenie jak to wszystko realnie działa i czy lepiej używać czegoś z tego od ustawień w grach? E: Jednak da się grać płynnie z MSAAx4 w 1440p i wszystkim na maksa, musi być w panelu sterowania "pamięć podręczna jednostki cieniowania" włączona. Mimo tego że cała pamięć się zapycha to nie ma ścinek. Inna sprawa to to że w menu karty są bardziej obciążone niż w samej grze, do tego stopnia że aż throttling się odpalał bo power limit i 80C (przy wentylach na 90%) zostało przekroczone w menu... :D Ubisoft to serio psychopaci jacyś, co oni robią. Aż strach grać w tą grę żeby karty z dymem nie poszły w menu :D Sprawdziłem watomierzem co napisałeś - w menu w acu pobór sięga 600W gdzie w grze oscyluje w okolicach 500W :P masakra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) Rozumiem co napisałeś ale on zmienił 280x na gtx960 i dopłacił do tego. Tak, zmieniłem i tak - dopłąciłem do tego troszkę. Abstrahując od faktu, że karty graficzne stanowią najbardziej przepłacaną część hardware przez entuzjastów PC, to tak jak pisał rzymo - są dwie koncepcje. Ja patrzę po kątem użytkowym - jakieś 80% czasu przy kompie moja grafika spędza w idle czyli 135mhz obecnie ;). Radki 280x są fajne, miałem kilka i nawet zarobiły dla mnie trochę pieniędzy. Ale nie potrzebuję takiej karty w swoim kompie na codzień. Albo inaczej - chciałbym takiego radka 280x któy w idle bierze tak mało prądu jak nvidia a w stresie jest niesłyszalny.W głupim youtube przyspieszał do 500mhz (po co tyle?, nvidia - dalej 135mhz). Dla mnie nv to wyższa kultura pracy. Mam nuca który od miesiąca potrafi pół-sprzętowo dekodować H265 na swojej bidnej HD Graphics, 280x - nie ma takiej akceleracji. 960tka - w obie strony, sprzętowy enkoder i dekoder, pojawiają się pierwsze testy z których wynika, że to jedyne gpu na dzień dzisiejszy z takimi możliwościami, a niedługo mediacoder będzie miał support dla GM206 (nvidia wypuściła sdk). Dodatkowo - w jednej z gier w które wciąż gram (WoT) czas generowania klatek przez radeony jest wyższy niż nvidia. Jak zmieniłem na radka z 660ti to niby fpsy były takie (60) same ale sama rozgrywka nie wyglądała już tak płynnie.Tak było na 7850/270/270x/7970/280x. Trochę to ciężko opisać słowami, ale jest to dla mnie widoczne. na 960-tce znów jest normalnie. Każdy obóz miał swoje hity - dawno temu gf2mx, potem ti4200, którego rozniósł radeon 9500/9700, świetny X800XL, potem kultowa gtx8800 itd itd (obecnie taką kartą jest imho mimo wszystko 970tka). Ja się zgadzam, że w prawie każdej grze 280x pierze 960tkę, ale nie samymi fps człowiek żyje. Edytowane 12 Lutego 2015 przez MesJasZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xBum Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 I co będzie jechał na integrze przez 3 miesiące by oszczędzić 10% przy optymistycznym założeniu, że dolar zejdzie do 3,40 ? Sam jadę na integrze i w dużo gier spokojnie da się grać, ja swoją integre wykręciłem do 1.6Ghz, a samego procka do 4.6Ghz, do tego dobry ram i śmiga całkiem całkiem. W bf3 na ultra nie pograsz, ale na najniższych nawet szło grać, choć IMO jak nie ma stabilnych 60fpsów to w fpsy nie ma co grać. Za to takie COH2, CS:GO czy WOT chodzą bez problemu oczywiście nie w ultra ale jest git. Dlatego jeśli pytasz czy ma jechać na integrze, a może chwile poczekać i go to nie zbawi to jak dla mnie tak warto poczekać, wysoki kurs dolara i niska cena paliwa jest ustawiona politycznie(nie będę się rozpisywał, jednak jeśli ktoś skojarzył Rosję,Arabie Saudyjską i politykę USA to dobrze) W każdym razie to zniknie, tj. dolar wróci do swojej normalnej ceny, a nowe karty zapewnią dobrą wydajność w full hd. Jak dla mnie gtx960 jest trochę za słabe do fullhd, a dodatkowo wysoki kurs dolara tylko zniechęca do zakupu więc czekam i jadę na integrze. Chciałbym zauważyć, że to 10% o których piszesz to jest ~100zł, są tacy co zarabiają 1200zł/miesiąc i dla nich to 100zł może robić różnice. Wyjdą radki, wyjdą wersie TI, spadnie dolar to będzie czas na zakupy, na razie trzeba się wstrzymać i tyle. Jak ktoś bardzo potrzebuje na już to oczywiście sobie coś kupi na chwile i najlepiej niech sobie kupi na ten okres coś używanego, bo przynajmniej na odsprzedawaniu za jakiś czas dużo nie straci jakby stracił gdyby kupił nówkę ze sklepu. Jak dla mnie taki radek 270 na chwile chyba będzie najbardziej opłacalny, bo dużo się nie wyda, w high się pogra, a i dużo się nie straci za jakiś czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) No dokładnie :D Menu w tej grze zweryfikowało OC moich kart które wszędzie są stabilne , nawet cholerny Tomb Raider w 4k Crysis w 4k. Ale AC Unity (Menu) je wywala :D Edytowane 13 Lutego 2015 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iKingPin Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 http://www.techspot.com/articles-info/962/bench/2560.png W 2.5k GTX 970 jest tak prawie szybki jak 7970 Ghz Edition :) Pamięć 3.5k + 0.5k robi swoje :) ( gra w 2.5k alokuje 4076 MB pamięci ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) No fajnie Ale 780Ti (3gb) 51fps GTX titan (6gb) 46fps GTX 970 (3,5+0,5gb) 44fps 7970 (3gb) 41fps Więc twój argument to czyste trollowanie. Chociaż wiem że oni też takiego argumentu użyli. "That said, the GTX 780 Ti only has a 3GB VRAM buffer yet it was much faster than the GTX 970. We aren't sure why that is" No tu już im ciężko było coś wymyślić. Btw W 1920 980 92fps 970 83fps W 2560 980 55fps (40% wolniej od 1920) 970 44fps (46% wolniej od 1920) Spadek wydajności 6% większy w stosunku do 980. Chcesz szybciej, dopłać 1000zł do 980 Proste. Sama gra pewnie optymalizacyjny crap tak jak Dying LIght Edytowane 13 Lutego 2015 przez HeatheN 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iKingPin Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) Kupno 980 to juz wogóle finansowa porażka, chociaz wydajność 1-wsza klasa :) A co do optymalizacji to zapewne po n-tym patchu i nowych sterownikach będzie juz dało sie grac normalnie :PPS. ( sterowniki Omega 14.12 sa skopane lub sama gra, bo na AMD są duże spadki wydajnośći i trzeba co jakis czas grę "zrestartować " aby dało sie płynnie grać :) ) Edytowane 13 Lutego 2015 przez iKingPin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Moja 980 GTX wygląda na fajnie podkręcającą się, ale niestety zaraz sięga 70*C i zrzuca taktowania. Jak rozumiem, jest to spowodowane Power Limitem ? Na wcześniejszej 770 GTX Lightning takich rzeczy nie miałem (albo zasługa BIOSU "LN2", alby ryby - o ile coś wgrał). Pytanie, jak temu zaradzić ? Zmienić w BIOSie power limity czy bawić się w tego typu sztuczki ? http://overclocking.guide/increase-the-nvidia-power-limit-all-cards/ 70*C wydaje się mało. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis799 Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) Kupno 980 to juz wogóle finansowa porażka, chociaz wydajność 1-wsza klasa :) A co do optymalizacji to zapewne po n-tym patchu i nowych sterownikach będzie juz dało sie grac normalnie :P PS. ( sterowniki Omega 14.12 sa skopane lub sama gra, bo na AMD są duże spadki wydajnośći i trzeba co jakis czas grę "zrestartować " aby dało sie płynnie grać :) ) Racja...sam kupowałem jak na topie była 780ti prawie za 2,5k :) Na ten moment jest za to PS4 albo Xone, do tego kilka gier, a graficznie w porównaniu do PC niemalże identyko...i nie ma zabawy, że słaby procek mało ramu i srania z sterownikami bo wyszła super wydajna gra :) Także taki gtx980 albo dla entuzjastów albo dla nie liczących się z kasą, takie moje zdanie, nie mówie że to zły wybór nie zrozumcie mnie źle :) Edytowane 13 Lutego 2015 przez Elvis799 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...