leven Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Bo to za mała różnica, przykładowo do gpc 1557, XBAR ściagasz do 1386 , L2 do 1401.5 , a SYS do 1432.5. Te zależności się jakoś oblicza ? GPC 1557 do XBAR 1386 oraz L2 i SYS Według czego dobrać takie wartości ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catalyst Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) Do jakiej karty jest ten mod 1.275v? Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez Catalyst Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) Za mała różnica czego do czego? Jak ruszam tylko GPC to przy 1531 resztę miałem właśnie w okolicy 1400. Żeby sprawdzić 1557 to już bym musiał ruszyć napięcie powyżej fabryki... pewnie z ciekawości pobawię się dalej, ale to w weekend. Zbyt mała różnica być zauważyć różnice w oc i gm206 może inaczej reagować, jednak gm204 to dwa razy większy gpu Te zależności się jakoś oblicza ? GPC 1557 do XBAR 1386 oraz L2 i SYS Według czego dobrać takie wartości ? To są standardowe współczynniki jakie producenci stosują , oblukaj biosy. Przykładowo xbar i L2 odpowiada za podsystem pamięci , tutaj w gm204 jeżeli jedziesz równo na niskim napięciu to karta potrafi się skończyć się nawet 70mhz niżej. Pewnie dlatego, że podsystem pamięci pierwszy się sypie nie gpc. Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez sideband 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 No to obrazek. Po lewej bios z fabryki, po prawej wklepane wszędzie ~1450. Zero różnicy w czymkolwiek. Wyniki testów identyczne, możliwości podkręcania, czy ogólnie ustawienia xxxx MHz przy obniżonym napięciu także te same. Jeszcze dla pewności sprawdziłem czy wklepanie innych liczb do P02 coś zmieni - nie :) Nie wytrzymałem, podniosłem napięcie - tak samo się dzieje przy ~1550. Obojętnie czy GPC jest na równi z innymi, czy sto-dwieście parę MHz wyżej od reszty... Na codzień zostawiam 1450MHz@1.1V / 2000MHz, niejako przy okazji, z rozpędu obniżyłem jeszcze PT. Wentyle dalej nie chcą być posłuszne (albo stoją w spoczynku, albo 900+ obrotów pod obciążeniem). W stosunku do fabrycznych ustawień (1380MHz@1.21V / 1753 mem) karta przyspieszyła, a moc pobierana przez cały zestaw zmalała. I tak miało być ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Ja na wzór biosu side przerobilem w swoim tabele napięć i jest git. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 To są standardowe współczynniki jakie producenci stosują , oblukaj biosy. Przykładowo xbar i L2 odpowiada za podsystem pamięci , tutaj w gm204 jeżeli jedziesz równo na niskim napięciu to karta potrafi się skończyć się nawet 70mhz niżej. Pewnie dlatego, że podsystem pamięci pierwszy się sypie nie gpc. Aha rozumiem. Dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zero różnicy w czymkolwiek. Wyniki testów identyczne, możliwości podkręcania, czy ogólnie ustawienia xxxx MHz przy obniżonym napięciu także te same. To widzisz na gm204 są różnice w wydajności i w oc, jak ciągniesz równo wszystko tam gdzie podsystem istotny wyniki lecą trochę do góry. Poza tym po co producenci stosują takie myki z taktowaniami , właśnie by podbić możliwości oc. Wszystke ocowane karty mają takie myki, te niepodkrecane już nie. Tylko widzisz albo nie wchodzą te ustawienia dla gm206 przez edytor albo to gpu nie reaguje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alekde Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Ta karta nie jest do gier, myślę że GTX 980Ti nie powinien mieć problemu by ją przegonić a i cena będzie pewnie niższa. akurat ta karta jest do gier, ponieważ nie ma tak jak w poprzednich Titanach srebrnych z mojego zdjęcia :) jednostek 1/3 dla podwójnej precyzji, a powiem nawet więcej jest wolniejsza od 580 w tym. Titan X to jest tylko i wyłącznie karta gamingowa, aczkolwiek do renderingu na iray na cuda ze względu na szybkie cuda core + 12GB i 3000 jednostek się nada, ale za jej cenę można kupić już Titana Z który będzie miał ich prawie 6000 + oczywiście podwójną precyzje 1/3. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Hej Jeśli ktoś jest zainteresowany, to wpadły mi w łapki "autorski" model GTX 970 ze sklepu Overclokers UK (GX-205-OK): https://www.overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=GX-205-OK Karta zrobiona przez ZOTACA, oznaczenie to: ZT-90109-10P (nie widnieje na oficjalnym wykazie). Czy słychać cewki ?, Nie słychać. Jedynie powyżej 300 FPS, jak się przyłoży ucho bezpośrednio do karty to coś tam brzęczy delikatnie. Przy normalnym graniu GTA5, Dirt, Cities Skylane, nic nie słychać nawet przy 120 -150FPS. O dziwo referencyjne chłodzenie nie jest głośne. Plusem jest że wraz ze wzrostem obrotów dźwięk nie jest taki irytujący. Odbija się to na wyższych temp, maks co widziałem to ok 76-80*C w GTA5 czy Unigine Haven. Defaultowe zegary to 1064 (1202)/3500 MHz. Po wgraniu programu ZOTACa do OC, można jednym kliknięciem podnieść do: 1114 (1253)/ 3540 MHz lub 1134 (1273)/3540 MHz. Nie sprawdzałem jeszcze OC bo nie chcę męczyć jej na powietrzu. Poniżej kilka fotek: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Czyli seria Titan przestała istnieć w tym momencie? No tego się nie spodziewałem, by zamienić serię półprofesjonalną na kartę dla nerdów od gier :/ Krok w złą stronę moim zdaniem. Nie zgłębiałem się w specyfikację tej karty, bo nie robi ona na mnie wrażenia, technologie jakie wykorzystują są już dość leciwe. Z niecierpliwością natomiast czekam na pamięci HBM w nowych radkach. Bez urazy, ale zakup karty za 5 tyś, jest chore. Wydajnościowo aż tak nie odskakuje od 980tki. by dopłacać do niej drugie tyle. Już lepiej by było zrobić SLI z 980tek za tą cenę. Paplasz jak obłąkany..."Zakup karty za 5 tyś jest chore" :D Zakup dwóch 980 wychodzi obecnie nawet drożej a realnie w grach wypada gorzej od jednego TX to raz. Dwa, TXy to nie tylko gry. Wczoraj na 4x TX na powietrzu oraz I7 5960X na azocie, wbiliśmy z kumplem 4 wynik na świecie w 3d Marku Fire Strike Extreme, wszelkie 980ki na azocie przeskoczone. Wynik będzie zupdetowany wieczorem. To są karty i do gier i do renderowania i do bicia rekordów, to że nie są to karty kierowane do Ciebie, nie oznacza że kupowanie jest ich chore. Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 He, światło przygasa jak włączasz tą piekielną machinę? :grin: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Moje karty po wprowadzeniu zmian w tablicy napięć na wzór biosa sidebanda kręcą mi się na 1506/7800. Przerobilem biosa karty z niższym ASIC 59.9%, do tej pory 1430 to był maks stabilny. Temperatury praktycznie nie wzrosły na karcie. Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Moje karty po wprowadzeniu zmian w tablicy napięć na wzór biosa sidebanda kręcą mi się na 1506/7900. Przerobilem biosa karty z niższym ASIC 59.9%, do tej pory 1430 to był maks stabilny. Temperatury praktycznie nie wzrosły na karcie. Jak sprawdzić ASIC? Mały update zaraz zrobię w dziale modyfikację. Obecnie karta przechodzi Valley na 1454 Mhz Core, pamięci jeszcze nie dotykałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak sprawdzić ASIC? Mały update zaraz zrobię w dziale modyfikację. Obecnie karta przechodzi Valley na 1454 Mhz Core, pamięci jeszcze nie dotykałem. poradziłeś sobie z wentylatorami? jeżeli nie to dawaj tego biosa może uda mi się ci pomóc coś z tego wymodzić. ASIC sprawdzasz w GPU-Z - musisz kliknąć w lewym górnym rogu w tą miniaturę karty graficznej, rozwinie się menu i wybierasz Read ASIC quality... biosa zgrywasz gpuz - klikając ikonkę ze strzałką na końcu paska - BIOS Version. Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez zaodrze244 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 He, światło przygasa jak włączasz tą piekielną machinę? :grin: U mnie na szczęście z tym problemu nie ma, natomiast u kumpla kilka razy korki wywaliło :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Wentylatory zdjąłem ( więcej w dziale modyfikacje). ASIC 76%. To dobrze czy słabo? Który program pokazuję prawdziwe taktowanie? Afterburner mówi, że 1530 Mhz, GPU-z 1454 Mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 asic masz wyższy od moich kart, także jak na moje "standardy" masz bardzo dobry asic. taktowanie z afterburnera jest faktyczne. jak się mylę to mnie proszę poprawić. pamięci możesz kręcić, pamiętając że ich oc może wpłynąć na oc karty. najlepiej sprawdzaj 3dmarkiem czy ich nie przekręciłeś bo gdy tak będzie to zacznie ci spadać wynik. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Pojawił się nowy Benchmark - Final Fantasy XIV: Heavensward http://www.guru3d.com/files-details/final-fantasy-xiv-heavensward-benchmark-download.html Tematyka mnie co prawda nie interesuje ale się przetestowałem. Karta OC do 1575/8034. FHD, full screen, ustawienia maximum. Wyszło 7009 co według skali twórcy oznacza. "[7000+]Extremely High Performance. Easily capable of running the game on the highest settings." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Wyszedł nowy sterownik... instalowałeś ? http://us.download.nvidia.com/Windows/352.63/352.63-desktop-win10-64bit-international-beta.exe Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Nie, to stery pod Win 10 a ja siedzę na 7ce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Jakie ustawienia graficzne tego benchmarka zastosowałeś , że uzyskałeś tak wysoki wynik ? Chciałbym, porównać z moim Tytanicznym ogryzkiem 750 Ti :wink2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Przeca pisałem :-) ... FHD, ustawienie maksimum + pełny ekran. http://img.finalfantasyxiv.com/lds/pc/global/images/benchmark/na/imgs/misc/ss/04_1.png Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez epoxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Pojawił się nowy Benchmark - Final Fantasy XIV: Heavensward (...) Tematyka mnie co prawda nie interesuje ale się przetestowałem. Karta OC do 1575/8034. FHD, full screen, ustawienia maximum. Wyszło 7009 co według skali twórcy oznacza. Hmm... coś musimy mieć ustawione inaczej. Wyszło dokładnie 8079 punktów przy ponad 100MHz mniej na rdzeniu i wolniejszym procesorze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Przeca pisałem :-) ... FHD, ustawienie maksimum + pełny ekran. http://img.finalfantasyxiv.com/lds/pc/global/images/benchmark/na/imgs/misc/ss/04_1.png A tak... sorry, przegapiłem. Całą noc siedziałęm i dekryptowałem nową kompilację WIN10 + hosting + instalacja, itp. :P U mnie ten śliczny benchamrk na ogryzku 750Ti tak wyszedł: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Hmm... coś musimy mieć ustawione inaczej. Wyszło dokładnie 8079 punktów przy ponad 100MHz mniej na rdzeniu i wolniejszym procesorze. Przywróciłem sterownik nV do ustawień fabrycznych (miałem włączony m.in V-sync adaptacyjny) i wyszło tak: Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez epoxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Ponad 3000pkt więcej od Tytana 750 Prawdę mówiąc myślałem, że będzie większa różnica :wink2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 GPU-Z i Afterburner jednak pokazują te same wartości czyli 1530 Mhz na rdzeniu. Trzeba włączyć w oknie np. Valley Benchmark i patrzeć na wartości w zakładce "sensors" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 http://www.3dmark.com/3dm/6806576 NIESTETY, robiliśmy jeszcze na starej wersji 3dm a tego samego wieczoru chyba pojawiła się nowa. Nie ma nas w HOF :/ No ale luz, na dniach przebijemy ten wynik i porobimy tez w innych. Tym razem bez marnowania czasu na kręcenie materiału to proc nie straci stabilności. Tutaj "jedynie" na 5500 lata (maks ponad 5700) bo zbyt długo czekał na benchowanie kiedy mu zimno było i z głupiał ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 hmmm ja planuje dokupienie jeszcze jednej 980tki do sli , to co lepiej odpuścić? miałem 2x680 i byłem zadowolony ,gram w 1600p ,aa jest mi zbędne, chyba 4gb starczy jeśli nie będę korzystał z aa i wtedy daje sobie rękę uciąć ,że 2x980 będzie szybsze od jednego titana. @Gosu po ile kupowałeś te karty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) hmmm ja planuje dokupienie jeszcze jednej 980tki do sli , to co lepiej odpuścić? miałem 2x680 i byłem zadowolony ,gram w 1600p ,aa jest mi zbędne, chyba 4gb starczy jeśli nie będę korzystał z aa i wtedy daje sobie rękę uciąć ,że 2x980 będzie szybsze od jednego titana. @Gosu po ile kupowałeś te karty? Ja jak kupiłem Titany to jeszcze miałem swoje dwie 980ki. I powiem Ci tak - W życiu bym nie wymienił jednego TX na dwie 980ki, uważaj z tą ręką :) GDYBY SLI działało zawsze jak trzeba to byłoby ok, gdyby 980ki miały więcej Vram to też. Ale ani jeden ani drugi warunek nie jest spełniony. Co za tym idzie masz ZNACZNIE większy komfort grania na jednym TX niż dwóch 980. Maksymalny fps tam gdzie SLI skaluje się dobrze, masz większy na dwóch 980, minimalny jest podobny albo i mniejszy niż na TX! Moje 980ki latały na 1480/7510 a jeden TX przy 1400/7600 nimi pozamiatał podłogę. Obecnie siedzę na trzech TX ale w przyszłym tygodniu trzeci wraca do kumpla i zostaję tylko na dwóch swoich. Do gier to nie ma sensu więcej niż dwóch kart ładować, benchmarki owszem albo gry które się skalują idealnie z SLI np. -Crysis 3 1440p + wszystko na maks + MSAAx8 - po 80-100 fps :D -Tomb Raider 2013 - 1440p SSAAx4 + wszystko na maks i Tress FX po 100-200 fps oO -Wiedźmin 2 !!! :) 1440p + ultra + ubersampling po 80-110 fps -AC Unity nawet bardzo fajnie śmiga (o dziwo). 1440p + ultra + MSAAx8 po 75-112 fps i ponad 7gb vram zjedzone na kartach :D No wyniki chore (to 3 way SLI) Natomiast 3 WAY SLI jest problematyczny dość, do GTA V wyłączyłem dwie karty i gram sobie na jednym TX bo mi się trzeciej wyciągać nie chce a przy 3 WAY jest taki Stuttering że szok, forum Nvidii aż huczy od problemów z GTA V, nawet na jednym GPU. Wracając do tematu, szczerze Ci polecam sprzedaj 980kę i zamiast dokupować drugą, weź Titana X. Zrobisz rzecz jasna co chcesz ale to jest porada płynąca z doświadczenia sprawdzonego w praktyce. 4700 za sztukę wyszło, braliśmy cztery. Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...