Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 900 / Titan X (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

43 mm to nie tak mało... czyli jedyny minus to taki, że nie upchnę karty w obudowie bez demontażu koszyka albo zdjęcia oryginalnego chłodzenia. Biorąc pod uwagę, że obecnie i tak kompa mam poskładanego do testów na samej tacce mobo... mały problem :D

ASIC'a nie sprawdzę bez podłączania karty więc w momencie zakupu to i tak loteria, prawda ? Pomijam zakupy z drugiej ręki.

Co do bloku i producenta... EK ma bloki na WF3OC, G1, Strix'a i na Palit'a też, więc to kwestia wyboru karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiar Gigabyte gtx970 WF3 (G1 podobnie) podawany jest łącznie ze śledziem. Bez niego jest dokładnie 10 mm mniej, czyli karta ma 30 cm i tyle miejsca w obudowie musi być.

Też się martwiłem, że się nie zmieści, bo moja buda oficjalnie obsługuje karty o długości do 290mm, a jednak karta się zmieściła i do koszyków jest 2mm luzu :)

Przed zakupem poszukałem sobie na YT filmik z podobną konfiguracją i już byłem pewny że wejdzie.

Moja karta ma asic 75,1 %, czyli nie najgorzej i ładnie się pokręca. 

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CM podaje dla 690 II Adv. na stronie max długość karty 304mm i w sumie to by się zgadzało z tym co zmierzyłem (300 +/- 5mm). No ale... teoria teorią... a w praktyce to różnie może być. Będę miał kartę na biurku to się zobaczy :)

Edytowane przez Maxikas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CM podaje dla 690 II Adv. na stronie max długość karty 304mm i w sumie to by się zgadzało z tym co zmierzyłem (300 +/- 5mm). No ale... teoria teorią... a w praktyce to różnie może być. Będę miał kartę na biurku to się zobaczy :)

z ciekawości zmierzyłem mojego gigabyte i od śledzia  do końca karty ma 298mm (od początku pcb do końca wraz z chłodzeniem). także zmieści się na luzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy do Asus Strix OC 980GTX można wrzucić bios od wersji MATRIX ? Generalnie grafiki są trzochę inne mają inne sekcje zasilania i matrix wyższe zegary. Ktoś próbował?

Dostałem kartę z biosem 84.04.2F.00.4B ale zassałem najnowszy z asusa strony i teraz widnieje: 84.04.31.00.DD Nie wiem co to za oznaczenia ale mam nadzieję że nie dobiłem downgrade :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerobienie biosu... Kiedyś przerabiałem bios do Asusa 8600GT ale to było dawno wiele się zmieniło i chyba się bym cykał... Wolałbym aby karta w trybie bez obciążenia zachowywał się tak jak teraz wentyle stoją i 38stopni. Boost to już co innego. Podkręcanie zwiększa zegar tylko boost czy ten stand by też?

Edytowane przez Tal-Rash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jakie. W programie zwiększa najwyższy zegar czyli boost. W biosie sam ustawiasz, ale ja tryb boost mam zrównany z innymi. Czyli nieaktywny. Bo po co mi...

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy do Asus Strix OC 980GTX można wrzucić bios od wersji MATRIX ? Generalnie grafiki są trzochę inne mają inne sekcje zasilania i matrix wyższe zegary. Ktoś próbował?

Dostałem kartę z biosem 84.04.2F.00.4B ale zassałem najnowszy z asusa strony i teraz widnieje: 84.04.31.00.DD Nie wiem co to za oznaczenia ale mam nadzieję że nie dobiłem downgrade :]

Nie baw się w to, biosy Matrixów są specyficzne. Zaszkodzisz bardziej niż pomożesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nas najtaniej w morelu taka msi jest dzisiaj po 1028 zł. Ewentualnie gigabyte 4gb za 974 zl. Obie z wieśkiem III.

Czyli w sumie dobrze na tym wyszedłeś, jeśli nie interesujesz się tą grą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze chwilę poczekam i biere właśnie tą msi, nie miałem od nich nic jeszcze. To chce się przekonać jak będzie.

Może wznowią dodawanie do gtxów myszki msi, jak robili to ponoć wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem parę kart od MSI i wszystkie były ciche odnośnie cewek - cewki potrafią wkurzać :P

Od dobrych 15 miesięcy, MSI w końcu "wyrzuciła" konstruktorów chłodzeń i wprowadzono cieńsze finy + większe wentylatory.

To jest duży plus.

Ładnie i porządnie wyglądają PCB i cała reszta wykonania MSI.

Co prawda, nie mam GTX 960 MSI, ale mam Mini Tytana 750 Gaming i jest po prostu piękny.

Zaczynam się przekonywać do MSI GPU.

Co do Gigabyt GTX 960 4GB WF2, to mam kolegę, który ma tę kartę i faktycznie jest warta polecenia - za całokształt.

WF3 nie znam.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jak w temacie, kupiłem MSI GTX 980  LINK
i nie widzę na niej wejścia na kabelek SPDIF  :kwasny: , a jest mi to konieczne do podłączenia obrazu i dźwięku pod kino domowe za pomocą jednego kabla HDMI.

Na mojej starej GTX 275 takie wejście mam i śmiga wszystko. Myślałem że to standard i że nowe karty też to mają. Płytę mam też nową (ASUS X99-Pro) i jest SPDIF.

Nie chciał bym osobnym kablem przesyłać dźwięku do kina domowego bo mam już wszystko puszczone pod listwą podłogową, tak że nic nie widać, a w ogóle to się już tam dodatkowy kabel nie zmieści.

co robić? Dzięki z góry za rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDMI przecież normalnie przesyła dźwięk i obraz. Chyba że wzmacniacz/ampli od kina domowego nie domaga...

(u siebie nawet w głośniczkach w monitorze, poprzez hdmi, mam dźwięk, jeśli tego nie wyłączę).

Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przesyła, ale musisz mieć połączoną kartę graficzną z dźwiękową za pomącą takiego cienkiego kabelka SPDIF. W moim przypadku dźwiękówka jest zintegrowana z płytą , więc muszę płytę podpiąć z kartą graficzną. Przynajmniej tak było dotychczas w moim 8-letnim kompie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz mieć jak w 8 letnim kompie, używaj ośmioletniego kompa.

Współczesne karty mają graficzne mają wbudowany własny kodek audio i nie potrzebują żadnego kabelka do innej karty dźwiękowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noo, to Gigabyte GTX970 WF3 OC klepnięty w pewnym sklepie z x w nazwie ;) Jak dobrze pójdzie, we wtorek odbieram osobiście... ciekaw jestem czy nie trafi mi się egzemplarz z wygiętym pcb. Podobno ludziom trafiają się takie - sprawne ale lekko wygięte.

Nawiasem mówiąc to... mam takie dziwne wrażenie, że jak już będę miał kartę... to zaraz po zakupie albo miesiąc później cena poleci w dół i będę sobie pluł w brodę :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam lekko wygięte pcb. Tak jakby chłodzenie było zbyt mocno przykręcone i laminat się odkształcił. Jednak nie spędza mi to snu z powiek :)

Co do cen, to ja sobie pluje w brodę. Jak kupowałem przed miesiącem to ta karta kosztowała 1529 zł, a teraz jest tańsza i aż 2 gry w zestawie. Żałuję, że nie poczekałem dłużej, bo kartę kupowałem pod Wiedźmina 3, a nadal czekamy na jego premierę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miłe zaskoczenie - karta była do odbioru dzień wcześniej :) W obudowę weszła, zostało jeszcze jakieś 8-10mm do koszyka HDD. Pamięci hynix

Karta jest lekko wygięta na końcu ale wygląda to tak, jakby pcb było "prostowane" przez radiator.

Edytowane przez Maxikas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miłe zaskoczenie - karta była do odbioru dzień wcześniej :) W obudowę weszła, zostało jeszcze jakieś 8-10mm do koszyka HDD. Pamięci hynix

Karta jest lekko wygięta na końcu ale wygląda to tak, jakby pcb było "prostowane" przez radiator.

to kiedy kupujesz drugą do sli?   :>

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż taki bogaty nie jestem :P W ogóle... wydaje mi się że karta weszła, ale tak jakby nie do końca siadła dobrze w złączu... a jeśli siadła, to ktoś z Gigabyte'a miał fantazję projektując Z97X-UD5H - karta praktycznie opiera się o złącze sata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż taki bogaty nie jestem :P W ogóle... wydaje mi się że karta weszła, ale tak jakby nie do końca siadła dobrze w złączu... a jeśli siadła, to ktoś z Gigabyte'a miał fantazję projektując Z97X-UD5H - karta praktycznie opiera się o złącze sata.

widziałem już jak karta opierała się o porty sata także to raczej norma - może płyta główna się ugina w obudowie :P ale jeżeli zaskoczyła zapinka od slotu to karta siedzi, jeżeli nie zaskoczyła to musisz pokombinować. 

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi