dev64 Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2015 Karty graficznej nie chciałbym za szybko wymieniać w komputerze, który będę niedługo składał, dlatego ostatnią ważną decyzją jest wybranie karty graficznej. Kwota całego zestawu rośnie o 850zł, gdybym miał wybrać drugą kartę z tytułu, ale powstają pytania: Czy byłaby to dobra inwestycja? Czy w grze takiej jak GTA V na najwyższych detalach osiągnąłbym jeszcze lepsze wyniki? Wiem, że na najwyższych ustawieniach bierze prawie 4GB wbudowanej pamięci w kartę GTX 980, gdzie w droższej wersji miałbym 2GB zapasu. Jak tańsza wersja będzie radziła sobie z grami, które dopiero mają wyjść? Grać na pewno się da, ale czy na najwyższych ustawieniach? Oczywiście w następnym roku planuje zrobić upgrade niektórych rzeczy, ale nie chciałbym za szybko zawracać sobie głowy GPU, bo to największy wydatek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2015 Na chwilę obecną ja bym obstawił 980Ti. Niemniej jednak z prawdopodobieństwem około 72,8% nie da się na niej grać w najwyższych ustawieniach w grach, które dopiero mają wyjść. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2015 GTX980Ti to dobra inwestycja . Więcej VRAM i sporo wydajniejsza karta , po OC dogania Titana X , choć niestety droga ale warto ją brać . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2015 Ja też jestem za 980Ti. 6GB pamięci i ogromna wydajność w grach. Po OC zyskuje 12-15% mocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dev64 Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2015 (edytowane) Planuje to połączyć z i7-4790k, czy w połączeniu z 980Ti ten zasilacz da radę? Na PC Part Pickerze obliczyło, że zestaw z mocniejszą grafiką, będzie pobierał maksymalnie ~450W.http://www.morele.net/zasilacz-antec-edge-gold-550w-ant236-662788/ Tutaj cały mój zestaw:http://www.morele.net/inventory/info/sNJ166/ Edytowane 12 Lipca 2015 przez dev64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alicja7 Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2015 (edytowane) Raczej się poleca albo GTX970, albo 980Ti. GTX980 bywa lepszy o góra 20% od GTX970, ale trzeba sporo dopłacić. Ja brałam GTX980, bo po pierwsze nie zamierzam na razie grać w większej rozdzielczości niż 1920x1080. Po drugie w moich dawnych komputerach po okresie gwarancji dwie karty graficzne zakończyły żywot jeszcze nim chciałam je wymienić. Więc brałam też pod uwagę to, że nawet jeśli karta będzie ciągle wystarczająca to może się zepsuć. Po trzecie nie wydałam wszystkiego co miałam przeznaczone na komputer, i tysiaka z tych pieniędzy sobie odłożę. Będzie sobie leżał i będzie na wymianę karty w przyszłości. Myślę, że za trzy lata w tej kwocie będzie można dostać kartę lepszą niż 980Ti, a za dołożeniem kolejnego tysiaka znowu będzie karta niezła do nowych gier. Chyba, że inflacja zaskoczy, albo producenci będą sobie liczyć za karty graficzne coraz więcej (co się zresztą już dzieje). Ja nie wierzę, że jakakolwiek dzisiejsza karta graficzna pozwoli za trzy lata grać w najbardziej wymagające nowe gry na bardzo wysokich ustawieniach. Ale jeśli nie będzie dużego postępu to jest to możliwe. Nie martwię się o gry w okresie najbliższych dwóch lat, bo sporo ludzi ma świeżo kupione GTX970 i słabsze karty, a grę trzeba jakoś sprzedać. W każdym razie jak masz być niezadowolony to lepiej weź GTX980Ti. Nie ma wtedy żalu, że można było lepiej, a się tego nie zrobiło. Edytowane 12 Lipca 2015 przez Alicja7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2015 Zasilacz da radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2015 Na kalkulatory nie patrz. Sugeruj się raczej testami, np. kart graficznych. Zobacz na ostatni o AMD Fury. W poborze mocy cały zestaw z tym i7 oc 4500 GHz i 980 ti bierze 405W, a w wersji bez oc 355W, więc spokojnie wystarczy, bo na lini 12V, ten zasilacz ma 540W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2015 Zasilacz 550 Wat Gold wystarczy z zapasem i to mocnym OC całego zestawu. p.s... dasz radę dopłacić do lepszych pamięci RAM ? 1866 CL10 to troszkę słabawo, jak na tak mocny procesor. Tutaj masz fajne memki 2400 mhz CL10: http://www.morele.net/pamiec-team-group-xtreem-lv-ddr3-2400-8gbx2-txd316g2400hc10qdc01-509539/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusiu01 Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2015 Na chwilę obecną ja bym obstawił 980Ti. Niemniej jednak z prawdopodobieństwem około 72,8% nie da się na niej grać w najwyższych ustawieniach w grach, które dopiero mają wyjść. Która to z nowych gier się nie nada do karty jaką jest 980Ti by pograć na full detalach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2015 (edytowane) Kontynuując przegląd niereferencyjnych GeForce GTX 980 Ti, postanowiłem bliżej przyjrzeć się modelowi Palit GeForce GTX 980 Ti Super JetStream, który jest najszybszą odmianą Maxwella w ofercie tego producenta. Wcześniejsze doświadczenia z Gigabyte GeForce GTX 980 Ti G1 Gaming i ASUS STRIX GeForce GTX 980 Ti DirectCU III pozwalają już formułować pewne wnioski, ale pretendentów do tytułu króla wydajności nieustannie przybywa. Chociaż różnice między poszczególnymi kartami graficznymi okazują się stosunkowo niewielkie, zadziwiająco trudno jest wskazać idealne połączenie wydajności, kultury pracy systemu chłodzenia, nienagannego wyglądu i potencjału podkręcania. Przesadzam? Możliwe, ale wygórowane oczekiwania względem Palit GeForce GTX 980 Ti Super JetStream, podobnie jak innych autorskich konstrukcji są jednak całkowicie uzasadnione, mówimy bowiem o sprzęcie kosztującym ponad 3000 złotych. Tutaj nie można akceptować żadnych kompromisów. Palit GeForce GTX 980 Ti Super JetStream. Faktycznie jest super? - PurePC.pl Edytowane 12 Lipca 2015 przez Caleb 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2015 A skąd ja miałbym to wiedzieć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2015 Nikt ci nie powie czy czasem któreś studio nie wyskoczy z grą która będzie miała uberwymagania ( np. I7 5xxx + 8 i więcej GB + GTX980Ti / Titan X / Fury X w wymaganiach minimalnych ) albo zostanie wydajny jakiś bubel z konsoli z zerową optymalizacją i koszmarnymi wymaganiami w stosunku do tego co oferuje . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2015 Ostatnie poprawki zestawu do 6000-6500zł Ocena zestawu do 10 000zł MINI REGULAMIN DZIAŁU - PROSZĘ KONIECZNIE PRZECZYTAĆ ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marucins Opublikowano 13 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2015 (edytowane) no właśnie nie chce sprawdzić ;) weź się cofnij parę postów w tym temacie to nawet są tam moje posty i screeny. 1500 na core+boost ma wiele osób na TX, każdy kto przeszedł na WC ma to od ręki ponieważ wystarczy tylko wgrać bardzo agresywny bios z limitem na 150% lub w ogóle bez limitu (jeśli ktoś ma taką wolę). W ogóle nie wiem czemu Gosu ma być dla mnie jakiś wyznacznikiem ;) http://cdn.overclock.net/1/1e/900x900px-LL-1ed2df87_gpuclocks.png http://cdn.overclock.net/9/9a/9aeb6b6a_weird.jpeg http://cdn.overclock.net/4/44/4446c582_fs8k3.jpeg więcej mi się nie chce wklejać wszystko masz na ONT. Nie jest żadnym wyznacznikiem. Przetoczyłem dla innych bo sporo osób traktuje go jako osobę która nie ściemnia. I mimo tych 3 screenów nie wierzę ci że KAŻDY ma 1500+ BIOS tutaj nic nie da to samo wyższe napięcie. Troszkę kart się już sprzedało i ludzie przejrzeli na oczy że te ciekawsze rdzenie już swoją marketingowa magię zrobiły. Teraz czas na szara rzeczywistość ;) przy okazji odnośnie podnoszenia napięcia w serii 9xx.... http://forums.evga.com/STATEMENT-BY-KINGPIN-THAT-PROVES-900-SERIES-DOES-NOT-SCALE-WITH-VOLTAGE-NO-MATTER-BRAND-m2362059.aspx#2362059 //edytowano Trzeba zrobić forumowe zestawienie, niech ludzie pochwalą się co mają (ASIC) i jaki wynik osiągnęli (wraz z walidacją wyników). Gosu, przeczytaj wcześniej. Wypowiedź wydaje się jasna :) Edytowane 14 Lipca 2015 przez Marucins Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 13 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2015 Najgorsze sztuki z bardzo niskim asic może nie zrobią, ale większość robi powyżej 1500mhz. GM200 skaluje się i kończy się podobnie jak GM204. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 13 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2015 @Marucins "Przetoczyłem dla innych bo sporo osób traktuje go jako osobę która nie ściemnia." Wiesz, dziwnie ta wypowiedź wygląda, jak masz coś do mnie, to mi napisz wprost a nie jakieś sugestie czynisz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2015 U mnie nawet podbicie napięcia nie pozwala na wyżej niż 1425. ASIC 72,3%, więc dość niski. Jednak na wydajność nie narzekam, więc jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DjXbeat Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2015 Co do Furmarka to jest chyba najlepszym wygrzewaczem GPU , Furmark służy do ubijania kart graficznych w szczególności sekcji zasilania. W obecnej chwili najlepiej sprawdzać stabilność karty w: Heaven Benchmark 1.0, Wiedźmin 3, Tomb Raider 2013. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2015 Do tego sterowniki wykrywają furmarka i automatycznie obniżają taktowanie. Od czasu jak mi stabilnego przez kilka godzin w prime 95 z AVX Haswella wywaliło po 5 minutach grania w MWO to olałem kompletnie syntetyczne programiki do oceny stabilności OC. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DjXbeat Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2015 (edytowane) Do tego sterowniki wykrywają furmarka i automatycznie obniżają taktowanie. Brednie wypisujesz!!! Karta zrzuca taktowanie/napięcie podczas testu w Furmarku dlatego, że przekracza powerlimit! Sterownik nie ma nic do tego bo to od BIOSU karty graficznej zależy w którym momencie karta zacznie zmniejszać taktowanie/napięcie. W niektórych grach możesz dojść do limitu Power i również będziesz miał zbijane taktowanie i napięcie ale żadna gra/benchmark nie obciąża tak jak Furmark bo ten również ciśnie sekcję zasilania stąd znacznie większy pobór i przekroczone limity Power. Edytowane 14 Lipca 2015 przez DjXbeat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 Ja z dśw. ze swoją GTX660 (2gb) przy monitorze 22" 1680x1050 nigdy nie miałem problemów z ilością pamięci na karcie. Nawet ostatnio zacząłem grać w Max Payne 3 i przy ustawieniach na max nie zapełniło mi na Maxa pamięci na grafice - i piszę tu o gtx 660. Oczywiście płynna rozgrywka. Zatem 960 2gb spokojnie można brać do takiej rozdziałki IMO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz1993 Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 (edytowane) Witam. Dostałem komputer z morele 4 tyg teamu. Dostałem bez montażu dodatkowego chłodzenia pomimo że taka opcje wybrałem, Dostałem wadliwą płytę główna tzn 1 3 pinowy wtyk nie działa http://forum.purepc.pl/topic/367681-problem-z-ch%C5%82odzeniem/?do=findComment&comment=3962932( nie oddaje na reklamacje ) oraz nie dostałem faktury. Teraz jest nowy problem. Dziś zauważyłem że karta graficzna przy nie graniu się nie rusza co jest oczywiste na pól pasywnym ale... czasami włącza się tylko 1 wentylator, a drugi nie chodzi albo 1 chodzi a drugi tylko co 3-5 sekund drga tak jakby chciał ruszyć ale nie rusza. Czasami robi się tak z dwoma wentylatorami. Dodam że przy gta 5 wiedźmin 2/3 itp przy grach działa wszystko ok. Wentyle się kręcą i wszystko jest ok. Dodam że przy obudowie zalman z9 u3 w gta 5 na Full/Ultra detalach po 2h grania temperatura wewnątrz obudowy nie przekracza 45C w spoczynku jest 28C a przy pracy normalnej w sensie słaba gra itp 35C max. Czy to normalne czy na morele dostaje się takie rzeczy ?. mam teraz zamiar zamówić tam myszke/klawiature/monitor za 1400 zł i troszkę się boje skoro nie dostaje faktury/ Wadliwą płytę/kartę graf... Chyba że płyta nie wadliwa tylko ustawić nie potrafie/karta graf też działa... Pomoc by się przydała. Gdzieś przeczytałem teraz że podobno w MSI pomagało nie który m aktualizacja biosu w karcie graficznej ??. Jak to zrobić w palicie ? Edytowane 16 Lipca 2015 przez Grzegorz1993 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 (edytowane) Przy tych kartach będzie widać sporą różnicę, ale w rozdziałkach 1440p, czy 4K. Problem w tym, że przy karcie o takiej wydajności, będzie to różnica wyglądająca mniej więcej, jak 15FPS vs. 25FPS, czyli oba przypadki zupełnie niegrywalne. Wraz ze zmniejszaniem rozdziałki spadnie też rozrzut między wynikami obu kart, do poziomu ledwie zauważalnych kilku procent. To nie jest karta o wydajności, która pozwoli na granie w wysokich rozdziałkach, a to właśnie wtedy te 4GB mają sens. Edytowane 15 Lipca 2015 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2015 Szukasz 3 dziury w pupie, skoro karta w grach działa prawidłowo widocznie tak musi być. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2015 Ciekawe jak to furmark może cisną sekcje zasilania :) Może lepiej napisać ze wykorzystuje maxymalnie GPU które wtedy potrzebuje maximum "prundu" . To jest tak z tymi testami stabilności gpu jak z testowanie podkreconego cpu za pomocą super . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz1993 Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2015 (edytowane) Szukasz 3 dziury w pupie, skoro karta w grach działa prawidłowo widocznie tak musi być. Problem polega na tym że wszędzie piszą że albo 2 kręcą powyżej 60C albo 2 nie chodzą poniżej tej temp.... Edytowane 16 Lipca 2015 przez Grzegorz1993 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2015 (edytowane) to spróbuj w msi afterburnerze ręcznie pobawić się suwakiem wentylatorów i zobacz jak się zachowują. poza tym daj linka do strony palita z konkretnym modelem twojej karty. na stornie palita jest linka do programu z nowym biosem. ściągnij bo i uruchom. Edytowane 16 Lipca 2015 przez zaodrze244 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz1993 Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2015 http://www.palit.biz/palit/vgapro.php?id=2417to ta karta graficzna. Tzn co mam patrzeć jak się zachowuje ? mam zwrócić na coś uwagę konkretnie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarrionCrow Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2015 Sprawdź czy wentylatory na karcie poprawnie reagują na ręczne ustalanie prędkości. Kiedy karta będzie w trybie pasywnym ustaw w programie prędkość wentylatorów na, powiedzmy, 10% i patrz czy bez problemu ruszają. Co do braku faktury w Morele, to zobacz na swoim koncie, masz tam przy zamówieniu pozycję Faktura elektroniczna. O ich usłudze składania komputera mam kiepską opinię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...