JejoX Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2015 (edytowane) Dzięki wielkie-zabieram się za lekturę.Przed jakimikolwiek zmianami i rozumiem, że dzięki tej aplikacji mogę zapisać gdzieś stockowy bios? http://forum.purepc.pl/topic/360942-geforce-gtx-970-gtx-980-temat-zbiorczy/page-46?do=findComment&comment=3951413 A ja u Ciebie z zakładką Power Table? Jak bezpiecznie zwiekszyć to TDP?Czy takie ustawienia są ok? Edytowane 16 Lipca 2015 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DjXbeat Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2015 Niby dlaczego akurat 1.0? Aktualna wersja to 4.0. Pomyliłem się - chodziło mi o Unigine Valley Benchmark 1.0. Ten benchmark zdecydowanie bardziej obciąża GPU niż Heaven Benchmark 4.0. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 Mój bios, nie zmieniałem nic poza tym do czego dałem Ci linka wcześniej biosgigaszrot.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarrionCrow Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) Wiesz, temperatury są ok, karta działa, wentylatory pracują. Co do tego jednego pracującego wentylatora, to wydaje mi się, że jest to celowy zabieg, który ma spowolnić przeskakiwanie z trybu pasywnego do aktywnego, które dzieli tylko 5°C. Powiem Ci tak: nie martw się na zapas, masz bardzo fajną kartę, ciesz się nią, graj. W życiu pełno jest problemów, nie ma co na siłę szukać kolejnych. A jeśli karta się zepsuje, to jeszcze nie koniec świata. No i masz gwarancje. ;) Edytowane 17 Lipca 2015 przez CarrionCrow 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz1993 Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 Okej dzięki za pomoc. Martwię się bo jednak to nie 500 zł tylko 1500 ale skoro jest ok to niech tak zostanie. W razie czego oddam na gwarancje. Jeszcze raz dziękuje za pomoc i poświęcony czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarrionCrow Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 Rozumiem Twój niepokój, 1,5k zł piechotą nie chodzi. Może po prostu napisz/zadzwoń do serwisu Morele/Palita i niech Ci powiedzą czy wszystko jest ok. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marucins Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) Skoro temat zszedł na chłodzenie to może wie ktoś jak wypada ArcticStorm od ZOTAC i inne tego typu hybrydowe konstrukcje w porównaniu do zwykłego bloku wodnego? Czy jest duża różnica wydajności takiego wodno/powietrznego chłodzenia? Proszę bardzo test twojego ZOTACa :) https://www.youtube.com/watch?v=nF7AVEJHrlQ Nie za bardzo rozumiem, o co ci chodzi. TX i 980TI to nie jest do końca to samo. Różnica na korzyść TX to 3072 CUDA Cores do 2816 CUDA Cores, i 192 TMU do 176, pomijając 12 do 6Gb, chyba nie trzeba być Einsteinem, aby widzieć że różnica to ok. 9% i taka faktycznie jest różnica w różnicy fizycznej, 12 GB to wartość dla 4K, na razie 6Gb jest prawie na styk dla 4K i to nie zawsze, do 5K już nie a takie monitory też ludzie mają. Więc do takich rozdzielczości nie wstawia się SLI/3way/4way z 980TI, tylko z TX (do czasu nowych lepszych GPU). Rdzenie mają identyczny potencjał OC, 1500 jest do osiągniecia nawet bez WC, hybrydy, ale co ja tam wiem... Różnica pomiędzy TX a 980TI to zawsze pomijając v.ram będzie to 9% na plus dla TX ze specyfikacji i zależnie od warunków 5-10% na plus w wydajności. Jak chcesz zaklinać rzeczywistość to możesz oczywiście to robić, nikt ci tego w końcu nie zabroni. ASIC i możliwości OC rdzenia - co za czasu :) Alekde ty tak naprawdę? Co ma piernik do wiatraka, czemu wyjechałeś mi tu z jakąś różnicą między 980Ti a TX? Ja nawet o tym nic nie mówiłem. I zdaje sobie sprawę z różnicy w GM200-310 a GM200-400 Chyba że chciałeś przyłączyć się do dyskusji powyżej do innych, to proszę nie cytuj innych wypowiedzi :) Edytowane 17 Lipca 2015 przez Marucins Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 Przynajmniej zawsze będzie mógł ustawić największe tekstury i powłączać kilka efektów, które nie zmieszczą się na 2G np. cienie. A to że w zamian za to będzie musiał zrezygnować z całej reszty i/lub schodzić z tej 1600 to inna sprawa :D Wysłane z mojego SHIELD Tablet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 Mój bios, nie zmieniałem nic poza tym do czego dałem Ci linka wcześniej Zrobiłem wszystko tak jak w artykule powyżej, zrobiłem flash i Evga Precision X oraz GPU-Z pokazuje max V1.212 :/ Ustawiłem tak jak Ty masz na max 1.275 .W czym może byc problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) Zrobiłem wszystko tak jak w artykule powyżej, zrobiłem flash i Evga Precision X oraz GPU-Z pokazuje max V1.212 :/ Ustawiłem tak jak Ty masz na max 1.275 .W czym może byc problem? Nie wiem w czym może być problem, nigdy nie chciało mi się tego analizować i nad tym zastanawiać. Szukam prostych rozwiązań a takim jest te które zaproponował Sideband. Rozwiązanie działa - działa, więc weź się za podkręcanie i napisz czy zwiększenie napięcia pomogło ci w OC. mi pomogło. Edytowane 17 Lipca 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) Nie wiem w czym może być problem, nigdy nie chciało mi się tego analizować i nad tym zastanawiać. Szukam prostych rozwiązań a takim jest te które zaproponował Sideband. Rozwiązanie działa - działa, więc weź się za podkręcanie i napisz czy zwiększenie napięcia pomogło ci w OC. mi pomogło. Chodzi mi o to , że karta nie wchodzi na wyższe napięcie niż 1.212 pomimo ustawienia w biosie 1,275 na pierwszych 4 suwakach oraz tych z przedziału 67-74.Jak jest u Ciebie pod obciązeniem? Edytowane 17 Lipca 2015 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 umnie karty wbiją 1.275v od razu gdy są full obciążone. jak widzę 1506mhz to mam 1.275v. 1506 jest magiczną granicą dla W3 w innych grach karty latają na 1530mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irokez85 Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) Różnica między gtx 980ti a tx jest naprawdę pomijalna po OC, a dx12 i sumowanie ramu tuż tuż :) Bawiąc się w 4K w cenie 2xTX mamy 3xGTX980ti, chociaż dla mnie granie w 60hz jest przeszłością. Edytowane 17 Lipca 2015 przez irokez85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DjXbeat Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 @UP Temperatura ma wpływ na możliwości OC. Im wyższa temperatura tym maxwelle gorzej się kręcą i wymagają większego napięcia. Sam ostatnio to przerabiałem - na 980 z referencyjnym chłodzeniem w Wieśku3 notowałem 83-85C i karta maksymalnie szła na 1475Mhz 1.206V. Jak dałem 5Mhz więcej to po jakimś czasie wywalało mi sterownik ekranu bądź wieszała się gra. Zmieniłem referencyjne chłodzenie na inno3D herculeZ X3 - temperatury spadły o 30C w stresie i OC od razu poszło w górę. Teraz w Wieśku3 mam w pełni stabilne 1535Mhz 1.206V a temperatury nie przekraczają 55C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 Zwróciłem uwagę, że w moim Asusie GTX970 Black , który rzekomo jest na PCB GTX980 są inne niż u większości wartości w piątej i szóstej linijce.U większości jest tam przedział 600-1600 a u mnie 825-1212,5. Nawet zmiana tych wartości na 1281,3 nic nie daje i po flashowaniu karta nadal idzie na max 1.212 :/ Czyżby była jakaś blokada czysto elektroniczna , której nie da się ominąć nawet przez ingerencje w bios? Poniżej stockowy bios i po modyfikacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 Bawiąc się w 4K w cenie 2xTX mamy 3xGTX980ti, chociaż dla mnie granie w 60hz jest przeszłością. ale za to 27" i FHD to przyszłość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 nie rozumiem już o co ci chodzi. to zrobiłeś tak jak ci wysłałem linka i miałeś 1.275v czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) nie rozumiem już o co ci chodzi. to zrobiłeś tak jak ci wysłałem linka i miałeś 1.275v czy nie? No kurcze piszę przecież, że niezależnie co sobie tymi suwakami poustawiam, czy Twoje ustawienia czy inne z for, to karta i tak uparcie idzie na max 1.212 i za cholere nie mogę jej zmusic do działania na wyższym napięciu :( Nie wiem o co chodzi. Edytowane 17 Lipca 2015 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 zanim zaczniesz moyfikować bios sprawdź w MSI Afterburner czy podnoszenie napięcia cokolwiek daje w Twoim przypadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) No kurcze piszę przecież, że niezależnie co sobie tymi suwakami poustawiam, czy Twoje ustawienia czy inne z for, to karta i tak uparcie idzie na max 1.212 i za cholere nie mogę jej zmusic do działania na wyższym napięciu :( Nie wiem o co chodzi. Wygląda na to, że ten Asus ma fizyczną blokadę podnoszenia napięcia i dlatego zmiany wprowadzone w biosie nic nie dają. Czytałem już o podobnym przypadku, dotyczącym gtx 980 TI od EVGA.. Edytowane 17 Lipca 2015 przez Stanko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alekde Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 Różnica między gtx 980ti a tx jest naprawdę pomijalna po OC, a dx12 i sumowanie ramu tuż tuż :) Bawiąc się w 4K w cenie 2xTX mamy 3xGTX980ti, chociaż dla mnie granie w 60hz jest przeszłością. Jakby nie patrzeć 5-10% i 6GB v.ram więcej dla 4K robi różnice, poza tym, tak samo jak ludzie nie chcą z 144Hz wrócić do 60Hz, tym bardziej jak ktoś ma 4K, lub 5K w życiu nie wróci do 1440p. (fullHD pomijam). Trzy 980Ti to chyba tylko do jednego celu -> FutureMark, do niskich rozdzielczości trzy to za dużo, procesor je zlimituje i obecnie max fps, do wysokich rozdzielczości brakuje v.ramu. Każdy wybiera to co jest mu potrzebne, może się tylko wydawać że NV nie wystopniowała segmentów. Alekde ty tak naprawdę? Co ma piernik do wiatraka, czemu wyjechałeś mi tu z jakąś różnicą między 980Ti a TX? Ja nawet o tym nic nie mówiłem. I zdaje sobie sprawę z różnicy w GM200-310 a GM200-400 Chyba że chciałeś przyłączyć się do dyskusji powyżej do innych, to proszę nie cytuj innych wypowiedzi :) tak się napisało, w moim poście było jedna odpowiedź że i TX i 980TI mają identyczne możliwości OC (poza przypadkami skrajnymi wynikającymi z egzemplarza) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ugiugi Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) Witam. Mam pytanie dotyczące zasilania GTXa 970. Mam tą kartę ze stajni MSI, dziś składałem cały komputer i niemiłe zaskoczenie mnie spotkało podczas podłączania zasilania do tej karty. Karta ta ma 2 gniazda - jedno 6pinowe drugie 8pinowe. Niestety mój zasilacz ma wolne tylko 2 wtyczki 6 pinowe. Jestem przekonany, że po podłączeniu ich karta albo nie ruszy, albo się shajczy więc nawet nie próbuję tego w taki sposób podpinać, pomimo, że istnieje taka możliwość gdyż 6 pinowa wtyczka wchodzi w to 8 pinowe gniazdo zostawiając dwa piny puste. Pytanie brzmi - mogę dokupić przejściówkę 6pin -> 8pin i będzie wszystko działać? Lub z molexów na 8pin? Bo i taką przejściówkę można spotkać. Mój zasilacz to Pentagram CAV-620 - jest to stary zasilacz, bo około 7 letni, lecz trzyma napięcia idealnie, tak więc o niedobór mocy nie martwiłbym się. Edytowane 17 Lipca 2015 przez ugiugi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) pudełku z kartą nie dali przejściówek z molexów na pci-e 6pin oraz 2x6pin na 1x8pin Edytowane 17 Lipca 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ugiugi Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2015 pudełku z kartą nie dali przejściówek z molexów na pci-e 6pin oraz 2x6pin na 1x8pin Taki podjarany byłem jak zobaczyłem tą kartę, że nie pomyślałem, że taka przejsciówka może być w zestawie. Graficzna podłączona, zaraz testy :D Dzięki i pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2015 Taki podjarany byłem jak zobaczyłem tą kartę, że nie pomyślałem, że taka przejsciówka może być w zestawie. Graficzna podłączona, zaraz testy :D Dzięki i pozdro Ty wkładasz tego GTX 970 do kompa z sygnaturki? Jeśli tak, to przecież karta będzie mocno, bardzo wręcz mocno hamowana przez CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ugiugi Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2015 Ty wkładasz tego GTX 970 do kompa z sygnaturki? Jeśli tak, to przecież karta będzie mocno, bardzo wręcz mocno hamowana przez CPU. Bez obaw, komputer w całości nowy, tylko zasilacz i HDD wyciągnięty z tego z sygnaturki. GTX będzie współpracował z i5-4690K ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2015 Bez obaw, komputer w całości nowy, tylko zasilacz i HDD wyciągnięty z tego z sygnaturki. GTX będzie współpracował z i5-4690K ;) Ok, tylko teraz tak :) Czy jesteś pewien, że ten zasilacz nie ma problemów z Haswellami ? Upewnij się ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ugiugi Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2015 Wczoraj złożyłem cały komputer i dziś wieczorem biorę się za testowanie. Myślę, że Wiesiek będzie się nadawał i do testowania procka i graficznej. 3-4 godzinny maraton powinien mi odpowiedzieć na pytanie, czy ten zasilacz się nadaje do tego sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2015 (edytowane) Wczoraj złożyłem cały komputer i dziś wieczorem biorę się za testowanie. Myślę, że Wiesiek będzie się nadawał i do testowania procka i graficznej. 3-4 godzinny maraton powinien mi odpowiedzieć na pytanie, czy ten zasilacz się nadaje do tego sprzętu. Chodzi o obsługę stanów uśpienia/hibernacji w Haswellach. Co prawda to taka tam drobnostka ale lepiej mieć niż nie mieć. Edytowane 18 Lipca 2015 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2015 Gosu a jaki zasilacz 850W pod Haswella bys polecil? Bo nie kazdy jest dobrze opisany pod tym wzgledem. Cena max 600pln Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...