Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 900 / Titan X (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Mam ogromną prośbę do użytkowników karty GTX 980Ti dowolnego producenta byle karta nie była referentem.
Zakupiłem Fury x i pomimo, że karta jest b. cicha (na czym także mi zależy) to wykazuje wady, które całkowicie ją dyskwalifikują.
Jestem zainteresowany zatem zamianą na GTX 980Ti ale bardzo zależy mi na aktywnej funkcji UEFI GOP. Proszę zatem uprzejmych użytkowników tych kart o potwierdzenie programem GPUZ posiadania aktywnej funkcji Biosu UEFI.

2diou15.png

Z góry dziękuję za pomoc w wyborze interesującego mnie modelu karty.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Uncle_Adam niestety jesteś w błędzie. Obsługę UEFI GOP wprowadza odpowiednio zmodyfikowany bios producenta karty graficznej. Możesz mi wierzyć lub nie ale znajdziesz mnóstwo kart które tej funkcji nie obsługują i nie są to bynajmniej starocie podrzędnych producentów.

Edytowane przez Markus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obsługa uefi gop, pozwala na ustawienie secure boot oraz super szybkie bootowanie. Właściwie kilka sekund po naciśnięciu powera ładuje się system. A secure boot, blokuje system po zmianie dowolnego elementu komputera, (np. podmiana dysku itp.) i prosi o wprowadzenie hasła do odblokowania.

Edytowane przez kapi89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość damian696

Witam

Mam ogromną prośbę do użytkowników karty GTX 980Ti dowolnego producenta byle karta nie była referentem.

Zakupiłem Fury x i pomimo, że karta jest b. cicha (na czym także mi zależy) to wykazuje wady, które całkowicie ją dyskwalifikują.

Jestem zainteresowany zatem zamianą na GTX 980Ti ale bardzo zależy mi na aktywnej funkcji UEFI GOP. Proszę zatem uprzejmych użytkowników tych kart o potwierdzenie programem GPUZ posiadania aktywnej funkcji Biosu UEFI.

2diou15.png

Z góry dziękuję za pomoc w wyborze interesującego mnie modelu karty.

pozdrawiam

zdn.png

EVGA GeForce GTX 980 Ti 06G-P4-4995-KR 6GB SC+ GAMING w/ACX 2.0+ z biosem od referenta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

zakupiłem kartę graficzną ASUS GTX 970 i po podłączeniu komputer w ogóle się nie uruchamia. Nie mam pojęcia co z tym zrobić lub co dokupić.

Moja specyfikacja:

Płyta głowna : GIGABYTE 870A-UD3

Procesor : AMD PHENOM II x4 970 OEM

RAM : Kingston HYPERX 4GB

Zasilacz : Tacens Radix IV 600W 80 Bronze

Chciałem rozbudować komputer i zacząłem od karty bo stara padła no i na tym się skończyło.

Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam smile.png

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jesteś zbyt leniwy aby pisać w tematach zbiorczych, nie mówiąc o czytaniu, nie wróżę Ci długiego pobytu na tym forum.

http://forum.purepc.pl/topic/360942-geforce-gtx-970-gtx-980-temat-zbiorczy/

Edytowane przez Orgiusz
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość damian696

Witam, czy zasilacz CORSAIR HX 520W da sobię radę z gtx 970 strix od asusa i i5 4690k?

Proszę o szybką odpowiedz.

bez problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

zaczęło się to dziać dziś tak zupełnie znikąd w przypadku CS:GO - chwilę po odpaleniu meczu monitor zgasł, słychać dźwięk taki jak przy błędzie w Win i drugi jak przy odłączaniu czegoś od USB. Potem na każdym wejściu monitora jest "NO SIGNAL". Odpaliłem Unigine Heaven dla testu - nic się nie wysypało, wentylatory załączają się tak jak powinny po przekroczeniu 60*C na karcie. Co to może być?

Drugie odpalenie CS:GO i też po jakichś 3 min wywaliło. Odpaliłem test w MSI Afterburner i OK.

Kolejne odpalenie CS:GO i wszystko wporządku

Ok dopiszę resztę konfigu:

CPU: i7 4790K @ stock

MOBO: MSI Z97 MPower

RAM: 16GB (2x8) HyperX Fury 1866MHz

PSU: Corsair CS750M 750W

GPU Driver: 359.06

Widzę, że jest update sterowników to zarzucę. Może się poprawi

Edytowane przez kurak55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to wiemy 4 rzeczy:

1. wywala, w cs:go

2. czasem znika obraz/czarny ekran

3. grafa to 980ti gb

4. wentyle działają...

Na razie strzelam że wysypuje ster grafy, skoro sygnał dźwiękowy, znak że system w tle działa.

Co więcej to do wróżki, za mało danych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwazam zakup GTX970 od Asusa, myslalem nad STRIXem ale w sumie polecono rozwazyc mi tez wersje BLACK, roznica w chlodzeniu i sekcji zasilania.

Wolalbym raczej calkowita cisze, no chyba ze ta 10 fazowa sekcja zasilania warta jest poswiecenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI 100ME i cisza? chyba w idle bo wentylatory się zatrzymują... może i nie "buczą" w grach ale słychać wyraźnie szum, no ale ja mam dziurkowany bok obudowy więc nic specjalnie tego nie tłumi,

po 4h Wieśka 3

25*C temp pokoju (była niższa na początku gry ;))

47*C temp na MOBO

50*C temp CPu

63*C temp GPU

wentylator na GPU ~1300obr./min. (~45%) jest wyraźnie słyszalny, w słuchawkach tego nie słychać ale korzystając z głośników w trakcie gry jak najbardziej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość damian696

MSI z twin frozr V  i zotac  extremme to są najcichsze karty  na gm204 .

Zreszta karta pokroju tej wydajosci to została zrobiona po raz pierwszy . Serie gtx 7 czy radeony o podobnej wydajnosci sa wiele głosniejsze  .

Jak ci przeszkadza  to do edycji biosu odsyłam

Edytowane przez damian696

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

okey, nie napisałem, że mi przeszkadza, ale ciche to to nie jest,

to, że "Maluch" BIS jest najszybszym Maluchem nie znaczy, że jest szybkim samochodem, tak samo w tym przypadku, nawet jeżeli karty które wymieniłeś są najcichsze to nie znaczy, że są ciche

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś zna "stockowy" cooling curve(po prostu ustawienie wentylatorów obroty/temperatura) Gigabyte GTX 970 OC (nie G1 gaming)? AUTO od msi afterburnera jest dość głośne, natomiast krzywa z OC Guru od Gigabyte jest dziwaczna,nawet ją zaimportowałem do afterburnera jednakże po wejściu na 60 st(80% speed) jak łatwo sie domyślic karta jest nie do zniesienia:

KBhCI5x.png

Karta jest podkręcona w MSI Afterburnerze (+130 clock, +230 memory, powerlimit 112%), stąd pytam czy ktoś zna jakiś w miare dobry profil/sposób na stworzenie takowego.

Edytowane przez Storfugl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

W najbliższym czasie będę posiadaczem GTX980 w wersji od Asua (obecnie gtx 960 2 gb msi).Widzę że są 2 bardzo podobne wersje tego GPU:

https://www.asus.com/pl/Graphics-Cards/STRIXGTX980DC24GD5

https://www.asus.com/pl/Graphics-Cards/STRIXGTX980DC2OC4GD5/

Dobrze rozumiem że różnią się one tylko fabrycznie podkręconym zegarem w tym drugim modelu?

Drugie pytanie - jak wygląda kręcenie 980? Jakie będę różnice jeśli chodzi o max podkręceniu między tymi dwoma modelami?

Trzecie i ostatnie pytanie - mam obecnie Thermaltake 530W, siedzi już tam 4690K. Zasilacz podoła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwota zakupu nie gra tutaj roli jesli chodzi o 970 i 980 (wiadomo że najchętniej wziąłbym 980Ti ale tu już cena robi swoje). Działam na monitorze ultrawide 2560 x 1080, więc chce aby przez te kilka lat, wszystko chodziło mi bez problemu na wysokich ustawieniach.

Jest może gdzieś bezpośrednie porównanie 960, 970 i 980? Bo nie mogę czegoś takiego odnaleźć na purepc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi