Skocz do zawartości
Smoq78

Komputer dla gracza i fotopstryka do 3000 zł bez monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do was gorącą prośbę o pomoc w złożeniu blaszaka. Od kilku lat używam laptopów, więc nie dysponuję żadnymi częściami które mógłbym wykorzystać. Niestety, awaria laptopa zmusiła mnie do zakupu na początku tygodnia nowego kompa. Jak wspomniałem w tytule dysponuję kwotą 3000 zł + ewentualnie jakieś 200 czy 300 zł wysupłam. Tym razem wybór padł na stacjonarkę, ponieważ komputera nie noszę ze sobą.

Zastosowanie:

- obróbka plików RAW (Lightroom, niedługo PS)

- Flight Simulator X (z dużą ilością dodatków - latanie na Vatsim)

- gry do radosnego odstresowania się, czyli WoT, cRPG (obecnie Skyrim), strategie

Największy problem mam właśnie z procesorem, gdyż FSX głównie nim się posiłkuje. Z OC nie wiem czy sobie poradzę, bo ostatnim procesorem jaki podkręcałem był Celeron 300A :) Niestety, nie wrzucę tu swojej proponowanej konfiguracji, bo kompletnie się nie orientuję w rynku części. Tak więc zwracam się z prośbą o pomoc w złożeniu fajnego komputera na którym można sobie wygodnie obrobić zdjęcie oraz komfortowo zagrać ciesząc oczy ładną grafiką ( o ile się da to połączyć w tej kwocie). Póki co dysk SSD sobie odpuszczam i zaopatrzę się w niego możliwie najszybciej. Jeśli chodzi o HD wystarczy 1TB, bo dysponuję sporym dyskiem zewnętrznym. 

Edit: Korzystając z wątku trochę niżej skleciłem takie ustrojstwo. http://www.morele.net/inventory/info/uxftOK/

Edytowane przez Smoq78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka bierz I5 4590 - tańszy a nie wiele słabszy .

Reszta OK , zastanów się nad 16GB ramu lub Xeon E3 1230V3 za 909 zł i 16 GB ramu do obróbki plików RAW czy FSX .

Do tego SSD mocno zalecany - przyda się przy Rawach , choć generalnie też będzie OK .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OC w dzisiejszych czasach jest znacznie prostsze niż kiedyś. Dzisiaj to zmiana dwóch-trzech opcji w UEFI. Poradzi sobie z tym bez problemu. Zapewniam Cię ;)

Flight lubi MHz, tak więc na pewno na zakupie i5-4690K zyskasz kilka % do wydajności.

Procesor Intel Core i5-4690K, socket LGA1150, 64bit, do 3.9 GHz, 88W, cache 6MB, BOX (BX80646I54690K) - Haswell Refresh 

Płyta główna Asus Z97-P Z97 DualDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI, D-Sub, DP, ATX - (Z97-P) 

Karta graficzna MSI GTX 770, 2GB DDR5 (256 Bit), HDMI, DP, DVI GTX770 - (N770 TF 2GD5/OC) 

Pamięć A-Data XPG V1.0 DDR3 8GB (2x4GB) 2133MHz CL10 (AX3U2133W4G10-DR) 

Dysk Seagate Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003) 

Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 530W (SPS-530MPCBEU) 

Obudowa Zalman Z3 PLUS CZARNA mATX ATX OKNO USB 3.0 

Cena: 3275 PLN + chłodzenie Fortis 2 ~ 120 PLN. Pamiętaj, że w PS sporo wewnętrznych aplikacji siedzi na jednym rdzeniu/wątku. Wysoki zegar na pewno się przyda w pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piterr3 litości przestań znów wciskać ludziom te nieszczęsne Seagate'y.. I jeszcze do kompa na którym ma zamiar pracowac i trzymać swoje prace.

Tak czytałem ostatnie komentarze na stronach jak padały po miesiącu. Ja bym nie ryzykował pamietając jeszcze serią 7200.11, której cała jedna (spora) seria z fabryki wyszła wadliwa.

Moim zdaniem przy tej cenie lepiej zainwestowac w mocniejszą kartę niż OC.

Ja bym złożył ten zestaw co autor wybrał.  Wziął i5 4590 i dozbierał do wiekszej ilości pamięci 12-16GB.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serdecznie dziękuję za pomoc :) Stanęło na zmodyfikowanej wersji którą podałem na początku, czyli dysk WD Blue 1TB oraz procesor i5-4590. Myślę, że bez OC skok wydajności w FSX będzie zauważalny w stosunku do laptopa i3-3110M z GT635M gdzie na podejściu we Frankfurcie miałem 10 FPS :) Choć ciągle się waham czy nie odpuścić sobie potwora R9 290 na rzecz GTX 770 i dorzucić SSD. Bo jakoś jestem strasznie wybredny w doborze gier, raczej nie interesują mnie FPP, TPP etc, a to chyba one wymagają drogich kart graficznych. Oczywiście pamięć rozbuduję gdy tylko zacznę używać PS. Bo o Lightrooma się nie boję, świetnie chodził do tej pory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz też wziąć R9 280x. Wydajniejszy w niektórych grach ( nie tylko FPS/TPP)  No i  jest nieco tańszy. Ale GTX 770 to też dobry wybór. Wszystko się głównie sprowadza do cena/wydajność. Przynajmniej jak ja składam zestawy to sie kieruję tą zasadą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piterr3 litości przestań znów wciskać ludziom te nieszczęsne Seagate'y.. I jeszcze do kompa na którym ma zamiar pracowac i trzymać swoje prace.

Tak czytałem ostatnie komentarze na stronach jak padały po miesiącu. Ja bym nie ryzykował pamietając jeszcze serią 7200.11, której cała jedna (spora) seria z fabryki wyszła wadliwa.

Moim zdaniem przy tej cenie lepiej zainwestowac w mocniejszą kartę niż OC.

Ja bym złożył ten zestaw co autor wybrał.  Wziął i5 4590 i dozbierał do wiekszej ilości pamięci 12-16GB.

Ofensywa trwa nadal. Ja jestem nieszczęśliwym posiadaczem WD Blue, głośnego-charczącego. Masa użytkowników Seagate nie zgłasza problemów z tymi dyskami. Trafiają się różne modele, ale pisanie o tym że jest to wyjątkowo awaryjny dysk, to przesada i głupota.

Edytowane przez piterr3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt zakupiony, samodzielnie złożony (co było niemałym wyzwaniem). Albo jestem głuchy, albo ten WD jest cichy... Skyrim i WoT chodzą na maksymalnych ustawieniach jak burza. FSX jeszcze nie sprawdzałem, bo instalacja i optymalizacja to w sumie kilkanaście godzin roboty. Jeszcze raz serdeczne dzięki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi