Sebastianf11 Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2014 Zestaw złożyłem dnia wczorajszego: CPU:Intel I5 4460, GPU:AMD R9 280X 3D Royal Queen, Płyta główna:Gigabyte H81M-HD3, Pamięć Ram:Kingston HyperX 2x4gb, Zasilacz:Corsair 550W, po odpaleniu pierwszej gry (gta 4), natrafiłem na problem natury technicznej, owa gra nie wykrywa mojej karty graficznej, objawia się to tym ze zablokowana jest możliwość przestawienia jakich kolwiek wartości graficznych, a miernik stanu pamięci wyświetla 233mb na 3gb w kolorze czerwonym. Kombinując z dopisywaniem komend do skrótu gra uruchamiam się wyłącznie na patchu 1.0.0.6 oraz 1.0.0.7 ustawiając wszystko na full gra się przycina, sądziłem ze ta przypadłość dotyczyć będzie gta z racji problemu z wykryciem karty graficznej posiadającej 3gb pamięci, jednakże takowe gry jak Crysis również sprawiają problem, na ustawieniach najwyższych gra potrafi również chrupnac, instalowałem jeszcze Crysisa 2 lecz tam wydaje się wszytko działać w miarę ok na najwyższych ustawieniach w DX11, Patchu 1.9 oraz teksturach wysokiej rozdzielczości. Mam mieszane uczucia bo porównując obecny zestaw do mojej poprzedniej konfiguracji, był ten sam procesor oraz plyta główna, czekalem właśnie na obecnego r9 280x wyłącznie, poprzednio mialem radeona 5850 i gta 4 jak i crysis działaly bezproblemowo na full, żadnych chrupiec, Crysis 2 na tamtym radeonie nie stety sobie nie radził dobrze. Podsumowując, czy w moim przypadku może wyniknąć sytuacja w której procesor nie nadąża za kartą graficzną a efektem jest takowa wydajność ? Przyciecia sa spowodowane tym ze karta przetwarza szybciej swoją pracę niz procesor i w skutku takowym gry miewają przycinki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2014 a gdzie podłączyłeś monitor? bo mi to wygląda że jedziesz na integrze z cpu zamiast na 280X :P najlepiej wyłącz w biosie IGPU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastianf11 Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2014 Kablem HDMI, podłączyłem do karty graficznej oraz telewizora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2014 (edytowane) na pewno nie do płyty głównej? sprawdź 3x. w menadżerze urządzeń sprawdź czy zainstalowana jest 280x i intel GPU? w CC amd od sterowników sprawdź czy poprawnie widzi kartę. Podłączyłeś zasilanie do karty graficznej? Edytowane 21 Lipca 2014 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastianf11 Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2014 (edytowane) Rozumiem ze to co napisałem wydaje się absurdalne, sam jestem tym wszystkim zdziwiony, instalowałem sterowniki do radeona karta normalnie jest widoczna, oczywiście sprawdzę to wszytko co podałeś, ale naprawdę nie wiem co mam myśleć o tym, w biosie wyłączenie grafikę z integrowaną, a i jeszcze taka ciekawostka, kiedy odinstaluje sterowniki do mojego radeona automatycznie znika obraz z hdmi i jestem zmuszony przełączyć kabel pod Integre, dopiero po resecie, i podłączeniu spowrotem hdmi do karty graficznej obraz jest wyświetlany.Tak to wyglada w obu grach jak by mocy brakowało. Edytowane 21 Lipca 2014 przez Sebastianf11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2014 Mnie to wyglada również na nie podpięcie dodatkowego kabla zasilania do grafy. Takie objawy kiedys byly u mojego brata w pc i wlasnie brak zasilania byl powodem. Wysłano z Galaxy Note 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastianf11 Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2014 8 pin oraz 6 pin oba podpięte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2014 no to musisz załatwić inny zasilacz najlepiej mocniejszy na próbę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...