Skocz do zawartości
czerny88

Komp do 4000 do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Nie widzę w sensu w tak drogiej płycie .

Zasilacz też można brać tańszy , a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na lepszą kartę .

Tutaj masz zmieniony i nieco tańszy zestaw .

Asrock Z97 Extreme 4 , MSI R9 290 4GB DDR5 Gaming , WD Blue 1TB .Crucial Ballistix 2x4GB DDR3 1 600 mhz CL9 ( nie będą przeszkadzać w zamontowaniu lepszego chłodzenia w przeciwieństwie do tamtych ramów Corsair ) i Corsair CS550M 550W .

Razem 3 818 zł , starczy jeszcze na chłodzenie lub SSD .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda że ten test mówi co innego.

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/geforce_gtx_780_vs_radeon_r9_290_test_msi_r9_290_gaming_4g?page=0,18

I żeby nie było sam testowałem swojego 770. Widziałem w akcji R9 290 MSI. Karty są dość cichutkie i to nawet po OC . Oczywiście że troszke słyszalne, ale wątpie by ten Tri-X były całkowicie bezgłośnie. Co najwyżej mogą być nieco cichsze.  Ja tam na swoim GTX 770 słyszle lekki szum.

Co do samego TFIV jedynie temperatury bywają wysokie bo do 84'C dochodzą w przypadku Radka. I nie jest to żaden atak z mojej strony drogi kolego tylko fakty. Nie opłaca się brać karty z 2 letnią gwarancją dla 4-5 dBA i myślę że więcej osób ma podobne zdanie.  Sapphire po prostu powinien n dać wreszcie te 3 lata gwarancji bo to jakiś żart dla mnie. Wtedy byśmy mieli co najmniej 4 firmy o ktorych można dyskutowć czyli MSI, ASUS, GB i Shappire.  Wszystkie 3 pierwsze maja po 3 lata gwarancji

Bierz MSI lub ASUS R9 290. Ew. GB .  3 Lata gwarancji jednak sie przydaje przy dość częstej awryjności dzisiejszego sprzetu i nie mam na myśli tu konkretnych firm czy podzespołów, bo to ostatnio prawie każdej się zdarza. Do tego jakby Ci sie zachciało zmienić GPU za dwa lata to zostanie Ci rok gwarancji. Łatwiej jest taką kartę sprzedać i drożej. EOOT :)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No 3-4 dB(A), to na pewno nie jest minimalna różnica. Zwróć uwagę, że wartość wyrażana w decybelach jest logarytmiczna.

290-tka od MSI na dłuższą metę nie nadaje się do jakiegokolwiek OC.

Temperatury bywają wysokie i mają wpływ na żywotność karty. 

Sorry, ale jak dla mnie niższe temp. i mniejszy hałas to większy plus niż o rok dłuższa gwarancja.

PS. Żeby nie być gołosłowny: porównywałem wszystkie trzy karty.

A test Sebastiana o niczym nie świadczy i niestety nie zgodzę się z jego obserwacjami dotyczącymi kultury pracy.

Edytowane przez piterr3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pewnie kłamał. Ostatnio rozmawiając z nim (osobiście nie przez internet) jakoś mam inne zdanie na temat jego kompetencji i wiarygodności. Ale ok niech Ci będzie. Teraz możesz polecać w każdym temacie tego szafira z 2 letnią gwarancją bo jest troszke cichszy. GB i ASUS ma wydajniejsze chłodzenie od MSI jeśli ktoś chce podkręcać nieco bardziej. I dośc podobna kulturę pracy. Ale może ja mam coś ze słuchem podobnie jak Caleb i pare innych osób.

Aha EOT. 

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, ale czemu uparcie piszesz EOT skoro to rozmowa doboru R9 290 do zestawu komputerowego użytkownika?

Liczą się fakty, a te są takie że w teście brakuje porównania dB(A) :D

Czy podważałem jego kompetencje? Pokaż mi w którym miejscu. Prawda jest taka, że to pierwszy artykuł Sebastiana z którym w pewnym stopniu się nie zgadzam i tyle.

Nie jest troszkę cichszy. Zmierz sobie hałas w odległości 20 cm od karty. Na najcichszych 780-tkach odnotujesz ~ 38 dB(A), na Asusie Sapphire ~ 40 dB(A), a na MSI 44 dB(A). Skoro ja - jako osoba, która wcale nie należy do "cichofil" zauważa różnicę pomiędzy GTX 780 a R9 290 Asusa, to znaczy że jest coś na rzeczy. 

Zauważ że wcześniej polecałem Asusa, ale po wycofaniu go z oferty przestawiłem wajchę w stronę Sapphire. 

PS. Niech zgadnę, bawiliście się tą kartą na MSI Power? Zapewne mieliście iście warunki domowe :P

Edytowane przez piterr3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R9 290 testowałem u znajomego.GTX 770 u mnie teraz puściłem wentylator na 74% i słysze lekki szum, a siedze dość blisko obudowy. Nie popadajmy w paranoje. Nie jest to wyraźnie słyszalne i w ogóle nie uciążliwe by rezygnować z 3 lat gwarancji. Tak więc dalej pozostaje zdania że MSI lub ASUS. Gdyby Sapphire dał 3 lata gwarancji też bym polecał.  W tym wypadku u mnie ma za to jeden i wystarczający minus by go wykluczyć.

Bo cała reszta jest jak najbardziej ok. Faktycznie 3 wentylatory robią swoje. GB ma też wydajne chłodzenie, ale że były te cyrki z 780Ti to na raznie nie polecam. Po co kogoś pakować na minę w razie czego. Głównie rozchodzi się o gwarancję, bo dla mnie rok jest istotny. Dlatego wspomniałem o tym w poprzednich postach.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie porównuje się tych samych układów chłodzeń z różnych GPU. To podstawowy błąd, który popełnia znaczna część osób. Na GTX 770 TFIV świetnie się spisuje, na R9 290 co widać po testach niekoniecznie.

Tobie to nie przeszkadza, innych wręcz szokuje. Nie jesteś obiektywny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi