Aesereht Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2014 Tytuł tematu oznacza, że chce zmodernizować 1. komputer [do gier] a z części wymienianych zrobić 2. [do internetu] z czego zakładam budżet około 1600 zł Aktualny komputer: Modernizowany zestaw: Procesor: AMD phenom x4 950 be Mobo: ASRock 880GMH/USB3 Ram: 8+2+2 GB 1333MHz GoodRam Zasilacz: 500W model:OCZ500MXSP Karta graficzna: EAH5850 DirectCU TOP HDD: 2x500GB SATA2 samsung Chłodzenie: Zalman CNPS10x Napęd:DVD Karta wifi na PCI Mam dodatkowo: Karte wifi na PCI Dysk HDD WD SATA Napęd DVD SSD 120GB SATA II (jakiś intel) Boxowe chłodzenie do phenoma Sam myślałem, żeby zrobić z tego taką konfiguracje: 1# Zestaw do gier Procesor: i5-4460 za 665zł Mobo: Gigabyte GA-B85M-D3H 236zł Ram: 8GB 1333MHz GoodRam [ze starego] Zasilacz: 500W model:OCZ500MXSP [ze starego] Karta graficzna: MSI Gaming R9 270x ~550zł czy mniej (jak się trafi na allegro) HDD: 2x500GB SATA II samsung [ze starego] SSD: 120 GB SATA II (ewentualnie jakbym system przeinstalowywał) [z częsci] Chłodzenie: Zalman CNPS10x [ze starego] Napęd:DVD [ze starego] Karta wifi na PCI [ze starego] 2# Zestaw TYLKO do internetu Procesor: AMD phenom x4 950 be [ze starego] Mobo: ASRock 880GMH/USB3 [ze starego] Ram: 2+2 GB 1333MHz GoodRam [ze starego] Zasilacz: 350 W jakiś forton za 50zł [z allegro] Karta graficzna: zintegrowana [ze starego] HDD: WD SATA [z czesci] Chłodzenie: BOX [z czesci] Napęd:DVD [z czesci] Karta wifi na PCI [z czesci] + Jakaś obudowa ~100zł Cena ogółem wyszła mi: 1601zł Oczywiście pytanie czy taka konfiguracja będzie najoptymalniejsza oraz czy ma to sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2014 Ten drugi zestaw do netu to lekka przesada chyba że grasz w jakieś gry via www . Normalnie to starczą wydajne 2 rdzenie ; ale skoro masz to zostaw . Zestaw 1 w miarę OK . Ten SSD to co za model dokładnie i ile ma lat ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aesereht Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2014 (edytowane) Dysk ma 3-4 lata a był używany niewiele ponad rok. W tej chwili nie mam jak sprawdzić modelu wiec jak wrócę to zedytuje post ale jak sie dłużej zastanawiam to chyba na 80% był to jednak:ocz vertex 2 120 GB Sata II 2,5'Drugi zestaw jest na wyrost ale po prostu mam części i tak taniej wyjdzie.Pytanie odnośnie pierwszego zestawu co ewentualnie możnaby zmienić, żeby z w miarę ok było ok. [EDIT] Jednak to jest Intel. Model:SSDSA2MH160G1GN Edytowane 23 Lipca 2014 przez Aesereht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2014 Ten SSD na 90% nadaje się do kosza - zawodny kontroler Sandforce , w dodatku dysk pochodzi z czasów kiedy wytrzymałość dysków SSD była dość mała . Tutaj bym kupić coś nowszego i sprawdzonego co długo podziała . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aesereht Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2014 Ok to dzięki, w takim razie będę kupować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...