Skocz do zawartości
fuxmen

pomysł kompresor zamiast pompki :) (uwaga długie)

Rekomendowane odpowiedzi

Ta - i sprowadzałoby się to do FC - tylko, że z wodą zmiast FC, czyli bez sensu. Gdyby dało się to tak zrobić, to już dawno byłyby takie klimatyzatory.

Nie FC tylko wypompowac powietrze i zamknac zawor i juz masz proznie.

fuxmen nie kompresor drugi i "od tylu" ;) tylko tak jak napisalem. Co do przewodow to tylko miedziane rurki bo ten pomysl z plexi to z lekka do kitu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fuxman kombinuj sobie, jak narazie to co chcesz zrobic jest dosc niewykonalne. Do wytwarzania mniejszegoi cisnienia sa maszyny do robienia próżni( tak na oko z 400 W), u mnie na modelarni stoi takie cos, uzywali tego do zdejmowania forem z laminatu bodajrze. Jestes okropniscie dobry, 6 z fizyki, zawsze miales najlepsze pomysly, super. Geniuszem nie bedziesz, bo idziesz do liceum a Einstena wyrzucili ze szkoły :D Probujesz myslec abstrakcyjnie ale gadanie tego co sie ma na mysli - a nóz widelec cos sie trafi dobrego - nie jest dobra strategią :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kzdy kompreso musi zsysać powietze, czyli moze tez i wytwarzac cinsnienie ponizej atmosferyczego!!!!!!!!!!!! plekas takiego cisnienia zeby woda wrzala w 59 stm nie wyr=trzyma chybaze bedzie cholernie gruba, o wezach nie wspomne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie FC tylko wypompowac powietrze i zamknac zawor i juz masz proznie.

I co wtedy będziesz miał??

Woda Ci się zagotuje i rozsadzi cały układ, albo przynajniej zwiększy ciśnienie tak, by już się nie gotować. Jak ją zagotujesz (w parowniku) to potem musisz skroplić (w skraplaczu). Inaczej masz tylko wolnowar, gdzie woda gotuje się do czasu osiągnięcia ciśnienia, które uniemożliwia wrzenie w osiągniętej temperaturze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popieram wawelskiego

skatan __>> przyznaję jestem trochę szybko myślący i nie zawsze przemyślam to co mówię i piszę więc sory, pozatym ja wiem co wiem a czego nie wiem dowiem się tu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi