leven Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2014 Witam. Założyłem temat, ponieważ nie potrafię pomóc sąsiadowi w odratowaniu płyty głównej po aktualizacji biosu AMI na płycie Msi z97 g55 SLI. http://www.msi.com/product/mb/Z97G55_SLI.html#hero-overview Bios był aktualizowany przy pomocy MFlash. Wersja biosu wgranego, to 1.2 Wersja biosu przed wgraniem, to 1.0 Po aktualizacji, nie ma obrazu, wentylatory zakręcą na sekundę i wszystko śpi. Tak jest za każdym razem. Teraz pytanie: czy da się odratować płytę główną ? Jeżeli się da, to jak to zrobić. W google nie ma nic konkretnego na ten temat. Sąsiad młody, cały przerażony, a ja nie wiem jak mu pomóc. Proszę o wsparcie. Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrDeMarcin Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2014 (edytowane) Popieram. Proszę o szybką pomoc, bo potrzebuję szybko kompa, a wysyłając na gwarancję trochę to potrwa. A jeśli oddałbym do serwisu to 150 zł idzie w piach. Wysłane za pomocą ciężarówki UPS Edytowane 24 Lipca 2014 przez MrDeMarcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2014 (edytowane) Przede wszystkim to zrób na dłużej Clear CMOS (przy wyjętej wtyczce wciśnij power, a następnie przełóż zworkę na kilkanaście minut w pozycję clear CMOS). Jeśli to nie pomoże, to może zadziała standardowa procedura recovery dla AMI BIOS (już kiedyś podawałem to na forum): Na płytę CD nagraj plik z BIOS-em. Musi mieć nazwę AMIBOOT.ROM i być w głównym katalogu. Napęd podłącz do portu SATA obsługiwanego przez chipset. Włącz komputer i kilka razy wciśnij CTRL + Home. Obserwuj diody na klawiaturze (nie wiem, czy zadziała to dla klawiatury USB) oraz napęd (czy miga lampka). Odczekaj ok. 5 minut i zrestartuj kompa. Jeśli nie zadziała za pierwszym razem, spróbuj jeszcze 2-3 razy, wciskając z różną częstotliwością CTRL + Home. Jeśli komputer nadal nie działa, a płyta ma porty PS/2, to spróbuj to samo z klawiaturą PS/2. Zamiast napędu można też spróbować z pendrive (mała pojemność - do 2 GB, sformatowany na FAT - nie na FAT32 czy NTFS!), zasady te same. Edytowane 24 Lipca 2014 przez luk1999 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrDeMarcin Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2014 Dzięki :) Sprawdzę to wszystko jutro. Jak nie mam zworki to czym połączyć? Wysłane za pomocą ciężarówki UPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2014 Mozesz użyć srubokręta. Komputer przy resecie jest odlączony od sieci 230 volt, więc niczego nie popsujesz. Trzeba tylko trzymać zwarte piny resetujące. Możesz użyć zworki będącej na płycie głównej w innym miejscu, tylko sobie o niej później nie zapomnij. Albo idż jutro do sklepu i kup pare zworek. To kosztuje grosze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrDeMarcin Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2014 Tym śrubokrętem mam przez kilkanaście minut trzymać? :) Nie widzę żebym gdziekolwiek miał zworki. Wysłane za pomocą ciężarówki UPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrDeMarcin Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2014 Sprawdziłem sposoby i nie działa. Płyta nawet nie zaczyna się kręcić. Na sekundę się napęd uruchomi i zaraz gaśnie. Klawiatura zarówno na USB jak i na ps2 nic nie daje... Wysłane za pomocą ciężarówki UPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2014 Zostaje wgranie biosu przy pomocy programatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrDeMarcin Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2014 A wiecie może gdzie na płycie głównej jest kość BIOS? Wysłane za pomocą ciężarówki UPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2014 (edytowane) Pozostaje gwarancja. Co do kości BIOS, to jest (wg tego zdjęcia: http://www.msi.com/media/product/U3pMcjM1ckorNnY5VWQwWE5NTFRKdz09/1024.png) tuż pod najniższym złączem SATA. Oczywiście wlutowana. ;) Edytowane 26 Lipca 2014 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrDeMarcin Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2014 Płyta pojechała nie gwarancję. Zobaczymy czy przyjmą. Wysłane za pomocą ciężarówki UPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrDeMarcin Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 MSI wymieniło płytę na nową. Już do mnie jedzie. Dzięki za pomoc, do zamknięcia. Wysłane za pomocą ciężarówki UPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...