kubas246 Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2014 Cześć, składam właśnie kompa dla znajomego i mam problem. Otóż po przejrzeniu masy testów nie wiem którą z tych kart wybrać. Rozważam dwa modele: R9 280X Black Double Dissipation Edition oraz Gigabyte GTX770 WindForce 3 OC. Różnica cenowa to 50zł.Z jednej strony mam zaufanie do NV, karta ma PhysX, nigdy nie miałem problemów ze sterami NV. Z drugiej strony AMD ma Mantle i ta karta ma dobre chłodzenie (są mniejsze temp niż na Gigabyte GTX77).Problemem jest wydajność, różne testy twierdzą co innego. Według jednych wydajność jest prawie taka sama, według innych różnica sięga (w zależności od gry) do 10fps. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drizz Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2014 I masz odpowiedź w samych testach,najlepiej gdybyś sam sie zastanowił.Jezeli potrzebujesz karty do gier to w jakie najczęściej gry bedziesz grał.BF4 lepiej bedzie wypadac karta 280x a znowu w Watch Dogs Gtx 770 itd.Co do PhysX to,to nie jest najleprzy argument do kupna Gtx tak samo jak narazie Mantle,ponieważ gry z Mantle mozna pliczyc na palcach jednej reki.Osobiście jednak brałbym Nvidie bo lubie tą marke i tyle.Nie dawno był test na PurePC GTX 760 v R9 280 moze to Ci pomoże http://www.purepc.pl/karty_graficzne/geforce_gtx_760_vs_radeon_r9_280_test_sapphire_r9_280_dualx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2014 Sam, jako posiadacz R9 280X przy takiej różnicy cenowej postawiłbym na GTXa, chociażby dlatego, że ma mniejsze zapotrzebowanie na prąd, toteż zadowoli go mniej mocarny zasilacz :). Natomiast gdybym stał przed dylematem zakupu nowej karty (swojego Radka wyrwałem zapewne z kopania, za 'śmieszną' kwotę), to zastanowiłbym się nad dołożeniem do R9 290 od MSI (seria Gaming). @Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubas246 Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2014 (edytowane) @Drizz No tak, tylko Mantle mnie tak nie przekonuje. Według mnie (to tylko i wyłączenie moja opinia) po wprowadzeniu DX12 Mantla powoli odejdzie w zapomnienie. Im więcej testów oglądam tym większe mam wątpliwości. BTW GTX770 i R9 280X ich wyniki są z tego testu czy zapożyczone ze wcześniejszych testów? @AragornPL R9 290 to niestety jakieś 200-250zł więcej. Edytowane 24 Lipca 2014 przez kubas246 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drizz Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2014 Ja jak pogrywam to w Call of Duty,ghost recorn,Farcry 3 i w tych grach lepiej wypada Nvidia.Nie lubie BF kompletnie wiec nvidia pasuje do mnie jak ulał.Mówie mimo wszystko brałbym GTX duzo,nie dużo ale jest wydajniejszy i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gando Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2014 @Drizz No tak, tylko Mantle mnie tak nie przekonuje. Według mnie (to tylko i wyłączenie moja opinia) po wprowadzeniu DX12 Mantla powoli odejdzie w zapomnienie. Tylko M$ już wcześniej informował że dx12 nie będzie miał tak dobrej optymalizacji jak Mantle , pierwsza poważniejsza prezentacja to końcówka 2015r. pierwsza konkretna gra z dx12 ~Q1/Q2-2016r. , oczywiście jestem za tym aby było wcześniej , ale w tym momencie z tego co czytam inf. z serwisów i na zagranicznych forach , to niestety tak to wygląda . Co do physx to jest to taki sobie argument , sam mam w kompie gtxa i właściwie to nigdy z tego nie korzystałem , jest to po prostu taki plusik , tak samo jest oczywiście u konkurencji tresfx czy trueaudio , albo wspomniany już mantle , tutaj ostatnia lista gier wzbudziła spore zainteresowanie z powodu chociażby supportu GTA 5 - GTA:V i CoD: Advanced Warfare skorzysta z dobrodziejstw Mantle , no ale to są dopiero początki , więc wszystko to należy traktować jako dodatki , a nie jako główny powód zakupu gpu . Zastanawia mnie jeszcze ta różnica w cenie 50zł , w najczęściej polecanych sklepach , czyli morele , techpl. , i wśród najczęściej polecanych modeli , rożnica to jakieś ~100/150zł techpl. r9 MSI ATI Radeon R9 280X Gaming 3GB DDR5/384bit DVI/HDMI/DP / 1029zł gtx MSI GeForce GTX770 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-Express / 1183zł Gigabyte GeForce GTX770 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP / 1179zł morele r9 Karta graficzna XFX R9 280X - 1000M DD Boost Edition - 3072 MB / 1059zł gtx Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX770 2048MB DDR5/256bit / 1189zł Karta graficzna MSI GTX 770, 2GB DDR5 (256 Bit), HDMI, DP, DVI / 1189zł No chyba że w gre wchodzi np. palit , albo zakup w mniej polecanym sklepie , gdzie relacje cenowe przedstawiają się inaczej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubas246 Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2014 Różnica między XFX R9 280X DD Black a MSI GTX770 Gaming to było 40-50zł, wybór padł na GTX770. Dzięki za wypowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gando Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2014 Cześć, składam właśnie kompa dla znajomego i mam problem. Podaj jeszcze konfig składanego kompa , rozumiem że cpu i5 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubas246 Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2014 Jasne, nie ma problemu: Intel i5-4590Gigabyte GA-B85M-D3HCrucial Ballistix (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU)WD Blue 1TB (WD10EZEX)Thermaltake Smart SE Modular 530WZalman Z3 PlusDell P2314HGigabyte Force K7Gigabyte M6900Budżet na wszystko to jakieś 3200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...