Skocz do zawartości
evertis

Części MB,CPU, CPU cooler, RAM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nosze się z zamiarem wymiany procesora, płyty głównej, coolera cpu i pamięci RAM. Budżet, którego nie chce przekraczać to 1750 pln. Komputer musi pracować stabilnie i być w miare wydajny(służył będzie do programowania w technologiach .NET).

Posiadam zasilacz Chiftec CFT-560-A12S

Wymysliłem sobie takie 2 konfiguracje:

http://www.morele.net/inventory/info/bbDCtm/

i

http://www.morele.net/inventory/info/aE6EQR/

Co o nich sądzicie? 

AMD biorę pod uwagę ponieważ ma wsparcie dla IOMMU, co mogłoby mi trochę ułatwić pracę, ale bez niego jestem w stanie przeżyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 1 zestawie nie widzę sensu dla tego macho , spokojnie wystarczy box a jak jesteś fanem ciszy to coś pokroju SPC Spartan Pro za 69 zł .

Xeon E3 1230V3 nie ma integry , musiał byś albo dać jakąś dodatkową kartę ( jak masz albo kupić np. XFX HD6450 za 141 zł ) albo dołożyć do Xeona z integrą lub I7 4790 np. Xeon E3 1245 V3 za 1 040 zł .

Płytę i ram też można brać tańsze np. Asrock B85 Pro4 za 238 zł i Crucial Ballistix 2x4GB DDR3 1 600 mhz CL9 za 279 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafikę mam osobną.

TUF ma 5 lat gwarancji, a ja mam uczulenie na ASRocki i MSI. Raczej wole dołożyć pare złotych do płyty niż później narzekać.

Odnośnie procka rozważam jeszcze Xeona E3-1231V3 z płytą główną z nowym chipsetem. 

BOXowego chłodzenia nie chce bo Xeon troche ciepła wydziela, a nie lubie jak wiatrak chodzi jak odkurzacz.

A jakieś opinie nt. zestawu nr 2?

Edytowane przez evertis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi