Skocz do zawartości
kacperos1999

Modernizować czy kupićnowy komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowy na tym forum.Mam problem ponieważ mój komputer zaczął się zawieszać(dysk ma bad sektory) WD 160 gb na sata.Grafika jest już stara nawet world of tank przycina.I mam pytanie czy lepiej modernizować sprzęt czy kupić nowy.Chciałbym wydać jak najmniej jest to możliwe ale nie może to przekroczyć 600zł .Oto moja aktualna specyfikacja:
Procesor:Amd Athlon X2 4000+
Płyta główna:Gigabyte GA-MA69VM-S2
RAM :Corsair dominator 2GB ddr2 1066MHZ
Karta graficzna:Ati radeon X1950 raczej do wymiany
Dysk twardy :WD1600JD na sata(do wymiana bad sektory)
Nagrywarka :Jakaś LG na ATA (nie używam jej )
Zasilacz (dokładny model):Cooler Master Elite Power 400W (RS-400-PSAR-J3

Jak miałbym składać nowy to myślałem o apu od Amd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj nie ma czego modernizowac. Szukaj uzywek na allegro, pentium g za 180zl, mobo 150, ram 150 i do tego hdd na sata. Zasilacz moze zostac. Ewentualnie apu od amd ale szalu nie bedzie.

A co lepsze będzie pod gry Apu czy pentium?

JAka będzie róznica pomiędzy sata 2 a sata3?

A jak by chciał kupićzasilacz np. ten http://allegro.pl/cichy-zasilacz-komputerowy-atx-modecom-logic-500w-i4380546125.html czy on nie jest z czarnej listy ?

http://www.morele.net/inventory/info/afdbGf/ taki zestaw może być

Edytowane przez kacperos1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

APU od AMD to tragedia , mimo że od Kaveri wydajność samego APU za sprawą wbudowanej karty jest dobra to problem nadal leży po stronie CPU .

Tutaj Pentium radzi sobie lepiej , czasami jest lepszy niż pseudo Quady AMD .

Różnicę pomiędzy SATA II i SATA III odczujesz tylko na SSD , choć tutaj bardziej liczy się czas dostępu niż transfery .

Klasyczne talerzowe HDD nawet nie wykorzystują w pełni SATA II .

Podany Modecom Logic z linka to tragedia z czarnej listy .

Jak masz mało kasy to używany Fortron 400W lub Seasonic ET 350W/400W będzie dużo lepszą opcją .

Podany zestaw to kompletna tragedia , tutaj masz sporo lepszy zestaw .

Pentium G3220 , Asrock H81M , Crucial 4GB DDR3 1 600 mhz CL11 i Corsair VS 350W , za całość zapłacisz 988 zł .

Do tego dokładasz X1950 albo szukasz na allegro czegoś nowszego .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

APU od AMD to tragedia , mimo że od Kaveri wydajność samego APU za sprawą wbudowanej karty jest dobra to problem nadal leży po stronie CPU .

Tutaj Pentium radzi sobie lepiej , czasami jest lepszy niż pseudo Quady AMD .

Różnicę pomiędzy SATA II i SATA III odczujesz tylko na SSD , choć tutaj bardziej liczy się czas dostępu niż transfery .

Klasyczne talerzowe HDD nawet nie wykorzystują w pełni SATA II .

Podany Modecom Logic z linka to tragedia z czarnej listy .

Jak masz mało kasy to używany Fortron 400W lub Seasonic ET 350W/400W będzie dużo lepszą opcją .

Podany zestaw to kompletna tragedia , tutaj masz sporo lepszy zestaw .

Pentium G3220 , Asrock H81M , Crucial 4GB DDR3 1 600 mhz CL11 i Corsair VS 350W , za całość zapłacisz 988 zł .

Do tego dokładasz X1950 albo szukasz na allegro czegoś nowszego .

A ten zasilacz nie będzie zasłaby jakbym pózniej dołozył dobrą grafike taką np. Radeon R9 270

Edytowane przez kacperos1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DZiękiuje wszystkich jutro zamawiam zestaw i zobaczymy jak się spisze .Pozdrawiam i dziękuje za pomoc

Może być .

Nie widzę tylko sensu w braniu dodatkowego chłodzenia , box wystarczy do G3220 .

Pózniejszym terminie będe chciał włożyć i3 a ten cooler orginalny jest głosniejszy a wole dolożyći miećchłodniej i ciszej pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak stary komp idzie na zlom to bym zostawil zasilacz i obudowe. masz 250 do przodu i mozesz pomyslec o kupnie uzywanej grafiki. jakis gtx 460/560 albo radek 6850/7770. Masz odrazu zestaw do grania. Chyba ze komputer nie jest stabilny szczegolnie podczas obciazeniem to zasilacz trzeba zmienic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma najmniejszego sensu modernizować Pentiuma na i3.

Miałem na myśli i5

jak stary komp idzie na zlom to bym zostawil zasilacz i obudowe. masz 250 do przodu i mozesz pomyslec o kupnie uzywanej grafiki. jakis gtx 460/560 albo radek 6850/7770. Masz odrazu zestaw do grania. Chyba ze komputer nie jest stabilny szczegolnie podczas obciazeniem to zasilacz trzeba zmien

A do tego jakie cpu i mobo i ramy

ja bym to widział tak

1 603036 Procesor Intel Pentium G3220 (3M Cache, 3.00 GHz) BOX BX80646G3220 182,00 182,00 wysyłka natychmiastowa Usuń

2 605249 Płyta główna ASRock H81M LGA1150 (PCX/DZw/GLAN/SATA3/USB3/DDR3/CROSSFIRE) mATX ( H81M ) 180,00 180,00 wysyłka natychmiastowa Usuń

3 479659 Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX) 199,00 199,00 wysyłka natychmiastowa Usuń

4 622218 Zasilacz SilentiumPC Vero L1 500W 80Plus - VL1-500 149,00 149,00 wysyłka natychmiastowa Usuń

5 623143 Pamięć GoodRam 4GB PC3-12800 (1600MHz) CL11 GR1600D364L11S/4G 139,00 139,00 wysyłka natychmiastowa Usuń

6 619114 Obudowa Zalman T4 - USB 3.0 - czarna (ZM-T4) 89,00 89,00 wysyłka natychmiastowa Usuń

Suma i przewidywany czas realizacji: 938,00 wysyłka natychmiastowa

Mój zestaw bardziej mi się podoba w sumie to podzespoły bardzo zbliżone tylko innej wiry dysk i ramy a obudowy ie zmnienie bo tamta  mi siępodoba i bedzie lepiej chłodzić podzespoły .Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam chciałbym kupić komputer ponieważ mój trochę sięzepsół i nie daje rady oto specyfikacja:
Procesor:Amd Athlon X2 4000+
Płyta główna:Gigabyte GA-MA69VM-S2
RAM :Corsair dominator 2GB ddr2 1066MHZ
Karta graficzna:Ati radeon X1950 raczej do wymiany
Dysk twardy :WD1600JD na sata(do wymiana bad sektory)
Nagrywarka :Jakaś LG na ATA (nie używam jej )
Zasilacz (dokładny model):Cooler Master Elite Power 400W (RS-400-PSAR-J3

Do wszystkiego posiadam kartony jesli ktoś był by chętny

Myślę nad wymianą cpu+mobo+ram+dysk .zeby zostawićzasilacz i bude bo napędu nie potrzebuje i proszę was o złożenie dlamnie zestawu.Nakomputerze najczesciej gram w world of tanks gta4 prototype fifa

Mam monitor 19cali.Z góry dziękuje za pomoc

Moj budżet wynoi podać 350zł i myślałem żeby sprzedać wszystko oprucz zasilacza to może z 300zł by był.

Możemy lekko nagiąc budżet jednak wolał bym nie

I chciałbym żeby był to najwydajniejszy zestaw używany ale lepiej nowy.ozniej dokupie kartę graficzną

I

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi