Gansey Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2014 Witam, ostatnio zakupiłem komputerek z takimi oto kościami RAM: http://www.morele.net/pamiec-team-group-vulcan-orange-ddr3-2133-cl10-8-gb-tlad38g2133hc10qdc01-614306/ Ale zauważyłem że są ustawione na 799 MHz mimo swoich dużo większych możliwości. Czy mogę je przestawić na wyższą częstotliwość? I czy jest w ogóle taka potrzeba? :) Jeśli tak to proszę o wytłumaczenie jak to zrobić i czy zasilacz da rade? Reszta kompa: Procesor: Intel Core I5-4690K Zasilacz: Thermaltake Smart SE Modular 530W Płyta główna: ASRock Z97 PRO4 Grafika: MSI GTX 760 GAMING 2GB DDR5 Prosił bym o wytłumaczenie gdzie w UEFI szukać takiej opcji i jak manipulować napięciem itp. (nie chce niczego zepsuć) Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gansey Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2014 (edytowane) Dzięki! Ustawiłem profil XMP 1.3 Profile 1 Mam nadzieje że to załatwi sprawe :) Niemniej jednak wcześniej kiedy sprawdzałem programem "Speccy" to RAM pokazywało 800MHz a teraz pokazuje 1066 MHz. Czy czestotliwość wzrasta sama kiedy tego potrzebuje czy taki mam limit dla procesora/zasilacza ? Edytowane 2 Sierpnia 2014 przez Gansey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gansey Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Aha.. czyli to są jakby 2 kanały po 1066? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gansey Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Aha no tak mam wpięte w sloty tego samego koloru - wiem że tak trzeba ale wczesniej nie wiedzialem po co :D Widze ze masz w sumie bardzo podobną konfiguracje jak ja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gansey Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2014 To jak zmienie częstotliwoścć a reszte opcji zostawie na auto to same dopasuja zapotrzebowanie na napiecie itd.? Niestety poki co mam box na ktory tak wszyscy narzekaja a ja nie doswiadczylem jesscze jeszcze wiecej niz 45 stopni na tym cpu. (Tyle bylo po godzinie grania w watch dogs na ultra) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...