bksch Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2014 Witam, (Z góry informuję, że jestem w tym troszeczkę "zielony") Chciałbym w swoim PC zwiększyć pamięć RAM z 4GB do 8GB. Posiadam dwa sloty DDR2. Lecz chciałbym się upewnić czy jest taka możliwość. Jeśli tak to jakie kości polecacie typowo do gier? Obecnie mój PC składa się z: Płyta główna: ga-m61pme-s2p Specyfikacja Zasilacz: Aerocool e80-600 Procesor: AMD Athlon 7750 Dual-Core (2.7GHz) Karta graficzna: Geforce GTS 450 Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbora Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2014 Tak, Twoja płyta obsługuje do 8GB RAM więc możesz dokupić kość. Nie ma pamięci "typowo do gier".. Ram to Ram (nie uwzględniając różnicy częstotliwości i timingów..) kup to co będzie tańsze, byle to było DDR2 np. Kingstone, czy Goodram.. luknij ewentualnie w CPU-Z jaką teraz masz pamięć w kompie i kup tej samej firmy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bksch Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2014 Tak mam wgranego Windows 7 Ultimate 64 Bit. Pytanie odnośnie tej kości: http://allegro.pl/nowy-ram-hynix-4gb-dual-2x2gb-ddr2-pc5300-667-pc-i4401052527.html O co chodzi z tym Dual? Czy są to po prostu 2 osobne kości po 2GB czy dwie kości połączone ze sobą stanowiące jeden element? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbora Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2014 (edytowane) To dwie osobne kości po 2GB.. Edit.. Tak jak Ci pisałem, zobacz w cpu-z jakie masz kości i taką kup.. przyglądnij się czy masz kości 1066,800,667 MHz.. Edytowane 28 Lipca 2014 przez xbora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2014 Płyta ma dwa sloty na ram, co właściwie chcesz zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bksch Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2014 @Klaus Obecnie mam wsadzone DDR2 2x2GB (800MHz) A chciałbym wsadzić 2x4GB Czyżbyś sugerował, że nie ma takiego możliwości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2014 Płyta obsługuje 8GB więc 2x4GB powinno być możliwe. Dziwiło mnie, że chcesz "dołożyć" zestaw 2x2GB do płyty z dwoma slotami. Kości ddr2 po 4GB to będzie pewnie drogi gips. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2014 Nie wiem co kolega bksch chce zyskać . Dołożenie ramu nic nie da tutaj - w grach ogranicza cię procek i karta , w programach gdzie 8GB ramu było by przydatne ograniczy cię procek . 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bksch Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2014 No cóż widzę, że już nie ma sensu inwestowanie w mojego kochanego złomka. Sprawa wyjaśniona. Dziękuje wszystkim za rady :) 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...