Skocz do zawartości
POWER BY AMD

Intel Tejas i Co Wy Na to

Rekomendowane odpowiedzi

proces technologiczny – 0.09/0.065 microna

powierzchnia jądra - 120-140mm2 (0.09m)/ 80-100mm2 (0.065m

rozszerzona, wydajniejsza technologia HyperThreading

8 nowych instrukcji (TNI - Tejas New Instructions)

1MB L2 cache

24kB L1 cache

16K uOps Trace Cache

800/1066Mhz FSB

obudowa 775 LGA (Land Grid Array)

początkowa częstotliwość taktowania 4,4GHz i wyżej

podstawka Socket T

wsparcie dla Dual Channel DDR-II 400/533Mhz, PCI Express x16 & ICH6 (chipset Grantsdale)

dostępność – II połowa 2004 roku

No i Hamer ma konkurencje w prawdzie jeszcze nie szybko ale intel nie siedzi z załozonymi rekoma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Prosilibyśmy linka

2. To było nie do uniknięcia

3. Jak dla mnie intel dysponował taką technologią od dawna, ale nie wprowadzał jej, bo i po co?

4. W przedziale technologicznym AMD nigdy nie było konkurencją dla intela- może przez chwilę siedziało mu na karku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie będzie 4x droższy od AMD...

no nie wiem

Opetrony serii 800 zaczynaja sie od 700-800 $ na 2100+ kończąc :D

Coprawda 14* kosztuje ok 400-500 USD ale i tak drogo

[ FX 5900 Ultra + Opetron/Athlon 64 i 6000 zeta nie ma w kieszenii ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto co znalzłem na temat planów intela:

Następcą Prescotta będzie układ o kodowej nazwie Tejas. Zadebiutuje on najprawdopodobniej pod koniec przyszłego roku. Tejas pracować ma z zegarem dochodzącym do 9 GHz i współpracować z szyną o zegarze przynajmniej 1.2 GHz. Tejas to także 8 kolejnych, nowych instrukcji i zapewne kolejne usprawnienia technologii współbieżnej wielowątkowości.

W 2005 roku zaś swoją premierę będzie mieć procesor o kodowej nazwie Nehalem. Dzięki produkcji w wymiarze technologicznym 65 nm będzie on w stanie pracować z zegarem znacznie przekraczającym 10 GHz.

http://pclab.pl/modules.php?op=modload&nam...mode=nocomments

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to ze do usranej smierci bede siedzial na 1700+.I wszystkie nowosci mam w nosie.Panzer General 2 chodzi swietnie.Nic wiecej do szczescia nie jest mi potrzebne.  :twisted:

HEHE Masz rację!

Mi też narazie mój sprzęt styka, wszystko chodzi tak jak chce i troche jeszcze na nim posiedze.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom tejas bedzie pod koniec 2004

narazie ciekawe jak zadebiutuje athlon64 (czy pokona northwooda 3.2) oraz jak wydajne beda prescotty.

athlon64 ma u mnie sporego plusa bo nareszcie jakis procek amd bedzie w kasku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak intel to syf. A te ich nowe Celerony 2500 i 2600 zasługują na obsikanie moczem po wyjęciu z pudełka ;-) Ale intel ma niestety szczęście bo przecie taki celeron sie nie spali bo sie nie grzeje=nie wykonuje obliczeń!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak intel to syf. A te ich nowe Celerony 2500 i 2600 zasługują na obsikanie moczem po wyjęciu z pudełka ;-) Ale intel ma niestety szczęście bo przecie taki celeron sie nie spali bo sie nie grzeje=nie wykonuje obliczeń!

poplulem monita :lol: :lol: :lol:

nie moge sie doczekac kiedy w łapki mi wpadnie taki AMD z kaskiem , nareszcze jaja AMD sa chronione i nie bedzie trzeba sie martwic o niszczycielskie zgniatacze jaj (cooolery)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...