Skocz do zawartości
Firo

GTX660OC, Drżenie obrazu pod obciążeniem.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od jakiegoś miesiąca zmagam się z dziwnym problemem. Kiedy karta osiąga temperaturę +/- 70 stopni wiatraki wchodzą na spor wyższe obroty. Wg HWMonitor z 20 na 30%. Wtedy obraz zaczyna lekko drżeć a efekt jest podobny jak przy słabym odświeżaniu. Karta dobrze siedzi w slocie, dobrze podłączone zasilanie. Stawiałbym na winę samej karty lub kabla jakim jest podłączona. Jest to blisko 7 letni kabel DSUB z przejściowką na DVI. I tu pojawia się pytanie czy wkręcający się na wyższe obroty wiatrak może powodować takie anomalie czy winna jest sama karta/rdzeń po osiągnięciu wysokiej temperatury? 

Reszta podzespołów:

Gigabyte Sniper B5

I5 4440

Corsair CX600W

8GB DDR3 Kingston Blue 

Monitor to 7 letnia Iiyama która posiada jedynie dsub.

EDIT: Rozkręciłem wiatraki na 50% przy pomocy MSI Afterburner i efekt w systemie się nie pojawił ( w stresie nie sprawdzałem ). Czyli raczej obstawiałbym problem albo ze sterownikami albo z samą kartą.

Edytowane przez Firo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne że nie. Nie pokoi mnie jedynie fakt że dzieje się to tylko po osiągnięciu przez kartę określonej temperatury i za moment ( kiedy wentylatory wejdą na 30% i temperatura nieco spadnie ) znika. W tej sytuacji obstawiać monitor czy kartę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo nietypowe zachowanie dla karty. Oczywiscie zeby wykluczyc lub potwierdzić problem nalezy sprzęt podpiąć pod inny monitor. Pomimo wieku monitor nie powinien reagować tak na karte chyba ze dzialo by sie to od razu po włączeniu kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi