Firo Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) Witam. Od jakiegoś miesiąca zmagam się z dziwnym problemem. Kiedy karta osiąga temperaturę +/- 70 stopni wiatraki wchodzą na spor wyższe obroty. Wg HWMonitor z 20 na 30%. Wtedy obraz zaczyna lekko drżeć a efekt jest podobny jak przy słabym odświeżaniu. Karta dobrze siedzi w slocie, dobrze podłączone zasilanie. Stawiałbym na winę samej karty lub kabla jakim jest podłączona. Jest to blisko 7 letni kabel DSUB z przejściowką na DVI. I tu pojawia się pytanie czy wkręcający się na wyższe obroty wiatrak może powodować takie anomalie czy winna jest sama karta/rdzeń po osiągnięciu wysokiej temperatury? Reszta podzespołów: Gigabyte Sniper B5 I5 4440 Corsair CX600W 8GB DDR3 Kingston Blue Monitor to 7 letnia Iiyama która posiada jedynie dsub. EDIT: Rozkręciłem wiatraki na 50% przy pomocy MSI Afterburner i efekt w systemie się nie pojawił ( w stresie nie sprawdzałem ). Czyli raczej obstawiałbym problem albo ze sterownikami albo z samą kartą. Edytowane 29 Lipca 2014 przez Firo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2014 Masz 7 letni monitor na D-SUB. Spodziewasz się igiełki w obrazie analogowym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firo Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2014 Jasne że nie. Nie pokoi mnie jedynie fakt że dzieje się to tylko po osiągnięciu przez kartę określonej temperatury i za moment ( kiedy wentylatory wejdą na 30% i temperatura nieco spadnie ) znika. W tej sytuacji obstawiać monitor czy kartę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sokrim Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2014 Bardzo nietypowe zachowanie dla karty. Oczywiscie zeby wykluczyc lub potwierdzić problem nalezy sprzęt podpiąć pod inny monitor. Pomimo wieku monitor nie powinien reagować tak na karte chyba ze dzialo by sie to od razu po włączeniu kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...