Skocz do zawartości
baslow

Zestaw do pracy: grafika 2d wektorowa i rastrowa oraz do grania :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich - jestem świeżakiem na tym forum  :)

Dawno nie bawiłem się w składanie nowego komputera i nie wiem tak do końca co jest po linii i na bazie  ;) Coś się dowiedziałem i coś poskładałem ale na ile to ma sens? Ocenicie?

Komputer z założenia ma być głównie do pracy: grafika rastrowa (może być dużych rozmiarów) i wektorowa, tworzenie prezentacji, tworzenie stron itp... jak każdy komputer też będzie służył do grania  :)

Chciałem aby komputer prezentował dużą wydajność i stabilność pracy oraz żeby był szybki  ;)

Budżet - czym niżej tym lepiej  ;) ja zacząłem od 3,5k a skończyłem że nie przekroczę 4,5k w efekcie stanęło teraz na 4,8k --- czy to nie przesada?

Dobra - monitor, klawiatura, mysza - wykorzystuje to co mam  ;)

Zestaw - link do koszyka http://www.morele.net/inventory/info/M2KSkK/

Procesor serwerowy Intel Xeon E3-1231v3 3.4 GHz LGA1150 BOX (BX80646E31231V3)
Płyta główna Asus MAXIMUS VII RANGER, Z97, QuadlDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI, D-Sub, ATX (MAXIMUS VII RANGER)
Pamięć G.Skill TridentX DDR3 2x8GB 2400MHz CL10 F3-2400C10D-16GTX
Chłodzenie CPU Be Quiet! Dark Rock PRO 3 BK019
Dysk Seagate 3.5'', 2TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST2000DM001)
Asus DRW-24F1ST E-Green 24x SATA (DRW-24F1ST/BLK/G/AS) BOX + Cyberlink Power2Go 8
Karta graficzna Asus Radeon R7 265 2GB GDDR5 (256Bit) DVI HDMI DP (R7265-DC2-2GD5)
Obudowa Chieftec LF-01B-OP - 2xUSB3.0 - CZARNA (CH-09B-B-OP)
Microsoft Windows 8.1 Professional 64-bit PL OEM (FQC-06939)
Zasilacz Chieftec 750W APS-750CB

Co byście zmienili? Może tańsze a też wydajne? Może trochę droższe a wydajniejsze? W ogóle ten zestaw ma sens?

Czy procesor i płyta mają szansę się dogadać? Czy jakieś funkcje procesora mogą nie być obsłużone?
Jak do zestawu procesor-płyta pasuje ta wybrana pamięć?
Nie mam zielonego pojęcia jak wybrać moc zasilacza do tego mojego zestawu - chciałbym też aby zasilacz miał trochę rezerwy ,,na przyszłość'' dodatkowy ram, dodatkowy dysk, dodatkowa karta graficzna itd...

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję taki zestaw za 4 622 zł .

I7 4790K , Asrock Z97X Killer , Geil 2x8GB DDR3 2133 mhz CL11 . TR Macho HR-02 Rev.A , Fractal Desing Define R4 Black Pearl USB 3.0 & Corsair CS 550W .

Lepszy procek - 4GhZ na stock i możliwość OC , dobre chłodzenie ( BQ DR3 to przesada , tym bardziej do Xeona E3 którego nie da się podkręcić ) , dobra buda i markowy , modularny zasilacz z certyfikatem 80+ Gold .

Ew. zestaw do pracy i do grania na wysokich detalach za 4 776 zł

Xeon E3 1231V3 . Asrock H97 Performance , Crucial 2x8GB DDR3 1 600 mhz CL9 , Asus R9 290 4GB DDR5 DC2 .

Do płyty na H97 nie ma sensu brać szybszych ramów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję taki zestaw za 4 622 zł .

I7 4790K , Asrock Z97X Killer , Geil 2x8GB DDR3 2133 mhz CL11 . TR Macho HR-02 Rev.A , Fractal Desing Define R4 Black Pearl USB 3.0 & Corsair CS 550W .

Lepszy procek - 4GhZ na stock i możliwość OC , dobre chłodzenie ( BQ DR3 to przesada , tym bardziej do Xeona E3 którego nie da się podkręcić ) , dobra buda i markowy , modularny zasilacz z certyfikatem 80+ Gold .

Ew. zestaw do pracy i do grania na wysokich detalach za 4 776 zł

Xeon E3 1231V3 . Asrock H97 Performance , Crucial 2x8GB DDR3 1 600 mhz CL9 , Asus R9 290 4GB DDR5 DC2 .

Do płyty na H97 nie ma sensu brać szybszych ramów .

Dzięki!

A czemu akurat ASRock? Pamiętam ASRocka z lat około 2004-2005 nie była to płyta zbytnio godna uwagi ;)

Pytam też dlatego że ze sklepu dowiaduję się że ASUS może nie działać z tym Xeonem - że trzeba Bios upgradować a może to i tak nic nie dać. Asus na stronie ma napisane że działa ale niektóre funkcje mogą nie działać... co Ty/Wy na to?

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asrock z tamtych czasów i dzisiejszy Asrock to praktycznie 2 różne firmy .

Obecnie Asrock jest jednym z lepszych producentów płyt z dobrym wsparciem dla swoich produktów , płyty dobrze wyposażone i często tańsze od konkurencji o podobnym wyposażeniu .

Co do działania Xeona na płycie czy to Asusa czy Asrocka i innych producentów - podstawą tutaj jest upgrade biosu do wersji obsługującej dane CPU .

W przypadku Asusa nic nie ma przy tym Xeonie , jest tylko w spisie - podejrzewam że jest normalnie obsługiwany ale nie wiem na 100% .

Płyta za to powinna na 100% obsłużyć I7 4790K .

Spis obsługiwanych CPU na tym Asusie nie jest za czytelny .

O wiele czytelniejsza jest strona Asrocka w tym przypadku , Z97X Killer obsługuje Xeona na domyślnym biosie i I7 4790K od biosu P1.30 .

O dodatkowych ficzerach z Xeona nie ma mowy ani na stronie Asusa ani Asrocka ( zresztą Asrock jest do pewnego stopnia częścią Asusa ) , z Xeonem poza brakiem obsługi ficzerów od iGPU ( której Xeon nie ma ) zyskujesz funkcje VPro Trusted Excecution .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rzeczowe wyjaśnienie :)

Trochę przemyślałem i przeplanowałem zestaw, zerkniesz?

Pamięć G.Skill TridentX DDR3 2x8GB 2400MHz CL10 F3-2400C10D-16GTX
Zasilacz Corsair Builder Series CX 750W 80+ Bronze - CP-9020015-EU
Asus DRW-24F1ST E-Green 24x SATA (DRW-24F1ST/BLK/B/AS) OEM
Chłodzenie CPU Noctua NH-U12S
Karta graficzna Asus Radeon R7 265 2GB GDDR5 (256Bit) DVI HDMI DP (R7265-DC2-2GD5)
Płyta główna ASRock Z97X KILLER Z97 LGA1150 (PCX/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/SLI/CROSSFIRE) (Z97X KILLER)

Pamięci wziąłem 2400 o CL 10 - tak mi się wydaje że będzie szybciej ;) czy źle mi się wydaje?
Zasilacz Corsair - zamiast Chiefteca - dobry będzie? 750W to nie przesada? Ile ten mój zestaw tak na 100% może wziąć watów?
Chłodzenie zmieniłem - ale nie wiem czy nadal nie jest zbyt wypasione ;) generalnie zależy mi żeby jak najdłużej było bezobsługowe ;) osobiście mam jakiś cooler Asusa na QuadCore Q6600 i tak pracuje mi już 7 lat ;)
Zostaję przy Xeonie - jednak raczej nie będę podkręcał procesora a ten chyba jest sporo tańszy... myślisz że głupio robię?

Co do budy - to nie umiem wybrać - szukam prostej obudowy - najchętniej bez klapek pierdółek i innych na przodzie z USB 3.0 na zewnątrz w dogodnym miejscu, bez podświetleń żadnych, za to chłodnej - sporo wiatraków i przestronnej - tak żeby rąk nie podrapał grzebiąc w niej, masz może coś na myśli?

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie będziesz podkręcał to wystarczy płyta na H97 / B85 , do tego pamięci 1 600 mhz bo chipsety nie wspierają szybszych .

Zawsze to 200-300 zł mniej , które można przeznaczyć na co innego .

Zasilacz 750W to kompletna przesada , jak ten zestaw weźmie 300W pod obciążeniem to będzie dobrze .

Noctua to też przesada , jak chcesz mieć ciszę to kup SPC Fera lub Raintek Themis .

Tak swoją drogą - wcześniej zapomniałem o SSD a przy tym co robisz to wręcz zalecane jest kupno SSD .

Proponował bym się wstrzymać na 2-3 dni z kupnem czy nawet wybieraniem , na morele są dziwne braki i to sporo - wywiało Asusa R9 290 , Corsaira CS 550W , tego DVD RW od Asusa , W 8.1 Pro .

Generalnie sporo innych części nie ma - R9 280/280X/270X są po 2-3 modele , gdzie wczoraj było po 10 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak widziałem że coś się popsuło i morele nawet Windowsa nie mają ;)

Rozumiem że o podkręcaniu mówimy tylko jak mamy procesor który odblokowany mnożnik?

Bo podkręcanie to nie jest to co jest napisane przy np, E3-1231v3 maks. prędkość 3,8 mimo że prędkość jest 3,4

A co do tego ma prędkość pamięci w takim razie i obsługiwane pamięci na płycie? Z tego co widzę to i e3-1231v3 i i7-4790k obsługują pamięć 1333/1600 - czy tą częstotliwością procesora też da się operować w trakcie podkręcania?

Zawsze wydawało mi się że czym większa częstotliwość pamięci i mniejsze CL tym lepiej?

Powiedz mi jeszcze czy wiele tracę nie mając układu graficznego na procku - wybierając xeona zamiast i7?

Czy ta karta i dodatkowa mogą jakoś współpracować? Daje to poprawę szybkości? Jakości działania?

O SSD myślałem tylko ale chyba jeszcze poczekam ;) generalnie potrzebuję mieć na tym kompie dwa systemy Windowsa i Linuxa - myślałem żeby kupić SSD i na nim zainstalować oba systemy operacyjne a dołożyć HDD i na nim mieć magazyn danych.... ale faktycznie chyba poczekam jeszcze z zakupem - a jaki byś polecał - pewnie z 240G by mi było potrzebne tak na bide ;)

Jak będę wybierał zasilacz - to jakie powinien mieć systemy zabezpieczeń? Na co mam zwracać uwagę?

Nie masz jakichś fajnych obudów przepracowanych które mógłbyś polecić?

Dzięki wielkie za Twoją pomoc!

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

No to mam kolejne przemyślenia ;)

Pamięć G.Skill 16GB (2x8GB) TridentX 1600MHz CL7 XMP - F3-1600C7D-16GTX
Zasilacz Be Quiet! Pure Power L8 600W 80PLUS Bronze BN224
Asus DRW-24F1ST E-Green 24x SATA (DRW-24F1ST/BLK/G/AS) BOX + Cyberlink Power2Go 8
Chłodzenie CPU Be Quiet! Shadow Rock Slim BK010
Płyta główna ASRock H97 KILLER H97 LGA1150 (PCX/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/CROSSFIRE) (H97 KILLER)

Jak to teraz wygląda?

Po tym jak napisałeś mi o Fractal Design - rozważam też coś takiego jako budę: Obudowa Fractal Design Arc Midi R2 FD-CA-ARC-R2-BL

Dzięki z góry, pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie będziesz podkręcał to wystarczy płyta na H97 / B85 , do tego pamięci 1 600 mhz bo chipsety nie wspierają szybszych .

Zawsze to 200-300 zł mniej , które można przeznaczyć na co innego .

Zasilacz 750W to kompletna przesada , jak ten zestaw weźmie 300W pod obciążeniem to będzie dobrze .

Noctua to też przesada , jak chcesz mieć ciszę to kup SPC Fera lub Raintek Themis .

Tak swoją drogą - wcześniej zapomniałem o SSD a przy tym co robisz to wręcz zalecane jest kupno SSD .

Proponował bym się wstrzymać na 2-3 dni z kupnem czy nawet wybieraniem , na morele są dziwne braki i to sporo - wywiało Asusa R9 290 , Corsaira CS 550W , tego DVD RW od Asusa , W 8.1 Pro .

Generalnie sporo innych części nie ma - R9 280/280X/270X są po 2-3 modele , gdzie wczoraj było po 10 .

@reyden

Trochę pozmieniałem - kolejny raz ;)

Rzucisz jeszcze raz - ostatni okiem?

Szczegóły:

http://www.morele.net/inventory/info/QB2AQy/

W dużym skrócie:

Pamięć G.Skill RipjawsX DDR3 2x8GB 1600MHz CL9 (F3-1600C9D-16GXM) // całkowicie nie mam przekonania - może jest jakaś wydajniejsza i o mniejszym latency? może ta jest za droga w stosunku do możlowiśći?
Obudowa Fractal Design Define R4 Black Pearl USB 3.0 - (FD-CA-DEF-R4-BL) // jednak ta - komputer jest dla żonki a jej ta akurat się podoba ;)
Asus DRW-24F1ST E-Green 24x SATA (DRW-24F1ST/BLK/B/AS) OEM
Zasilacz Corsair CS Series 650W Modular 80+ GOLD - CP-9020077-EU // 650 - żeby mi nie brakło mocy ;) nie mam pojęcia ile toto może wziąć - jestes pewny że 300 to wszystko?
Chłodzenie CPU Be Quiet! Shadow Rock Slim BK010
Płyta główna ASRock H97 KILLER H97 LGA1150 (PCX/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/CROSSFIRE) (H97 KILLER) // a da się na tej płycie tak zrobić żeby procesor chodził w turbo? więcej podkręcać nie muszę...

Zmieniłbyś/zmienilibyście coś jeszcze? Na lepsze? Wydajniejsze? Tańsze?

Zależy mi na tym żeby zestaw był wydajny i w miarę możliwości posłużył w tej konfiguracji parę (5+) lat. Jak pisałem, komputer jest dla żony do pracy w grafice 2d wektorowej i rastrowej. Dodatkowe prace to prace z tworzeniem stron i prezentacji. Dobrze żeby dał radę z w miarę nowymi grami. Najchętniej w rozdzielczości full hd.

Dzięki jeszcze raz za pomoc w moich próbach stworzenia zestawu idealnego ;)

Pozdrawiam,
Edytowane przez baslow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtórzę to po raz kolejny - BQ DR3 to kompletna przesada do Xeona , już przy kręconym I5/I7 średnio się sprawdza - za drogi w stosunku do osiągów ale tutaj to tylko wyrzucanie kasy w błoto .

Jak chcesz mieć ciszę i niskie temperatury to kup SPC Spartan Pro lub Raintek Themis .

Te ramy od G.Skill to przesada - tylko przepłacasz a wydajność taka samo jak Crucial Ballistix 2x8GB DDR3 1 600 mhz CL9 które kosztuje 530 zł , 155 zł mniej niż te GS-y .

Ramy CL 8 / CL7 też odpadają - są dość drogie , 650 zł za CL8 i prawie 700 za CL7 a wydajność nie rośnie aż tak bardzo .

Zasilacz za mocny do tego sprzętu , tutaj wystarczy dobre 450W , ew. 550W i do tego lepszą kartę np. R9 270 .

O SSD też można pomyśleć .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@reyden

Chłodzenie CPU zmieniłem, pamięci też wziąłem wg. sugestii.

Kartę zmieniłem na: Asus Radeon R9 270X 4GB GDDR5 (256 Bit) HDMI 2xDVI DP (R9270X-DC2T-4GD5)

Ale teraz zaczynam popadać w paranoję że Watów mi braknie ;) nowa karta - nowe wyzwania - nowy pobór prądu ;)

A jak dołożę zaraz do kompa kolejne 2x8G ramu?

Kolejny dysk - tym razem SSD na przykład?

Podepnę ze trzy urządzenia na USB?

Dołożę ze 2 wiatraki do budy a 140mm żeby był przeciąg...

No i jeszcze włączę turbo boost na CPU... nie braknie mi tego zasilacza 550 który proponujesz?

Dzięki jeszcze raz za pomoc :)

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzaj - dobre 550W pociągnie karty pokroju GTX780 / R9 290 .

Nie bierz R9 270X 4GB - karta jest za słaba aby wykorzystać tyle pamięci , bierz wersję 2GB.

Dołożenie ramu ( nawet 16 czy 32 GB ) nie wiele zmienia w kwestii poboru mocy , tak samo dodatkowe wentylatory .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@reyden

Dzięki wielkie!

Powiedz mi jeszcze tylko, co oznacza jak mówisz dobre 550W ;) chieftec, corsair? Ale jakie serie?

Wziąłbym chętnie jakiś z 140mm wiatrakiem...

EDIT:

Pisałeś mi w jakimś z wcześniejszych zestawów o Corsair CS 550W - to będzie dobre? ;)

Myślałem też o serii RM Corsair - ale może to też przesada? ;)

Pozdrawiam,

Edytowane przez baslow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi