Krzysiu1983 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Witam, w 2013r. złożyłem kompa i z racji oszczędności kupiłem 1x4GB Crucial Ballistix Tactical CL8 (1600 MHz). Chciałem dzisiaj dokupić drugą kość - niestety - producent sprzedaje je tylko 2x4GB. Ogólnie ciężko dostać 4GB CL8, a nie chcę wydawać dodatkowych $. I tutaj pytanie nr 1 - można zaryzykować i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> CL9 a następnie obinżyć tamingi ? Czy ogólnie pomysł skazany jest na porażkę i jest duża szansa że ich nie ustawie w dualu ? Czy też nie powinno być problemu i da się to szybko i łatwo (z naciskiem na łatwo) ustawić? Pytanie nr 2 - czy firma ma znaczenie ? Bo możliwe że uda mi się znaleźć A-DATA 4GB 8CL - czy istnieje szansa że nie będą współgrać czy raczej firma nie ma znaczenia a parametry ? Przyznam się że jestem zielony w temacie. Będę wdzięczny za odpowiedź. PS. reszta gratów to i5 4670k i MSI Z87-G43 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2014 (edytowane) Nie powinno byc zadnego problemu. Przez kilka miesiecy smigalem z 2x2GB OCZ 1600Mhz CL7 w polaczeniu z Goodramami 2x4GB 1333Mhz CL9. (przy okazji mialy jeszcze zupelnie inne napiecia co jest dosc oczywiste przy takiej roznicy timingow i czest.) Jesli dobrze pamietam dzialaly przy dokladnie takich samych timingach i napieciu jakie mam aktualnie w podpisie tylko @ 1333Mhz. Ani jednego BSOD'a przez caly ten okres. Ale dla pewnosci poszukaj te A-DATA CL8, bo jednak przy powyzszym rozwiazaniu trzeba troche posiedziec, pogrzebac przy timingach, napieciach i potestowac stabilnosc - nie kazdemu bedzie sie chcialo. Edytowane 1 Sierpnia 2014 przez kelcior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu1983 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2014 No tak - ale miałeś 4x4gb wiec tak jakby 2 razy dual. A ja na jednym udali będę miał 2 kości i to rożne - i zastanawiam się czy takie rozwiazanie zadziala... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Płyta sama ustawi odpowiednie parametry - dopasuje je do "najgorszych" kości (np. jedna kość 1600MHz, druga 1333 - ustawi obie na 1333MHz; jedna cl7, druga cl9 - ustawi obie na cl9) lub zabawa w ręczne ustawianie (da trochę lepsze efekty, ale trzeba posiedzieć przy tym). Możesz mieć również 3 mieszane kości, też będzie działać. Można spokojnie "mieszać" producentów - najlepiej dopasować kości parametrami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu1983 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2014 OK - dzięki... Chyba wezmę jakieś cl9 i postaram się je optymalnie ustawić...jak będę miał problem to powrocie do tematu po Wasza pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zohaa Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2014 Każdy sprzęt w tym również RAM, jak jest źle skonfigurowany to może działać niepoprawnie, więc post jakiegoś tam gościa nie mówi absolutnie nic. Osobiście mam u siebie G.Skille i wszystko działa znakomicie na 2133 CL9 od ponad roku. Testowałem też kilka zestawów tego producenta i nigdy nie było problemów. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2014 więc post jakiegoś tam gościa nie mówi absolutnie nic Wstaw to sobie w podpis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2014 Każdy sprzęt w tym również RAM, jak jest źle skonfigurowany to może działać niepoprawnie, więc post jakiegoś tam gościa nie mówi absolutnie nic. Osobiście mam u siebie G.Skille i wszystko działa znakomicie na 2133 CL9 od ponad roku. Testowałem też kilka zestawów tego producenta i nigdy nie było problemów. Żeby ram był źle skonfigurowany to trzeba by to "ręcznie" zrobić - płyty radzą sobie bardzo dobrze z automatyczną konfiguracja ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...