Marucins Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2014 (edytowane) Cześć /W sumie nawet nie wiem jak pisze się worklogi - więc jeśli jest coś nie tak - proszę o komentarz i uwagi. Od pewnego czasu przymierzałem się do zmiany kilku bebechów w piecyku. Głównym zamierzeniem było "zmniejszenie" platformy do rozmiarów mATX i wrzucić ją gdzieś we wnękę obok szafy aby pasła się tam w najlepsze. - bez zbędnych okien - bardzo kompaktowa - pozwalająca chwycić budę pod pachę nie dostając bólu pleców - pozwalająca zamontować zasilacz i kartę GPU taką jaką chcę a nie taką jaką mogę. Po niezbyt udanych próbach wymiany Asus Rampage II Extreme na GENE jedyną drogą był większy zakup a przy tym bardziej obfita modernizacja - skoro jeśli to to i to itd. Tak więc poniżej przedstawiam obecną skrzynkę (tą ze stopki), a zaraz obok niej minimalistyczną budę, która IDEALNIE wpasuje się (a wierzcie mi, nie jest tak łatwo odszukać niską ale zarazem pojemną skrzynkę mATX) we wcześniej zaplanowane miejsce montażowe. W sumie pewnie dalej bym siedział przy tym co mam w wiecznym oczekiwaniu na nowości... (błędne zamknięte koło) ale przełamałem się i po rozmowie że znajomym ruszyłem z modernizacją. Ale tak ogólnie to wszystko ruszyło, pewnego rodzaju zapalnikiem była nagroda w konkursie PurePC i Enermaxa. Obecna stacja - wielkie to to i ciężkie (cholernie solidne) - Thermaltake Kandalf (po delikatnym odcięciu przednich skrzydeł). A to ten liliputek z "kartonu" Cooler Master Silencio 352 A tak to wygląda razem Obecnie czekam na zasilacz, wentyle i chłodzenie na CPU od firmy Enermax. Jak tylko przyjdą (najwyższa pora) ruszam dalej. //edit Zaległe zdjęcia z imprezy. "Worek" z niespodziankami Wzorowa mata wygłuszająca. Nie mam pojęcia co ma wygłuszyć?Dodatkowo rozbebeszona konstrukcja. Brak miejsca na puszczenie dodatkowego kabla zasilającego.Ale poradziliśmy i z tym puszczając przewody nad płytą. Backplate w GTX 770 od ASUSA - bardzo usztywnia konstrukcję. Fatalna konstrukcja otworów Cruciala, która nie pozwala uwydatnić głównej naklejki. Montaż wiatraków 120 i ilość wolnej przestrzeni. Mimo tego że przewód wentyla w tyłu wydaje się że uniemożliwia zamknięcie drzwiczek, tak nie jest. Ciasnota przy podpięciu 6 przewodów w 6 dostępnych gniazd SATA. Zabawa w układanie kabli. Ta druga wersja pozwoliła zamknąć skrzynkę A to mała niespodzianka. Po podłączeniu przewodu DP okazało się że monitor nie odpowiada. To ja dawaj pod pachę 30" kobyłę i przewód i do znajomego aby sprawdzić co z tych cholerstwem jest nie tak. Znajomy bez wejścia DP w karcie GPU... wściekły wracam do domu spróbuję jeszcze raz może do gniazda DP w płycie głównej... Coś blokuje wyjście - durna zaślepka. Zaraz zaraz a jak wygląda sytuacja z dedykowaną kartą...? Też coś blokuje! Okazało się że sloty są bardzo wąskie a port DP jest lekko uniesiony względem HDMI i to powodowało konflikt który uniemożliwił wsadzenie do końca przewodu. A tak skrzynka prezentuje się na miejscu. Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez Marucins Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LBJ Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2014 czekam z niecierpliwością na dalsze modyfikacje :) a najbardziej na przesyłkę w wygranym konkursie zarówno dla Ciebie jak i sobie :) czas najwyższy na nowe graty ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marucins Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2014 LBJ, i ty również nie otrzymałeś jeszcze wygranej? Myślałem że tylko ja jestem takim szczęśliwcem. Założę się że już w poniedziałek będzie przesyłka. Dostałem wiadomość od organizatorów z PurePC że Enermax ma 14 dni (zgodnie z regulaminem) na wysłanie i tyle minęło w piątek. Na poniedziałek, aby stacja działała w 100% w UEFI bez wsparcia dla przestarzałych wydumek rodem z msdos. Zamówiłem dodatkowo nowszą GPU ASUS GTX 770 DirectCU II OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LBJ Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Witam ponownie, dokładnie ja także nie dostałem swojej wygranej w konkursie. A w planach również mam pokazać na forum proces zmiany swojego kompa :) ale bez nowych części to niestety nie możliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marucins Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Witam ponownie, dokładnie ja także nie dostałem swojej wygranej w konkursie. A w planach również mam pokazać na forum proces zmiany swojego kompa :) ale bez nowych części to niestety nie możliwe. Idea procesu zmian w głównej mierze była połączona z chęcią sprzedaży starszych części. Właśnie był kurier z kartą graficzną, a paczki od Enermaxa nie ma. Ciekaw jestem jak inni zwycięzcy konkursu, dostali swoje nagrody czy też nie? Czy ktoś z czytelników ma jakieś doświadczenie z nagrodami od firmy Enermax? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marucins Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Płyta: Gryphon Z97 Cooler: Liqtech 120X Chciałbym podpiąć 3-pinowe wejście pompy z zestawu Liqtech 120X (specyfikacja poniżej)... ...pod wejście na płycie oznaczone jako ASST_FAN (obrazek poniżej). Czy to podłączenie pozwoli na normalną pracę urządzenia? Chciałbym dwa 4-pinowe wejścia CPU_FAN i CPU_OPT pozostawić dla wiatraków na chłodnicy w push-pull. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polsal Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2014 standardem jest że złącza 3-pin i 4-pin na płycie głównej mają max pobór prądu 1A. Ta twoja pompa ma 0.3A, także nie widzę problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marucins Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Miałem wrzucić jeszcze jeden build oparty na tej skrzynce. Prawdopodobnie skończy swój żywot z tymi częściami niemiłosiernie zakurzona w środku jak przystało na komputer biurowy :) To co widać na zdjęciach:Płyta główna ASRock B85M Pro4Intel Core i3-4170 (BX80646I34170)Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL 10SSD A-Data SP900 256GB Lite-On iHAS122-14Zasilacz XFX Core TS 430W (P1-430S-XXB9)Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera 2 HE1224 (SPC094) Płyta idealnie wpasowała w budę - Tutaj nie było zabawy. Choć przyznam że widać mało przyzwoitą jakość ASRocka. np. gniazda SATA przy wpinaniu i wypinaniu wtyczki czuć że zaraz coś odpadnie. Troszkę motałem się z dyskiem. i najlepszym ułożeniem aby zachować dobry obieg powietrza. Mimo zmiany BOXowego szajsu na Fera 2. Wyznacznikiem okazał się zbyt krótki kabel zasilający, który ostatecznie umieścił SSD w koszyku na stację dyskietek FDD 3,5". Tutaj pomogło mocowanie 2,5" -> 3,5" dodawane do SP900. Kolejna przeszkodą był kabel zasilający 24pin. Wiedziałem że może z nim być problem szczególnie że jest w standardowym oplocie. Musiałem puścić go wewnątrz obudowy, ale zgrabnie ułożyłem go z boku aby nie przeszkadzał w cyrkulacji powietrza. Z 8 pinowcem nie było już takiego problemu. Na szczęście był płaski - tutaj specjalnie celowałem w taki zasilacz w rozsądnej cenie aby puścić choć cześć kabli za tacką. Kable z tyłu obudowy wyglądają tak jak na powyższym zdjęciu. Nieodłączne druciki od przewodów aka szybkozłączki Człowiek star się kombinuje aby jak najmniej przewodów wisiało i dyndało wewnątrz skrzynki gdy pojawiają się bystrzaki od ASRocka i umieszczają frontowe gniazdo audio zaraz pod socketem dla CPU. Na szczecie nieopodal było 3 pinowe wejście dla wiatraka, które można było wykorzystać i splatać nadmiar przewodów jednego i drugiego skubaństwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Gniazdo do front audio zawsze jest gdzies w tej okolicy... Musieliby targac sciezki przez cala mobo od ukladu dzwiekowego. Ja to w jednym ze swoich pc zrobilem tak, ze przewod przedluzylem wymieniajac go na taki fajny plaski i puscilem go pod mobo... Dzialalo super... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...