Xarnax Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam.Posiadam procesor Intel Core 2 Duo E7400 z taktowaniem 2,8 GHz.I tutaj nasuwa się moje pytania czy dałoby rade go podkręcić do chociaż 3.0? Mój sprzęt: Płyta główna: Asus P5G41T-M LX3 Zasilacz:OCZ CoreXStream 500W. Ram:4 GB Goodram. Karta:Gainward GTS 450. Jeżeli chodzi o chłodzenie na procu to:Pentagram Freezone NXC-100Aicu Temperatury na procu w spoczynku:CPU:35,Core 0 Core 1 39 (Mierzone SpeedFanem) Dodam iż nigdy nie podkręcałem podzespołów. Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez Xarnax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Płyta lipna ale nie powinno byc najmniejszego problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Na tej płycie może da się uzyskać 3 Ghz . Na dobrej płycie sporo ponad to . Płyta ma podstawowe opcje OC jak regulacja FSB czy Vcore . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xarnax Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Rozumiem.Czy moglibyście polecić jakiś programik do podkręcania? Nie chce zbytnio grzebać w biosie pobrałem Pc Probe ll lecz niewiem czy można nim podkręcać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Odpuść sobie jakikolwiek soft do OC . Najlepiej podkręcać z poziomu biosu . Wchodzisz do biosu , zakładka Advanced . Tam masz sekcję Jumpfree Configuration . W niej masz pozycję AI Overclocking , ustawiasz na manual i wszystko robisz ręcznie . Szukasz CPU Frequency i dla 3 Ghz ustawiasz na 285 mhz . Zapisujesz ustawienia klawiszem F10 i czekasz aż się system uruchomi . Potem instalujesz OCCT ( warto go zainstalować wcześniej ) i robisz test stabilności - na początek wystarczy kilka minut . Ew. włączasz jakąś grę i grasz dłuższą chwilę . Jak OCCT i/lub gry będą się wywalać lub co gorsza komp nie będzie chciał wstać lub nastąpi tzw. dual boot to wchodzisz z powrotem do biosu . Tym razem szukasz pozycji Vcore i ręcznie ustawiasz na +50 mv . Potem powtarzasz testy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xarnax Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2014 (edytowane) W OCCT zrobiłem test 5 mnutowy maxymalna temperatura osiągneła 60 stopni.W Battlefieldzie 3 również było wszystko ok.Nie wyłącza się nic.Edit:Mam Problem jednak nie jest tak kolorowo w grze League of Legends przez ok.1s jest lekka ścina i klawiatura się rozłącza przy następnej ścinie działa spowrotem i przy nastepnej ścinie znowu rozłącza... Klawiatura na USB Dodam iż lampka od numlocka gaśnie w tym czasie. Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez Xarnax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xarnax Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Przepraszam za double post ale chcę odświeżyć lekko temat.Jest dobrze wszystko chodzi a jeśli chodzi o klawiaturke to kabel trzeba poprostu od czasu do czasu pociągnąć .Czy moge tego procka do ok 3.1 GHz podkręcić bez problemów oraz bez dodawania napięcia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...