Skocz do zawartości
Boru91

problem po aktualizacji biosu

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj po wgraniu nowego biosu tradycyjnie wymagany był restart i po restarcie niestety czarno, monitor wskoczył na "żółtą diodę, wentylatory na grafie,procku,obudowie kręcą sie ,ale na obudowie trochę wolniej.Dysk pracuje.Czyściłem bios za pomocą clear cmos i nie pomogło.

Wgrałem bios za pomocą internet flash tak jak poprzednie biosy i nie było problemów aż do dzisiaj.

Próbowałem odpalić kompa z integry ,ale to samo.

Komputer pracując przy tym czarnym ekranie po dłuższej chwili wyłącza się i za chwilę włącza i objawy te same dalej  z tym ,że już bez restartu .

Macie jakieś pomysły ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opcji interakcji z komputerem to jak rozumiem zbytniej nie masz?
Jeżeli problem ograniczałby się do braku obrazu mógłbyś spróbować przeprowadzić flashowanie pod DOSem przez odpowiednio przygotowany nośnik startowy.
Tobie niestety pozostaje serwis gwarancyjny lub oddanie kości biosu do programowania(koszt to 30zł) lub w ostateczności hot flash.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Flashowanie tej płyty pod dosem polega po prostu na uruchomieniu execa, da się to zrobić albo po przez przygotowanie bootowalnej płyty z odpowiednim plikiem autoexec.bat lub nawet wpisac nazwe programu na ślepo(uprzednio skracając jego nazwę).
Niestety fakt że komputer sam się restartuje zaraz po uruchomieniu może oznaczać, że nie będzie wstanie odpalić nośnika startowego, pozostają więc raczej ostatnie 3 opcje jakie podałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi