Skocz do zawartości
tobiasz15

jak właczyć fast write??

Rekomendowane odpowiedzi

w 3dmarku piszem i ze obsługuje mi to ale jest to wyłączone a w biosie nie widze tej opcji nigdzie :( jakim programem moge to właczyć?? i czy da to jakiegoś kopa ?? lub przybedzie pkt. w 3dmarku jak to włacze?? jesli tak to ile?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fast write'y są wlączane z poziomu biosu grafy, tak samo jak sideband adressing. F/W to inaczej 'szybkie zapisy' umożliwia to karcie graficznej bezpośredni zapis informacji do pamięci operacyjnej bez żadnej ingerencji CPU. Niektóre mobo umożliwają włączenie tego z poziomu biosu (praktycznie wszystkie obcne) i przez sterowniki grafik. Np po odblokowaniu w 'nvhardpage' odpowiednich opcji umożliwiających dostęp do nich z poziomu sterów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i może powodować zawieszki kompa. zrobili tę funkcję ale jeśliby była przydatna to by była włączona domyślnie, szczególnie na łytach z AGPx8, które nie obsługująstarych kart grafiki.

ja olałem to, szkoda ryzykować stabilności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyty z agp 8x obsługują stare karty grafiki z agp 4x, a nie obsługują kart z agp 2x i 1x. Chodzi tu o zasilanie - w specyfikacji standardu agp 2.0 (4x) obniżyli napięcie zasilające karty graficznej (do chyba 1.5V) ale zachowali zgodnosć z kartami w specyfikacji 1x i 2x (agp 1.0 - 3.3V chyba). Agp8x (3.0) nie wspiera kart ze specyfikacji agp 1.0. Zastosowanie takiej prądożernej karty spowodowałoby przeciążenie slotu agp płyty głównej, co mogłoby doprowadzić w skrajnych przypadkach do spalenia się portu AGP.

btw. a fastwrite'y i tak trzeba włączyć jak sie da...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem o tych agp x8 itp

sam to pisałem kilka razy ludziom, którzy pytali czy odpalą stara grafę na nforce2 ...

chodzimi o to, że w manualach do płyt jest napisane, że fast writes jest standardowo wyłaczone bo starsze grafy mogą się zawieszać a nowe obsługują. więc jeśli jest płyta z agp x8 to obsługuje karty x8 i x4 więc raczej nowe, czyli mogące wspólpracować przy fast writes. więc jesliby byłaby to użyteczna funkcja to by była standardowo właczona na nowych płytach.

that's the way i think.

ale przyrost mocy marny, praktycznie zerowy, więc szkoda ryzykować obniżenie stabilności jak się ma grafa z prockiem kłócić któro pierwsze do ramu coś wrzuci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taka opcja, która miała coś dać ale nie wyszło ...

tak jak złącza CNR i AMR. 

a używa ktoś AGP driving value ? ja miałem auto, teraz nawet chyba nie mam takiej opcji.

ja tto używam, większa siła sygnału = lepsze @@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...